Hyppää sisältöön
ReferenssitLeppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

1.9.2023 – Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.

Toimialat
Kunnat ja kaupungit
Palvelut
Energiatehokkuushankkeet

Vokkolan liikunta-alueella Leppävirralla sijaitsee muun muassa hiihtoluola, kylpylähotelli ja jäähalli, joista jokainen kuluttaa paljon energiaa. Kunnan kiinteistöpäällikkö Antti Tuppuran mukaan alueen energiakokonaisuuden kehittäminen lähti liikkeelle, kun jäähdytyskonekanta alkoi olla elinkaarensa päässä.

Olemme sitoutuneet energiasäästöihin kaikessa päätöksenteossa.

Tapio Montonen, Leppävirran tekninen johtaja

Alueella oli runsaasti energiansäästöpotentiaalia, joten kunnassa haluttiin tutkia, voisiko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä yhdistää ja saada hukkalämmöt talteen. Taustalla vaikuttivat kunnan ilmastovastuullisuustavoitteet, jotka näkyvät niin strategiassa kuin kiinteistönpidossa.

“Meiltä löytyvät esimerkiksi Pohjois-Savon ensimmäiset tuulivoimalat, ja olemme sitoutuneet energiasäästöihin kaikessa päätöksenteossa”, kertoo kunnan tekninen johtaja Tapio Montonen.

Esiselvitys antoi useita energiankierrätysvaihtoehtoja

Granlundin toteuttamassa esiselvityksissä käytiin läpi useita vaihtoehtoja, joista parhaat olivat pöydällä toteutussuunnitteluvaiheessa vuonna 2020. Ratkaisua hiottiin loppuun asti muun muassa haastattelemalla urakoitsijoita ja laitetoimittajia.

“Halusimme löytää investointikustannusten lisäksi koko elinkaaren kannalta järkevimmät ja kustannustehokkaimmat ratkaisut”, kertoo Granlund Jyväskylän varatoimitusjohtaja Antti Törmälä.

Energiakustannukset laskevat yli 100 000 euroa

Parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui järjestelmä, jossa hiihtoluolan ja jäähallin jäähdytysjärjestelmien lauhdelämmöt otetaan talteen lämpöpumpuilla. Hukkalämmöt ohjataan Savon Voiman kaukolämpöverkkoon.

Granlundin projektipäällikkö ja hankkeen valvoja Sanna Kovanen kertoo, että järjestelmän konseptoinnissa huomioitiin myös ylläpitovaihe.

“Halusimme tehdä sen kunnalle mahdollisimman helpoksi, ja siksi vastuita jaettiin elinkaarisopimuksilla (PPA) eri palveluntarjoajille.”

Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta. Sähkössä 1007 megawattitunnin vuosisäästöt vastaavat noin 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Päästöt laskevat noin 452 tCO2 vuosittain.

Antti Törmälästä järjestelmä onkin hieno esimerkki siitä, miten tehokkaasti alueelliset ratkaisut säästävät energiaa, kustannuksia ja päästöjä.

“Kuntien ja muiden suurten kiinteistönomistajien kannattaa miettiä laiteuusintojen ja PTS-toimenpiteiden yhteydessä, voisiko hukkalämpöjä hyödyntää vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa.”

Hanke tuottaa kunnalle arviolta yli 100 000 euron säästöt energiakustannuksissa. Investointiin haetaan myös Business Finlandilta noin 250 000 euron energiatukea.

Energiatehokkuushankkeen toteutus asiakkaan etu edellä

Energiatehokkuushankkeen toteutuksessa korostui onnistuneen lopputuloksen lisäksi sujuva matka. Granlundin asiantuntijat huolehtivat, että vaiheesta toiseen edettiin yhdessä sovitussa aikataulussa ja tilaajalle mahdollisimman helpolla tavalla. Tuppuran mukaan keskinäinen luottamus viekin pitkälle.

“Meillä on kova usko Granlundiin yrityksenä ja ennen kaikkea ihmisiin yrityksen takana.”

Hän on erityisen tyytyväinen siihen, että asiantuntijoilla oli aikaa ja halua selittää jokaisen päätöksen taustat niin selkeästi, että valinnat oli helppo perustella kuntapäättäjille. “Myös huoliimme esimerkiksi resursoinnista tai aikatauluista suhtauduttiin aina vakavasti.”

Energiankierrätysjärjestelmä otetaan käyttöön tilaajan toiveesta syksyllä 2023. Tuppura odottaa siltä suhteellisen huoletonta ylläpitoa. Myös dataa saadaan irti järjestelmästä aikaisempaa enemmän.

“Se auttaa osoittamaan, että investointi oli kannattava sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.”

Granlundin ja Leppävirran kunnan yhteistyö jatkuu rakennus- kuin energiahankkeissa, joista tuorein on aurinkovoimakentän käyttöselvitys. “Voimme luottaa Granlundin asiantuntijuuteen, perusteltuihin ratkaisuihin ja apuun”, Montonen kiteyttää

Haluatko kuulla lisää?

Leppävirran kunta

  • Noin 9 000 asukasta
  • Hiilineutraali kunta vuodesta 2018 asti
  • Kuntastrategian visiona on elinvoimaa, hyvinvointia ja puhdasta kasvua

Leppävirran kunnan energiatehokkuusprojekti

  • Vokkolan liikunta-alueella sijaitsee mm. uimahalli, kylpylähotelli, monitoimihalli, jäähalli, Muumi Jääluola ja hiihtoputki
  • Keskitetty energiakierrätysratkaisu vastaa alueen kiinteistöjen tarvitsemasta jäähdytyksestä ja lauhdelämpöjen ohjaamisesta aluelämpöverkkoon ja Savon Voiman kaukolämpöverkkoon
  • Lisäksi kylpylähotellin katolla on aurinkopaneeleja

Granlundin tarjoamat palvelut Leppävirran hankkeessa

Kuntien ja muiden suurten kiinteistönomistajien kannattaa miettiä laiteuusintojen ja PTS-toimenpiteiden yhteydessä, voisiko hukkalämpöjä hyödyntää vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa.

Antti Törmälä, varatoimitusjohtaja, Granlund Jyväskylä

Antti Törmälä

Varatoimitusjohtaja
Granlund Jyväskylä Oy

Sanna Kovanen

Rakennuttaja ja valvoja
Granlund Jyväskylä Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?