Hyppää sisältöön
UutinenEnergia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.8.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energia-ala ja -markkinat kehittyvät huimaa vauhtia, ja alalla toimivien tulee pysyä ajan hermolla. Uutta tekniikkaa on saatavilla jatkuvasti ja energiaratkaisuilla on merkittävä vaikutus kiinteistöihin niiden elinkaaren varrella.

Energia-asiantuntijaa voi hyvällä syyllä kutsua kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijäksi. Hänellä on oltava riittävä ymmärrys talotekniikasta, talojen rakenteista, energiantuotannosta ja energialaitosten toiminnasta.

Mistä tunnistaa hyvän energia-asiantuntijan?

Hyvä energia-asiantuntija osaa kommunikoida ja ymmärtää monenlaisten sidosryhmien tarpeita. Hän yhdistelee tarpeen mukaan niin mikro- ja makrotason asioita sekä erilaisia toimijoita yhteisten teemojen äärelle.

”Kun esimerkiksi suunnitteluosastolla yksi suunnittelee lämmitysverkoston putken, toinen laatii ilmanvaihtosuunnitelman, kolmas miettii sähkön ja neljäs vielä automaation, energia-asiantuntijan pitää ymmärtää kaikkia talotekniikan osa-alueita riittävällä tasolla”, kuvailee Granlundin hankekehityspäällikkö Timo-Mikael Sivula.

Hankekehityspäällikkö Timo-Mikael Sivulalle on ollut työssään hyötyä mm. tietoliikenteen opinnoista ja työskentelystä satelliittien parissa.
Energia-asiantuntija Mehwish Ahmed kertoo viihtyvänsä työssään erinomaisesti.

Hän vertailee erilaisia ratkaisuja ja ehdottaa asiakkaille sopivia energiatehokkuus- ja säästövaihtoehtoja.

Energia-asiantuntija voi toimia monenlaisissa työtehtävissä

Energia-asiantuntijoiksi tarvitaan erilaisia persoonia, kuten pelle pelottomia, analyyttisiä datanikkareita ja toiminnan toteuttajia. Tehtävät mukautuvat joustavasti energia-asiantuntijan oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan ja voivat vaihdella esimerkiksi hankesuunnittelun, asiakkuuden hoidon ja energialaskennan välillä.

Energia-asiantuntijoita tarvitaan koko rakennuksen elinkaaren aikana: uudisrakennusten suunnittelussa, olemassa olevien rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa ja energiatehokkuushankkeissa. Yksi kartoittaa nykytilaa, toinen suunnittelee ja laskee, kolmas valvoo toimenpiteiden toteutusta ja neljäs hoitaa asiakkuuksia.

Energia-asiantuntijalla on rutkasti tietoa hallussaan. Hän vertailee erilaisia ratkaisuja ja ehdottaa asiakkaille sopivia energiatehokkuus- ja säästövaihtoehtoja.

Energia-asiantuntijoista löytyy insinöörejä, ympäristötieteilijöitä ja ekonomeja

Kuten toimenkuva, myös energia-asiantuntijan koulutustausta voi olla hyvin moninainen. Tyypillisesti energia-asiantuntija voi olla esimerkiksi energia- ja ympäristötekniikan insinööri tai diplomi-insinööri. Alalla toimii myös paljon LVI-insinöörejä. Energiakonsultin tausta voi olla myös tuotantotaloudessa ja kauppatieteissä.

Omasta taustastaan Timo-Mikael Sivula mainitsee tietoliikenteen opinnot ja aiemman työn satelliittien parissa. ”Tietoliikenteellä on yllättävänkin paljon yhtäläisyyksiä talotekniikan kanssa”.

Tuloksen näkee viimeistään silloin, kun asiakkaalle lasketut energiasäästöt toteutuvat käytännössä.

Timo-Mikael Sivula, Mehwish Ahmed ja Iiro Lehtoranta auttavat asiakkaita parantamaan energiatehokuutta kiinteistöissään.

Millaista on energia-asiantuntijan arki?

Granlundilla energia-asiantuntijana työskentelevä Mehwish Ahmed kertoo viihtyvänsä työssään erinomaisesti. Päivät täyttyvät mielenkiintoisista projekteista. Ahmed tekee energiatodistuksia, määrittelee energiankulutusta, vertailee rakennushankkeiden energiatehokkuusvaihtoehtoja ja kartoittaa kiinteistöille sopivimpia energialähteitä.

Energia-asiantuntijan työssä Ahmedia motivoi eniten konkreettinen, mitattava tulos, jota hän voi olla tuottamassa asiakkaalle. Tuloksen näkee viimeistään silloin, kun asiakkaalle lasketut energiasäästöt toteutuvat käytännössä. Tämä tuntuu aina yhtä hienolta!

Mikä saa energia-asiantuntijan innostumaan?

Granlundin energiajohtamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Iiro Lehtoranta inspiroituu konkreettisesta asiakkaan auttamisesta: tunteesta, että tässä työssä pystyy aidosti vaikuttamaan parempaan tulevaisuuteen ja auttamaan asiakkaita saavuttamaan tavoitteensa.

Ahmed ja Lehtoranta kuvailevat työympäristöä ja työkavereita mahtaviksi. Granlundilta löytyy kaikenlaista kiinteistö- ja rakennusalan osaamista. Jos ei itse tiedä jotain asiaa, voi aina nykäistä työkaveria hihasta ja saada laajemman näkökulman aiheeseen kuin aiheeseen.

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?