Hyppää sisältöön
ReferenssitProjektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

25.11.2021 – Mölnlycke Healthcare Oy:n energiatehokkuushanke Mikkelin tehtaalla toteutettiin Granlundin projektinjohtopalvelumallilla. Toteutustapa varmisti hankkeen lyhyen läpimenoajan ja budjetin. Asiakkaan tavoitteiden toteutuminen taataan myös käytön aikaisella seurannalla.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Projektinjohtopalvelu PJP ja EPCM, Energiatehokkuushankkeet, Kustannusohjaus, Talotekniikan optimointipalvelu
Paikkakunnat
Mikkeli
Projektinjohtopalvelu varmistaa Mölnlycke Helathcare Oy:n tavoitteet energiatehokkuushankkeessa.
Kuvassa vasemmalta Granlundin Olli Tirkkonen, Mölnlycken tekninen päällikkö Antti Wiksten sekä talotekniikan asiantuntija Tommi Salonen.

Mölnlycke Health Care Oy tuottaa lääketieteellisiä ratkaisuja terveydenhoidon ammattilaisille ympäri maailman. Mikkelin-tehtaan energiatehokkuushanke toteutettiin Granlundin projektinjohtopalvelumallilla (EPCM), joka on kehitetty erityisesti taloteknisesti vaativille kohteille.

”Tehdaskiinteistö sisältää runsaasti erilaisia puhdastiloja, mikä nostaa tekniikan turvallisuus-, toimintavarmuus- ja hygieniavaatimuksia”, kertoo projektinjohdosta paikan päällä vastannut Granlund Mikkeli Oy:n toimitusjohtaja Olli Tirkkonen.

Energiaa säästyy noin 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Tuomo Niemelä, energiatehokkuushankeosaston johtaja, Granlund Oy

Energiankierrätysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin neljässä vuodessa

Keväällä 2021 käynnistetyn energiatehokkuushankkeen taustalla olivat Mölnlycke-konsernin strategiset energiansäästö- ja CO₂-tavoitteet. Nyt tehdaskiinteistön energiankierrätysjärjestelmä ottaa talteen ja kierrättää hukkalämpöjä suuren mittakaavan lämpöpumpputeknologialla.

”Samalla optimoimme lämmitysverkoston, ilmanvaihdon ja automaatiojärjestelmien toimintaa”, kertoo Granlundin energiatehokkuushankkeet-osaston johtaja Tuomo Niemelä.

Tekninen toteutus on harvinaisen vaativa, koska LVISA-suunnittelussa oli huomioitava muun muassa kohteen paineilmajärjestelmä, aktiivihiilisuodattimet ja tuotannossa syntyvät kemikaalit. Järjestelmän monimutkaisuutta lisäsi energiaintensiivinen tuotanto. Hukkalämpöjä syntyy tehtaalla monissa eri paikoissa, kuten jäähdytyksessä, paineilmaverkostossa ja tuotantoprosesseissa.

Energiankierrätysratkaisu on äärimmäisen tehokas, sillä odotetaan katettavan 75–80 prosenttia kiinteistön lämmöntarpeesta.

”Pystyimme parantamaan alkuperäistä energiansäästöarviota noin 20 prosenttia”, Niemelä kertoo.

Energiaa säästyy noin 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran, ja kaukolämpöä tarvitaan noin 60 prosenttia nykyistä vähemmän. Hanke sai myös energiatukea, joten takaisinmaksuaika jäi noin neljään vuoteen.

Teollisena asiakkaana Mölnlyckelle on tärkeää, että myös Granlundille on asetettu kustannustehokkuusvaatimukset.

”Onhan tämä Mikkelin tehtaan suurin yksittäinen energiansäästöhanke. On hienoa saada hanke maaliin juuri nyt, kun hiilijalanjälki on noussut yhtiössämme entistäkin tärkeämmäksi painopistealueeksi”, sanoo Mölnlycken tekninen päällikkö Antti Wiksten.

Projektinjohtopalvelumalli osoitti tehonsa

Projektinjohtopalvelumallissa Granlund kantoi hankkeesta päätoteuttajan vastuun. Konseptoinnista jatkettiinkin suoraviivaisesti hankkeen suunnitteluun, hankintoihin ja toteutukseen.

Hankkeen kokonaiskustannukset jäivät 10–20 prosenttia pienemmiksi kuin vaihtoehtoisissa toteutustavoissa.

”Kaikki vaiheet etenivät rinnakkain, mikä varmisti lyhyen läpimenoajan, noin puoli vuotta”, Tirkkonen sanoo.

Sujuvaa toteutusta edistää myös asiakkaan oma määrätietoinen työmaaohjaus. Granlundin väki sai palautetta ja kommentteja työmaalta nopeasti, mikä lyhensi reagointiaikoja.

Projektinjohtopalvelumallin ansiosta hankkeen kokonaiskustannukset jäivät 10–20 prosenttia pienemmiksi kuin vaihtoehtoisissa toteutustavoissa.

”Kokonaistoimitus oli asiakkaalle vaivaton, mutta asiakkaan vaikutusmahdollisuudet säilyivät koko hankkeen ajan”, Tirkkonen lisää.

Kustannusseuranta ja -ennuste olivat jokaisessa vaiheessa esillä läpinäkyvästi ja reaaliajassa.

Mölnlycken energiatehokkuushankkeesta kertovat Granlundin Olli Tirkkonen, Mölnlycken talotekniikan asiantuntija Tommi Salonen sekä tekninen päällikkö Antti Wiksten.

Kun sama yritys vastaa konseptisuunnittelun lisäksi toteutussuunnittelusta, valvoo toteutuksen ja on mukana hankinnoissa, projekti pysyy koko porukalla hyvin käsissä.

Antti Wiksten, tekninen päällikkö, Mölnlycke

Vastaanottotarkastuksen jälkeen yhteistyö jatkui toiminnan varmistamisessa. Järjestelmien seuranta ja optimointi varmistivat, että tavoitteet toteutuivat käytännössä.

Kiinteistön käyttökulut laskevat, tuottoaste paranee ja sisäilmaolosuhteita hallitaan älykkäämmin. Energia-, CO₂- ja kustannussäästöjen lisäksi ydinprosessit ja käyttäjien turvalliset työolosuhteet on varmistettu kaikissa tilanteissa.

Antti Wikstenin mukaan toteutusmalli on jo osoittautunut toimivaksi.

”Kun sama yritys vastaa konseptisuunnittelun lisäksi toteutussuunnittelusta, valvoo toteutuksen ja on mukana hankinnoissa, projekti pysyy koko porukalla hyvin käsissä.”

Haluatko kuulla lisää?

Mölnlycke Health Caren Mikkelin tehdas voitti Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen prosessilämmön talteenottoratkaisullaan

Granlundin rooliin kuului prosessilämmön talteenottoratkaisun konseptisuunnittelu, tekninen suunnittelu, projektinjohto, vastaava työnjohto, RAK- ja TATE-valvonta – ja vielä onnistuneesti EPCM-hankemuodolla.

Mahtavat onnittelut Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen saaneelle Mölnlycke Health Carelle, jonka prosessilämmön talteenottoratkaisu edistää vastuullista energiankäyttöä!

Mölnlycke Health Care Oy

  • Kansainvälinen konserni, joka tuottaa lääketieteellisiä tuotteita ja ratkaisuja terveydenhoidon ammattilaisille
  • Mikkelin tehtaalla valmistetaan 80 prosenttia yhtiön haavanhoitotuotannosta, josta noin 97 prosenttia menee vientiin
  • Mukana YK:n Global Compact -sopimuksessa ja energiatehokkuussopimuksessa
  • Noudattaa Global Reporting Initiative (GRI) Index- ja OECD-ohjeita monikansallisille yrityksille
  • Pyrkii pienentämään toimintansa ympäristövaikutuksia, vähentämään päästöjä ja jätettä, suojelemaan ympäristöä ja käyttämään luonnonvaroja harkiten.

Asiakkaalle tarjotut palvelut

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Olli Tirkkonen

Asiantuntija
Granlund Mikkeli

Tutustu muihin referensseihimme

Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

Borealiksen vaativa sähköhanke onnistui tiukassa aikataulussa

Palvelu

Kilpailutukset ja hankinnat, Projektinjohtopalvelu PJP ja EPCM

Toimiala

Teollisuus

Huolellinen suunnittelu, tehokas toteutus ja hyvä yhteistyö. Näillä eväillä Borealis Polymersin tehtaiden vaativa sähköurakka saatiin maaliin toivotussa – eli tiukassa…
Referenssi
Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Projektinjohtopalvelu varmisti Mölnlycken energiatehokkuustavoitteet

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?