Millainen on hyvin tehty energiatodistus?
25.4.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Energiatodistus on ollut vuodesta 2013 lähtien pakollinen uudisrakennuksille. Sitä tarvitaan myös olemassa olevissa kiinteistöissä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.
Energiatodistusten merkitys on jäänyt kuitenkin vähäiseksi, sillä niiden laatu on ollut kirjava.
“Laadukas energiatodistus perustuu kohteen ominaisuuksiin, ei taulukkoarvoihin. Moni energiatodistus on tehty huonosti tai jopa väärin perustein, jolloin sen antama lisäarvo on valitettavan vähäinen”, Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo korostaa.
EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.
Asta Autelo
Energiatodistusten kysyntä kasvaa
Viime aikoina energiatodistusten kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun. Energiatodistuksia päivitetään niiden voimassaolon päättyessä, mutta päivitykselle saattaa olla tarvetta myös kesken voimassaoloajan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on EU-taksonomian eli kestävän kehityksen luokittelujärjestelmän asettamat vaatimukset.
“EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.”
Autelo kertoo, että hyvin tehdyllä ja kiinteistön aitoihin ominaisuuksiin perustuvalla energiatodistuksella voidaan jopa nostaa kohteen energialuokkaa.
“Tällä voi olla jatkossa merkitystä esimerkiksi kohteen myynnin tai vuokrauksen kannalta, mutta EU-taksonomian luokitus vaikuttaa myös rahoitukseen saatavuuteen ja hintaan.”
Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin.
Laadukkaasta energiatodistuksesta paljon hyötyä
Myös Granlund Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas sanoo, että laadukkaasti tehtyjen energiatodistusten kysyntä kasvaa.
“Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen vaikkapa vuokrasopimuksen liitteenä. Nyt yhä useampi ottaa energiatodistuksen teettämisestä kaiken hyödyn irti ja pyytää samalla kiinteistön energiatehokkuuspotentiaalin tarkastelun.”
Tarkastelun tekeminen energiatodistuksen laatimisen ohessa tulee edulliseksi suhteessa hyötyihin. Asiantuntijan ehdotuksista saa hyvää pohjaa esimerkiksi kiinteistön PTS:n tulevien vuosien toimenpiteisiin.
“Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin”, Pajukangas toteaa.
Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta. Se on laskentaohjelma, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti energiatodistuksista esimerkiksi kiinteistöjen optimaalisimmat remonttikohteet.
AI-Energiakartoituksen tuloksena kiinteistönomistaja saa toimenpide-ehdotukset ja laskelman niiden kustannuksista, takaisinmaksuajoista ja saavutettavista päästövähennyksistä.
“AI-Energiakartoitusta voi hyödyntää myös hiilineutraaliuden tavoittelevan tiekartan ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämisessä”, Asta Autelo vinkkaa.
Energiatodistus
- Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Siinä rakennuksen energiatehokkuus, eli E-luku, luokitellaan asteikolla A–G, mikä antaa mahdollisuuden vertailla sitä muihin vastaaviin rakennuksiin.
- Energiatodistuksen laatii energiatodistuksen laatijan pätevyyden saanut henkilö.
- Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.
Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen.
Ville Pajukangas
Voimmeko olla avuksi?
Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Ville Pajukangas
Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö
Lisää uutisiamme

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet
27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.
- Energia
- Hiilineutraalius
- suunnittelu
- Talotekniikka
- Vastuullisuus

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?
25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.
- Energia
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.