Hyppää sisältöön
ReferenssitLeppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

1.9.2023 – Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.

Toimialat
Kunnat ja kaupungit
Palvelut
Energiatehokkuushankkeet

Vokkolan liikunta-alueella Leppävirralla sijaitsee muun muassa hiihtoluola, kylpylähotelli ja jäähalli, joista jokainen kuluttaa paljon energiaa. Kunnan kiinteistöpäällikkö Antti Tuppuran mukaan alueen energiakokonaisuuden kehittäminen lähti liikkeelle, kun jäähdytyskonekanta alkoi olla elinkaarensa päässä.

Olemme sitoutuneet energiasäästöihin kaikessa päätöksenteossa.

Tapio Montonen, Leppävirran tekninen johtaja

Alueella oli runsaasti energiansäästöpotentiaalia, joten kunnassa haluttiin tutkia, voisiko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä yhdistää ja saada hukkalämmöt talteen. Taustalla vaikuttivat kunnan ilmastovastuullisuustavoitteet, jotka näkyvät niin strategiassa kuin kiinteistönpidossa.

“Meiltä löytyvät esimerkiksi Pohjois-Savon ensimmäiset tuulivoimalat, ja olemme sitoutuneet energiasäästöihin kaikessa päätöksenteossa”, kertoo kunnan tekninen johtaja Tapio Montonen.

Esiselvitys antoi useita energiankierrätysvaihtoehtoja

Granlundin toteuttamassa esiselvityksissä käytiin läpi useita vaihtoehtoja, joista parhaat olivat pöydällä toteutussuunnitteluvaiheessa vuonna 2020. Ratkaisua hiottiin loppuun asti muun muassa haastattelemalla urakoitsijoita ja laitetoimittajia. Työryhmä halusi löytää investointikustannusten lisäksi koko elinkaaren kannalta järkevimmät ja kustannustehokkaimmat ratkaisut.

Energiakustannukset laskevat yli 100 000 euroa

Parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui järjestelmä, jossa hiihtoluolan ja jäähallin jäähdytysjärjestelmien lauhdelämmöt otetaan talteen lämpöpumpuilla. Hukkalämmöt ohjataan Savon Voiman kaukolämpöverkkoon.

Granlundin projektipäällikkö ja hankkeen valvoja Sanna Kovanen kertoo, että järjestelmän konseptoinnissa huomioitiin myös ylläpitovaihe.

“Halusimme tehdä sen kunnalle mahdollisimman helpoksi, ja siksi vastuita jaettiin elinkaarisopimuksilla (PPA) eri palveluntarjoajille.”

Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta. Sähkössä 1007 megawattitunnin vuosisäästöt vastaavat noin 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Päästöt laskevat noin 452 tCO2 vuosittain.

Järjestelmä onkin hieno esimerkki siitä, miten tehokkaasti alueelliset ratkaisut säästävät energiaa, kustannuksia ja päästöjä. Kuntien ja muiden suurten kiinteistönomistajien kannattaa miettiä laiteuusintojen ja PTS-toimenpiteiden yhteydessä, voisiko hukkalämpöjä hyödyntää vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa.

Hanke tuottaa kunnalle arviolta yli 100 000 euron säästöt energiakustannuksissa. Investointiin haetaan myös Business Finlandilta noin 250 000 euron energiatukea.

Energiatehokkuushankkeen toteutus asiakkaan etu edellä

Energiatehokkuushankkeen toteutuksessa korostui onnistuneen lopputuloksen lisäksi sujuva matka. Granlundin asiantuntijat huolehtivat, että vaiheesta toiseen edettiin yhdessä sovitussa aikataulussa ja tilaajalle mahdollisimman helpolla tavalla. Tuppuran mukaan keskinäinen luottamus viekin pitkälle.

“Meillä on kova usko Granlundiin yrityksenä ja ennen kaikkea ihmisiin yrityksen takana.”

Hän on erityisen tyytyväinen siihen, että asiantuntijoilla oli aikaa ja halua selittää jokaisen päätöksen taustat niin selkeästi, että valinnat oli helppo perustella kuntapäättäjille. “Myös huoliimme esimerkiksi resursoinnista tai aikatauluista suhtauduttiin aina vakavasti.”

Energiankierrätysjärjestelmä otetaan käyttöön tilaajan toiveesta syksyllä 2023. Tuppura odottaa siltä suhteellisen huoletonta ylläpitoa. Myös dataa saadaan irti järjestelmästä aikaisempaa enemmän.

“Se auttaa osoittamaan, että investointi oli kannattava sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.”

Granlundin ja Leppävirran kunnan yhteistyö jatkuu rakennus- kuin energiahankkeissa, joista tuorein on aurinkovoimakentän käyttöselvitys. “Voimme luottaa Granlundin asiantuntijuuteen, perusteltuihin ratkaisuihin ja apuun”, Montonen kiteyttää

Haluatko kuulla lisää?

Leppävirran kunta

  • Noin 9 000 asukasta
  • Hiilineutraali kunta vuodesta 2018 asti
  • Kuntastrategian visiona on elinvoimaa, hyvinvointia ja puhdasta kasvua

Leppävirran kunnan energiatehokkuusprojekti

  • Vokkolan liikunta-alueella sijaitsee mm. uimahalli, kylpylähotelli, monitoimihalli, jäähalli, Muumi Jääluola ja hiihtoputki
  • Keskitetty energiakierrätysratkaisu vastaa alueen kiinteistöjen tarvitsemasta jäähdytyksestä ja lauhdelämpöjen ohjaamisesta aluelämpöverkkoon ja Savon Voiman kaukolämpöverkkoon
  • Lisäksi kylpylähotellin katolla on aurinkopaneeleja

Granlundin tarjoamat palvelut hankkeessa

Kuntien ja muiden suurten kiinteistönomistajien kannattaa miettiä laiteuusintojen ja PTS-toimenpiteiden yhteydessä, voisiko hukkalämpöjä hyödyntää vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa.

Antti Törmälä, varatoimitusjohtaja, Granlund Jyväskylä

Sanna Kovanen

Rakennuttaja ja valvoja
Granlund Kuopio

Tutustu muihin referensseihimme

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?