Hyppää sisältöön
Millaista tukea rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi saada?

Millaista tukea rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi saada?

19.8.2021 – Energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista saada useita eri tukia, joiden avulla voi päästä lähemmäs rakennuksen energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Millaista tukea kannattaa hakea ja kuinka asiantuntijamme voivat auttaa täysimääräisen tuen saamisessa?

Aihepiiri
Energia, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Blogia päivitetty 22.11.2022.

Energiatehokkuushankkeelle voi hakea Business Finlandin energiatukea. Se edellyttää erilaisia energiatehokkuutta ja hiilineutraaliutta parantavia toimia, kuten IV-koneiden uusimisen tai lämpöpumppujärjestelmän asennuksen. Tietyin ehdoin tukea voi saada myös geoenergiakentälle.

”Se on eri asia kuin maalämpö”, korostaa Granlundin energiatehokkuushankkeiden hankekehityspäällikkö Timo-Mikael Sivula. Maalämpö on puhtaasti lämmitysmuoto: kun neitseellisen lämmitysenergian osuus on suuri, tukisumma jää pieneksi. Sen sijaan geoenergiakenttä toimii myös lämpöenergiavarastona. ”Tukien haussa tarvitaankin kokemusta ja ammattitaitoa, ja muun muassa energiatukihakemuksen projektisuunnitelman laatiminen on omanlaisensa taitolaji.”

Suuriin energiatehokkuushankkeisiin on saatavilla työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiatukea. Sen ehtona on innovatiivisuus. ”Siksi puhutaan myös uuden teknologian tuista”, Sivula sanoo. Jopa 50 prosentin investointitukea voi saada esimerkiksi hankkeisiin, joilla edistetään kivihiilen käytöstä luopumista. ”Tukea on hyvin tarjolla myös keskisyviin lämpökaivoihin, joita on toteutettu Suomessa tällä hetkellä noin 10 kappaletta.”

ARA-energia-avustukset ja vihreät lainat

Asunto-osakeyhtiöille on tarjolla omia tukimuotoja, joista tärkein on ARA-energia-avustus. Tuen saamisen ehdot ovat tiukat, ja ne vaihtelevat kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. ”Avustukset on sidottu rakennuksen laskennallisen E-luvun parantamiseen, ja muutoksen on oltava riittävän suuri”, Sivula toteaa.

Asiantuntijat pystyvät arvioimaan tilanteen luotettavasti jo hankesuunnitteluvaiheessa. Silloin lasketaan, miten rakentamishetken tilanne muuttuu energiakorjausten ansiosta. Tukea haetaan vain, jos ehdot täyttyvät. ”Lisäksi hanke pitää toteuttaa juuri samoilla toimenpiteillä, joilla laskentakin on tehty.”

Ympäristöministeriö valmistelee energia-avustusta vuodelle 2023. Tällä hetkellä hakemuksien käsittely on ruuhkautunut, mutta hakemuksia voi jättää normaalisti.

Avustukset on sidottu rakennuksen laskennallisen E-luvun parantamiseen, ja muutoksen on oltava riittävän suuri.

Timo-Mikael Sivula, Granlund

Energiatehokkuushankkeissa huomioidaan usein myös niin sanotut vihreät lainat, joita suomalaisille pankeille myöntää Pohjoismaiden investointipankki. ”Vihreän lainan ehtona on esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen tai muu ilmastokestävyys, kuten kiertotalous”, toteaa Granlundin Energia-osaston johtaja Tuomo Niemelä.

Omalta osaltaan kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamista ohjaa Euroopan komission käynnistämä Green Deal eli vihreän kehityksen ohjelma. ”Rakennusten kunnostus on keskeinen osa-alue EU:n tiellä kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä”, Niemelä sanoo. Suomen kunnianhimoisena tavoitteena on olla hiilineutraali jo vuonna 2035. ”Se edellyttää merkittäviä investointeja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen osana korjausrakentamishankkeita.”

EU-taksonomia tulee vaikuttamaan myös kiinteistöjen kiinnostavuuteen sijoituskohteina, eli ohjaamaan kiinteistösijoittajia tekemään energiatehokkuutta parantavia ja ympäristövaikutuksia pienentäviä investointeja. Myös vuokrataloyhtiöille energiatehokkuushankkeet ovat tärkeä osa strategisia linjauksia.

”Esimerkiksi energian alueellinen kierrätys pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä”, Sivula sanoo. Lisäksi energiakorjaukset auttavat hallitsemaan ylläpito- ja käyttökustannuksia, mikä parantaa tuottavuutta. Yleensä hankkeissa kehitetään myös kiinteistön älykästä hallintaa, jolloin sisäilmaolosuhteiden ohjattavuus ja laatu paranevat. ”Se lisää käyttäjätyytyväisyyttä ja sitä kautta kohteiden kysyntää.”

Miksi energiatehokkuushankkeelle kannattaa valita yksi toteuttaja?

Paras tapa varmistaa energiatuen saaminen on käyttää samaa kumppania koko energiatehokkuushankkeen ajan. Granlundin Avaimet käteen -toteutus varmistaa, että hanke suunnitellaan ja toteutetaan samoilla tiedoilla kuin tukea on haettu. ”Autamme asiakasta koko prosessin ajan aina tukihakemusten laadinnasta tuen maksatukseen asti”, Sivula sanoo. ”Ja kaikki tuet, joita olemme tähän asti hakeneet, on myös saatu.”

Keskolle toteuttamamme energiankierrätysjärjestelmä leikkaa kaukolämmön kulutusta 70–95 prosenttia.

Tuomo Niemelä, Granlund

Usein yhteistyö jatkuu kiinteistön käytönaikaisen toiminnan varmistamisessa. Todennetut energiasäästöt ovat huomattavia erityisesti suurissa kohteissa, joissa tukisummatkin liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa. ”Esimerkiksi Keskolle toteuttamamme energiankierrätysjärjestelmä leikkaa kaukolämmön kulutusta 70–95 prosenttia”, Niemelä toteaa. Energiatehokkuushankkeet ovatkin kannattavia, vaikka takaisinmaksuaika olisi 8–10 vuotta. ”Sisäiset korkotuotot ovat aivan omaa luokkaansa, jopa 10–40 prosenttia riippuen toimenpiteestä.”

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energia
Granlund Oy

Lue lisää aiheesta

Kuvituskuva kiinteistötiedon tulolähteistä tiedonhallintaa varten.

Muuta kiinteistösi tuottama tieto rahaksi

04.06.2021 – Rakennuksista kerätty tieto auttaa säästämään energiakuluja ja leikkaamaan päästöjä. Jatkossa datan avulla luodaan täysin uudenlaisia palveluja kiinteistöjen käyttäjille.

Blogi

Energiamarkkinan murros tulisi huomioida kiinteistöjen energiaremonteissa

13.11.2020 – Hiilineutraaliuden tavoittelusta ja energiaremonteista on puhuttu viime aikoina paljon, niin mediassa kuin asiakkaita tavatessa. Rakennus- ja kiinteistöalalla onkin merkittävä rooli…

Blogi

Energiatarkastus taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseen

15.12.2020 – Mietitäänkö taloyhtiössä korjaustoimenpiteitä ja energiatehokkuuden parantamista? Energiatarkastuksella taloyhtiö pääsee kohti energiatehokkaampaa toimintaa.

Blogi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?