Hyppää sisältöön
UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

ESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

10.11.2022 – Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

ESG eli ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat tulevina vuosina kiinteistöalan keskiössä. Näin arvioi JLL Finlandin toimitusjohtaja Tero Lehtonen. JLL kuuluu alansa johtaviin neuvonantajiin maailmassa 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.

“Kiinteistösijoittajat pohtivat nyt, miten ESG-tavoitteet saadaan jalkautettua käytäntöön ja kuinka sijoituskohteissa päästään hiilineutraaliuteen. Tämä on vielä osin työn alla, mutta energiatehokkuudessa on päästy jo hyvään vauhtiin”, Lehtonen sanoo.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamista vauhdittaa koko ajan kiristyvä sääntely. Joissakin maissa kiinteistönomistajille on jopa asetettu sanktioita, jos määräykset eivät täyty.

Yhdysvaltain kaupungeissa kiinteistönomistaja voi saada sakkoja, jos kohde ei saavuta tiettyjä energiatehokkuustavoitteita. Lontoossa heikoimman energiatehokkuusluokan kiinteistöjä ei saa enää vuokrata eteenpäin.

Lehtosen mielestä energiatehokkuuden parantaminen sakon uhalla ei sovi suomalaiseen ajatteluun.

“Asiaa koskeva sääntely kiristyy kuitenkin meilläkin koko ajan EU-direktiivien ja kansallisen lainsäädännön myötä. Myös energiatehokkuussopimusten kaltaiset vapaaehtoiset järjestelyt yleistyvät kiinteistöalalla.”

Tero Lehtonen aloitti JLL:ssä vuonna 2006 ja on johtanut mm. arviointi- ja tutkimusyksikköä sekä toiminut JLL:n operatiivisena johtajana vuoteen 2019 asti.

Kiinteistöllä on oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.

ESG vaikuttaa jo kiinteistöjen ostopäätöksiin

Tero Lehtosen mukaan etenkin ESG:n ympäristönäkökulma näkyy enenevässä määrin myös kiinteistötransaktioissa.

Yhä useammat sijoittajat alkavat arvioida kiinteistöomistuksia ja potentiaalisia ostokohteita sen mukaan, kuinka hyvin ne täyttävät ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän sijoituskohteen kriteerit.

“Merkittävä osa sijoittajista tekee jo ESG:tä koskevan due diligence -selvityksen kiinteistön ostovaiheessa.”

Lehtosen mukaan kohteen ei tarvitse välttämättä täyttää sijoittajan ESG-kriteereitä. Kiinteistöllä on kuitenkin oltava selkeä suunnitelma esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

“Muuten kauppa jää todennäköisesti tekemättä, vaikka kiinteistö olisi muuten houkutteleva ostokohde.”

Lehtonen huomauttaa, että ympäristöasiat vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän rahoitukseen ja sen hintaan. Suomessa tätä vauhdittaa ennen muuta EU:ssa valmisteilla oleva taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä.

“EU-taksonomia ohjaa vahvasti kiinteistösijoituksia tulevaisuudessa. Sijoittajille on tosin vielä hieman hämärän peitossa, mitä taksonomia tarkoittaa käytännössä. Sen tuloon kannattaa kuitenkin kiinteistöalalla valmistautua.”

JLL Finland

JLL on kiinteistöalan neuvontaa, konsultointia ja tukea tarjoava globaali asiantuntijayritys, joka toimii 80 maassa. Suomessa se palvelee noin 80 työntekijän voimin yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä. Yrityksen liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria ja se on mukana Fortune 500 -listalla.

Lue lisää JLL:n sivulta

UutinenESG-tavoitteet korostuvat kiinteistösijoittamisessa

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininnan saanut AI-Energiakartoitus vauhdittaa ESG-tavoitteiden saavuttamista

ESG-tavoitteiden täyttäminen edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja sijoittajat tuntevat kohteensa perusteellisesti. Tässä voi hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta, joka seuloo nopeasti optimaalisimmat tavat parantaa yksittäisen rakennuksen tai suuremman kiinteistömassan energiatehokkuutta.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja / Energia ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan palvelut

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset

24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…

Uutinen

Markkinatutkimuksella selvitetään rakennusalan vastuullisuustavoitteita

21.03.2023 – Vastuullisesta rakentamisesta puhutaan paljon, ja alan toimijoiden ja hankkeiden vastuullisuustavoitteet ovat viime vuosina monipuolistuneet. Nyt vastuullisuuden eteen tehtyjä päätöksiä ja…

Uutinen

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

06.03.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Uutinen

ITEA4-tutkimushankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen

Jäähdytys kuntoon kesäksi

01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundilla vahva vuosi – liikevaihto kasvoi 18,5 prosenttia

14.02.2023 – Granlund teki vuonna 2022 hyvän tuloksen. Konserni palasi koronavuosien jälkeen vahvaan kasvuvauhtiin.

Uutinen

DD-selvitys auttaa hallitsemaan kiinteistökaupan riskejä hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöissä

13.02.2023 – Hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöjen omistuksen painopiste on siirtymässä sote-uudistuksen myötä yhä enemmän ammattimaisille sijoittajille. Samaan aikaan Due Diligence- eli DD-selvitysten tarve…

Uutinen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?