Hyppää sisältöön
ReferenssitElinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

31.1.2023 – Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Granlundin asiantuntijat Antti Kärnä, Tiina Pekonen ja Vikke Niskanen.

Elinkaarimallilla toteutetuissa kouluissa ja päiväkodeissa rakennusliike kantaa vastuun kohteen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi ylläpidosta noin 20 vuoden ajan. Mallilla varmistetaan, että valmiit tilat ovat muuntojoustavat ja käyttäjille terveelliset sekä investoinnin arvo säilyy.

“Siksi myös elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito”, kertoo Granlundin suunnittelujohtaja Vikke Niskanen. Rakennuttajan kannalta elinkaarimalli merkitseekin huolettomuutta.

Sähkösuunnittelun projektipäällikkö Antti Kärnän mukaan tekniikan huollon helppoutta mietitään jo suunnitteluvaiheessa, koska se vaikuttaa merkittävästi rakennuksen käyttökustannuksiin. “Älykkäitä LVI- ja sähköjärjestelmiä voidaan valvoa etänä, jolloin järjestelmä ilmoittaa vikatilanteista automaattisesti.”

Elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito.

Vikke Niskanen, suunnittelujohtaja

Opetustilojen pitää olla monikäyttöisiä ja muunneltavia, ja siksi kaikkea tekniikkaa pyritään ohjaamaan tarpeenmukaisesti tilojen käytön mukaan. Esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen pitää olla säädettävissä. “Parantaahan tutkimusten mukaan oikea värilämpötila jopa oppimistuloksia”, Kärnä lisää.

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus ovat tavoitteena myös allianssimallilla toteutetuissa kohteissa, kuten Keravanjoen monitoimitalossa. “Kaikki allianssin osapuolet hakevat yhdessä laadukkaita ratkaisuja hankkeen budjetin puitteissa”, Niskanen kertoo. Talotekniikkaurakoitsijan kuuluminen allianssiin varmisti, että talotekninen yhteistyö oli kustannustehokasta ja saumatonta.

Keravanjoen monitoimitalon tilat ovat monikäyttöisiä ja muunneltavia.

Kiertotalous näkyy elinkaarikoulujen materiaalivalinnoissa

Elinkaari- ja allianssikohteissa tarvitaan energia-, elinkaari- ja ympäristökonsultteja, jotta tekniikan rinnalla huomioidaan kiertotaloustavoitteet ja ilmastokestävät materiaalivalinnat, kuten vähähiilisen betonin käyttö. Materiaali- ja energiaratkaisujen hiilijalanjälkeä ja elinkaarikustannuksia voidaan vertailla jo varhaisessa vaiheessa myös allianssihankkeissa, kuten tehtiin Keravanjoella.

“Tulokset vaikuttivat lopulliseen rakennevalintaan, jossa yhdistetään puuta, tiiltä ja betonia”, Granlundin ympäristökonsultti Tiina Pekonen sanoo. Myös energiatehokkuus korostui, ja hankkeessa kehitettiin energiantoimitusmalli, jossa Keravan Energia toimii palveluntuottajana.

Materiaalitehokkuus näkyy myös Roihupellon kampuksella. “Tontilta puretusta vanhasta koulusta saadaan kierrätysharkkoja, joista tehdään uuden koulun väliseiniä”, Pekonen kertoo. Myös työmaalla pyritään välttämään hukkaa ja suosimaan uusiutuvaa energiaa. “Hiilijalanjälkeä pienennetään vähintään 10 prosenttia vertailutasosta.”

Elinkaarikoulujen suunnittelijoiden onkin mahdollista pohtia laatu-, vastuullisuus- ja elinkaarinäkökulmia jo varhaisessa vaiheessa tilaajan ja käyttäjien kanssa. “Mitä tarkemmin toiveet on määritelty jo tarjouspyynnössä, sitä paremmin pystymme suunnittelemaan niitä tarkasti vastaavan lopputuloksen”, Kärnä lupaa.

Tiina Pekonen, Vikke Niskanen ja Antti Kärnä.

RTS-ympäristöluokitus ohjaa elinkaarisuunnittelua

Elinkaarihankkeissa asetetaan usein ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Kotimainen RTS-ympäristöluokitus antaa eri suunnittelualoille ja työmaavaiheelle selkeät kriteerit, joilla ohjataan kestävää rakentamista. “Kunnat ja kaupungit saavat näin elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja”, toteaa Pekonen.

Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke, Vuosaaren lukio, saavutti RTS-luokituksessa neljä tähteä, mikä on kannustanut suosimaan elinkaarimallia jatkossakin. Aurinkoenergialla tuotetaan noin 15 prosenttia lukion sähkönkulutuksesta. Kohde on hyvä esimerkki myös elinkaarikoulujen laadukkaasta ja monimuotoisesta suunnittelusta. Usein tarvetta on perinteisten talotekniikka-alojen lisäksi valaistussuunnittelulle ja keittiösuunnittelulle sekä AV- ja esitystekniikalle. “Vuosaareen toteutettiinkin immersiivinen tila, jonka seinille on mahdollista loihtia videotykeillä melkein mitä tahansa”, Kärnä kertoo.

Kunnat ja kaupungit saavat elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja.

Tiina Pekonen, ympäristökonsultti

Vuosaaren lukioon valittiin hajautettu IV-järjestelmä, ja IV-konehuoneet sijoitettiin muuten käyttöä vaille jääneeseen kellariin. “Ratkaisuilla tuetaan lukion toiminnallisuutta ja tehokasta tilankäyttöä kustannustehokkaasti, vaikka rinnetontti on ahdas ja keskellä tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä”, Niskanen sanoo. Elinkaarikohteiden ilmanvaihdolle asetetaan usein myös sisäilmaluokitustavoitteet.

Ympäristövastuullisuus ohjaa myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen suunnittelua. Kohteeseen on tulossa yksi Suomen suurimmista maalämpökentistä. Yhteensä 97 maalämpökaivon järjestelmä on Niskasen mukaan teholtaan viisinkertainen verrattuna koulujen tavanomaisiin järjestelmiin. “Kokoluokka vastaa Lippulaiva-ostoskeskusta, joka on lähes korttelin laajuinen.”

Haluatko kuulla lisää?

Keravanjoen monitoimitila

  • Keravanjoen yhtenäiskoulun rakennus otettiin käyttöön vuonna 2021. Se korvasi Keravanjoen yhtenäiskoulun Lapilan ja Jaakkolan toimipisteet.
  • Rakennuksessa opiskelevat 1.–9. luokkien oppilaat sekä esikoululaiset.
  • Rakennus on kooltaan yli 10 000 bruttoneliömetriä ja siinä on tilat noin 1000 oppilaalle.
  • Yhtenäiskoulun rakennus palvelee myös monitoimitalona.
  • Rakennus toteutettiin yhteistoiminnallisella allianssimallilla.

Granlundin palvelut

Vikke Niskanen

Suunnittelujohtaja, Projektit
Granlund Oy

Antti Kärnä

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy
Tiina Pekonen

Tiina Pekonen

Ympäristöasiantuntija

Tutustu muihin referensseihimme

Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?