Hyppää sisältöön
UutinenGranlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.2.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Aihepiiri
Granlund
Jaa

Granlund teki positiivisen tuloksen vaativassa markkinassa. Konsernin liikevaihto kasvoi 8 % edellisestä vuodesta, ollen 139,3 M€ (129,1 M€). Liikevoitto oli 12,7 M€ (11,9 M€). Kasvutavoitteista jäätiin jonkin verran, mutta kokonaisuudessa päästiin varsin hyvään tulokseen.

”Erikoistumisemme ja panostamisemme taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää”, summaa Pekka Metsi, Granlundin toimitusjohtaja.

Granlund on jatkanut myös merkittäviä panostuksiaan digitaalisiin ratkaisuihin, joka näkyy mm. ohjelmistoliiketoiminnan ennätyksellisenä kasvuna. “Perustimme vuosi sitten oman datayksikön kehittämään konsernin ja liiketoimintojen datalähtöisyyttä. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi alan tuottavuuden parantamiseen “, Metsi lisää.

Granlundin henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 1 423 kasvaen 65 asiantuntijalla. ”Saimme pidettyä työtilanteemme varsin hyvänä koko vuoden ajan. Toki liiketoimintojen ja varsinkin alueiden välillä oli vaihtelua”, Metsi kertoo. ”Hyvään tulokseen päästiin kovalla työllä ja aktiivisuudella, siitä suuri kiitos kaikille asiantuntijoillemme”, hän lisää. Tulospalkkiota maksetaan henkilöstölle yhteensä 3 M€.

Liikevaihto 2021-2023
Liikevoitto 2021-2023

Erikoistumisemme ja panostamisemme taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Yrityskauppojen tahti kiihtymässä

Yrityskaupparintamalla Granlund aktivoitui loppuvuodesta. Yhtiöön liittyi sairaalasuunnitteluun erikoistunut Projektivisio Oy Tampereella ja kauppa Arkkitehtitoimisto ON Oy:n kanssa Kuopiossa astui voimaan vuoden 2024 alussa. Myös kaupat lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n kanssa tehtiin tammikuussa.

Organisaatiossa tehtiin suurempi uudistus, kun Granlundin 12 alueyhtiötä fuusioitiin emoyhtiöön lokakuussa. Yhdistymisen myötä varaudutaan vahvempaan kasvuun niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Granlundin strategisena tavoitteena on yli kaksinkertaistaa liikevaihto ja henkilöstömäärä vuoteen 2027 mennessä. Tarkoitus on laajentua pääosin Skandinaviaan sekä valikoidusti muualle Eurooppaan.

Granlund-konsernin henkilöstö vuoden lopussa 2021-2023

”Suomessa olemme orgaanisen kasvun lisäksi laajentuneet merkittävästi yrityskauppojen kautta. Nyt haluamme kiihdyttää tahtia kansainvälisesti, ja tähtäämme siellä myös suurempiin järjestelyihin”, Metsi kommentoi kasvusuunnitelmia.

Johtotähtenä kasvussa ovat Granlundin strategiset vahvuudet. ”Tulemme pitämään kiinni erikoistumisesta jatkossakin, sekä tarjoamaan asiakkaillemme palveluita kiinteistön koko elinkaaren ajalle. Hyvä ilmapiiri ja yrittäjähenkinen asenne ovat myös selkeitä vahvuuksiamme. Näissä kaikissa haluamme olla Euroopan tasoisesti ykköstoimija”, Metsi kertoo.

Katsaus kehitys- ja liiketoimintaan

Innovaatio- ja kehitystoimintaan jatkettiin viime vuonna vahvaa panostusta.Siihen investoitiin 8,3 M€ eli noin 6 % konsernin liikevaihdosta. Innovaatiotoiminta keskittyi Granlundin strategisiin kasvualueisiin eli energiaan, vastuullisuuteen, dataan ja digitaalisuuteen. Teemoja tullaan edistämään myös vuoden 2024 aikana.

Granlundin suunnitteluliiketoiminnalla oli markkinan haastavuuteen nähden hyvä vuosi. Tilauskanta säilyi hyvällä tasolla, ja edellisvuoden tapaan julkinen ja kaupan sektori jatkoivat aktiivisina. Niin elinkaarihankkeita, datakeskuksia kuin energiatehokkuushankkeita tehtiin aktiivisesti. Sairaalaprojektien volyymi kasvoi loppuvuodesta.

Granlundin panostus innovaatiotoimintaan 2021-2023

Konsultoinnissa toiminta kehittyi suotuisasti. Kiinteistöjohtamisen markkina kasvoi, vaikka kiinteistökauppoja tehtiin tavallista vähemmän. Energia- ja vastuullisuuspalveluille oli paljon kysyntää. Tähän vaikuttivat mm.  vastuullisen sijoittamisen kriteerien korostuminen, energiatehokkuustoimenpiteiden tarve sekä EU-lainsäädännön myötä kasvavat vastuullisuusraportoinnin vaatimukset. Myös rakennushankkeisiin kaivattiin aiempaa laajempaa vastuullisuusohjausta.

Ohjelmistoissa Granlund Managerin asema Suomen käytetyimpänä kiinteistöjohtamisen järjestelmänä vahvistui merkittävästi. Myynnissä ja liiketoiminnassa tehtiin ennätystulos, ja jatkuva vuosilaskutus (ARR) kasvoi 27 %. Myös ohjelmistojen välisten integraatio- ja raportointiratkaisujen liikevaihto kasvoi lähes kolmanneksella. Integraatioista ja elinkaaritiedon hallinnasta odotetaan edelleen kasvua, kun ala valmistautuu uudistuvaan rakentamislakiin.

Rakennuttamisen ja valvonnan tilauskanta oli kasvu-uralla. Liiketoiminnan pohjan loivat julkinen rakentaminen, datakeskus- ja teollisuushankkeet sekä erilaiset kokonaispalvelutoimitukset. Korjausrakentamisessa hankkeiden keskikoko oli pienempi, mutta kanta-asiakkaiden jatkuva korjausprojektien virta jatkui tasaisena.

Pääkaupunkiseudulla isännöinnin palvelut kehittyivät sekä kasvun että kannattavuuden osalta positiivisesti. Pitkät asiakassuhteet kantoivat myös tällä sektorilla.

Lisätietoja

Pekka Metsi

Toimitusjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?