Revit lisää suunnittelun joustavuutta
21.9.2020 – Granlund on ottanut käyttöön uutta asiakkaitaan hyödyttävää teknologiaa. Revit-ohjelmistossa jo mallinnettuja suunnitelmia on helppo täydentää ja eri osapuolet pysyvät ajan tasalla toistensa tekemisistä.

Vaasan keskussairaalan yhteyteen alettiin rakentaa vuonna 2017 valtavaa, H:ksi ristittyä uudisrakennusta. Rakennukseen tulee 37 000 neliötä ja 11 kerrosta.
Granlund Pohjanmaa Oy on mukana suunnittelemassa rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä. Se käyttää kohteessa MagiCad for Revit -suunnitteluohjelmistoa.
Toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi kertoo, että kohteessa haluttiin käyttää uutta ohjelmistoa, jolla mallinnetaan tarkasti tarkasti koko rakennus. Samalla jo mallinnettuja asioita on kuitenkin hyvin joustavaa muuttaa ja täydentää.
”Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä. Asioita on helppo visualisoida. Lisäksi Revit palvelee mainiosti kohteen ylläpitoa.”
Myös kohteen tilaaja, Vaasan sairaanhoitopiiri, kannusti käyttämään ohjelmistoa, johon voidaan tehdä varmasti muutoksia myös vaikka kymmenen vuoden kuluttua. Sairaalan tiloja joudutaan muuntelemaan tulevaisuudessakin uusien käyttötarpeiden mukaan.
”Suomessa Revit ei ole vielä talotekniikan mallintamisessa kovin tunnettu. Maailmalla se on saavuttanut jo vankan aseman”, Pajuniemi sanoo.
Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä.
Kokonaisuus pysyy hallinnassa
LVI-projektipäällikkö Erkka Harju-Säntti toimii kohteessa LVI-mallinnusvastaavana ja lämmitysjärjestelmäsuunnittelijana. Hän kertoo, että talotekniikan ja sairaalatekniikan yhteensovittamisessa on paljon hyötyä siitä, että suunnitelmia on helppo täydentää.
Kohteessa saatiin vähän aikaa sitten valmiiksi esimerkiksi dialyysiosaston talotekniset suunnitelmat. Dialyysilaitteiden toimittaja selvisi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Samalla kävi ilmi, että heidän laitteistonsa vaatikin uudenlaisia vesiputkien reittejä.
”Uusi reititys oli helppo tehdä Revitillä ja se tuli mallissa saman tien näkyviin myös esimerkiksi lämpö-, iv-sekä sähkösuunnittelijoille sekä arkkitehdille ja rakennesuunnittelijalle. He pystyivät tarkistamaan, pitääkö heidän muuttaa vastaavasti jotain omissa suunnitelmissaan. Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.”
Hän mainitsee esimerkkinä Revitin joustavuudesta myös tapauksen, jossa talotekniikkaa lisättiin vanhaan yhteystunneliin, missä kulki jo entuudestaan höyry- ja kaukolämpöputkia.
”Yhteystunneli laserkeilattiin ja syntynyt pistepilvimalli, joka paljasti vanhojen asennusten reitit. Sitten malli siirrettiin Revittiin. Sen avulla uudet asennukset saatiin sovitettua yhteen vanhojen kanssa. Ilman Revitiä tämä ei olisi onnistunut ilman tarkkoja katselmuksia ja mittauksia paikan päällä.”
Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.
Apua asennukseen ja ylläpitoon
Revit on mallinnuksessaan niin yksityiskohtainen, että se näyttää ja identifioi esimerkiksi yksittäiset venttiilit ja niiden virtaussuunnat.
”Tästä on apua niin asennusvaiheessa kuin ylläpidossakin, kun venttiilien sijainnit voidaan tarkasti jäljittää”, Pajuniemi huomauttaa.
”Teimme Revitissä myös hybridilämmitysjärjestelmän lämmönjakohuoneesta havainnemallin, jonka osia voi tarkastella erillään järjestelmäkokonaisuudesta. Asentajat ja ylläpidosta vastaavat näkevät, miten lämpöpumppujen, kaukolämmön ja jäähdytyksen järjestelmät on oikein rakennettu”, Harju-Säntti lisää.

Pekka Pajuniemi

Erkka Harju-Säntti

Kiertotalous mullistaa rakentamista – vanhan korjaaminen voikin olla maapallolle parempi
20.06.2022 – Rakennusalalla panostetaan nyt kiertotalouteen. Rakennusten osia huolletaan ja käytetään uudelleen. Myös kierrätysmateriaaleista valmistettujen rakennustuotteiden määrä kasvaa.
- Vastuullisuus

Rakennusten käyttö tehostuu talotekniikan roolin kasvaessa
20.06.2022 – Rakennukset ovat iso osa yhteiskuntaa ja muodostavat jopa 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Talotekniikka auttaa hyödyntämään rakennuksia tilanteen ja tarpeen mukaan.
- Kiinteistöjohtaminen

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali
17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.
- Energia

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö
14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…
- Data ja digitalisaatio

Ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta kohti älykästä kiinteistöä
30.05.2022 – Älykäs kiinteistö – Smart Building – tarjoaa runsaasti hyötyjä kiinteistön eri sidosryhmille. Älykiinteistön toteutus voi kuitenkin joskus tuntua vaikeakulkuiselta viidakolta,…
- Data ja digitalisaatio

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä
25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?
- Energia

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella
04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.
- Energia

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?
21.04.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?
- Energia

Energiamurrokseen tarvitaan muutakin kuin tekniikkaa
07.04.2022 – Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edellyttää uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Energiayhteisöjen perustamista tulisi meilläkin vauhdittaa.
- Energia

EU-taksonomia ja rahan vihreä siirtymä mullistavat kiinteistö- ja rakennusalan – oletko valmis?
22.03.2022 – EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä EU-taksonomia luo pelisäännöt sijoituskohteiden kestävyyden arviointiin. Järjestelmä ohjaa tulevaisuudessa sitä, minkälaiset kiinteistöt ovat kiinnostavia sijoituskohteita, ja…
- Vastuullisuus