Hyppää sisältöön
ReferenssitVaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

25.8.2022 – Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus
Paikkakunnat
Vaasa

BothniaHigh5-allianssin toteuttaman Vaasan keskussairaalan H-talon rakennusvaihe on nyt valmis. Allianssin osapuolet luovuttivat sairaalarakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän edustajille maanantaina 22.8.2022.

”Uskoisin, että kyseessä on yksi maamme energiatehokkaimmista sairaaloista. Tietoliikenneyhteydet suunniteltiin tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta”, sanoo kehitysjohtaja Kari Rintamäki Granlundilta.

Kaikki suunnitteluratkaisut arvioitiin elinkaarinäkökulmasta.

Kari Rintamäki

Lämmitys tapahtuu suurelta osin energiaa kierrättämällä lämpöpumppujen avulla sairaala-alueen muiden rakennusten hukkalämpöjä. IV-konehuoneen katto ja eteläseinälle on asennettu aurinkopaneelit. Tilojen lämmitys ja jäähdytys tapahtuu kattosäteilijöillä, jotka pitävät lämpötilan optimaalisessa arvossa ilman vedon tunnetta.

Automaatio tarkkailee lähes jokaisen tilan lämpötilaa ja ilman laatua, ja ohjaa tekniikkaa siten, että hygienian ja viihtyisyyden suhteen pysytään tavoitetasolla.

Revit-ohjelmiston koeponnistus

Hyvin keskeisessä roolissa hankkeen suunnittelussa oli tietomallinnus, jota hyödynnetiin laajasti, jotta uusi sairaalakokonaisuus saatiin sovitettua aiempaan rakennusympäristöön. Granlund Pohjanmaa Oy toimi hankkeessa talotekniikasta ja energiaratkaisuista vastaavana suunnitteluosapuolena.

”Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin. Tietomallia tullaan hyödyntämään tavanomaista enemmän myös ylläpitovaiheessa”, Rintamäki kertoo.

Tietomallinnusta tehtiin ennen näkemättömällä tarkkuudella ja koko TATE-asennustoiminta perustui tietomalliin.

Talotekniikka päädyttiin suunnittelemaan Revit-ohjelmistolla, joka oli hankkeen alussa monelta osin vasta kehitysvaiheessa. H-rakennus on ensimmäinen Revitillä suunniteltu tämän mittaluokan rakennus Suomessa.

”Kesken hektisen suunnitteluvaiheen meidät yllätti Korona-pandemia, joka laittoi tiimityöskentelyn uuteen muottiin”, Rintamäki kertoo.

Pohjanmaan ensimmäinen allianssihanke

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen hanke on toteutettu allianssina ja sen allianssisopimus allekirjoitettiin eri osapuolten kesken 22.12.2017.

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle. Sairaalan suunnittelussa haluttiin kuulla ja osallistaa sen tulevia käyttäjiä.

”Allianssimallimahdollisti käyttäjämuutosten tekemisen varsin myöhäisessä vaiheessa. Se aiheutti tavanomaista enemmän suunnittelutyötä, mutta lopputuloksena saadaan perinteistä toteutusmallia paremmin käyttäjän tarpeita vastaavat tilat”, Rintamäki iloitsee.

Rakennuksen valmistuttua Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa seuraavaksi valmistella tilojen käyttöönottoa henkilökunnalle ja potilaille. H-talossa tulee työskentelemään useita satoja hyvinvointialueen työntekijöitä. Tiloissa on muun muassa paljon uutta tekniikkaa, minkä käyttöön henkilökuntaa koulutetaan.

Haluatko kuulla lisää?

Kari Rintamäki

Aluetoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Pohjanmaa Oy

Vaasan keskussairaalan H-rakennus

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa projektiallianssi Bothnia High 5, joka muodostuu ryhmittymästä:

Granlundin rooli hankkeessa

Tutustu muihin referensseihimme

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Teollisuus

Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta…
Referenssi
Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan

Palvelu

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Toimiala

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Granlund auttaa Senaatti-kiinteistöjä kunnossapidon hallinnassa Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa. Ajantasainen PTS-tieto löytyy helposti ja nopeasti yhdestä paikasta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?