Hyppää sisältöön
UutinenKiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.5.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiakatselmuksessa energia-asiantuntija selvittää, mihin energiaa kuluu ja kuinka energiatehokas kiinteistö nykyisellään on. Hyvin tehty energiakatselmus sisältää myös ehdotukset kiinteistön energiatehokkuutta tehokkaimmin parantavista toimenpiteistä.

Energiakatselmuksen lyhyt oppimäärä

Energiakatselmuksen aluksi kerätään kiinteistökohteista tarvittavat lähtötiedot muun muassa energian ja veden kulutuksesta. Osana energiakatselmusta käydään läpi kiinteistön talotekniset järjestelmät, kuten lämmitys, ilmanvaihto, sähköjärjestelmät ja rakennusautomaatio.

Kiinteistöön tutustutaan myös kohdekierroksella, jossa on mukana energiatehokkuuden ja talotekniikan asiantuntijoita. Kiinteistön huoltohenkilöstö osaa kertoa mitä kiinteistölle on tehty, miten sitä on huollettu ja mitä mieltä käyttäjät ovat – siis mistä on annettu palautetta.

Paras opas ja tietolähde katselmoijille on kiinteistön huoltohenkilöstö, joka tuntee kiinteistön kuin omat taskunsa.

Timo-Mikael Sivula, kehityspäällikkö

Energiakatselmus antaa tietoa energiatehokkuustoimien kustannuksista ja vaikutuksista

Granlundin energia-asiantuntija Mehwish Ahmed sanoo, että täsmällinen laskenta kuuluu hyvään energiakatselmukseen. Kerätyn tiedon avulla laaditaan selvitys kiinteistön energiankäytön nykytilanteesta ja tunnistetaan kehityskohteet, joihin liittyen annetaan kehitysehdotuksia.

Toimenpide-ehdotuksiin sisältyvät kustannusarvioiden ja takaisinmaksuaikojen lisäksi laskelmat toimenpiteiden suorista vaikutuksista kiinteistöjen energia- ja ylläpitokustannuksiin sekä CO2-päästöihin.

Energiakatselmuksen tilaaja, kiinnitä huomioita näihin:

  • Energiakatselmuksen sisältö. Keskustele palveluntarjoajan kanssa tarpeista ennen tarjouspyyntöä, jotta he osaavat tarjota kiinteistöillesi sopivaa ratkaisua.
  • Toteutustapa. Kiinnitä huomiota myös palveluntarjoajan hyödyntämiin työkaluihin.
  • Referenssit ja kokemus erityyppisistä kohteista. Millainen on palveluntarjoajan osaaminen energiakatselmuksista?
  • Puolueettomuus ja teknologiariippumattomuus. Varmista ettei energiakatselmus sido kiinteistöä esimerkiksi suoraan tiettyyn tekniseen ratkaisuun.
  • Energiakatselmuksen lopputulos. Millaista lisäarvoa saat kiinteistösi energiatehokkuuden kehittämiseen ja omia kiinteistötavoitteitasi edistämään?

Tavoitteet edellä energiakatselmukseen

Kiinteistönomistajan tavoitteet määrittävät, millaisia asioita kiinteistön energiakatselmuksessa kannattaa painottaa. Timo-Mikael Sivula kuvaa Granlundin tapaa lähestyä energiakatselmusta suoraviivaiseksi ja kohteeseen soveltuvaksi. Energiakatselmuksen tekoon vaikuttaa myös, onko kyseessä yksittäinen kiinteistö vai suurempi kiinteistökokonaisuus.

Yhdessä energia-asiantuntijan kanssa tehtävässä tavoitteiden asetannassa ei keskitytä pelkästään suoriin energiansäästötavoitteisiin vaan myös sisäilma- ja hiilineutraaliustavoitteisiin. Kiinteistöjen käyttäjien toiveet otetaan aina huomioon tavoitteita määriteltäessä.

Tiesitkö että…

Suurilta yrityksiltä – henkilöstöä yli 250 tai liikevaihto yli 50 M€ – energiatehokkuuslaki edellyttää neljän vuoden välein energiakatselmusta, joka koskee kaikkia yrityksen toimintoja. Tutustu tarkemmin pakollisiin energiakatselmuksiin.

Mitä energiakatselmus maksaa?

Jokainen energiakatselmus hinnoitellaan sen laajuuden mukaan. Syvällisempi ja useita kohteita sisältävä kartoitus maksaa luonnollisesti enemmän kuin vaikkapa nopeasti tehtävä yhden kohteen kartoitus.

”Energiakatselmus rakennetaan vastaamaan asiakkaan tarpeita ja tavoitteita”, sanoo energiajohtamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Iiro Lehtoranta.

Tekoäly ja tehokas laskenta avuksi energiakatselmuksen tekoon

Granlundin tekoälyä hyödyntävä energiakartoitustyökalu AI-Energiakartoitus etsii tehokkaasti yksittäisitä kiinteistöistä tai laajemmista kiinteistökokonaisuuksista potentiaalisimmat energiansäästökohteet ja tukee energia-asiantuntijoita työssään.

Kiinteistöportfolion energiakatselmus voidaan toteuttaa niin, että ensin tekoälyllä kartoitetaan koko portfolio. Tulosten pohjalta keskitytään käymään läpi kiinteistöt, joissa energiatoimenpiteiden vaikuttavuus on suurinta, ja joissa energiatehokkuutta ensimmäiseksi lähdetään kehittämään.

Lue, miten HEKAn 1600 kiinteistön energiatehokkuuden kehittämisessä hyödynnettiin AI-Energiakartoitusta.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Iiro Lehtoranta

Liiketoiminnan kehityspäällikkö, energia
Granlund Oy

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?