Hyppää sisältöön
Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?

1.6.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön käyttäjille kuin omistajalle. Miten älyratkaisujen kanssa kannattaa edetä?

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Käyttäjälähtöisyys
Jaa

Älykkäillä ratkaisuilla voidaan tarjota kiinteistön käyttäjille arkea sujuvoittavia palveluja, tehostaa teknistä ylläpitoa ja auttaa pitämään energiakuluja kurissa. Älykiinteistö on myös mukautuvaisempi tulevaisuuden muutostarpeille. Näillä kolmella askeleella kehität olemassa olevan kiinteistön älyratkaisuja!

1) Selvitä kiinteistösi älyvalmiudet

Ensin on syytä käydä läpi kaikki kiinteistön tekniset järjestelmät, niiden toimivuus ja se, missä elinkaaren vaiheessa kukin niistä on. Samalla selvitetään miten eri tekniset järjestelmät toimivat yhteen.

Järjestelmäkartoitus paljastaa, onko järjestelmien ylläpidon tai tuen osalta haasteita ja vastaavatko kaikki järjestelmät kiinteistön nykytarpeita vai onko joku järjestelmistä jo ohittanut parasta ennen -päiväyksensä. Kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) tutkitaan myös tarkasti.

Älykkäiden ratkaisujen perustana on kitkatta virtaava kiinteistötieto.

Älykkäiden ratkaisujen perustana on kitkatta virtaava kiinteistötieto. Onkin syytä varmistaa toimiva tiedonkulku järjestelmien välillä ja järjestelmistä kolmansien osapuolien hyödynnettäväksi esimerkiksi erilaisten palvelujen tuottamiseen. Onko kiinteistöjärjestelmien tuottama data valjastettu täysimääräisesti kiinteistön hyväksi esimerkiksi teknisen ylläpidon osalta?

2) Aseta tavoitteet älykkäille ratkaisuille

Nyt kun tunnemme kiinteistön nykytilanteen ja älyvalmiudet, on hyvä aika määritellä tarpeet ja tavoitteet älyratkaisuille. Millaisista älytoiminnallisuuksista on suurinta hyötyä kiinteistön eri sidosryhmille – käyttäjille ja omistajille sekä ylläpidon ja huollon kumppaneille?

Teknologioiden avulla kiinteistönomistaja voi kehittää omaa palvelutuotantoaan ja palvella kiinteistön asiakkaita yhä paremmin. Millaisia palveluja kiinteistösi käyttäjät arvostavat ja ovat valmiita ostamaan?

Smart Score -sertifioinnit

Tarjoamme apua myös älykiinteistön sertifioinnissa SmartScore -sertifiointiprosessin akkreditoituna ammattilaisena.

3) Valjasta nykyjärjestelmät ja perkaa PTS

Kun kiinteistön eri sidosryhmien tarpeet ovat selvillä ja tavoitteet älyratkaisuille on asetettu, selvitetään, millaisia teknisiä ratkaisuja näiden toteuttamiseksi tarvitaan. Usein jo nykyisistä järjestelmistä löytyy ominaisuuksia tai päivitysmahdollisuuksia niiden yhä tehokkaampaan hyödyntämiseen. Suunniteltuja älytoiminnallisuuksia peilataan järjestelmien uusimistarpeisiin ja PTS:ssä huomioituihin korjaustarpeisiin.

Usein jo nykyisistä järjestelmistä löytyy ominaisuuksia tai päivitysmahdollisuuksia niiden yhä tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Samaan lopputulokseen päästään monella tavalla, joten älykkäiden ratkaisujen eri toteutusvaihtoehdot on hyvä selvittää ja verrata niiden kustannusvaikutuksia. Osaoptimoinnin lisäksi mietitään, miten PTS:ssä tunnistetut korjaus- ja uudistustarpeet valjastetaan mahdollisimman tehokkaaksi kokonaisuudeksi, jossa pelkän vanhan korjaamisen asemesta syntyy uusia älykkäitä ratkaisuja. Näin myös tarvittavat investoinnit jäävät pienemmiksi, ja vältetään yllättäviä riskejä ja kustannuksia.

Granlund auttaa kiinteistösi älyvalmiuksien kartoittamisessa. Älykkäiden ratkaisujen hyödyntämisessä olemme tukena aina tavoitteiden määrittelystä suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon saakka. Voimme myös selvittää kiinteistön mahdollisuudet älysertifiointiin, joka vahvistaa kiinteistöomaisuuden arvoa ja lisää sen kiinnostavuutta markkinoilla.

Voimmeko auttaa kehittämään kiinteistösi älyratkaisuja?

Jos haluat kuulla lisää palveluistamme, varaa juttutuokio Vili Tuomisaaren kanssa!

Lue lisää aiheesta

Kohti älykästä kiinteistöä ja ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta

Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

Älykäs kiinteistöportfolio on käyttäjäystävällinen ja hiilineutraali

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?