Hyppää sisältöön
ReferenssitLapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

5.10.2022 – Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Hankekehitys ja -konsultointi, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Lappeenranta

Puolustusvoimien entisen kasarmialueen punatiilirakennukset taipuvat nyt uuteen käyttöön. Yksi uusista tulokkaista kasarmialueella on päiväkoti, joka tuli Rakuunamäessä tarpeeseen: asiakkaita olisi ollut enemmän kuin reilun 100 lapsen päiväkotiin mahtuu.

”Elokuussa 2022 toimintansa aloittaneen uuden päiväkodin ympärille rakennetaan parhaillaan lisää asuntoja. Uusi päiväkoti tulikin täyteen ihan omalta alueelta”, kertoo Lappeenrannan Toimitilat Oy:n rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen.

Monikäyttöiset tilat tukevat toimintakulttuurin muutosta

Granlund tuli mukaan Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun jo ihan alussa vuonna 2018. Granlundin projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustonen kertoo, että käyttäjien osallistaminen on ollut tärkeä osa suunnittelua ja usein silmiä avaava kokemus. Uuden päiväkodin suunnittelussa keskityttiin toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

“Tilojen on tärkeää olla helppokulkuiset myös kaikkein pienimmille”, toteaa Rakuunamäen päiväkodin johtaja Anu Kohonen.

Käyttäjät korostivat eri tilojen helppoa yhdistelyä ja muunneltavuutta, jotta tilat toimivat eri ryhmien käytössä, mutta mahdollistavat myös yhteiskäytön.

“Saimme esimerkiksi yhteisiä lepohuoneita, ruokasalin ja monitoimisalin, jossa lapset tutustuvat ja toimivat yli ryhmärajojen”, Kohonen kertoo.

Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa.

Anu Kohonen, päiväkodin johtaja

Tilojen monikäyttöisyydestä hyvä esimerkki on lepohuone, joka taipuu sänkykaappien ansiosta leikkihuoneeksi. Eri ryhmätilojen väleissä on myös varastot, joiden kautta on helppo liikkua tilasta toiseen.

“Monikäyttöiset ja yli ryhmäalueiden yhdisteltävät tilat tukevat päiväkodin toimintakulttuurin muutosta ja pedagogisia tavoitteita”, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Kouvo-Suutari.

Väriä, majoja ja kiipeilyseiniä

Lappeenranta toteuttaa toiminnassaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallia, ja siksi myös lapset osallistettiin päiväkodin suunnitteluun ja välinehankintoihin. Lapset toivoivat esimerkiksi värikkäitä huoneita, majoja ja herkkukauppoja.

”Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa, mutta lapset ovat innoissaan uudesta salista, pihan hämähäkkikeinusta ja kiipeilyseinistä”, Kohonen luettelee.

Arkkitehti suunnitteli päiväkodin mittakaavan lasten näkökulmasta, jotta heidän on esimerkiksi helppo nähdä ulos ikkunoista. Ikkuna-aukotuksia on tehty myös joidenkin sisätilojen välille, jotta lapset voivat kurkkia tilasta toiseen.

Tilojen äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista.

Anne Kouvo-Suutari, Lappeenrannan kaupunki

Mikko Mattinen kertoo käyttäjien ensikokemuksista uudessa päiväkodissa. ”Kehuja on tullut erityisesti tilojen valoisuudesta ja avaruudesta.”

Myös tilojen akustiikka ja äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista. Rauhoittumiseen on suunniteltu omia soppia.

“Arkkitehti hoksasi hyödyntää hienosti esimerkiksi portaiden alla olevan tilan, johon lapsille saatiin pieni ja rauhallinen pehmeiden tekstiilien täyttämä sohvasyvennys”, Kouvo-Suutari kertoo tyytyväisenä.

Moderni päiväkoti sopii ympäristöönsä

Toimintakulttuurin lisäksi Rakuunamäen päiväkodista tekee erityisen sen sijainti. Uudisosaan yhdistyy suojeltu rakennusosa, josta säilytettiin peruskorjauksessa vain runko.

Suojeluarvoista keskusteltiin tarkkaan Etelä-Karjalan museon kanssa, ja Mustonen toteutti kohteelle rakennushistoriallisen selvityksen. “Esimerkiksi julkisivuaukotukset olivat pyhä asia, koska vanhan rakennusosan ovi- ja ikkuna-aukot rytmittävät julkisivua”, hän kertoo.

Mikko Mattisen mielestä vanhaan osaan onnistuttiin löytämään yhdessä hyviä ratkaisuja. ”Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.”

Julkisivuaukotukset olivat pyhä asia.

Kaisa-Mari Mustonen, projektiarkkitehti
Projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustosen mukaan hyvä yhteishenki näkyi Rakuunamäen päiväkodin hankkeessa kaikessa viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti.

Uudisosan suunnittelussa huomioitiin ympäröivä rakennuskanta ja kaava, joka ei sallinut puuverhoilua. Tiilen käytölle arkkitehti löysi toimivamman vaihtoehdon. ”Vanhojen ja uusien tiilipintojen yhdistely on aina esteettisesti riski, ja siksi suosittelimme julkisivupintoihin Lappeenrannassa jo paljon käytettyä corten-teräsverhoilua.”

Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.

Mikko Mattinen, Lappeenrannan Toimitilat Oy

Yksi arkkitehdin lempiasioista uudessa päiväkodissa on sen eteläjulkisivuun toteutettu taideaihe. Se sisältää katkelman paikallisen taiteilija Heli Pukin runosta. ”Hän kiteytti hyvin viestini lapsille. Toivon heille ’kiireetöntä kasvua ja uskallusta uskoa unelmiin’.”

Tunnetta päiväkodin suunnittelusta ei olekaan puuttunut, ja Mustosen projekti vei ihan tunnetasolla mukanaan. ”Hyvä yhteishenki näkyi kaikessa ihan viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti. Jokainen teki työtään täydellä sydämellä.”

Haluatko kuulla lisää?

Kaisa-Mari Mustonen

Projektiarkkitehti
Granlund Saimaa Oy

Rakuunamäen päiväkoti

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Palvelu

Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Toimiala

Teollisuus

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.
Referenssi
Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Helsingin Sataman omaisuudenhallinta sai selkeän yhteisen suunnan

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Liikenne ja logistiikka

Helsingin Sataman uusi omaisuudenhallinnan elinkaaristrategia selkeyttää vastuita eri toimijoiden välillä. Toimintamallit ja käytännöt yhdenmukaistetaan kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Lappeenranta

Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Palvelu

Hankekehitys ja -konsultointi, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.
Referenssi
Kuopio

Tiedot Iisalmen Terveyskampuksen talotekniikasta löytyvät nopeasti yhdestä paikasta

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Sairaalasuunnittelu, Laitetiedon hallinta

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Granlund yhdisti Iisalmen uuden Terveyskampuksen laitetiedot yhteen järjestelmään. Kaikki ylläpidossa tarvittava tieto löytyy nyt kätevästi Granlund Managerista.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

AI-Energiakartoitus antaa Antiloopille vauhtia hiilineutraaliuden tavoitteluun

Palvelu

AI-Energiakartoitus, Hiilineutraaliuskonsultointi, AI-Taksonomiakartoitus, Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Toimistot

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.
Referenssi
Vaasa

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.
Referenssi
Vaasa

Vaasan Merikampuksen kirjastossa tekniikka on askeleen edellä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Yhdessä suunniteltu tiedekirjasto tarjoaa modernit ja esteettömät tilat ja palvelut Palosaaren kampuksen väelle.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUSin uuden sairaalarakennuksen suunnittelun perustana oli yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus.
Referenssi
Jyväskylä

Tehokas tiedolla johtaminen pitää osuuskaupan kiinteistöt kuosissa

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Liiketilat ja kauppa

Osuuskauppa Keskimaan kiinteistöjen ylläpito ja huolto edellyttävät tehokasta tiedolla johtamista. Granlund Manager auttaa pitämään kokonaisuuden hyvin kasassa.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?