Hyppää sisältöön
Millaista tukea rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi saada?

Millaista tukea rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi saada?

19.8.2021 – Energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista saada useita eri tukia, joiden avulla voi päästä lähemmäs rakennuksen energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Millaista tukea kannattaa hakea ja kuinka sitä saa täysimääräisesti?

Aihepiiri
Energia, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Blogia päivitetty 3.3.2023

Energiatuet myöntää Business Finland

Business Finland myöntää yrityksille ja yhteisöille energiatukea hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, uusiutuvan energian tuotantoa tai muulla tavoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi.

Tuen suuruus on tyypillisesti 10–25 prosenttia investoinnin kuluista. Harkinnanvaraisen tuen määrä riippuu hankkeen toteutuksesta ja kohteesta. Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Energiatukea voivat saada kaiken kokoiset yritykset, mukaan lukien ammatin- ja liikkeenharjoittajat sekä toiminimet. Yhteisöiksi luetaan puolestaan kunnat, seurakunnat ja säätiöt.

Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa, eikä hankkeen koolla ole ylärajaa. Investointihankkeiden ohella energiatukea on mahdollista saada myös selvityshankkeisiin, jotka ovat energiakatselmuksia ja -analyysejä.

Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Suurille hankkeille oma tukimuotonsa

Business Finlandin kautta voi hakea investointitukea myös niin sanottuihin suuriin demonstraatiohankkeisiin, joiden tarkoitus on edistää uuteen energiateknologiaan perustuvia kansallisesti ja kansainvälisesti monistettavia ratkaisuja.

Tuen myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan ja hankkeiden väliseen vertailuun, jossa arvioidaan erityisesti hankkeeseen sisältyvän teknologian uutuusarvoa. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan hankkeen toteutettavuus, tuotettava energiamäärä ja kustannustehokkuus.

Vihreät lainat tekevät tuloaan

Monet pankit ja rahoituslaitokset Suomessa ja Euroopassa ovat alkaneet myöntää rahoitusta, joka kohdistuu ympäristön hyvinvointia edistävään toimintaan. Tämä avaa esimerkiksi kiinteistönomistajille mahdollisuuden saada markkinoilta rahoitusta tavanomaisia lainoja edullisemmilla ehdoilla.

Vihreälle rahoitukselle ei ole tarkkaa määritelmää tai standardia. Esimerkiksi vihreät lainat ovat pankkien lainatuotteita, joiden ehdot kukin pankki määrittelee itse. Lainaehdoissa määritellään ympäristöhyödyt, joita lainalla tavoitellaan. Jos ne saavutetaan, se voi alentaa lainan hintaa.

Vihreään rahoitukseen lasketaan myös vihreät bondit, joissa joukkovelkakirjan liikkeelle laskenut yritys sitoutuu käyttämään rahoituksen vaikkapa kiinteistön energiatehokkuutta parantavaan investointiin.

Myös taloyhtiöille on tarjolla energiatukea

Taloyhtiöiden on mahdollista saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta korjausavustusta kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen.

Avustuksissa on jatkuva haku ja niitä jaetaan niin pitkään kuin määrärahoja riittää. Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.

Energia-avustusta voi saada käytännössä kaikkiin remontteihin, joilla parannetaan asuinrakennuksen energiatehokkuutta. Normaaleissa energiakorjauksissa avustusta voi saada 4000 euroa asuntoa kohti ja 6000 euroa asuntoa kohti, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle.

Avustus on kuitenkin enintään 50 prosenttia korjaustyön avustuksen piiriin hyväksyttävistä kustannuksista.

Jotta avustusta voi saada, korjaushankkeen täytyy parantaa rakennuksen energiatehokkuutta enemmän kuin korjaamisen yhteydessä normaalisti edellytetään. Tämä on osoitettava hakuvaiheessa niin sanotulla E-lukulaskelmalla ja remontin jälkeen tehtävällä energiatodistuksella. Tähän tarvitaan alan asiantuntija.

Energia-avustusta voi saada käytännössä kaikkiin remontteihin, joilla parannetaan asuinrakennuksen energiatehokkuutta.

Miksi energiatehokkuushankkeelle kannattaa valita yksi toteuttaja?

Energiatukien hakeminen kannattaa, mutta tukien hakuprosessit ovat varsin vaativia. Haussa tarvitaan vahvaa kokemusta ja ammattitaitoa, sillä esimerkiksi hakemukseen liitettävän projektisuunnitelman laatiminen on omanlaisensa taitolaji.

Lisäksi on oleellista, että tarjolla olevista vaihtoehdoista osataan hakea juuri kyseiseen hankkeeseen sopivinta tukimuotoa.

Paras tapa varmistaa energiatuen saaminen on käyttää samaa kumppania koko energiatehokkuushankkeen ajan. Granlundin Avaimet käteen -toteutus varmistaa, että hanke suunnitellaan ja toteutetaan samoilla tiedoilla kuin tukea on haettu.

Granlund auttaa asiakasta koko prosessin ajan aina tukihakemusten laadinnasta tuen maksatukseen asti.

Usein yhteistyö jatkuu kiinteistön käytönaikaisen toiminnan varmistamisessa. Todennetut energiasäästöt ovat huomattavia erityisesti suurissa kohteissa, joissa tukisummatkin liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa. Avustukset on sidottu rakennuksen laskennallisen E-luvun parantamiseen, ja muutoksen on oltava riittävän suuri.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Lue lisää aiheesta

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Granlund mittaa hiilikädenjälkeään: energiatehokkuushankkeilla merkittäviä päästövähennyksiä

11.04.2023 – Energiatehokkuushankkeiden avulla voidaan vähentää tehokkaasti hiilidioksidipäästöjä. Kun asiakkaan hiilidioksidipäästöt laskevat, Granlundin hiilikädenjälki kasvaa.

Uutinen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla

25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.

Uutinen
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Uutinen

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?