Hyppää sisältöön
UutinenKiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.5.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Energiakatselmuksessa energia-asiantuntija selvittää, mihin energiaa kuluu ja kuinka energiatehokas kiinteistö nykyisellään on. Hyvin tehty energiakatselmus sisältää myös ehdotukset kiinteistön energiatehokkuutta tehokkaimmin parantavista toimenpiteistä.

Energiakatselmuksen lyhyt oppimäärä

Energiakatselmuksen aluksi kerätään kiinteistökohteista tarvittavat lähtötiedot muun muassa energian ja veden kulutuksesta. Osana energiakatselmusta käydään läpi kiinteistön talotekniset järjestelmät, kuten lämmitys, ilmanvaihto, sähköjärjestelmät ja rakennusautomaatio.

Kiinteistöön tutustutaan myös kohdekierroksella, jossa on mukana energiatehokkuuden ja talotekniikan asiantuntijoita. Kiinteistön huoltohenkilöstö osaa kertoa mitä kiinteistölle on tehty, miten sitä on huollettu ja mitä mieltä käyttäjät ovat – siis mistä on annettu palautetta.

Paras opas ja tietolähde katselmoijille on kiinteistön huoltohenkilöstö, joka tuntee kiinteistön kuin omat taskunsa.

Timo-Mikael Sivula, kehityspäällikkö

Energiakatselmus antaa tietoa energiatehokkuustoimien kustannuksista ja vaikutuksista

Granlundin energia-asiantuntija Mehwish Ahmed sanoo, että täsmällinen laskenta kuuluu hyvään energiakatselmukseen. Kerätyn tiedon avulla laaditaan selvitys kiinteistön energiankäytön nykytilanteesta ja tunnistetaan kehityskohteet, joihin liittyen annetaan kehitysehdotuksia.

Toimenpide-ehdotuksiin sisältyvät kustannusarvioiden ja takaisinmaksuaikojen lisäksi laskelmat toimenpiteiden suorista vaikutuksista kiinteistöjen energia- ja ylläpitokustannuksiin sekä CO2-päästöihin.

Energiakatselmuksen tilaaja, kiinnitä huomioita näihin:

  • Energiakatselmuksen sisältö. Keskustele palveluntarjoajan kanssa tarpeista ennen tarjouspyyntöä, jotta he osaavat tarjota kiinteistöillesi sopivaa ratkaisua.
  • Toteutustapa. Kiinnitä huomiota myös palveluntarjoajan hyödyntämiin työkaluihin.
  • Referenssit ja kokemus erityyppisistä kohteista. Millainen on palveluntarjoajan osaaminen energiakatselmuksista?
  • Puolueettomuus ja teknologiariippumattomuus. Varmista ettei energiakatselmus sido kiinteistöä esimerkiksi suoraan tiettyyn tekniseen ratkaisuun.
  • Energiakatselmuksen lopputulos. Millaista lisäarvoa saat kiinteistösi energiatehokkuuden kehittämiseen ja omia kiinteistötavoitteitasi edistämään?

Tavoitteet edellä energiakatselmukseen

Kiinteistönomistajan tavoitteet määrittävät, millaisia asioita kiinteistön energiakatselmuksessa kannattaa painottaa. Timo-Mikael Sivula kuvaa Granlundin tapaa lähestyä energiakatselmusta suoraviivaiseksi ja kohteeseen soveltuvaksi. Energiakatselmuksen tekoon vaikuttaa myös, onko kyseessä yksittäinen kiinteistö vai suurempi kiinteistökokonaisuus.

Yhdessä energia-asiantuntijan kanssa tehtävässä tavoitteiden asetannassa ei keskitytä pelkästään suoriin energiansäästötavoitteisiin vaan myös sisäilma- ja hiilineutraaliustavoitteisiin. Kiinteistöjen käyttäjien toiveet otetaan aina huomioon tavoitteita määriteltäessä.

Tiesitkö että…

Suurilta yrityksiltä – henkilöstöä yli 250 tai liikevaihto yli 50 M€ – energiatehokkuuslaki edellyttää neljän vuoden välein energiakatselmusta, joka koskee kaikkia yrityksen toimintoja. Tutustu tarkemmin pakollisiin energiakatselmuksiin.

Mitä energiakatselmus maksaa?

Jokainen energiakatselmus hinnoitellaan sen laajuuden mukaan. Syvällisempi ja useita kohteita sisältävä kartoitus maksaa luonnollisesti enemmän kuin vaikkapa nopeasti tehtävä yhden kohteen kartoitus.

”Energiakatselmus rakennetaan vastaamaan asiakkaan tarpeita ja tavoitteita”, sanoo energiajohtamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Iiro Lehtoranta.

Tekoäly ja tehokas laskenta avuksi energiakatselmuksen tekoon

Granlundin tekoälyä hyödyntävä energiakartoitustyökalu AI-Energiakartoitus etsii tehokkaasti yksittäisitä kiinteistöistä tai laajemmista kiinteistökokonaisuuksista potentiaalisimmat energiansäästökohteet ja tukee energia-asiantuntijoita työssään.

Kiinteistöportfolion energiakatselmus voidaan toteuttaa niin, että ensin tekoälyllä kartoitetaan koko portfolio. Tulosten pohjalta keskitytään käymään läpi kiinteistöt, joissa energiatoimenpiteiden vaikuttavuus on suurinta, ja joissa energiatehokkuutta ensimmäiseksi lähdetään kehittämään.

Lue, miten HEKAn 1600 kiinteistön energiatehokkuuden kehittämisessä hyödynnettiin AI-Energiakartoitusta.

Lisää uutisiamme

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?