Hyppää sisältöön
UutinenMillainen on hyvin tehty energiatodistus?

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.4.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus on ollut vuodesta 2013 lähtien pakollinen uudisrakennuksille. Sitä tarvitaan myös olemassa olevissa kiinteistöissä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistusten merkitys on jäänyt kuitenkin vähäiseksi, sillä niiden laatu on ollut kirjava.

“Laadukas energiatodistus perustuu kohteen ominaisuuksiin, ei taulukkoarvoihin. Moni energiatodistus on tehty huonosti tai jopa väärin perustein, jolloin sen antama lisäarvo on valitettavan vähäinen”, Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo korostaa.

EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.

Asta Autelo

Energiatodistusten kysyntä kasvaa

Viime aikoina energiatodistusten kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun. Energiatodistuksia päivitetään niiden voimassaolon päättyessä, mutta päivitykselle saattaa olla tarvetta myös kesken voimassaoloajan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on EU-taksonomian eli kestävän kehityksen luokittelujärjestelmän asettamat vaatimukset.

“EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.”

Autelo kertoo, että hyvin tehdyllä ja kiinteistön aitoihin ominaisuuksiin perustuvalla energiatodistuksella voidaan jopa nostaa kohteen energialuokkaa.

“Tällä voi olla jatkossa merkitystä esimerkiksi kohteen myynnin tai vuokrauksen kannalta, mutta EU-taksonomian luokitus vaikuttaa myös rahoitukseen saatavuuteen ja hintaan.”

Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin.

Laadukkaasta energiatodistuksesta paljon hyötyä

Myös Granlund Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas sanoo, että laadukkaasti tehtyjen energiatodistusten kysyntä kasvaa.

“Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen vaikkapa vuokrasopimuksen liitteenä. Nyt yhä useampi ottaa energiatodistuksen teettämisestä kaiken hyödyn irti ja pyytää samalla kiinteistön energiatehokkuuspotentiaalin tarkastelun.”

Tarkastelun tekeminen energiatodistuksen laatimisen ohessa tulee edulliseksi suhteessa hyötyihin. Asiantuntijan ehdotuksista saa hyvää pohjaa esimerkiksi kiinteistön PTS:n tulevien vuosien toimenpiteisiin.

“Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin”, Pajukangas toteaa.

Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta. Se on laskentaohjelma, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti energiatodistuksista esimerkiksi kiinteistöjen optimaalisimmat remonttikohteet.

AI-Energiakartoituksen tuloksena kiinteistönomistaja saa toimenpide-ehdotukset ja laskelman niiden kustannuksista, takaisinmaksuajoista ja saavutettavista päästövähennyksistä.

“AI-Energiakartoitusta voi hyödyntää myös hiilineutraaliuden tavoittelevan tiekartan ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämisessä”, Asta Autelo vinkkaa.

Energiatodistus

  • Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Siinä rakennuksen energiatehokkuus, eli E-luku, luokitellaan asteikolla A–G, mikä antaa mahdollisuuden vertailla sitä muihin vastaaviin rakennuksiin.
  • Energiatodistuksen laatii energiatodistuksen laatijan pätevyyden saanut henkilö.
  • Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen.

Ville Pajukangas

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Pajukangas

Osastonjohtaja, energia
Granlund Pohjanmaa

Tero Räty

Liiketoimintapäällikkö
Granlund Tampere

Jussi From

Energia-asiantuntija, asiakkuuspäällikkö
Granlund Oy

Löydä lähin Granlund-toimipiste ja yhteyshenkilö

Lisää uutisiamme

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?