Hyppää sisältöön
UutinenEnergiakatselmus on tehokas askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

Energiakatselmus on tehokas askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

15.9.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatehokkuuslaki velvoittaa kaikki suuret yritykset toteuttamaan energiakatselmuksen (SYEK) neljän vuoden välein. Suuret yritykset ovat merkittäviä energiankuluttajia, joilla on vaikutusta koko Suomen energiataseeseen.

Energiakatselmuksen toteuttaminen on ehtona esimerkiksi energiatuen saamiselle.

Suurten yritysten energiakatselmus on pakollinen yrityksille, joiden henkilöstön määrä ylittää 250 henkeä tai liikevaihto yli 50 miljoonaa euroa ja tase yli 43 miljoonaa euroa. Energiavirasto valvoo energiatehokkuuslain noudattamista pistokokein.

Energiakatselmuksen toteuttaminen on ehtona esimerkiksi energiatuen saamiselle. Iiro Lehtorannan mukaan katselmuksella on itsessään suuri merkitys yritysten kannattavuudelle.

Kaikista kiinteistöistä, myös uusista, löytyy parannettavaa ja suurimmasta osasta merkittäviä energiansäästöpaikkoja.

“Katselmus antaa selkeän käsityksen siitä, mihin energiaa kuluu ja mistä säästäminen kannattaa aloittaa. Samalla päästään kiinni suurimpiin päästölähteisiin.”

Koskaan katselmusta ei tehdä turhaan. “Kaikista kiinteistöistä, myös uusista, löytyy parannettavaa ja suurimmasta osasta merkittäviä energiansäästöpaikkoja.”

Energiatehokkuus hallintaan jo viikoissa

Sähkön hintojen odotetaan nousevan talvella ennätyslukemiin, mutta valmistautua ehtii vielä. Katselmus tuottaa tietoa energiansäästömahdollisuuksista jo viikoissa.

“Eniten aikatauluun vaikuttaa lähtötietojen kerääminen ja kohdekäyntien järjestäminen”, Lehtoranta toteaa. Yleensä aloituspalaverista tulospalaveriin kuluu aikaa enintään kuukausia.

Katselmus tuottaa tietoa energiansäästömahdollisuuksista jo viikoissa.

Asiantuntijat ovat apuna prosessin kaikissa vaiheissa.

“Autamme lähtötietojen keräämisessä ja arvioimme, missä kohteissa kannattaa käydä paikan päällä kohdekierroksilla”, Lehtoranta sanoo.

Katselmus kattaa yrityksen koko toiminnan: energian, veden ja polttoaineiden kulutustietoja kerätään koko konsernista. Huomiota kiinnitetään niin omiin kuin vuokrakiinteistöihin.

Energiansäästösuosituksiin sisältyvät kustannusarviot

Motiva antaa kohdekäyntien toteuttamiselle ohjeet, mutta toimenpidesuositusten syvällisyys riippuu katselmuksen tekijästä. Granlundin asiantuntijat pyrkivät siihen, että suositukset sisältävät mahdollisimman paljon yrityksille hyödyllistä informaatiota.

“Laskemme eri toimenpiteille esimerkiksi alustavat kustannusarviot, takaisinmaksuajat ja päästövaikutukset.”

Laskemme eri toimenpiteille esimerkiksi alustavat kustannusarviot, takaisinmaksuajat ja päästövaikutukset.

Lehtorannan mukaan katselmuksen avulla energiatehokkuushankkeita päästään toteuttamaan vielä tänä talvena.

Granlundilla toimeen tartutaan nopeasti, koska kaikki tarvittavat asiantuntijat löytyvät samasta talosta.

“Kanssamme energiakatselmuksesta voidaan edetä suoraan toimenpiteiden suunnitteluun ja hankkeiden rakennuttamiseen ja valvontaan.”

Millaisille yrityksille suurten yritysten energiakatselmus on pakollinen?

Suurten yritysten energiakatselmus on pakollinen yrityksille, joiden

  • henkilöstön määrä ylittää 250 henkeä
  • liikevaihto yli 50 miljoonaa euroa
  • tase yli 43 miljoonaa euroa

Vapautuksen saa vain erityistilanteessa, jos yritys on esimerkiksi mukana sekä energiatehokkuussopimuksessa että ETJ+-energiatehokkuus-järjestelmässä. Myös ISO 50001 -standardin täyttäminen riittää vapautukseen.

Energiaan liittyviä työnäytteitämme

Helsinki, pääkonttori

Tekoäly seuloi 1600 kiinteistön energiansäästökohteet

Palvelu

AI-Energiakartoitus

Toimiala

Taloyhtiöt

Hekan vuokra-asuntokiinteistöissä on paljon potentiaalia säästää energiaa, mutta miten energiatehokkuuteen tähtääviin toimenpiteisiin varatut investoinnit kannattaa kohdistaa? Päätöksentekoa helpottaa Granlundin AI-Energiakartoitus.
Referenssi
Energiakatselmus on tehokas askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

Jumboon suunniteltiin Suomen suurin energian­kierrätysjärjestelmä

Palvelu

Energiakatselmus on tehokas askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

Toimiala

Energiakatselmus on tehokas askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

Kauppakeskus Jumbon energiatehokkuusinvestoinnilla säästetään ostoenergiaa vuosittain noin 300 omakotitalon kulutuksen verran.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Tamron hiilijalanjälki pieneni 250 tonnia

Palvelu

Digitaaliset palvelut, Granlund Manager -ohjelmisto, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Teollisuus

Tamrolle tilojen olosuhteet ovat kaikki kaikessa. Talotekniikan optimointipalvelulla energiankulutuksen kustannukset laskivat yli 65 000 eurolla vuodessa ilman lisäinvestointeja.
Referenssi

Lisää blogeja energia-aiheesta

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Blogi

Lisää Granlundin energiauutisia

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?