Hyppää sisältöön
UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

ESG eli ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat tulevina vuosina kiinteistöalan keskiössä. Näin arvioi JLL Finlandin toimitusjohtaja Tero Lehtonen. JLL kuuluu alansa johtaviin neuvonantajiin maailmassa 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.

“Kiinteistösijoittajat pohtivat nyt, miten ESG-tavoitteet saadaan jalkautettua käytäntöön ja kuinka sijoituskohteissa päästään hiilineutraaliuteen. Tämä on vielä osin työn alla, mutta energiatehokkuudessa on päästy jo hyvään vauhtiin”, Lehtonen sanoo.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamista vauhdittaa koko ajan kiristyvä sääntely. Joissakin maissa kiinteistönomistajille on jopa asetettu sanktioita, jos määräykset eivät täyty.

Yhdysvaltain kaupungeissa kiinteistönomistaja voi saada sakkoja, jos kohde ei saavuta tiettyjä energiatehokkuustavoitteita. Lontoossa heikoimman energiatehokkuusluokan kiinteistöjä ei saa enää vuokrata eteenpäin.

Lehtosen mielestä energiatehokkuuden parantaminen sakon uhalla ei sovi suomalaiseen ajatteluun.

“Asiaa koskeva sääntely kiristyy kuitenkin meilläkin koko ajan EU-direktiivien ja kansallisen lainsäädännön myötä. Myös energiatehokkuussopimusten kaltaiset vapaaehtoiset järjestelyt yleistyvät kiinteistöalalla.”

Tero Lehtonen aloitti JLL:ssä vuonna 2006 ja on johtanut mm. arviointi- ja tutkimusyksikköä sekä toiminut JLL:n operatiivisena johtajana vuoteen 2019 asti.

Kiinteistöllä on oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.

ESG vaikuttaa jo kiinteistöjen ostopäätöksiin

Tero Lehtosen mukaan etenkin ESG:n ympäristönäkökulma näkyy enenevässä määrin myös kiinteistötransaktioissa.

Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

“Merkittävä osa sijoittajista tekee jo ESG:tä koskevan due diligence -selvityksen kiinteistön ostovaiheessa.”

Lehtosen mukaan kohteen ei tarvitse välttämättä täyttää sijoittajan ESG-kriteereitä. Kiinteistöllä on kuitenkin oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

“Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.”

Lehtonen huomauttaa, että ympäristöasiat vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän rahoitukseen ja sen hintaan. Suomessa tätä vauhdittaa ennen muuta EU:ssa valmisteilla oleva taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä.

“EU-taksonomia ohjaa vahvasti kiinteistösijoituksia tulevaisuudessa. Sijoittajille on tosin vielä hieman hämärän peitossa, mitä taksonomia tarkoittaa käytännössä. Sen tuloon kannattaa kuitenkin kiinteistöalalla valmistautua.”

JLL Finland

JLL on kiinteistöalan neuvontaa, konsultointia ja tukea tarjoava globaali asiantuntijayritys, joka toimii 80 maassa. Suomessa se palvelee noin 80 työntekijän voimin yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä. Yrityksen liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria ja se on mukana Fortune 500 -listalla.

Lue lisää JLL:n sivulta

UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininnan saanut AI-Energiakartoitus vauhdittaa ESG-tavoitteiden saavuttamista

ESG-tavoitteiden täyttäminen edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja sijoittajat tuntevat kohteensa perusteellisesti. Tässä voi hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta, joka seuloo nopeasti optimaalisimmat tavat parantaa yksittäisen rakennuksen tai suuremman kiinteistömassan energiatehokkuutta.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja / Energia ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vilma Heljo, Juho Lukkari, Jarna Vesala ja Sami Ventä viihtyvät Granlund Tampereella.

Granlund Tampereella viihdytään yhdessä

02.12.2022 – Granlund Tampereella panostetaan työnteon mielekkyyteen, rentoon ilmapiiriin ja työntekijöiden viihtymiseen.

Uutinen

Omat opit käytössä pääkonttorin energiatehokkuus- ja hiilineutraaliustyössä

29.11.2022 – Granlund tarjoaa asiakkailleen osaamistaan energiatehokkuuden ja hiilineutraaliuden edistämiseksi. Luonnollisesti samat keinot ovat käytössä myös omassa pääkonttorissa.

Uutinen

KONEen huoltamien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot siirtyvät automaattisesti Granlund Manageriin

25.11.2022 – KONEen ja Granlundin ohjelmistointegraation kautta KONEen huoltamien laitteiden huoltotiedot siirtyvät automaattisesti Granlund Manageriin. Järjestelmien vuoropuhelu helpottaa ylläpidon seurantaa ja raportointia.

Uutinen

KSL-suunnittelijan tärkein tehtävä on tukea käyttäjiä

24.11.2022 – KSL-suunnittelussa eri osapuolten kuuntelu on tärkeää. Varmistamme, että kiinteät sairaalalaitteet tukevat hoitotyötä niin sairaalakampuksilla kuin yksityisklinikoilla.

Uutinen

Energiatehokkuus, IoT ja data vuoden opinnäytetöiden aiheina

23.11.2022 – Granlundin Vuoden opinnäytetyökisan voittajakolmikon työt pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin: energiatehokkuuteen, esineiden internetiin IoT:n ja datan hyödyntämiseen.

Uutinen

Esa Nykäsestä tulee Granlund Mikkeli Oy:n toimitusjohtaja

21.11.2022 – Granlund Mikkelin toimitusjohtaja Olli Tirkkonen siirtyy konsernin kehitystehtäviin ja tekee tilaa nuoremman polven johtajalle, Esa Nykäselle.

Uutinen

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiöltä kunniamaininta Granlundin AI-Energiakartoitukselle

10.11.2022 – Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininta annettiin 10.11.2022 Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle. AI-Energiakartoitus antaa vauhtia ESG-tavoitteiden saavuttamiseen.

Uutinen

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän…

Uutinen

Granlundin hankekehityspalvelut pureutuvat dataan

10.11.2022 – Hankekehitysvaihe on merkittävä osa onnistunutta rakennushanketta, koska silloin päätetään hankkeen energia-, vastuullisuus-, elinkaari- ja laatutavoitteet. Olemme kehittäneet hankekehityksen tueksi benchmark-tietopankin,…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?