Hyppää sisältöön
UutinenMillainen on hyvin tehty energiatodistus?

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.4.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus on ollut vuodesta 2013 lähtien pakollinen uudisrakennuksille. Sitä tarvitaan myös olemassa olevissa kiinteistöissä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistusten merkitys on jäänyt kuitenkin vähäiseksi, sillä niiden laatu on ollut kirjava.

“Laadukas energiatodistus perustuu kohteen ominaisuuksiin, ei taulukkoarvoihin. Moni energiatodistus on tehty huonosti tai jopa väärin perustein, jolloin sen antama lisäarvo on valitettavan vähäinen”, Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo korostaa.

EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.

Asta Autelo

Energiatodistusten kysyntä kasvaa

Viime aikoina energiatodistusten kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun. Energiatodistuksia päivitetään niiden voimassaolon päättyessä, mutta päivitykselle saattaa olla tarvetta myös kesken voimassaoloajan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on EU-taksonomian eli kestävän kehityksen luokittelujärjestelmän asettamat vaatimukset.

“EU-taksonomian kautta energiatodistuksen merkitys lisääntyy merkittävästi, sillä siinä määrittelyt perustuvat nimenomaisesti energiatodistuksen arvoihin.”

Autelo kertoo, että hyvin tehdyllä ja kiinteistön aitoihin ominaisuuksiin perustuvalla energiatodistuksella voidaan jopa nostaa kohteen energialuokkaa.

“Tällä voi olla jatkossa merkitystä esimerkiksi kohteen myynnin tai vuokrauksen kannalta, mutta EU-taksonomian luokitus vaikuttaa myös rahoitukseen saatavuuteen ja hintaan.”

Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin.

Laadukkaasta energiatodistuksesta paljon hyötyä

Myös Granlund Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas sanoo, että laadukkaasti tehtyjen energiatodistusten kysyntä kasvaa.

“Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen vaikkapa vuokrasopimuksen liitteenä. Nyt yhä useampi ottaa energiatodistuksen teettämisestä kaiken hyödyn irti ja pyytää samalla kiinteistön energiatehokkuuspotentiaalin tarkastelun.”

Tarkastelun tekeminen energiatodistuksen laatimisen ohessa tulee edulliseksi suhteessa hyötyihin. Asiantuntijan ehdotuksista saa hyvää pohjaa esimerkiksi kiinteistön PTS:n tulevien vuosien toimenpiteisiin.

“Hyvin tehtyjä energiatodistuksia voi hyödyntää koko kiinteistökannan energiatehokkuuden arviointiin”, Pajukangas toteaa.

Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin kehittämää AI-Energiakartoitusta. Se on laskentaohjelma, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti energiatodistuksista esimerkiksi kiinteistöjen optimaalisimmat remonttikohteet.

AI-Energiakartoituksen tuloksena kiinteistönomistaja saa toimenpide-ehdotukset ja laskelman niiden kustannuksista, takaisinmaksuajoista ja saavutettavista päästövähennyksistä.

“AI-Energiakartoitusta voi hyödyntää myös hiilineutraaliuden tavoittelevan tiekartan ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämisessä”, Asta Autelo vinkkaa.

Energiatodistus

  • Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Siinä rakennuksen energiatehokkuus, eli E-luku, luokitellaan asteikolla A–G, mikä antaa mahdollisuuden vertailla sitä muihin vastaaviin rakennuksiin.
  • Energiatodistuksen laatii energiatodistuksen laatijan pätevyyden saanut henkilö.
  • Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Aiemmin moni kiinteistönomistaja teetti energiatodistuksen vain siksi, että se oli pakollinen.

Ville Pajukangas

Voimmeko olla avuksi?

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Pajukangas

Osastonjohtaja, energia
Granlund Pohjanmaa Oy

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?