Hyppää sisältöön
ReferenssitToimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

20.9.2023 – Iso Roobertinkadulla sijaitsevan Spondan omistaman toimistorakennuksen tilat muutettiin onnistuneesti yli 200 lapsen päiväkodiksi. Muuntojoustavan talotekniikan ansiosta kohde taipuu jatkossakin monenlaiseen käyttöön.

Toimialat
Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori

Iso Roobertinkadulla sijaitsevan Spondan omistaman toimistorakennuksen tilat muutettiin onnistuneesti yli 200 lapsen päiväkodiksi. Muuntojoustavan talotekniikan ansiosta kohde taipuu jatkossakin monenlaiseen käyttöön.

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda on erikoistunut toimitiloihin Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kun Helsingin Punavuoressa sijaitseva perinteinen toimistotalo päätettiin muuttaa noin 240 lapsen päiväkodiksi, Granlund kartoitti Spondan tilauksesta kohteen muutostarpeita talotekniikan hankeselvityksellä.

“1980-luvun toimistotalon muuttaminen moderniksi päiväkodiksi vaati paljon isoja muutoksia”, toteaa Sponda Oy:n kiinteistökehityspäällikkö Pasi Hämäläinen.

1980-luvun toimistotalon muuttaminen päiväkodiksi vaati isoja muutoksia.

Pasi Hämäläinen, kiinteistökehityspäällikkö, Sponda Oy

Haasteena oli, että kaikki talotekniikka – myös rakennusautomaatiojärjestelmä – saneerattiin, mutta kokonaisuuden piti vastata Helsingin kaupungin päiväkotiohjetta, Spondan laatutavoitteita, käyttäjien toiveita ja BREEAM-sertifioinnin vaatimuksia.

“Korjausrakentaminen ei saanut häiritä talon muita toimijoita kellarissa ja ensimmäisessä kerroksessa”, kertoo Granlundin LVI-tekniikan projektipäällikkö Antti Hämäläinen.

Muuntojoustava talotekniikka taipuu monenlaiseen käyttöön

Kaikki talotekniikka mallinnettiin, sovitettiin yhteen ja sijoitettiin tiloihin tarkasti, jotta päiväkodin käyttäjille voitiin varmistaa riittävä kerroskorkeus. Mallintamalla myös ahtaisiin teknisiin tiloihin saatiin sovitettua uudet järjestelmät huoltotiloineen. Ilmanvaihtokanavat siirrettiin keskikäytäviltä siisteihin kotelointeihin ikkunoiden ylle, ja koko talon läpi kulkee uusi ilmanvaihtokuilu.

“Ratkaisun ansiosta keskikäytävien välikattoon jäi tilaa sähkötekniikan pääjohtoteille”, kertoo Granlundin sähkötekniikan ryhmäpäällikkö Tomi Heikkinen. Päiväkodin huoneissa on käytetty paljon pintavalaisimia, koska se elävöittää tiloja, ja turvallisuudesta huolehditaan hätäkuulutus- ja paloilmoitusjärjestelmillä.

Lämmönjakohuoneessa tehtiin varaukset lämpöpumpuille energiankierrätystä varten. Rakennus liitettiin myös kaukokylmään, ja jäähdytysjärjestelmässä on varauduttu kasvaviin tehotarpeisiin. Päiväkodin matalan osan vesikatolle suunniteltiin kokonaan uusi IV-konehuone, ja vanha ilmanvaihtokonehuone saneerattiin.

“Nyt ilmamäärät on mitoitettu niin reiluiksi, että rakennus taipuu moneen eri käyttötarkoitukseen”, Hämäläinen lupaa.

Energiaselvitys kuului BREEAM-sertifioinnin vaatimuksiin

Päiväkoti Roba on hyvä esimerkki kestävästä korjausrakentamisesta. Sponda hakee kaikille uudisrakennuksilleen ja merkittäville peruskorjauskohteilleen LEED- tai BREEAM-ympäristösertifikaattia. Robassa Granlundin suunnittelijat toteuttivat BREEAM-sertifiointiin kuuluvan energiaselvityksen, joka sisälsi muun muassa olosuhdesimulointeja.

Kun ilmanvaihtoa ohjataan huonekohtaisesti, ilmanvaihtokoneita tarvitsee käyttää täydellä teholla vain harvoin, mutta käytössä oleviin tiloihin saadaan suurempia ilmamääriä. Se parantaa olosuhteita ja säästää energiaa.

“Energiaa säästävät myös uudet IV-puhaltimet ja ilmanvaihdon lämmön talteenoton parantaminen”, Hämäläinen sanoo.

Heikkisen mukaan sähkötekniikassa ympäristösertifiointi ohjasi erityisesti valaistuksen laitevalintoja ja ohjausta tilakohtaisilla liiketunnistimilla ja päivänvalon mukaan. Lisäksi suunnittelijat varmistivat, ettei korttelin keskellä olevan leikkipihan valaistus häikäise ympärillä olevia asuntoja tai tuota valosaastetta. Myöskään talotekniikan äänet eivät saa häiritä naapureita tai laitteet muuttaa kattojen yleisilmettä.

Päiväkodin käyttäjät ovat tyytyväisiä suunnitteluratkaisuihin

Päiväkoti Roban käyttäjät pääsivät kommentoimaan suunnitteluratkaisuja jo varhaisessa vaiheessa. Päiväkodin johtaja Kaisa Viitasen mukaan suhteellisen matala kerroskorkeus tekee tiloista kodikkaammat ja viihtyisämmät. Pääasia on, että tilat on suunniteltu varta varten päiväkodin tarpeisiin.

“Ihastusta on herättänyt esimerkiksi suojaisa piha-alueemme ja liikuntasali, joka on ahkerassa käytössä.”

Koska käyttäjiä kuunneltiin, toimistotalon pienistä huoneista ja pitkistä käytävistä onnistuttiin muokkaamaan suomen- ja ruotsinkieliselle päiväkodille uutta vastaavat tilat. Viitasen mukaan jokainen neljästä kerroksesta onkin kuin oma pikkupäiväkotinsa, ja toimintaa on helppo suunnitella eri lapsiryhmille.

“Lisäksi ylin kuudes kerros tarjoaa työntekijöille rauhallista työskentelytilaa, mikä on todella harvinaista.”

Olemme saaneet Granlundilta hankkeisiimme pitkäaikaiset, sitoutuneet ja tarkat tekijät.

Pasi Hämäläinen, kiinteistökehityspäällikkö, Sponda Oy

Päiväkoti Roba avasi ovensa elokuussa 2022, ja Spondalla ja Granlundilla on jo uusia hankkeita työn alla. Pasi Hämäläisestä uuden aloittaminen onkin aina helpompaa, kun porukka on ennestään tuttu ja kaikki tulevat toimeen keskenään.

“Olemme saaneet Granlundilta hankkeisiimme pitkäaikaiset, sitoutuneet ja tarkat tekijät.”

Haluatko kuulla lisää?

Tomi Heikkinen

Ryhmäpäällikkö, sähkö
Granlund Oy

Antti Hämäläinen

Projektipäällikkö, LVI
Granlund Oy

Sponda Oy

 • Kiinteistösijoitusyhtiö
 • Erikoistunut toimitilojen vuokraukseen, kehittämiseen ja omistamiseen Suomen suurimmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa
 • Valittu GRESB-tutkimuksessa vertailuryhmänsä Euroopan vastuullisimmaksi kiinteistöalan toimijaksi ja maailmanlaajuisesti viiden vastuullisimman kiinteistöalan yrityksen joukkoon
 • Noin 150 työntekijää
 • Vuokrattava pinta-ala 0,9 miljoonaa neliömetriä
 • Hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä

Päiväkoti Roba ja Daghemmet Roban

 • Sijaitsee Helsingin Punavuoressa (Iso Roobertinkatu 21–25)
 • Sisältää suomen- ja ruotsinkielisen päiväkodin
 • Tilaa 240 lapselle
 • Kiinteistönomistaja Sponda Oy
 • Kiinteistön käyttäjä Helsingin kaupunki
 • 6 maanpäällistä kerrosta – BREEAM-ympäristösertifikaatissa Very good -taso

Granlundin palvelut

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?