Hyppää sisältöön
UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

ESG eli ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat tulevina vuosina kiinteistöalan keskiössä. Näin arvioi JLL Finlandin toimitusjohtaja Tero Lehtonen. JLL kuuluu alansa johtaviin neuvonantajiin maailmassa 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.

“Kiinteistösijoittajat pohtivat nyt, miten ESG-tavoitteet saadaan jalkautettua käytäntöön ja kuinka sijoituskohteissa päästään hiilineutraaliuteen. Tämä on vielä osin työn alla, mutta energiatehokkuudessa on päästy jo hyvään vauhtiin”, Lehtonen sanoo.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamista vauhdittaa koko ajan kiristyvä sääntely. Joissakin maissa kiinteistönomistajille on jopa asetettu sanktioita, jos määräykset eivät täyty.

Yhdysvaltain kaupungeissa kiinteistönomistaja voi saada sakkoja, jos kohde ei saavuta tiettyjä energiatehokkuustavoitteita. Lontoossa heikoimman energiatehokkuusluokan kiinteistöjä ei saa enää vuokrata eteenpäin.

Lehtosen mielestä energiatehokkuuden parantaminen sakon uhalla ei sovi suomalaiseen ajatteluun.

“Asiaa koskeva sääntely kiristyy kuitenkin meilläkin koko ajan EU-direktiivien ja kansallisen lainsäädännön myötä. Myös energiatehokkuussopimusten kaltaiset vapaaehtoiset järjestelyt yleistyvät kiinteistöalalla.”

Tero Lehtonen aloitti JLL:ssä vuonna 2006 ja on johtanut mm. arviointi- ja tutkimusyksikköä sekä toiminut JLL:n operatiivisena johtajana vuoteen 2019 asti.

Kiinteistöllä on oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.

ESG vaikuttaa jo kiinteistöjen ostopäätöksiin

Tero Lehtosen mukaan etenkin ESG:n ympäristönäkökulma näkyy enenevässä määrin myös kiinteistötransaktioissa.

Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

“Merkittävä osa sijoittajista tekee jo ESG:tä koskevan due diligence -selvityksen kiinteistön ostovaiheessa.”

Lehtosen mukaan kohteen ei tarvitse välttämättä täyttää sijoittajan ESG-kriteereitä. Kiinteistöllä on kuitenkin oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

“Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.”

Lehtonen huomauttaa, että ympäristöasiat vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän rahoitukseen ja sen hintaan. Suomessa tätä vauhdittaa ennen muuta EU:ssa valmisteilla oleva taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä.

“EU-taksonomia ohjaa vahvasti kiinteistösijoituksia tulevaisuudessa. Sijoittajille on tosin vielä hieman hämärän peitossa, mitä taksonomia tarkoittaa käytännössä. Sen tuloon kannattaa kuitenkin kiinteistöalalla valmistautua.”

JLL Finland

JLL on kiinteistöalan neuvontaa, konsultointia ja tukea tarjoava globaali asiantuntijayritys, joka toimii 80 maassa. Suomessa se palvelee noin 80 työntekijän voimin yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä. Yrityksen liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria ja se on mukana Fortune 500 -listalla.

Lue lisää JLL:n sivulta

UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininnan saanut AI-Energiakartoitus vauhdittaa ESG-tavoitteiden saavuttamista

ESG-tavoitteiden täyttäminen edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja sijoittajat tuntevat kohteensa perusteellisesti. Tässä voi hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta, joka seuloo nopeasti optimaalisimmat tavat parantaa yksittäisen rakennuksen tai suuremman kiinteistömassan energiatehokkuutta.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?