Hyppää sisältöön
ReferenssitElinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

31.1.2023 – Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Granlundin asiantuntijat Antti Kärnä, Tiina Pekonen ja Vikke Niskanen.

Elinkaarimallilla toteutetuissa kouluissa ja päiväkodeissa rakennusliike kantaa vastuun kohteen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi ylläpidosta noin 20 vuoden ajan. Mallilla varmistetaan, että valmiit tilat ovat muuntojoustavat ja käyttäjille terveelliset sekä investoinnin arvo säilyy.

“Siksi myös elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito”, kertoo Granlundin suunnittelujohtaja Vikke Niskanen. Rakennuttajan kannalta elinkaarimalli merkitseekin huolettomuutta.

Sähkösuunnittelun projektipäällikkö Antti Kärnän mukaan tekniikan huollon helppoutta mietitään jo suunnitteluvaiheessa, koska se vaikuttaa merkittävästi rakennuksen käyttökustannuksiin. “Älykkäitä LVI- ja sähköjärjestelmiä voidaan valvoa etänä, jolloin järjestelmä ilmoittaa vikatilanteista automaattisesti.”

Elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito.

Vikke Niskanen, suunnittelujohtaja

Opetustilojen pitää olla monikäyttöisiä ja muunneltavia, ja siksi kaikkea tekniikkaa pyritään ohjaamaan tarpeenmukaisesti tilojen käytön mukaan. Esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen pitää olla säädettävissä. “Parantaahan tutkimusten mukaan oikea värilämpötila jopa oppimistuloksia”, Kärnä lisää.

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus ovat tavoitteena myös allianssimallilla toteutetuissa kohteissa, kuten Keravanjoen monitoimitalossa. “Kaikki allianssin osapuolet hakevat yhdessä laadukkaita ratkaisuja hankkeen budjetin puitteissa”, Niskanen kertoo. Talotekniikkaurakoitsijan kuuluminen allianssiin varmisti, että talotekninen yhteistyö oli kustannustehokasta ja saumatonta.

Keravanjoen monitoimitalon tilat ovat monikäyttöisiä ja muunneltavia.

Kiertotalous näkyy elinkaarikoulujen materiaalivalinnoissa

Elinkaari- ja allianssikohteissa tarvitaan energia-, elinkaari- ja ympäristökonsultteja, jotta tekniikan rinnalla huomioidaan kiertotaloustavoitteet ja ilmastokestävät materiaalivalinnat, kuten vähähiilisen betonin käyttö. Materiaali- ja energiaratkaisujen hiilijalanjälkeä ja elinkaarikustannuksia voidaan vertailla jo varhaisessa vaiheessa myös allianssihankkeissa, kuten tehtiin Keravanjoella.

“Tulokset vaikuttivat lopulliseen rakennevalintaan, jossa yhdistetään puuta, tiiltä ja betonia”, Granlundin ympäristökonsultti Tiina Pekonen sanoo. Myös energiatehokkuus korostui, ja hankkeessa kehitettiin energiantoimitusmalli, jossa Keravan Energia toimii palveluntuottajana.

Materiaalitehokkuus näkyy myös Roihupellon kampuksella. “Tontilta puretusta vanhasta koulusta saadaan kierrätysharkkoja, joista tehdään uuden koulun väliseiniä”, Pekonen kertoo. Myös työmaalla pyritään välttämään hukkaa ja suosimaan uusiutuvaa energiaa. “Hiilijalanjälkeä pienennetään vähintään 10 prosenttia vertailutasosta.”

Elinkaarikoulujen suunnittelijoiden onkin mahdollista pohtia laatu-, vastuullisuus- ja elinkaarinäkökulmia jo varhaisessa vaiheessa tilaajan ja käyttäjien kanssa. “Mitä tarkemmin toiveet on määritelty jo tarjouspyynnössä, sitä paremmin pystymme suunnittelemaan niitä tarkasti vastaavan lopputuloksen”, Kärnä lupaa.

Tiina Pekonen, Vikke Niskanen ja Antti Kärnä.

RTS-ympäristöluokitus ohjaa elinkaarisuunnittelua

Elinkaarihankkeissa asetetaan usein ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Kotimainen RTS-ympäristöluokitus antaa eri suunnittelualoille ja työmaavaiheelle selkeät kriteerit, joilla ohjataan kestävää rakentamista. “Kunnat ja kaupungit saavat näin elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja”, toteaa Pekonen.

Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke, Vuosaaren lukio, saavutti RTS-luokituksessa neljä tähteä, mikä on kannustanut suosimaan elinkaarimallia jatkossakin. Aurinkoenergialla tuotetaan noin 15 prosenttia lukion sähkönkulutuksesta. Kohde on hyvä esimerkki myös elinkaarikoulujen laadukkaasta ja monimuotoisesta suunnittelusta. Usein tarvetta on perinteisten talotekniikka-alojen lisäksi valaistussuunnittelulle ja keittiösuunnittelulle sekä AV- ja esitystekniikalle. “Vuosaareen toteutettiinkin immersiivinen tila, jonka seinille on mahdollista loihtia videotykeillä melkein mitä tahansa”, Kärnä kertoo.

Kunnat ja kaupungit saavat elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja.

Tiina Pekonen, ympäristökonsultti

Vuosaaren lukioon valittiin hajautettu IV-järjestelmä, ja IV-konehuoneet sijoitettiin muuten käyttöä vaille jääneeseen kellariin. “Ratkaisuilla tuetaan lukion toiminnallisuutta ja tehokasta tilankäyttöä kustannustehokkaasti, vaikka rinnetontti on ahdas ja keskellä tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä”, Niskanen sanoo. Elinkaarikohteiden ilmanvaihdolle asetetaan usein myös sisäilmaluokitustavoitteet.

Ympäristövastuullisuus ohjaa myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen suunnittelua. Kohteeseen on tulossa yksi Suomen suurimmista maalämpökentistä. Yhteensä 97 maalämpökaivon järjestelmä on Niskasen mukaan teholtaan viisinkertainen verrattuna koulujen tavanomaisiin järjestelmiin. “Kokoluokka vastaa Lippulaiva-ostoskeskusta, joka on lähes korttelin laajuinen.”

Haluatko kuulla lisää?

Keravanjoen monitoimitila

  • Keravanjoen yhtenäiskoulun rakennus otettiin käyttöön vuonna 2021. Se korvasi Keravanjoen yhtenäiskoulun Lapilan ja Jaakkolan toimipisteet.
  • Rakennuksessa opiskelevat 1.–9. luokkien oppilaat sekä esikoululaiset.
  • Rakennus on kooltaan yli 10 000 bruttoneliömetriä ja siinä on tilat noin 1000 oppilaalle.
  • Yhtenäiskoulun rakennus palvelee myös monitoimitalona.
  • Rakennus toteutettiin yhteistoiminnallisella allianssimallilla.

Granlundin palvelut

Vikke Niskanen

Suunnittelujohtaja, Projektit
Granlund Oy

Antti Kärnä

Projektipäällikkö, sähkösuunnittelu
Granlund Oy
Tiina Pekonen

Tiina Pekonen

Ympäristöasiantuntija
Granlund Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?