Hyppää sisältöön
Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

25.10.2021 – Älykkään rakennuksen toteutusta ei kannata jättää puolitiehen. Yksittäisten digiratkaisujen sijaan on rakennettava kokonaisuus, josta hyötyvät niin kiinteistön omistaja kuin käyttäjätkin.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Älykkäistä rakennuksista on haaveiltu ja puhuttu pitkään, mutta nyt meillä on myös kaikki edellytykset niiden toteuttamiselle. Kiinteistöjen digitaalisia laitteita, järjestelmiä ja palveluja on markkinoilla enemmän kuin koskaan. Erilaiset ratkaisut on myös mahdollista laittaa keskustelemaan tehokkaasti keskenään, jolloin data liikkuu ja järjestelmät saadaan integroitua toisiinsa.

Älykäs digitekniikka, koneoppiminen ja massadata ovat vihdoin jalkautumassa rakennus- ja kiinteistöalallekin. Lisävauhtia muutokselle antaa vastuullisuusajattelu, sillä älykkään teknologian avulla voimme tehostaa merkittävästi rakennusten energian käyttöä ja vähentää näin päästöjä.

Myös käyttöön ja ylläpitoon saadaan lisää kustannustehokkuutta, kun toimintaa johdetaan tiedolla uusien digitaalisten työkalujen avulla.

Älykästä kiinteistöä ei suunnitella teknologian ehdoilla

Kiinteistöjen käyttäjillä on lukuisia ideoita kiinteistön toiminnallisuuksista, jotka lisäisivät viihtyisyyttä ja tekisivät työstä entistä sujuvampaa. Aina toiveita ei voida kuitenkaan toteuttaa, sillä esteeksi saattavat nousta teknisten järjestelmien laajat integroinnit tai edellytykset digitaaliselle ekosysteemille.

Onnistunut lopputulos edellyttäisi, että rakennuksen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa digitaalisen kokonaisuuden hahmottaminen ja ratkaisujen määrittely olisi vastuutettu taholle, jolla on riittävä osaaminen ja resurssit kokonaisuuden johtamiseen.

Valitettavasti tällainen vastuutaho usein puuttuu. Tämä johtaa siihen, että kiinteistön omistajan ja käyttäjien tarpeita ei ole kartoitettu suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, jolloin selkeät toiminnalliset tavoitteet älykkään ratkaisun toteuttamiselle puuttuvat.

Olivatpa älykkäässä kiinteistössä hyödynnettävät teknologiset ratkaisut sitten mitkä tahansa, ne tulisi suunnitella aina liiketoimintalähtöisesti – ei tekniikan tai digitaalisten järjestelmien ehdoilla.

Parhaimmillaan data hyödyttää kaikkia

Granlund on laatinut rakennusyhtiö YIT:n kanssa suunnitteluohjeen, jonka avulla YIT:n kehittämä älykkään rakennuksen konsepti viedään tehokkaasti käytäntöön suunnittelusta ja ylläpitoon saakka. Pilottihankkeena on ollut Helsingin Vallilaan avattu Workery + -työskentelytila, jossa energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi anturit keräävät tietoa esimerkiksi ihmisten liikkumisesta toimistotilan sisällä.

Tilan käyttäjä voi hyödyntää dataa varaamalla matkapuhelimensa sovelluksella vapaan työpisteen, kokoustilan tai ilmoittaa paikallaolosta. Dataa hyödynnetään tehokkaasti myös kiinteistöjohtamisessa. Kaikki oleellinen tieto energian käytöstä, kunnossapidosta ja huoltotoiminnasta on nopeasti saatavilla älykkään ylläpidon johtamisen ohjelmiston kautta.

Uusi kilpailuvaltti kiinteistömarkkinoilla

Aidosti viisas kiinteistö on jatkossa entistä suurempi kilpailuvaltti, sillä kiinteistönomistajien on vastattava uudenlaisiin työnteon tarpeisiin. Siksi rakennushankkeissa kannattaa lähteä hyvissä ajoin selvittämään, millaisia tarpeita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on digitaalisten ratkaisujen suhteen.

Keskeinen kysymys kuuluu, miten kokonaisuus saadaan palvelemaan mahdollisimman hyvin käyttäjien hyvinvointia ja liiketoiminnan tavoitteita. Kun toiminnalliset tavoitteet ja tarpeet on määritelty, rakennushankkeen osaksi tarvitaan oma hanke digitaalisen kokonaisuuden toteuttamiseen – tiiviissä yhteistyössä hankkeen muiden osapuolten kanssa.

Digitaalisessa kokonaisuudessa yhteen sovitettavia asioita on paljon. Hankkeessa on huomioitava osapuolten tehtävät ja vastuut hankinnoista ylläpitoon. Lisäksi on integroitava toisiinsa erilaiset tieto- ja talotekniset ratkaisut ja data-alustat.

Onnistuminen edellyttää, että hankkeeseen kiinnitetään riittävän aikaisin taho, joka kykenee kokoamaan pitkästä arvoketjusta ja pirstaleisesta markkinasta toteutuskelpoisen kokonaisuuden.

Kaikki hyötyvät aidosti viisaasta kiinteistöstä

Paljosta puheesta huolimatta oikeasti älykkäät rakennukset ovat edelleen harvinaisuuksia, sillä yksittäiset ja erillään toimivat digitaaliset ratkaisut eivät tee kiinteistöstä vielä älykästä.

Kiinteistösijoittajat ja omistajat ovat avainasemassa. Heidän tehtävänsä on nostaa rimaa ja panostaa aidosti älykkäisiin kokonaisratkaisuihin. Myös kiinteistökäyttäjien tulisi vaatia liiketoimintaa aidosti tukevaa digitaalisuutta.

Intressi on yhteinen, sillä rakennuksen digitaalisilla omaisuuksilla on hyvin toteutettuna merkittävä taloudellinen arvo. Niillä voidaan parantaa huomattavasti tuottavuutta tai nostaa kiinteistön arvoa. Se tarkoittaa matalampia kustannuksia, nopeampia aikatauluja, parempaa laatua ja käyttäjää paremmin palvelevia kiinteistöjä.

Juttu on julkaistu alun perin Kauppalehden kumppanisisältönä 25.10.2021.

Haluatko kuulla lisää?

Jukka Karhu

Osastonjohtaja, rakennusautomaatio
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?

06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…

Blogi

Älykäs kiinteistöportfolio tukee hiilineutraaliutta ja laadukasta käyttäjäkokemusta

30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…

Blogi

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?

01.06.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön…

Blogi

Ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta kohti älykästä kiinteistöä

30.05.2022 – Älykäs kiinteistö – Smart Building – tarjoaa runsaasti hyötyjä kiinteistön eri sidosryhmille. Älykiinteistön toteutus voi kuitenkin joskus tuntua vaikeakulkuiselta viidakolta,…

Blogi

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?