Hyppää sisältöön
ReferenssitLapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

5.10.2022 – Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekninen hankekehitys, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Lappeenranta

Puolustusvoimien entisen kasarmialueen punatiilirakennukset taipuvat nyt uuteen käyttöön. Yksi uusista tulokkaista kasarmialueella on päiväkoti, joka tuli Rakuunamäessä tarpeeseen: asiakkaita olisi ollut enemmän kuin reilun 100 lapsen päiväkotiin mahtuu.

”Elokuussa 2022 toimintansa aloittaneen uuden päiväkodin ympärille rakennetaan parhaillaan lisää asuntoja. Uusi päiväkoti tulikin täyteen ihan omalta alueelta”, kertoo Lappeenrannan Toimitilat Oy:n rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen.

Monikäyttöiset tilat tukevat toimintakulttuurin muutosta

Granlund tuli mukaan Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun jo ihan alussa vuonna 2018. Granlundin projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustonen kertoo, että käyttäjien osallistaminen on ollut tärkeä osa suunnittelua ja usein silmiä avaava kokemus. Uuden päiväkodin suunnittelussa keskityttiin toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

“Tilojen on tärkeää olla helppokulkuiset myös kaikkein pienimmille”, toteaa Rakuunamäen päiväkodin johtaja Anu Kohonen.

Käyttäjät korostivat eri tilojen helppoa yhdistelyä ja muunneltavuutta, jotta tilat toimivat eri ryhmien käytössä, mutta mahdollistavat myös yhteiskäytön.

“Saimme esimerkiksi yhteisiä lepohuoneita, ruokasalin ja monitoimisalin, jossa lapset tutustuvat ja toimivat yli ryhmärajojen”, Kohonen kertoo.

Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa.

Anu Kohonen, päiväkodin johtaja

Tilojen monikäyttöisyydestä hyvä esimerkki on lepohuone, joka taipuu sänkykaappien ansiosta leikkihuoneeksi. Eri ryhmätilojen väleissä on myös varastot, joiden kautta on helppo liikkua tilasta toiseen.

“Monikäyttöiset ja yli ryhmäalueiden yhdisteltävät tilat tukevat päiväkodin toimintakulttuurin muutosta ja pedagogisia tavoitteita”, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Kouvo-Suutari.

Väriä, majoja ja kiipeilyseiniä

Lappeenranta toteuttaa toiminnassaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallia, ja siksi myös lapset osallistettiin päiväkodin suunnitteluun ja välinehankintoihin. Lapset toivoivat esimerkiksi värikkäitä huoneita, majoja ja herkkukauppoja.

”Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa, mutta lapset ovat innoissaan uudesta salista, pihan hämähäkkikeinusta ja kiipeilyseinistä”, Kohonen luettelee.

Arkkitehti suunnitteli päiväkodin mittakaavan lasten näkökulmasta, jotta heidän on esimerkiksi helppo nähdä ulos ikkunoista. Ikkuna-aukotuksia on tehty myös joidenkin sisätilojen välille, jotta lapset voivat kurkkia tilasta toiseen.

Tilojen äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista.

Anne Kouvo-Suutari, Lappeenrannan kaupunki

Mikko Mattinen kertoo käyttäjien ensikokemuksista uudessa päiväkodissa. ”Kehuja on tullut erityisesti tilojen valoisuudesta ja avaruudesta.”

Myös tilojen akustiikka ja äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista. Rauhoittumiseen on suunniteltu omia soppia.

“Arkkitehti hoksasi hyödyntää hienosti esimerkiksi portaiden alla olevan tilan, johon lapsille saatiin pieni ja rauhallinen pehmeiden tekstiilien täyttämä sohvasyvennys”, Kouvo-Suutari kertoo tyytyväisenä.

Moderni päiväkoti sopii ympäristöönsä

Toimintakulttuurin lisäksi Rakuunamäen päiväkodista tekee erityisen sen sijainti. Uudisosaan yhdistyy suojeltu rakennusosa, josta säilytettiin peruskorjauksessa vain runko.

Suojeluarvoista keskusteltiin tarkkaan Etelä-Karjalan museon kanssa, ja Mustonen toteutti kohteelle rakennushistoriallisen selvityksen. “Esimerkiksi julkisivuaukotukset olivat pyhä asia, koska vanhan rakennusosan ovi- ja ikkuna-aukot rytmittävät julkisivua”, hän kertoo.

Mikko Mattisen mielestä vanhaan osaan onnistuttiin löytämään yhdessä hyviä ratkaisuja. ”Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.”

Julkisivuaukotukset olivat pyhä asia.

Kaisa-Mari Mustonen, projektiarkkitehti
Projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustosen mukaan hyvä yhteishenki näkyi Rakuunamäen päiväkodin hankkeessa kaikessa viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti.

Uudisosan suunnittelussa huomioitiin ympäröivä rakennuskanta ja kaava, joka ei sallinut puuverhoilua. Tiilen käytölle arkkitehti löysi toimivamman vaihtoehdon. ”Vanhojen ja uusien tiilipintojen yhdistely on aina esteettisesti riski, ja siksi suosittelimme julkisivupintoihin Lappeenrannassa jo paljon käytettyä corten-teräsverhoilua.”

Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.

Mikko Mattinen, Lappeenrannan Toimitilat Oy

Yksi arkkitehdin lempiasioista uudessa päiväkodissa on sen eteläjulkisivuun toteutettu taideaihe. Se sisältää katkelman paikallisen taiteilija Heli Pukin runosta. ”Hän kiteytti hyvin viestini lapsille. Toivon heille ’kiireetöntä kasvua ja uskallusta uskoa unelmiin’.”

Tunnetta päiväkodin suunnittelusta ei olekaan puuttunut, ja Mustosen projekti vei ihan tunnetasolla mukanaan. ”Hyvä yhteishenki näkyi kaikessa ihan viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti. Jokainen teki työtään täydellä sydämellä.”

Haluatko kuulla lisää?

Kaisa-Mari Mustonen

Projektiarkkitehti
Granlund Saimaa Oy

Rakuunamäen päiväkoti

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energistahokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?