Hyppää sisältöön
UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

ESG eli ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat tulevina vuosina kiinteistöalan keskiössä. Näin arvioi JLL Finlandin toimitusjohtaja Tero Lehtonen. JLL kuuluu alansa johtaviin neuvonantajiin maailmassa 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.

“Kiinteistösijoittajat pohtivat nyt, miten ESG-tavoitteet saadaan jalkautettua käytäntöön ja kuinka sijoituskohteissa päästään hiilineutraaliuteen. Tämä on vielä osin työn alla, mutta energiatehokkuudessa on päästy jo hyvään vauhtiin”, Lehtonen sanoo.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamista vauhdittaa koko ajan kiristyvä sääntely. Joissakin maissa kiinteistönomistajille on jopa asetettu sanktioita, jos määräykset eivät täyty.

Yhdysvaltain kaupungeissa kiinteistönomistaja voi saada sakkoja, jos kohde ei saavuta tiettyjä energiatehokkuustavoitteita. Lontoossa heikoimman energiatehokkuusluokan kiinteistöjä ei saa enää vuokrata eteenpäin.

Lehtosen mielestä energiatehokkuuden parantaminen sakon uhalla ei sovi suomalaiseen ajatteluun.

“Asiaa koskeva sääntely kiristyy kuitenkin meilläkin koko ajan EU-direktiivien ja kansallisen lainsäädännön myötä. Myös energiatehokkuussopimusten kaltaiset vapaaehtoiset järjestelyt yleistyvät kiinteistöalalla.”

Tero Lehtonen aloitti JLL:ssä vuonna 2006 ja on johtanut mm. arviointi- ja tutkimusyksikköä sekä toiminut JLL:n operatiivisena johtajana vuoteen 2019 asti.

Kiinteistöllä on oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.

ESG vaikuttaa jo kiinteistöjen ostopäätöksiin

Tero Lehtosen mukaan etenkin ESG:n ympäristönäkökulma näkyy enenevässä määrin myös kiinteistötransaktioissa.

Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

“Merkittävä osa sijoittajista tekee jo ESG:tä koskevan due diligence -selvityksen kiinteistön ostovaiheessa.”

Lehtosen mukaan kohteen ei tarvitse välttämättä täyttää sijoittajan ESG-kriteereitä. Kiinteistöllä on kuitenkin oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

“Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.”

Lehtonen huomauttaa, että ympäristöasiat vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän rahoitukseen ja sen hintaan. Suomessa tätä vauhdittaa ennen muuta EU:ssa valmisteilla oleva taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä.

“EU-taksonomia ohjaa vahvasti kiinteistösijoituksia tulevaisuudessa. Sijoittajille on tosin vielä hieman hämärän peitossa, mitä taksonomia tarkoittaa käytännössä. Sen tuloon kannattaa kuitenkin kiinteistöalalla valmistautua.”

JLL Finland

JLL on kiinteistöalan neuvontaa, konsultointia ja tukea tarjoava globaali asiantuntijayritys, joka toimii 80 maassa. Suomessa se palvelee noin 80 työntekijän voimin yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä. Yrityksen liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria ja se on mukana Fortune 500 -listalla.

Lue lisää JLL:n sivulta

UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininnan saanut AI-Energiakartoitus vauhdittaa ESG-tavoitteiden saavuttamista

ESG-tavoitteiden täyttäminen edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja sijoittajat tuntevat kohteensa perusteellisesti. Tässä voi hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta, joka seuloo nopeasti optimaalisimmat tavat parantaa yksittäisen rakennuksen tai suuremman kiinteistömassan energiatehokkuutta.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?