Hyppää sisältöön
Millaista tukea rakennusten energiatehokkuushankkeisiin voi saada?

Millaista tukea rakennusten energiatehokkuushankkeisiin voi saada?

19.8.2021 – Energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista saada useita eri tukia, joiden avulla voi päästä lähemmäs rakennuksen energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Millaista tukea kannattaa hakea ja kuinka sitä saa täysimääräisesti?

Aihepiiri
Energia, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Blogia päivitetty 3.3.2023

Energiatuet myöntää Business Finland

Business Finland myöntää yrityksille ja yhteisöille energiatukea hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, uusiutuvan energian tuotantoa tai muulla tavoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi.

Tuen suuruus on tyypillisesti 10–25 prosenttia investoinnin kuluista. Harkinnanvaraisen tuen määrä riippuu hankkeen toteutuksesta ja kohteesta. Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Energiatukea voivat saada kaiken kokoiset yritykset, mukaan lukien ammatin- ja liikkeenharjoittajat sekä toiminimet. Yhteisöiksi luetaan puolestaan kunnat, seurakunnat ja säätiöt.

Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa, eikä hankkeen koolla ole ylärajaa. Investointihankkeiden ohella energiatukea on mahdollista saada myös selvityshankkeisiin, jotka ovat energiakatselmuksia ja -analyysejä.

Muutoksia loppuvuodesta 2023

Business Finlandin Energiatuki vuodelle 2023 on perusmuodossaan loppunut. TEM on myöntänyt lisävaltuutta vielä vuonna 2023 käytettäväksi seuraavin rajoituksin: Energiatukea myönnetään ensisijaisesti hankkeille, joilla edistetään uutta teknologiaa ja sen kaupallista hyödyntämistä ja toiseksi energiatehokkuuteen liittyviin investointeihin. Näissä etusijalla ovat tällöin pitkälle valmistellut hankkeet, joilla voidaan edistää kustannustehokkaasti energiatukiohjelman mukaisia tavoitteita ja joilla ei arvioida olevan merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Käsittelyssä olevan suuren hakemusmäärän vuoksi Energiatuen hakemuspalvelu suljetaan 13.11.2023 ja avataan uudelleen v. 2024 alkupuolella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Suurille hankkeille oma tukimuotonsa

Business Finlandin kautta voi hakea investointitukea myös niin sanottuihin suuriin demonstraatiohankkeisiin, joiden tarkoitus on edistää uuteen energiateknologiaan perustuvia kansallisesti ja kansainvälisesti monistettavia ratkaisuja.

Tuen myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan ja hankkeiden väliseen vertailuun, jossa arvioidaan erityisesti hankkeeseen sisältyvän teknologian uutuusarvoa. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan hankkeen toteutettavuus, tuotettava energiamäärä ja kustannustehokkuus.

Vihreät lainat tekevät tuloaan

Monet pankit ja rahoituslaitokset Suomessa ja Euroopassa ovat alkaneet myöntää rahoitusta, joka kohdistuu ympäristön hyvinvointia edistävään toimintaan. Tämä avaa esimerkiksi kiinteistönomistajille mahdollisuuden saada markkinoilta rahoitusta tavanomaisia lainoja edullisemmilla ehdoilla.

Vihreälle rahoitukselle ei ole tarkkaa määritelmää tai standardia. Esimerkiksi vihreät lainat ovat pankkien lainatuotteita, joiden ehdot kukin pankki määrittelee itse. Lainaehdoissa määritellään ympäristöhyödyt, joita lainalla tavoitellaan. Jos ne saavutetaan, se voi alentaa lainan hintaa.

Vihreään rahoitukseen lasketaan myös vihreät bondit, joissa joukkovelkakirjan liikkeelle laskenut yritys sitoutuu käyttämään rahoituksen vaikkapa kiinteistön energiatehokkuutta parantavaan investointiin.

Myös taloyhtiöille on tarjolla energiatukea

Taloyhtiöiden on mahdollista saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta korjausavustusta kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen.

Avustuksissa on jatkuva haku ja niitä jaetaan niin pitkään kuin määrärahoja riittää. Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.

Energia-avustusta voi saada käytännössä kaikkiin remontteihin, joilla parannetaan asuinrakennuksen energiatehokkuutta. Normaaleissa energiakorjauksissa avustusta voi saada 4000 euroa asuntoa kohti ja 6000 euroa asuntoa kohti, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle.

Avustus on kuitenkin enintään 50 prosenttia korjaustyön avustuksen piiriin hyväksyttävistä kustannuksista.

Jotta avustusta voi saada, korjaushankkeen täytyy parantaa rakennuksen energiatehokkuutta enemmän kuin korjaamisen yhteydessä normaalisti edellytetään. Tämä on osoitettava hakuvaiheessa niin sanotulla E-lukulaskelmalla ja remontin jälkeen tehtävällä energiatodistuksella. Tähän tarvitaan alan asiantuntija.

Energia-avustusta voi saada käytännössä kaikkiin remontteihin, joilla parannetaan asuinrakennuksen energiatehokkuutta.

Miksi energiatehokkuushankkeelle kannattaa valita yksi toteuttaja?

Energiatukien hakeminen kannattaa, mutta tukien hakuprosessit ovat varsin vaativia. Haussa tarvitaan vahvaa kokemusta ja ammattitaitoa, sillä esimerkiksi hakemukseen liitettävän projektisuunnitelman laatiminen on omanlaisensa taitolaji.

Lisäksi on oleellista, että tarjolla olevista vaihtoehdoista osataan hakea juuri kyseiseen hankkeeseen sopivinta tukimuotoa.

Paras tapa varmistaa energiatuen saaminen on käyttää samaa kumppania koko energiatehokkuushankkeen ajan. Granlundin Avaimet käteen -toteutus varmistaa, että hanke suunnitellaan ja toteutetaan samoilla tiedoilla kuin tukea on haettu.

Granlund auttaa asiakasta koko prosessin ajan aina tukihakemusten laadinnasta tuen maksatukseen asti.

Usein yhteistyö jatkuu kiinteistön käytönaikaisen toiminnan varmistamisessa. Todennetut energiasäästöt ovat huomattavia erityisesti suurissa kohteissa, joissa tukisummatkin liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa. Avustukset on sidottu rakennuksen laskennallisen E-luvun parantamiseen, ja muutoksen on oltava riittävän suuri.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Lue lisää aiheesta

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?