Hyppää sisältöön
ReferenssitKuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

14.6.2023 – SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori

Pohjoismaiden johtava yhteiskuntakiinteistöjen omistaja Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) omistaa, hallinnoi ja kehittää hoiva-alan kiinteistöjä Suomen eri hyvinvointialueilla. SBB tilasi Granlundilta 34 kuntoarviota, jotka toteutetaan kahden vuoden aikana. Taustalla on yhtiön nopea kasvu.

“Olemme ostaneet jopa yli 50 kiinteistön portfolioita, ja nyt teetämme kuntoarviot kaikkiin, joista PTS puuttuu tai on aika päivittää”, kertoo SBB:n kiinteistöjohtaja Mikko Heiska.

Granlundin asiakkuuspäällikkö Johanna Keinänen pitää keskittämistä hyvänä ideana, koska kuntoarviot toimivat PTS:n pohjana ja helpottavat laajan kiinteistömassan tulevaisuuden tarpeisiin varautumista.

“Toimenpide-ehdotukset antavat hyvän pohjan kunnossapitokustannusten hallintaan kymmeneksi vuodeksi.”

Kuntoarviot helpottavat vuoropuhelua vuokralaisten kanssa

Vastuullisena kiinteistönomistajana SBB haluaa tietää, missä kunnossa eri kiinteistöt ovat, vaikka monissa kohteissa vuokralaisilla on laajat ylläpito- ja peruskorjausvastuut. Kuntoarvio toimii konkreettisena työkaluna, kun kiinteistönomistaja käy vuoropuhelua vuokralaisten kanssa.

“Tunnetun kolmannen osapuolen näkemys kiinteistöjen kunnosta auttaa keskustelemaan korjaustarpeista, ja vuokralaiset pystyvät huomioimaan ne omissa prosesseissaan”, Heiska sanoo.

Tunnetun kolmannen osapuolen näkemys kiinteistöjen kunnosta auttaa keskustelemaan korjaustarpeista, ja vuokralaiset pystyvät huomioimaan ne omissa prosesseissaan.

Mikko Heiska, kiinteistöjohtaja, SBB

Hänestä kuntoarvioiden toteutus on sujunut Granlundin kanssa mallikkaasti ja aikataulussa – ihan niin kuin aikaisemmatkin projektit. Myöskään käyttäjille ei ole aiheutunut kuntoarvioista häiriötä, vaikka monissa hoivakiinteistöissä asutaan ja työskennellään vuorokauden ympäri.

Hoivakiinteistöjen arvioinnissa korostuu käyttäjätyytyväisyys

Suurin osa arviointikohteista on 2000-luvulla rakennettuja ikäihmisten hoitolaitoksia, päiväkoteja ja mielenterveyskuntoutujien asuntoloita. Jokaisella rakennuksella on paljon käyttäjiä, ja siksi kuntoarvioiden fokus on asumis- ja käyttömukavuudessa.

“Kiinnitämme erityistä huomiota ilmanvaihtoon, jäähdytykseen ja lämmitykseen”, Keinänen sanoo.

Kuntoarvio sisältää usein käyttäjien ja mahdollisen huoltoyhtiön haastattelut, koska käyttäjien antama olosuhdepalaute ja kehityskohteet ohjaavat kohdekäyntiä tehokkaasti. Rakennus käydään paikan päällä läpi lattiasta kattoon ja pintamateriaaleista taloteknisiin järjestelmiin.

Kuntoarvioiden toteutus on sujunut mallikkaasti ja sovitussa aikataulussa. Myöskään käyttäjille ei ole aiheutunut niistä häiriötä.

Mikko Heiska, kiinteistöjohtaja, SBB

Energiaoptimointi on SBB:n toiminnan kulmakivi

Kuntoarvioraportti sisältää asiantuntijoiden suositukset liittyen LVI-tekniikkaan, sähkötekniikkaan ja rakennustekniikkaan. Toimenpide-ehdotuksilla pyritään varmistamaan sekä vuokralaistyytyväisyys että energiasäästöt, koska energiaoptimointi on SBB:n toiminnan kulmakivi.

Energiatehokkuushankkeilla voidaan saavuttaa hoivakiinteistöissä suuria säästöjä, koska digitaalista energia- ja olosuhdeseurantaa hyödynnetään niissä vielä suhteellisen vähän”, Keinänen sanoo.

Kuntoarvioiden jatkumoa aiotaan jatkaa SBB:llä tulevinakin vuosina, ja kiinteistöpäälliköt arvioivat jo, minkä kohteiden PTS:t on aika päivittää seuraavaksi.

“Todennäköisesti tarvetta tulee myös syventäville kuntotutkimuksille ja energiakatselmuksille”, Heiska sanoo.

Keinänen suosittelee ottamaan hoivakiinteistöissä käyttöön myös sähköisen huoltokirjan, koska se tukee rakennusten korjaushistorian hallintaa, digitaalista tiedonsiirtoa ja energiaseurantaa.

Haluatko kuulla lisää?

Johanna Keinänen

Asiakkuuspäällikkö
Granlund Oy

SBB

 • Pohjoismaiden johtava yhteiskuntakiinteistöjen omistaja
 • Perustettu vuonna 2016
 • Kiinteistöomistusten arvo noin 15 miljardia euroa (2022)
 • Mahdollistaa hyvinvointipalveluille soveltuvat kiinteistöt koko Suomessa
 • Omistaa Suomessa noin 200 kiinteistöä (2023)

Granlundin palvelut

 • 34 hoivakiinteistön kuntoarvio
  • Kohdekäynti
  • Käyttäjähaastattelut
  • Kuntoarvioraportti LVI-, sähkö- ja rakennustekniikan nykytilanteesta
  • Toimenpide-ehdotukset PTS:ää varten

Tutustu muihin referensseihimme

Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Jyväskylä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?