Hyppää sisältöön
ReferenssitScandic Grand Central Helsinki vaati paljon talotekniikalta

Scandic Grand Central Helsinki vaati paljon talotekniikalta

1.6.2021 – Granlundin kokeneet LVIA-suunnittelijat olivat mielenkiintoisen haasteen edessä, kun yksi Helsingin rautatieaseman tunnettu maamerkki saneerattiin maailmanluokan hotelliksi. VR:n entinen pääkonttori sisältää monimuotoisia tiloja, joissa samojen tekniikkaratkaisujen toistaminen ei onnistunut. Huikea lopputulos avautui asiakkaille huhtikuussa 2021.

Toimialat
Hotellit ja ravintolat
Palvelut
Kiinteistökehitys, Korjaussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Kuva: Scandic Grand Central Helsinki

Eliel Saarisen suunnittelemaan vuonna 1909 valmistuneeseen VR:n entiseen pääkonttoriin avautui 15.4. uusi Scandic Grand Central Helsinki -hotelli. Kiinteistösijoitusyhtiö Exilionin omistamaan kokonaisuuteen kuuluu myös yli 5 000 neliön uudisrakennus.

”Olemme erikoistuneet merkittävän kokoluokan kiinteistöihin, mutta silti uusi Scandic on täysin poikkeuksellinen kohde”, myöntää Exilionin Investment Manager Jussi Ojamo. Sadan vuoden värikkään historian aikana rakennuksessa on toiminut esimerkiksi posti ja sairaala. ”Historia luo mahtavat puitteet uudelle luvulle kiinteistön tarinassa.”

NCC saneerasi projektinjohtourakassa noin 36 000 bruttoneliön uudis- ja peruskorjauskohteeseen liki 500 hotellihuonetta, juhlasalin, ravintolan, saunaosaston ja kokoustiloja. Suunnittelu ja rakentaminen etenivät rinnakkain noin kahden vuoden ajan. Granlundin LVIA-suunnittelijoilla olikin todellinen haaste kehittää toimivia ratkaisuja poikkeuksellisen monimuotoiseen ja laajaan kokonaisuuteen.

”Vanhassa osassa on uusittu liki kaikki tekniikka, ja jäljelle on jätetty vain hotellihuoneiden valurautapatterit”, kertoo korjausrakentamisen johtava LVI-asiantuntija Arto Ekström. ”Tietomalli osoittaa havainnollisesti, miten kaikki mahdolliset kohdat on täytetty talotekniikalla.”

Toistettavuutta ei ole, joten suunnittelijat pääsivät ratkomaan todella kiperiä haasteita innovatiivisesti.

Jussi Ojamo, Exilion

Oma tekniikkaratkaisu jokaiseen hotellihuoneeseen

Vanha kiinteistö pitää sisällään lukemattomia yksityiskohtia, yllättäviä sopukoita ja matalia kellarikäytäviä, mikä vaati paljon yksityiskohtaista suunnittelua. ”Toistettavuutta ei ole, joten suunnittelijat pääsivät ratkomaan todella kiperiä haasteita innovatiivisesti”, Ojamo sanoo.

Tekniikka ei saa näkyä vanhan osan suojellussa julkisivussa tai sisällä portaikoissa ja käytävillä, joista pisimmät ovat 150-metrisiä. Poikkeuksellisen pohjaratkaisun takia rakennuksen läpi ei pystytty rakentamaan tekniikan pystykuiluja. ”Tavallisesti hotellien kerrokset ovat samanlaiset ja kylpyhuoneet siististi päällekkäin. Tässä kohteessa kerrokset ovat erikorkuiset ja huoneiden suojellut oviaukot sijoittuvat käytävillä eri kohtiin, mikä sekoittaa rytmiä”, Ekström kertoo.

Vanhan osan jokaiseen yli 370 huoneeseen kehitettiin omat tekniikkareitit, ja sisustussuunnittelun mallihuoneitakin oli yli 60. IV-koneet sijoitettiin vanhan osan matalalle ullakolle, jonka suojeltua vesikattoa ei voinut korottaa. ”Kantavuusrajoitusten takia IV-koneet asennettiin lopulta palkistojen päälle, mikä madalsi tilaa entisestään. Ulkona tekniikkaa näkyy vain sisäpihan puoleisella kattolappeella”, Ekström sanoo.

Kuva: Scandic Grand Central Helsinki

Suunnitteluratkaisujen pitää kestää seuraavat 20 vuotta ja täyttää samalla vastuullisuuskriteerimme. Kohteelle haetaan LEED-sertifikaattia, mikä on melkoinen saavutus yli 100-vuotiaalle kiinteistölle.

Jussi Ojamo, Exilion

100-vuotiaalle kohteelle haetaan LEED-sertifikaattia

Kiinteistönomistajan toiveesta hotellissa käytettiin pitkäikäisiä tekniikkaratkaisuja, ja esimerkiksi kaikki viemärijohdot ovat muovia. ”Ratkaisujen pitää kestää vähintään seuraavat 20 vuotta ja täyttää samalla vastuullisuuskriteerimme”, Ojamo sanoo. Tavoitteessa on onnistuttu, ja hotellille haetaan LEED-sertifikaattia. ”Se on melkoinen saavutus yli 100-vuotiaalle kiinteistölle!”

Vaativan rakennuspaikan ja suojeluarvojen takia kohteen energiataloutta ei voitu parantaa aurinkopaneeleilla tai maalämmöllä. ”Ilmanvaihto on kuitenkin varustettu kattavasti lämmön talteenotolla, koska myös keittiöiden poistoilman lämpö otetaan talteen”, Ekström kertoo. Lisäksi kylmäsäilytystilojen lauhdelämpö hyödynnetään hotellin lämmityksessä.

Lopputulos herättää kiinteistönomistajassa syystäkin ylpeyttä. ”Modernin hotellitoiminnan vaatima tekniikka on saatu sijoitettua vanhoihin rakenteisiin huomaamattomasti, samalla kun rakennuksen henki ja suojeluarvot on säilytetty”, Ojamo sanoo tyytyväisenä. Hän kiittää onnistumisesta koko suunnittelu- ja toteutusorganisaation pitkäjänteistä ja saumatonta yhteistyötä. ”Yhteishenki on ollut kohdallaan, ja ammattimaisuus on paistanut kaikesta toiminnasta.”

Modernin hotellitoiminnan vaatima tekniikka on saatu sijoitettua vanhoihin rakenteisiin huomaamattomasti, samalla kun rakennuksen henki ja suojeluarvot on säilytetty.

Jussi Ojamo, Exilion

Scandic Grand Central Helsinki

  • 1909 valmistunut Eliel Saarisen suunnittelema jugendrakennus
  • 2021 valmistunut uudisrakennus (arkkitehtuurikilpailun voittaja, Futudesignin ”Hermes”)
  • Yhteensä 491 huonetta
  • Kokous- ja juhlatilat

Granlundin palvelut

  • LVI- ja rakennusautomaation suunnittelu ja energialaskenta peruskorjaus- ja uudisosaan
  • Energiatehokas ilmanvaihto kattavalla lämmön talteenotolla
  • Kylmäsäilytystilojen lauhdelämpöjen hyödyntäminen hotellin lämmityksessä
  • LEED-sertifioinnin tasoinen energiatehokkuus

Haluatko kuulla lisää?

Arto Ekström

Arto Ekström

Johtava asiantuntija
Granlund Oy

Tutustu referensseihimme

Turku

Hotellin sähkötekniikka suunniteltiin visuaalisen ilmeen ehdoilla

Palvelu

Sähkösuunnittelu

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Hamburger Börs on yksi Turun keskustan tunnetuimmista maamerkeistä. Syksyllä 2021 klassikkohotelli avautuu jo historiansa kolmannen kerran. Granlund suunnitteli sekä uudisrakennuksen…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Folks Hotel Konepajassa yhdistyy moderni tekniikka ja historia

Palvelu

LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Boutique-hotelli The Folks Hotel Konepaja on osa Vallilan historiallisen Konepaja-alueen uudistumista. Hotellin suojeltujen punatiilijulkisivujen taakse kätkeytyy uutta LVI-tekniikkaa ja automaatiota,…
Referenssi
Lahti

Viihtyisiä hotellihuoneita täynnä energiaa säästäviä ratkaisuja

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Lahden Seurahuoneen laajennuksessa tavaratalon yläkertaan rakennettiin tasokkaita ja energiatehokkaita hotellihuoneita.
Referenssi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?