Hyppää sisältöön
ReferenssitLapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

5.10.2022 – Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekninen hankekehitys, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Lappeenranta

Puolustusvoimien entisen kasarmialueen punatiilirakennukset taipuvat nyt uuteen käyttöön. Yksi uusista tulokkaista kasarmialueella on päiväkoti, joka tuli Rakuunamäessä tarpeeseen: asiakkaita olisi ollut enemmän kuin reilun 100 lapsen päiväkotiin mahtuu.

”Elokuussa 2022 toimintansa aloittaneen uuden päiväkodin ympärille rakennetaan parhaillaan lisää asuntoja. Uusi päiväkoti tulikin täyteen ihan omalta alueelta”, kertoo Lappeenrannan Toimitilat Oy:n rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen.

Monikäyttöiset tilat tukevat toimintakulttuurin muutosta

Granlund tuli mukaan Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun jo ihan alussa vuonna 2018. Granlundin projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustonen kertoo, että käyttäjien osallistaminen on ollut tärkeä osa suunnittelua ja usein silmiä avaava kokemus. Uuden päiväkodin suunnittelussa keskityttiin toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

“Tilojen on tärkeää olla helppokulkuiset myös kaikkein pienimmille”, toteaa Rakuunamäen päiväkodin johtaja Anu Kohonen.

Käyttäjät korostivat eri tilojen helppoa yhdistelyä ja muunneltavuutta, jotta tilat toimivat eri ryhmien käytössä, mutta mahdollistavat myös yhteiskäytön.

“Saimme esimerkiksi yhteisiä lepohuoneita, ruokasalin ja monitoimisalin, jossa lapset tutustuvat ja toimivat yli ryhmärajojen”, Kohonen kertoo.

Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa.

Anu Kohonen, päiväkodin johtaja

Tilojen monikäyttöisyydestä hyvä esimerkki on lepohuone, joka taipuu sänkykaappien ansiosta leikkihuoneeksi. Eri ryhmätilojen väleissä on myös varastot, joiden kautta on helppo liikkua tilasta toiseen.

“Monikäyttöiset ja yli ryhmäalueiden yhdisteltävät tilat tukevat päiväkodin toimintakulttuurin muutosta ja pedagogisia tavoitteita”, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Kouvo-Suutari.

Väriä, majoja ja kiipeilyseiniä

Lappeenranta toteuttaa toiminnassaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallia, ja siksi myös lapset osallistettiin päiväkodin suunnitteluun ja välinehankintoihin. Lapset toivoivat esimerkiksi värikkäitä huoneita, majoja ja herkkukauppoja.

”Aivan emme saaneet lasten toivomia poneja ja sateenkaarikattoa, mutta lapset ovat innoissaan uudesta salista, pihan hämähäkkikeinusta ja kiipeilyseinistä”, Kohonen luettelee.

Arkkitehti suunnitteli päiväkodin mittakaavan lasten näkökulmasta, jotta heidän on esimerkiksi helppo nähdä ulos ikkunoista. Ikkuna-aukotuksia on tehty myös joidenkin sisätilojen välille, jotta lapset voivat kurkkia tilasta toiseen.

Tilojen äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista.

Anne Kouvo-Suutari, Lappeenrannan kaupunki

Mikko Mattinen kertoo käyttäjien ensikokemuksista uudessa päiväkodissa. ”Kehuja on tullut erityisesti tilojen valoisuudesta ja avaruudesta.”

Myös tilojen akustiikka ja äänimaailma on onnistunut. Edes tyhjissä tiloissa ei kaiu, eikä lepotiloihin kuulu ääniä ryhmätiloista. Rauhoittumiseen on suunniteltu omia soppia.

“Arkkitehti hoksasi hyödyntää hienosti esimerkiksi portaiden alla olevan tilan, johon lapsille saatiin pieni ja rauhallinen pehmeiden tekstiilien täyttämä sohvasyvennys”, Kouvo-Suutari kertoo tyytyväisenä.

Moderni päiväkoti sopii ympäristöönsä

Toimintakulttuurin lisäksi Rakuunamäen päiväkodista tekee erityisen sen sijainti. Uudisosaan yhdistyy suojeltu rakennusosa, josta säilytettiin peruskorjauksessa vain runko.

Suojeluarvoista keskusteltiin tarkkaan Etelä-Karjalan museon kanssa, ja Mustonen toteutti kohteelle rakennushistoriallisen selvityksen. “Esimerkiksi julkisivuaukotukset olivat pyhä asia, koska vanhan rakennusosan ovi- ja ikkuna-aukot rytmittävät julkisivua”, hän kertoo.

Mikko Mattisen mielestä vanhaan osaan onnistuttiin löytämään yhdessä hyviä ratkaisuja. ”Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.”

Julkisivuaukotukset olivat pyhä asia.

Kaisa-Mari Mustonen, projektiarkkitehti
Projektiarkkitehti Kaisa-Mari Mustosen mukaan hyvä yhteishenki näkyi Rakuunamäen päiväkodin hankkeessa kaikessa viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti.

Uudisosan suunnittelussa huomioitiin ympäröivä rakennuskanta ja kaava, joka ei sallinut puuverhoilua. Tiilen käytölle arkkitehti löysi toimivamman vaihtoehdon. ”Vanhojen ja uusien tiilipintojen yhdistely on aina esteettisesti riski, ja siksi suosittelimme julkisivupintoihin Lappeenrannassa jo paljon käytettyä corten-teräsverhoilua.”

Saimme kaikki toiminnot mahtumaan tiloihin järkevästi ja hyvässä yhteishengessä.

Mikko Mattinen, Lappeenrannan Toimitilat Oy

Yksi arkkitehdin lempiasioista uudessa päiväkodissa on sen eteläjulkisivuun toteutettu taideaihe. Se sisältää katkelman paikallisen taiteilija Heli Pukin runosta. ”Hän kiteytti hyvin viestini lapsille. Toivon heille ’kiireetöntä kasvua ja uskallusta uskoa unelmiin’.”

Tunnetta päiväkodin suunnittelusta ei olekaan puuttunut, ja Mustosen projekti vei ihan tunnetasolla mukanaan. ”Hyvä yhteishenki näkyi kaikessa ihan viranomaistasolta mittakirvesmiehiin asti. Jokainen teki työtään täydellä sydämellä.”

Haluatko kuulla lisää?

Kaisa-Mari Mustonen

Projektiarkkitehti
Granlund Saimaa

Rakuunamäen päiväkoti

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Dynaaminen raportointi tukee kiinteistöjohtamista Järvenpäässä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kiinteistönpitoon on käytetty Järvenpäässä Granlund Manageria yli 10 vuotta. Tiedonhallinnan kehittäminen on vaatinut paljon sisua ja käytännön työtä.
Referenssi
Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Borealiksen vaativa sähköhanke onnistui tiukassa aikataulussa

Palvelu

Kilpailutukset ja hankinnat, Projektinjohtopalvelu PJP ja EPCM

Toimiala

Teollisuus

Huolellinen suunnittelu, tehokas toteutus ja hyvä yhteistyö. Näillä eväillä Borealis Polymersin tehtaiden vaativa sähköurakka saatiin maaliin toivotussa – eli tiukassa…
Referenssi
Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Lapset osallistuivat Rakuunamäen päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?