Hyppää sisältöön
ReferenssitVaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

25.8.2022 – Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus
Paikkakunnat
Vaasa

BothniaHigh5-allianssin toteuttaman Vaasan keskussairaalan H-talon rakennusvaihe on nyt valmis. Allianssin osapuolet luovuttivat sairaalarakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän edustajille maanantaina 22.8.2022.

”Uskoisin, että kyseessä on yksi maamme energiatehokkaimmista sairaaloista. Tietoliikenneyhteydet suunniteltiin tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta”, sanoo kehitysjohtaja Kari Rintamäki Granlundilta.

Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta.

Kari Rintamäki

Lämmitys tapahtuu suurelta osin energiaa kierrättämällä lämpöpumppujen avulla sairaala-alueen muiden rakennusten hukkalämpöjä. IV-konehuoneen katto ja eteläseinälle on asennettu aurinkopaneelit. Tilojen lämmitys ja jäähdytys tapahtuu kattosäteilijöillä, jotka pitävät lämpötilan optimaalisessa arvossa ilman vedon tunnetta.

Automaatio tarkkailee lähes jokaisen tilan lämpötilaa ja ilman laatua, ja ohjaa tekniikkaa siten, että hygienian ja viihtyisyyden suhteen pysytään tavoitetasolla.

Revit-ohjelmiston koeponnistus

Hyvin keskeisessä roolissa hankkeen suunnittelussa oli tietomallinnus, jota hyödynnetiin laajasti, jotta uusi sairaalakokonaisuus saatiin sovitettua aiempaan rakennusympäristöön. Granlund Pohjanmaa Oy toimi hankkeessa talotekniikasta ja energiaratkaisuista vastaavana suunnitteluosapuolena.

”Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin. Tietomallia tullaan hyödyntämään tavanomaista enemmän myös ylläpitovaiheessa”, Rintamäki kertoo.

Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin.

Talotekniikka päädyttiin suunnittelemaan Revit-ohjelmistolla, joka oli hankkeen alussa monelta osin vasta kehitysvaiheessa. H-rakennus on ensimmäinen Revitillä suunniteltu tämän mittaluokan rakennus Suomessa.

”Kesken hektisen suunnitteluvaiheen meidät yllätti Korona-pandemia, joka laittoi tiimityöskentelyn uuteen muottiin”, Rintamäki kertoo.

Pohjanmaan ensimmäinen allianssihanke

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen hanke on toteutettu allianssina ja sen allianssisopimus allekirjoitettiin eri osapuolten kesken 22.12.2017.

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle. Sairaalan suunnittelussa haluttiin kuulla ja osallistaa sen tulevia käyttäjiä.

”Allianssimallimahdollisti käyttäjämuutosten tekemisen varsin myöhäisessä vaiheessa. Se aiheutti tavanomaista enemmän suunnittelutyötä, mutta lopputuloksena saadaan perinteistä toteutusmallia paremmin käyttäjän tarpeita vastaavat tilat”, Rintamäki iloitsee.

Rakennuksen valmistuttua Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa seuraavaksi valmistella tilojen käyttöönottoa henkilökunnalle ja potilaille. H-talossa tulee työskentelemään useita satoja hyvinvointialueen työntekijöitä. Tiloissa on muun muassa paljon uutta tekniikkaa, minkä käyttöön henkilökuntaa koulutetaan.

Haluatko kuulla lisää?

Kari Rintamäki

Aluetoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Pohjanmaa Oy

Vaasan keskussairaalan H-rakennus

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa projektiallianssi Bothnia High 5, joka muodostuu ryhmittymästä:

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Palvelu

Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Toimiala

Teollisuus

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Helsingin Sataman omaisuudenhallinta sai selkeän yhteisen suunnan

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Liikenne ja logistiikka

Helsingin Sataman uusi omaisuudenhallinnan elinkaaristrategia selkeyttää vastuita eri toimijoiden välillä. Toimintamallit ja käytännöt yhdenmukaistetaan kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Lappeenranta

Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Palvelu

Hankekehitys ja -konsultointi, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.
Referenssi
Kuopio

Tiedot Iisalmen Terveyskampuksen talotekniikasta löytyvät nopeasti yhdestä paikasta

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Sairaalasuunnittelu, Laitetiedon hallinta

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Granlund yhdisti Iisalmen uuden Terveyskampuksen laitetiedot yhteen järjestelmään. Kaikki ylläpidossa tarvittava tieto löytyy nyt kätevästi Granlund Managerista.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

AI-Energiakartoitus antaa Antiloopille vauhtia hiilineutraaliuden tavoitteluun

Palvelu

AI-Energiakartoitus, Hiilineutraaliuskonsultointi, AI-Taksonomiakartoitus, Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Toimistot

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.
Referenssi
Vaasa

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.
Referenssi
Vaasa

Vaasan Merikampuksen kirjastossa tekniikka on askeleen edellä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Yhdessä suunniteltu tiedekirjasto tarjoaa modernit ja esteettömät tilat ja palvelut Palosaaren kampuksen väelle.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?