Hyppää sisältöön
Revit lisää suunnittelun joustavuutta

Revit lisää suunnittelun joustavuutta

21.9.2020 – Granlund on ottanut käyttöön uutta asiakkaitaan hyödyttävää teknologiaa. Revit-ohjelmistossa jo mallinnettuja suunnitelmia on helppo täydentää ja eri osapuolet pysyvät ajan tasalla toistensa tekemisistä.

Aihepiiri
Innovaatiot
Jaa

Vaasan keskussairaalan yhteyteen alettiin rakentaa vuonna 2017 valtavaa, H:ksi ristittyä uudisrakennusta. Rakennukseen tulee 37 000 neliötä ja 11 kerrosta.

Granlund Pohjanmaa Oy on mukana suunnittelemassa rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä. Se käyttää kohteessa MagiCad for Revit -suunnitteluohjelmistoa.

Toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi kertoo, että kohteessa haluttiin käyttää uutta ohjelmistoa, jolla mallinnetaan tarkasti tarkasti koko rakennus. Samalla jo mallinnettuja asioita on kuitenkin hyvin joustavaa muuttaa ja täydentää.

”Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä. Asioita on helppo visualisoida. Lisäksi Revit palvelee mainiosti kohteen ylläpitoa.”

Myös kohteen tilaaja, Vaasan sairaanhoitopiiri, kannusti käyttämään ohjelmistoa, johon voidaan tehdä varmasti muutoksia myös vaikka kymmenen vuoden kuluttua. Sairaalan tiloja joudutaan muuntelemaan tulevaisuudessakin uusien käyttötarpeiden mukaan.

”Suomessa Revit ei ole vielä talotekniikan mallintamisessa kovin tunnettu. Maailmalla se on saavuttanut jo vankan aseman”, Pajuniemi sanoo. 

Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä.

Kokonaisuus pysyy hallinnassa

LVI-projektipäällikkö Erkka Harju-Säntti toimii kohteessa LVI-mallinnusvastaavana ja lämmitysjärjestelmäsuunnittelijana. Hän kertoo, että talotekniikan ja sairaalatekniikan yhteensovittamisessa on paljon hyötyä siitä, että suunnitelmia on helppo täydentää.

Kohteessa saatiin vähän aikaa sitten valmiiksi esimerkiksi dialyysiosaston talotekniset suunnitelmat. Dialyysilaitteiden toimittaja selvisi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Samalla kävi ilmi, että heidän laitteistonsa vaatikin uudenlaisia vesiputkien reittejä.

”Uusi reititys oli helppo tehdä Revitillä ja se tuli mallissa saman tien näkyviin myös esimerkiksi lämpö-, iv-sekä sähkösuunnittelijoille sekä arkkitehdille ja rakennesuunnittelijalle. He pystyivät tarkistamaan, pitääkö heidän muuttaa vastaavasti jotain omissa suunnitelmissaan. Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.”

Hän mainitsee esimerkkinä Revitin joustavuudesta myös tapauksen, jossa talotekniikkaa lisättiin vanhaan yhteystunneliin, missä kulki jo entuudestaan höyry- ja kaukolämpöputkia.

”Yhteystunneli laserkeilattiin ja syntynyt pistepilvimalli, joka paljasti vanhojen asennusten reitit. Sitten malli siirrettiin Revittiin. Sen avulla uudet asennukset saatiin sovitettua yhteen vanhojen kanssa. Ilman Revitiä tämä ei olisi onnistunut ilman tarkkoja katselmuksia ja mittauksia paikan päällä.” 

Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.

Apua asennukseen ja ylläpitoon

Revit on mallinnuksessaan niin yksityiskohtainen, että se näyttää ja identifioi esimerkiksi yksittäiset venttiilit ja niiden virtaussuunnat.

”Tästä on apua niin asennusvaiheessa kuin ylläpidossakin, kun venttiilien sijainnit voidaan tarkasti jäljittää”, Pajuniemi huomauttaa.

”Teimme Revitissä myös hybridilämmitysjärjestelmän lämmönjakohuoneesta havainnemallin, jonka osia voi tarkastella erillään järjestelmäkokonaisuudesta. Asentajat ja ylläpidosta vastaavat näkevät, miten lämpöpumppujen, kaukolämmön ja jäähdytyksen järjestelmät on oikein rakennettu”, Harju-Säntti lisää.

Pekka Pajuniemi

Toimitusjohtaja, LVI
Granlund Pohjanmaa Oy

Erkka Harju-Säntti

Projektipäällikkö
Granlund Pohjanmaa Oy

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Mitä tietoa etsit?