Hyppää sisältöön
UutinenMillainen on hyvin tehty energiatodistus?

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.4.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus on ollut vuodesta 2013 lähtien pakollinen uudisrakennuksille. Sitä tarvitaan myös olemassa olevissa kiinteistöissä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistusten merkitys on jäänyt kuitenkin vähäiseksi, sillä niiden laatu on ollut kirjava.

“Laadukas energiatodistus perustuu kohteen ominaisuuksiin, ei taulukkoarvoihin. Moni energiatodistus on tehty huonosti tai jopa väärin perustein, jolloin sen antama lisäarvo on valitettavan vähäinen”, Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo korostaa.

EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.

Asta Autelo

Energiatodistusten kysyntä kasvaa

Viime aikoina energiatodistusten kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun. Energiatodistuksia päivitetään niiden voimassaolon päättyessä, mutta päivitykselle saattaa olla tarvetta myös kesken voimassaoloajan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on EU-taksonomian eli kestävän kehityksen luokittelujärjestelmän asettamat vaatimukset.

“EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.”

Autelo kertoo, että hyvin tehdyllä ja kiinteistön aitoihin ominaisuuksiin perustuvalla energiatodistuksella voidaan jopa nostaa kohteen energialuokkaa.

“Tällä voi olla jatkossa merkitystä esimerkiksi kohteen myynnin tai vuokrauksen kannalta, mutta EU-taksonomian luokitus vaikuttaa myös rahoitukseen saatavuuteen ja hintaan.”

Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin.

Laadukkaasta energiatodistuksesta paljon hyötyä

Myös Granlund Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas sanoo, että laadukkaasti tehtyjen energiatodistusten kysyntä kasvaa.

“Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen vaikkapa vuokrasopimuksen liitteenä. Nyt yhä useampi ottaa energiatodistuksen teettämisestä kaiken hyödyn irti ja pyytää samalla kiinteistön energiatehokkuuspotentiaalin tarkastelun.”

Tarkastelun tekeminen energiatodistuksen laatimisen ohessa tulee edulliseksi suhteessa hyötyihin. Asiantuntijan ehdotuksista saa hyvää pohjaa esimerkiksi kiinteistön PTS:n tulevien vuosien toimenpiteisiin.

“Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin”, Pajukangas toteaa.

Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta. Se on laskentaohjelma, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti energiatodistuksista esimerkiksi kiinteistöjen optimaalisimmat remonttikohteet.

AI-Energiakartoituksen tuloksena kiinteistönomistaja saa toimenpide-ehdotukset ja laskelman niiden kustannuksista, takaisinmaksuajoista ja saavutettavista päästövähennyksistä.

“AI-Energiakartoitusta voi hyödyntää myös hiilineutraaliuden tavoittelevan tiekartan ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämisessä”, Asta Autelo vinkkaa.

Energiatodistus

  • Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Siinä rakennuksen energiatehokkuus, eli E-luku, luokitellaan asteikolla A–G, mikä antaa mahdollisuuden vertailla sitä muihin vastaaviin rakennuksiin.
  • Energiatodistuksen laatii energiatodistuksen laatijan pätevyyden saanut henkilö.
  • Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen.

Ville Pajukangas

Voimmeko olla avuksi?

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Pajukangas

Osastonjohtaja, energia
Granlund Pohjanmaa Oy

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Lisää uutisiamme

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?