Hyppää sisältöön
ReferenssitVaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

25.8.2022 – Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus
Paikkakunnat
Vaasa

BothniaHigh5-allianssin toteuttaman Vaasan keskussairaalan H-talon rakennusvaihe on nyt valmis. Allianssin osapuolet luovuttivat sairaalarakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän edustajille maanantaina 22.8.2022.

”Uskoisin, että kyseessä on yksi maamme energiatehokkaimmista sairaaloista. Tietoliikenneyhteydet suunniteltiin tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta”, sanoo kehitysjohtaja Kari Rintamäki Granlundilta.

Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta.

Kari Rintamäki, kehitysjohtaja, Granlund

Lämmitys tapahtuu suurelta osin energiaa kierrättämällä lämpöpumppujen avulla sairaala-alueen muiden rakennusten hukkalämpöjä. IV-konehuoneen katto ja eteläseinälle on asennettu aurinkopaneelit. Tilojen lämmitys ja jäähdytys tapahtuu kattosäteilijöillä, jotka pitävät lämpötilan optimaalisessa arvossa ilman vedon tunnetta.

Automaatio tarkkailee lähes jokaisen tilan lämpötilaa ja ilman laatua, ja ohjaa tekniikkaa siten, että hygienian ja viihtyisyyden suhteen pysytään tavoitetasolla.

Revit-ohjelmiston koeponnistus

Hyvin keskeisessä roolissa hankkeen suunnittelussa oli tietomallinnus, jota hyödynnetiin laajasti, jotta uusi sairaalakokonaisuus saatiin sovitettua aiempaan rakennusympäristöön. Granlund Pohjanmaa Oy toimi hankkeessa talotekniikasta ja energiaratkaisuista vastaavana suunnitteluosapuolena.

”Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin. Tietomallia tullaan hyödyntämään tavanomaista enemmän myös ylläpitovaiheessa”, Rintamäki kertoo.

Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin.

Kari Rintamäki, kehitysjohtaja, Granlund

Talotekniikka päädyttiin suunnittelemaan Revit-ohjelmistolla, joka oli hankkeen alussa monelta osin vasta kehitysvaiheessa. H-rakennus on ensimmäinen Revitillä suunniteltu tämän mittaluokan rakennus Suomessa.

”Kesken hektisen suunnitteluvaiheen meidät yllätti Korona-pandemia, joka laittoi tiimityöskentelyn uuteen muottiin”, Rintamäki kertoo.

Pohjanmaan ensimmäinen allianssihanke

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen hanke on toteutettu allianssina ja sen allianssisopimus allekirjoitettiin eri osapuolten kesken 22.12.2017.

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle. Sairaalan suunnittelussa haluttiin kuulla ja osallistaa sen tulevia käyttäjiä.

”Allianssimallimahdollisti käyttäjämuutosten tekemisen varsin myöhäisessä vaiheessa. Se aiheutti tavanomaista enemmän suunnittelutyötä, mutta lopputuloksena saadaan perinteistä toteutusmallia paremmin käyttäjän tarpeita vastaavat tilat”, Rintamäki iloitsee.

Rakennuksen valmistuttua Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa seuraavaksi valmistella tilojen käyttöönottoa henkilökunnalle ja potilaille. H-talossa tulee työskentelemään useita satoja hyvinvointialueen työntekijöitä. Tiloissa on muun muassa paljon uutta tekniikkaa, minkä käyttöön henkilökuntaa koulutetaan.

Haluatko kuulla lisää?

Kari Rintamäki

Senior Advisor
Granlund Pohjanmaa

Vaasan keskussairaalan H-rakennus

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa projektiallianssi Bothnia High 5, joka muodostuu ryhmittymästä:

This image has an empty alt attribute; its file name is Bothnia-High-5-mallinnus-1600x1080.png

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?