Hyppää sisältöön
UutinenKiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.5.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiakatselmuksessa energia-asiantuntija selvittää, mihin energiaa kuluu ja kuinka energiatehokas kiinteistö nykyisellään on. Hyvin tehty energiakatselmus sisältää myös ehdotukset kiinteistön energiatehokkuutta tehokkaimmin parantavista toimenpiteistä.

Energiakatselmuksen lyhyt oppimäärä

Energiakatselmuksen aluksi kerätään kiinteistökohteista tarvittavat lähtötiedot muun muassa energian ja veden kulutuksesta. Osana energiakatselmusta käydään läpi kiinteistön talotekniset järjestelmät, kuten lämmitys, ilmanvaihto, sähköjärjestelmät ja rakennusautomaatio.

Kiinteistöön tutustutaan myös kohdekierroksella, jossa on mukana energiatehokkuuden ja talotekniikan asiantuntijoita. Kiinteistön huoltohenkilöstö osaa kertoa mitä kiinteistölle on tehty, miten sitä on huollettu ja mitä mieltä käyttäjät ovat – siis mistä on annettu palautetta.

Paras opas ja tietolähde katselmoijille on kiinteistön huoltohenkilöstö, joka tuntee kiinteistön kuin omat taskunsa.

Timo-Mikael Sivula, kehityspäällikkö

Energiakatselmus antaa tietoa energiatehokkuustoimien kustannuksista ja vaikutuksista

Granlundin energia-asiantuntija Mehwish Ahmed sanoo, että täsmällinen laskenta kuuluu hyvään energiakatselmukseen. Kerätyn tiedon avulla laaditaan selvitys kiinteistön energiankäytön nykytilanteesta ja tunnistetaan kehityskohteet, joihin liittyen annetaan kehitysehdotuksia.

Toimenpide-ehdotuksiin sisältyvät kustannusarvioiden ja takaisinmaksuaikojen lisäksi laskelmat toimenpiteiden suorista vaikutuksista kiinteistöjen energia- ja ylläpitokustannuksiin sekä CO2-päästöihin.

Energiakatselmuksen tilaaja, kiinnitä huomioita näihin:

  • Energiakatselmuksen sisältö. Keskustele palveluntarjoajan kanssa tarpeista ennen tarjouspyyntöä, jotta he osaavat tarjota kiinteistöillesi sopivaa ratkaisua.
  • Toteutustapa. Kiinnitä huomiota myös palveluntarjoajan hyödyntämiin työkaluihin.
  • Referenssit ja kokemus erityyppisistä kohteista. Millainen on palveluntarjoajan osaaminen energiakatselmuksista?
  • Puolueettomuus ja teknologiariippumattomuus. Varmista ettei energiakatselmus sido kiinteistöä esimerkiksi suoraan tiettyyn tekniseen ratkaisuun.
  • Energiakatselmuksen lopputulos. Millaista lisäarvoa saat kiinteistösi energiatehokkuuden kehittämiseen ja omia kiinteistötavoitteitasi edistämään?

Tavoitteet edellä energiakatselmukseen

Kiinteistönomistajan tavoitteet määrittävät, millaisia asioita kiinteistön energiakatselmuksessa kannattaa painottaa. Timo-Mikael Sivula kuvaa Granlundin tapaa lähestyä energiakatselmusta suoraviivaiseksi ja kohteeseen soveltuvaksi. Energiakatselmuksen tekoon vaikuttaa myös, onko kyseessä yksittäinen kiinteistö vai suurempi kiinteistökokonaisuus.

Yhdessä energia-asiantuntijan kanssa tehtävässä tavoitteiden asetannassa ei keskitytä pelkästään suoriin energiansäästötavoitteisiin vaan myös sisäilma- ja hiilineutraaliustavoitteisiin. Kiinteistöjen käyttäjien toiveet otetaan aina huomioon tavoitteita määriteltäessä.

Tiesitkö että…

Suurilta yrityksiltä – henkilöstöä yli 250 tai liikevaihto yli 50 M€ – energiatehokkuuslaki edellyttää neljän vuoden välein energiakatselmusta, joka koskee kaikkia yrityksen toimintoja. Tutustu tarkemmin pakollisiin energiakatselmuksiin.

Mitä energiakatselmus maksaa?

Jokainen energiakatselmus hinnoitellaan sen laajuuden mukaan. Syvällisempi ja useita kohteita sisältävä kartoitus maksaa luonnollisesti enemmän kuin vaikkapa nopeasti tehtävä yhden kohteen kartoitus.

”Energiakatselmus rakennetaan vastaamaan asiakkaan tarpeita ja tavoitteita”, sanoo energiajohtamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Iiro Lehtoranta.

Tekoäly ja tehokas laskenta avuksi energiakatselmuksen tekoon

Granlundin tekoälyä hyödyntävä energiakartoitustyökalu AI-Energiakartoitus etsii tehokkaasti yksittäisitä kiinteistöistä tai laajemmista kiinteistökokonaisuuksista potentiaalisimmat energiansäästökohteet ja tukee energia-asiantuntijoita työssään.

Kiinteistöportfolion energiakatselmus voidaan toteuttaa niin, että ensin tekoälyllä kartoitetaan koko portfolio. Tulosten pohjalta keskitytään käymään läpi kiinteistöt, joissa energiatoimenpiteiden vaikuttavuus on suurinta, ja joissa energiatehokkuutta ensimmäiseksi lähdetään kehittämään.

Lue, miten HEKAn 1600 kiinteistön energiatehokkuuden kehittämisessä hyödynnettiin AI-Energiakartoitusta.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?