Hyppää sisältöön
ReferenssitVaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

25.8.2022 – Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus
Paikkakunnat
Vaasa

BothniaHigh5-allianssin toteuttaman Vaasan keskussairaalan H-talon rakennusvaihe on nyt valmis. Allianssin osapuolet luovuttivat sairaalarakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän edustajille maanantaina 22.8.2022.

”Uskoisin, että kyseessä on yksi maamme energiatehokkaimmista sairaaloista. Tietoliikenneyhteydet suunniteltiin tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta”, sanoo kehitysjohtaja Kari Rintamäki Granlundilta.

Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta.

Kari Rintamäki

Lämmitys tapahtuu suurelta osin energiaa kierrättämällä lämpöpumppujen avulla sairaala-alueen muiden rakennusten hukkalämpöjä. IV-konehuoneen katto ja eteläseinälle on asennettu aurinkopaneelit. Tilojen lämmitys ja jäähdytys tapahtuu kattosäteilijöillä, jotka pitävät lämpötilan optimaalisessa arvossa ilman vedon tunnetta.

Automaatio tarkkailee lähes jokaisen tilan lämpötilaa ja ilman laatua, ja ohjaa tekniikkaa siten, että hygienian ja viihtyisyyden suhteen pysytään tavoitetasolla.

Revit-ohjelmiston koeponnistus

Hyvin keskeisessä roolissa hankkeen suunnittelussa oli tietomallinnus, jota hyödynnetiin laajasti, jotta uusi sairaalakokonaisuus saatiin sovitettua aiempaan rakennusympäristöön. Granlund Pohjanmaa Oy toimi hankkeessa talotekniikasta ja energiaratkaisuista vastaavana suunnitteluosapuolena.

”Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin. Tietomallia tullaan hyödyntämään tavanomaista enemmän myös ylläpitovaiheessa”, Rintamäki kertoo.

Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin.

Talotekniikka päädyttiin suunnittelemaan Revit-ohjelmistolla, joka oli hankkeen alussa monelta osin vasta kehitysvaiheessa. H-rakennus on ensimmäinen Revitillä suunniteltu tämän mittaluokan rakennus Suomessa.

”Kesken hektisen suunnitteluvaiheen meidät yllätti Korona-pandemia, joka laittoi tiimityöskentelyn uuteen muottiin”, Rintamäki kertoo.

Pohjanmaan ensimmäinen allianssihanke

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen hanke on toteutettu allianssina ja sen allianssisopimus allekirjoitettiin eri osapuolten kesken 22.12.2017.

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle. Sairaalan suunnittelussa haluttiin kuulla ja osallistaa sen tulevia käyttäjiä.

”Allianssimallimahdollisti käyttäjämuutosten tekemisen varsin myöhäisessä vaiheessa. Se aiheutti tavanomaista enemmän suunnittelutyötä, mutta lopputuloksena saadaan perinteistä toteutusmallia paremmin käyttäjän tarpeita vastaavat tilat”, Rintamäki iloitsee.

Rakennuksen valmistuttua Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa seuraavaksi valmistella tilojen käyttöönottoa henkilökunnalle ja potilaille. H-talossa tulee työskentelemään useita satoja hyvinvointialueen työntekijöitä. Tiloissa on muun muassa paljon uutta tekniikkaa, minkä käyttöön henkilökuntaa koulutetaan.

Haluatko kuulla lisää?

Kari Rintamäki

Aluetoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Pohjanmaa

Vaasan keskussairaalan H-rakennus

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa projektiallianssi Bothnia High 5, joka muodostuu ryhmittymästä:

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi
Kuopio

KYS Uusi Sydän: Allianssimalli näyttää kyntensä 200 miljoonan sairaalahankkeessa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Kuopion suuri sairaalahanke KYS Uusi Sydän päätettiin toteuttaa allianssimallilla. Se oli onnistunut päätös, sillä hanke on edennyt aikataulussaan ja alle…
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Espoo

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset

Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.
Referenssi
Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?