Hyppää sisältöön
Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

25.10.2021 – Älykkään rakennuksen toteutusta ei kannata jättää puolitiehen. Yksittäisten digiratkaisujen sijaan on rakennettava kokonaisuus, josta hyötyvät niin kiinteistön omistaja kuin käyttäjätkin.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Älykkäistä rakennuksista on haaveiltu ja puhuttu pitkään, mutta nyt meillä on myös kaikki edellytykset niiden toteuttamiselle. Kiinteistöjen digitaalisia laitteita, järjestelmiä ja palveluja on markkinoilla enemmän kuin koskaan. Erilaiset ratkaisut on myös mahdollista laittaa keskustelemaan tehokkaasti keskenään, jolloin data liikkuu ja järjestelmät saadaan integroitua toisiinsa.

Älykäs digitekniikka, koneoppiminen ja massadata ovat vihdoin jalkautumassa rakennus- ja kiinteistöalallekin. Lisävauhtia muutokselle antaa vastuullisuusajattelu, sillä älykkään teknologian avulla voimme tehostaa merkittävästi rakennusten energian käyttöä ja vähentää näin päästöjä.

Myös käyttöön ja ylläpitoon saadaan lisää kustannustehokkuutta, kun toimintaa johdetaan tiedolla uusien digitaalisten työkalujen avulla.

Älykästä kiinteistöä ei suunnitella teknologian ehdoilla

Kiinteistöjen käyttäjillä on lukuisia ideoita kiinteistön toiminnallisuuksista, jotka lisäisivät viihtyisyyttä ja tekisivät työstä entistä sujuvampaa. Aina toiveita ei voida kuitenkaan toteuttaa, sillä esteeksi saattavat nousta teknisten järjestelmien laajat integroinnit tai edellytykset digitaaliselle ekosysteemille.

Onnistunut lopputulos edellyttäisi, että rakennuksen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa digitaalisen kokonaisuuden hahmottaminen ja ratkaisujen määrittely olisi vastuutettu taholle, jolla on riittävä osaaminen ja resurssit kokonaisuuden johtamiseen.

Valitettavasti tällainen vastuutaho usein puuttuu. Tämä johtaa siihen, että kiinteistön omistajan ja käyttäjien tarpeita ei ole kartoitettu suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, jolloin selkeät toiminnalliset tavoitteet älykkään ratkaisun toteuttamiselle puuttuvat.

Olivatpa älykkäässä kiinteistössä hyödynnettävät teknologiset ratkaisut sitten mitkä tahansa, ne tulisi suunnitella aina liiketoimintalähtöisesti – ei tekniikan tai digitaalisten järjestelmien ehdoilla.

Parhaimmillaan data hyödyttää kaikkia

Granlund on laatinut rakennusyhtiö YIT:n kanssa suunnitteluohjeen, jonka avulla YIT:n kehittämä älykkään rakennuksen konsepti viedään tehokkaasti käytäntöön suunnittelusta ja ylläpitoon saakka. Pilottihankkeena on ollut Helsingin Vallilaan avattu Workery + -työskentelytila, jossa energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi anturit keräävät tietoa esimerkiksi ihmisten liikkumisesta toimistotilan sisällä.

Tilan käyttäjä voi hyödyntää dataa varaamalla matkapuhelimensa sovelluksella vapaan työpisteen, kokoustilan tai ilmoittaa paikallaolosta. Dataa hyödynnetään tehokkaasti myös kiinteistöjohtamisessa. Kaikki oleellinen tieto energian käytöstä, kunnossapidosta ja huoltotoiminnasta on nopeasti saatavilla älykkään ylläpidon johtamisen ohjelmiston kautta.

Uusi kilpailuvaltti kiinteistömarkkinoilla

Aidosti viisas kiinteistö on jatkossa entistä suurempi kilpailuvaltti, sillä kiinteistönomistajien on vastattava uudenlaisiin työnteon tarpeisiin. Siksi rakennushankkeissa kannattaa lähteä hyvissä ajoin selvittämään, millaisia tarpeita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on digitaalisten ratkaisujen suhteen.

Keskeinen kysymys kuuluu, miten kokonaisuus saadaan palvelemaan mahdollisimman hyvin käyttäjien hyvinvointia ja liiketoiminnan tavoitteita. Kun toiminnalliset tavoitteet ja tarpeet on määritelty, rakennushankkeen osaksi tarvitaan oma hanke digitaalisen kokonaisuuden toteuttamiseen – tiiviissä yhteistyössä hankkeen muiden osapuolten kanssa.

Digitaalisessa kokonaisuudessa yhteen sovitettavia asioita on paljon. Hankkeessa on huomioitava osapuolten tehtävät ja vastuut hankinnoista ylläpitoon. Lisäksi on integroitava toisiinsa erilaiset tieto- ja talotekniset ratkaisut ja data-alustat.

Onnistuminen edellyttää, että hankkeeseen kiinnitetään riittävän aikaisin taho, joka kykenee kokoamaan pitkästä arvoketjusta ja pirstaleisesta markkinasta toteutuskelpoisen kokonaisuuden.

Kaikki hyötyvät aidosti viisaasta kiinteistöstä

Paljosta puheesta huolimatta oikeasti älykkäät rakennukset ovat edelleen harvinaisuuksia, sillä yksittäiset ja erillään toimivat digitaaliset ratkaisut eivät tee kiinteistöstä vielä älykästä.

Kiinteistösijoittajat ja omistajat ovat avainasemassa. Heidän tehtävänsä on nostaa rimaa ja panostaa aidosti älykkäisiin kokonaisratkaisuihin. Myös kiinteistökäyttäjien tulisi vaatia liiketoimintaa aidosti tukevaa digitaalisuutta.

Intressi on yhteinen, sillä rakennuksen digitaalisilla omaisuuksilla on hyvin toteutettuna merkittävä taloudellinen arvo. Niillä voidaan parantaa huomattavasti tuottavuutta tai nostaa kiinteistön arvoa. Se tarkoittaa matalampia kustannuksia, nopeampia aikatauluja, parempaa laatua ja käyttäjää paremmin palvelevia kiinteistöjä.

Juttu on julkaistu alun perin Kauppalehden kumppanisisältönä 25.10.2021.

Haluatko kuulla lisää?

Jukka Karhu

Osastonjohtaja, rakennusautomaatio
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Kiertotalous mullistaa rakentamista – vanhan korjaaminen voikin olla maapallolle parempi

20.06.2022 – Rakennusalalla panostetaan nyt kiertotalouteen. Rakennusten osia huolletaan ja käytetään uudelleen. Myös kierrätysmateriaaleista valmistettujen rakennustuotteiden määrä kasvaa.

Blogi

Rakennusten käyttö tehostuu talotekniikan roolin kasvaessa

20.06.2022 – Rakennukset ovat iso osa yhteiskuntaa ja muodostavat jopa 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Talotekniikka auttaa hyödyntämään rakennuksia tilanteen ja tarpeen mukaan.

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…

Blogi

Ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta kohti älykästä kiinteistöä

30.05.2022 – Älykäs kiinteistö – Smart Building – tarjoaa runsaasti hyötyjä kiinteistön eri sidosryhmille. Älykiinteistön toteutus voi kuitenkin joskus tuntua vaikeakulkuiselta viidakolta,…

Blogi

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Blogi

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.04.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Blogi

Energiamurrokseen tarvitaan muutakin kuin tekniikkaa

07.04.2022 – Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edellyttää uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Energiayhteisöjen perustamista tulisi meilläkin vauhdittaa.

Blogi

EU-taksonomia ja rahan vihreä siirtymä mullistavat kiinteistö- ja rakennusalan – oletko valmis?

22.03.2022 – EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä EU-taksonomia luo pelisäännöt sijoituskohteiden kestävyyden arviointiin. Järjestelmä ohjaa tulevaisuudessa sitä, minkälaiset kiinteistöt ovat kiinnostavia sijoituskohteita, ja…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?