Hyppää sisältöön
ReferenssitElinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

31.1.2023 – Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Granlundin asiantuntijat Antti Kärnä, Tiina Pekonen ja Vikke Niskanen.

Elinkaarimallilla toteutetuissa kouluissa ja päiväkodeissa rakennusliike kantaa vastuun kohteen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi ylläpidosta noin 20 vuoden ajan. Mallilla varmistetaan, että valmiit tilat ovat muuntojoustavat ja käyttäjille terveelliset sekä investoinnin arvo säilyy.

“Siksi myös elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito”, kertoo Granlundin suunnittelujohtaja Vikke Niskanen. Rakennuttajan kannalta elinkaarimalli merkitseekin huolettomuutta.

Sähkösuunnittelun projektipäällikkö Antti Kärnän mukaan tekniikan huollon helppoutta mietitään jo suunnitteluvaiheessa, koska se vaikuttaa merkittävästi rakennuksen käyttökustannuksiin. “Älykkäitä LVI- ja sähköjärjestelmiä voidaan valvoa etänä, jolloin järjestelmä ilmoittaa vikatilanteista automaattisesti.”

Elinkaarikohteiden talotekniikkasuunnittelussa korostuvat pitkäikäiset valinnat, hyvä sisäilman laatu ja kustannustehokas ylläpito.

Vikke Niskanen, suunnittelujohtaja

Opetustilojen pitää olla monikäyttöisiä ja muunneltavia, ja siksi kaikkea tekniikkaa pyritään ohjaamaan tarpeenmukaisesti tilojen käytön mukaan. Esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen pitää olla säädettävissä. “Parantaahan tutkimusten mukaan oikea värilämpötila jopa oppimistuloksia”, Kärnä lisää.

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus ovat tavoitteena myös allianssimallilla toteutetuissa kohteissa, kuten Keravanjoen monitoimitalossa. “Kaikki allianssin osapuolet hakevat yhdessä laadukkaita ratkaisuja hankkeen budjetin puitteissa”, Niskanen kertoo. Talotekniikkaurakoitsijan kuuluminen allianssiin varmisti, että talotekninen yhteistyö oli kustannustehokasta ja saumatonta.

Keravanjoen monitoimitalon tilat ovat monikäyttöisiä ja muunneltavia.

Kiertotalous näkyy elinkaarikoulujen materiaalivalinnoissa

Elinkaari- ja allianssikohteissa tarvitaan energia-, elinkaari- ja ympäristökonsultteja, jotta tekniikan rinnalla huomioidaan kiertotaloustavoitteet ja ilmastokestävät materiaalivalinnat, kuten vähähiilisen betonin käyttö. Materiaali- ja energiaratkaisujen hiilijalanjälkeä ja elinkaarikustannuksia voidaan vertailla jo varhaisessa vaiheessa myös allianssihankkeissa, kuten tehtiin Keravanjoella.

“Tulokset vaikuttivat lopulliseen rakennevalintaan, jossa yhdistetään puuta, tiiltä ja betonia”, Granlundin ympäristökonsultti Tiina Pekonen sanoo. Myös energiatehokkuus korostui, ja hankkeessa kehitettiin energiantoimitusmalli, jossa Keravan Energia toimii palveluntuottajana.

Materiaalitehokkuus näkyy myös Roihupellon kampuksella. “Tontilta puretusta vanhasta koulusta saadaan kierrätysharkkoja, joista tehdään uuden koulun väliseiniä”, Pekonen kertoo. Myös työmaalla pyritään välttämään hukkaa ja suosimaan uusiutuvaa energiaa. “Hiilijalanjälkeä pienennetään vähintään 10 prosenttia vertailutasosta.”

Elinkaarihankkeissa suunnittelijoiden onkin mahdollista pohtia laatu-, vastuullisuus- ja elinkaarinäkökulmia jo varhaisessa vaiheessa tilaajan ja käyttäjien kanssa. “Mitä tarkemmin toiveet on määritelty jo tarjouspyynnössä, sitä paremmin pystymme suunnittelemaan niitä tarkasti vastaavan lopputuloksen”, Kärnä lupaa.

Tiina Pekonen, Vikke Niskanen ja Antti Kärnä.

RTS-ympäristöluokitus ohjaa elinkaarisuunnittelua

Elinkaarihankkeissa asetetaan usein ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Kotimainen RTS-ympäristöluokitus antaa eri suunnittelualoille ja työmaavaiheelle selkeät kriteerit, joilla ohjataan kestävää rakentamista. “Kunnat ja kaupungit saavat näin elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja”, toteaa Pekonen.

Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke, Vuosaaren lukio, saavutti RTS-luokituksessa neljä tähteä, mikä on kannustanut suosimaan elinkaarimallia jatkossakin. Aurinkoenergialla tuotetaan noin 15 prosenttia lukion sähkönkulutuksesta. Kohde on hyvä esimerkki myös elinkaarikoulujen laadukkaasta ja monimuotoisesta suunnittelusta. Usein tarvetta on perinteisten talotekniikka-alojen lisäksi valaistussuunnittelulle ja keittiösuunnittelulle sekä AV- ja esitystekniikalle. “Vuosaareen toteutettiinkin immersiivinen tila, jonka seinille on mahdollista loihtia videotykeillä melkein mitä tahansa”, Kärnä kertoo.

Kunnat ja kaupungit saavat elinkaarimallilla mahdollisimman energiatehokkaita, vähäpäästöisiä ja viihtyisiä opetustiloja.

Tiina Pekonen, ympäristökonsultti

Vuosaaren lukioon valittiin hajautettu IV-järjestelmä, ja IV-konehuoneet sijoitettiin muuten käyttöä vaille jääneeseen kellariin. “Ratkaisuilla tuetaan lukion toiminnallisuutta ja tehokasta tilankäyttöä kustannustehokkaasti, vaikka rinnetontti on ahdas ja keskellä tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä”, Niskanen sanoo. Elinkaarikohteiden ilmanvaihdolle asetetaan usein myös sisäilmaluokitustavoitteet.

Ympäristövastuullisuus ohjaa myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen suunnittelua. Kohteeseen on tulossa yksi Suomen suurimmista maalämpökentistä. Yhteensä 97 maalämpökaivon järjestelmä on Niskasen mukaan teholtaan viisinkertainen verrattuna koulujen tavanomaisiin järjestelmiin. “Kokoluokka vastaa Lippulaiva-ostoskeskusta, joka on lähes korttelin laajuinen.”

Haluatko kuulla lisää?

Keravanjoen monitoimitila

  • Keravanjoen yhtenäiskoulun rakennus otettiin käyttöön vuonna 2021. Se korvasi Keravanjoen yhtenäiskoulun Lapilan ja Jaakkolan toimipisteet.
  • Rakennuksessa opiskelevat 1.–9. luokkien oppilaat sekä esikoululaiset.
  • Rakennus on kooltaan yli 10 000 bruttoneliömetriä ja siinä on tilat noin 1000 oppilaalle.
  • Yhtenäiskoulun rakennus palvelee myös monitoimitalona.
  • Rakennus toteutettiin yhteistoiminnallisella allianssimallilla.

Granlundin palvelut

Vikke Niskanen

Suunnittelujohtaja, Projektit
Granlund Oy

Antti Kärnä

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy
Tiina Pekonen

Tiina Pekonen

Ympäristöasiantuntija

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Teollisuus

Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta…
Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan

Palvelu

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Toimiala

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Granlund auttaa Senaatti-kiinteistöjä kunnossapidon hallinnassa Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa. Ajantasainen PTS-tieto löytyy helposti ja nopeasti yhdestä paikasta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Palvelu

Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Toimiala

Teollisuus

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.
Referenssi
Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Helsingin Sataman omaisuudenhallinta sai selkeän yhteisen suunnan

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Liikenne ja logistiikka

Helsingin Sataman uusi omaisuudenhallinnan elinkaaristrategia selkeyttää vastuita eri toimijoiden välillä. Toimintamallit ja käytännöt yhdenmukaistetaan kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Lappeenranta

Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Palvelu

Hankekehitys ja -konsultointi, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.
Referenssi
Kuopio

Tiedot Iisalmen Terveyskampuksen talotekniikasta löytyvät nopeasti yhdestä paikasta

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Sairaalasuunnittelu, Laitetiedon hallinta

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Granlund yhdisti Iisalmen uuden Terveyskampuksen laitetiedot yhteen järjestelmään. Kaikki ylläpidossa tarvittava tieto löytyy nyt kätevästi Granlund Managerista.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?