Hyppää sisältöön
UutinenMillainen on hyvin tehty energiatodistus?

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.4.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus on ollut vuodesta 2013 lähtien pakollinen uudisrakennuksille. Sitä tarvitaan myös olemassa olevissa kiinteistöissä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistusten merkitys on jäänyt kuitenkin vähäiseksi, sillä niiden laatu on ollut kirjava.

“Laadukas energiatodistus perustuu kohteen ominaisuuksiin, ei taulukkoarvoihin. Moni energiatodistus on tehty huonosti tai jopa väärin perustein, jolloin sen antama lisäarvo on valitettavan vähäinen”, Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo korostaa.

EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.

Asta Autelo

Energiatodistusten kysyntä kasvaa

Viime aikoina energiatodistusten kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun. Energiatodistuksia päivitetään niiden voimassaolon päättyessä, mutta päivitykselle saattaa olla tarvetta myös kesken voimassaoloajan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on EU-taksonomian eli kestävän kehityksen luokittelujärjestelmän asettamat vaatimukset.

“EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.”

Autelo kertoo, että hyvin tehdyllä ja kiinteistön aitoihin ominaisuuksiin perustuvalla energiatodistuksella voidaan jopa nostaa kohteen energialuokkaa.

“Tällä voi olla jatkossa merkitystä esimerkiksi kohteen myynnin tai vuokrauksen kannalta, mutta EU-taksonomian luokitus vaikuttaa myös rahoitukseen saatavuuteen ja hintaan.”

Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin.

Laadukkaasta energiatodistuksesta paljon hyötyä

Myös Granlund Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas sanoo, että laadukkaasti tehtyjen energiatodistusten kysyntä kasvaa.

“Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen vaikkapa vuokrasopimuksen liitteenä. Nyt yhä useampi ottaa energiatodistuksen teettämisestä kaiken hyödyn irti ja pyytää samalla kiinteistön energiatehokkuuspotentiaalin tarkastelun.”

Tarkastelun tekeminen energiatodistuksen laatimisen ohessa tulee edulliseksi suhteessa hyötyihin. Asiantuntijan ehdotuksista saa hyvää pohjaa esimerkiksi kiinteistön PTS:n tulevien vuosien toimenpiteisiin.

“Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin”, Pajukangas toteaa.

Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta. Se on laskentaohjelma, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti energiatodistuksista esimerkiksi kiinteistöjen optimaalisimmat remonttikohteet.

AI-Energiakartoituksen tuloksena kiinteistönomistaja saa toimenpide-ehdotukset ja laskelman niiden kustannuksista, takaisinmaksuajoista ja saavutettavista päästövähennyksistä.

“AI-Energiakartoitusta voi hyödyntää myös hiilineutraaliuden tavoittelevan tiekartan ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämisessä”, Asta Autelo vinkkaa.

Energiatodistus

  • Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Siinä rakennuksen energiatehokkuus, eli E-luku, luokitellaan asteikolla A–G, mikä antaa mahdollisuuden vertailla sitä muihin vastaaviin rakennuksiin.
  • Energiatodistuksen laatii energiatodistuksen laatijan pätevyyden saanut henkilö.
  • Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen.

Ville Pajukangas

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Pajukangas

Osastonjohtaja, energia
Granlund Pohjanmaa

Tero Räty

Liiketoimintapäällikkö
Granlund Tampere

Jussi From

Energia-asiantuntija, asiakkuuspäällikkö
Granlund Oy

Löydä lähin Granlund-toimipiste ja yhteyshenkilö

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?