Hyppää sisältöön
UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

ESG eli ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat tulevina vuosina kiinteistöalan keskiössä. Näin arvioi JLL Finlandin toimitusjohtaja Tero Lehtonen. JLL kuuluu alansa johtaviin neuvonantajiin maailmassa 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.

“Kiinteistösijoittajat pohtivat nyt, miten ESG-tavoitteet saadaan jalkautettua käytäntöön ja kuinka sijoituskohteissa päästään hiilineutraaliuteen. Tämä on vielä osin työn alla, mutta energiatehokkuudessa on päästy jo hyvään vauhtiin”, Lehtonen sanoo.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamista vauhdittaa koko ajan kiristyvä sääntely. Joissakin maissa kiinteistönomistajille on jopa asetettu sanktioita, jos määräykset eivät täyty.

Yhdysvaltain kaupungeissa kiinteistönomistaja voi saada sakkoja, jos kohde ei saavuta tiettyjä energiatehokkuustavoitteita. Lontoossa heikoimman energiatehokkuusluokan kiinteistöjä ei saa enää vuokrata eteenpäin.

Lehtosen mielestä energiatehokkuuden parantaminen sakon uhalla ei sovi suomalaiseen ajatteluun.

“Asiaa koskeva sääntely kiristyy kuitenkin meilläkin koko ajan EU-direktiivien ja kansallisen lainsäädännön myötä. Myös energiatehokkuussopimusten kaltaiset vapaaehtoiset järjestelyt yleistyvät kiinteistöalalla.”

Tero Lehtonen aloitti JLL:ssä vuonna 2006 ja on johtanut mm. arviointi- ja tutkimusyksikköä sekä toiminut JLL:n operatiivisena johtajana vuoteen 2019 asti.

Kiinteistöllä on oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.

ESG vaikuttaa jo kiinteistöjen ostopäätöksiin

Tero Lehtosen mukaan etenkin ESG:n ympäristönäkökulma näkyy enenevässä määrin myös kiinteistötransaktioissa.

Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

“Merkittävä osa sijoittajista tekee jo ESG:tä koskevan due diligence -selvityksen kiinteistön ostovaiheessa.”

Lehtosen mukaan kohteen ei tarvitse välttämättä täyttää sijoittajan ESG-kriteereitä. Kiinteistöllä on kuitenkin oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

“Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.”

Lehtonen huomauttaa, että ympäristöasiat vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän rahoitukseen ja sen hintaan. Suomessa tätä vauhdittaa ennen muuta EU:ssa valmisteilla oleva taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä.

“EU-taksonomia ohjaa vahvasti kiinteistösijoituksia tulevaisuudessa. Sijoittajille on tosin vielä hieman hämärän peitossa, mitä taksonomia tarkoittaa käytännössä. Sen tuloon kannattaa kuitenkin kiinteistöalalla valmistautua.”

JLL Finland

JLL on kiinteistöalan neuvontaa, konsultointia ja tukea tarjoava globaali asiantuntijayritys, joka toimii 80 maassa. Suomessa se palvelee noin 80 työntekijän voimin yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä. Yrityksen liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria ja se on mukana Fortune 500 -listalla.

Lue lisää JLL:n sivulta

UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininnan saanut AI-Energiakartoitus vauhdittaa ESG-tavoitteiden saavuttamista

ESG-tavoitteiden täyttäminen edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja sijoittajat tuntevat kohteensa perusteellisesti. Tässä voi hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta, joka seuloo nopeasti optimaalisimmat tavat parantaa yksittäisen rakennuksen tai suuremman kiinteistömassan energiatehokkuutta.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?