Hyppää sisältöön
UutinenGranlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.2.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Aihepiiri
Konserni
Jaa

Granlund teki positiivisen tuloksen vaativassa markkinassa. Konsernin liikevaihto kasvoi 8 % edellisestä vuodesta, ollen 139,3 M€ (129,1 M€). Liikevoitto oli 12,7 M€ (11,9 M€). Kasvutavoitteista jäätiin jonkin verran, mutta kokonaisuudessa päästiin varsin hyvään tulokseen.

”Erikoistumisemme ja panostamisemme taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää”, summaa Pekka Metsi, Granlundin toimitusjohtaja.

Granlund on jatkanut myös merkittäviä panostuksiaan digitaalisiin ratkaisuihin, joka näkyy mm. ohjelmistoliiketoiminnan ennätyksellisenä kasvuna. “Perustimme vuosi sitten oman datayksikön kehittämään konsernin ja liiketoimintojen datalähtöisyyttä. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi alan tuottavuuden parantamiseen “, Metsi lisää.

Granlundin henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 1 423 kasvaen 65 asiantuntijalla. ”Saimme pidettyä työtilanteemme varsin hyvänä koko vuoden ajan. Toki liiketoimintojen ja varsinkin alueiden välillä oli vaihtelua”, Metsi kertoo. ”Hyvään tulokseen päästiin kovalla työllä ja aktiivisuudella, siitä suuri kiitos kaikille asiantuntijoillemme”, hän lisää. Tulospalkkiota maksetaan henkilöstölle yhteensä 3 M€.

Liikevaihto 2021-2023
Liikevoitto 2021-2023

Erikoistumisemme ja panostamisemme taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Yrityskauppojen tahti kiihtymässä

Yrityskaupparintamalla Granlund aktivoitui loppuvuodesta. Yhtiöön liittyi sairaalasuunnitteluun erikoistunut Projektivisio Oy Tampereella ja kauppa Arkkitehtitoimisto ON Oy:n kanssa Kuopiossa astui voimaan vuoden 2024 alussa. Myös kaupat lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n kanssa tehtiin tammikuussa.

Organisaatiossa tehtiin suurempi uudistus, kun Granlundin 12 alueyhtiötä fuusioitiin emoyhtiöön lokakuussa. Yhdistymisen myötä varaudutaan vahvempaan kasvuun niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Granlundin strategisena tavoitteena on yli kaksinkertaistaa liikevaihto ja henkilöstömäärä vuoteen 2027 mennessä. Tarkoitus on laajentua pääosin Skandinaviaan sekä valikoidusti muualle Eurooppaan.

Granlund-konsernin henkilöstö vuoden lopussa 2021-2023

”Suomessa olemme orgaanisen kasvun lisäksi laajentuneet merkittävästi yrityskauppojen kautta. Nyt haluamme kiihdyttää tahtia kansainvälisesti, ja tähtäämme siellä myös suurempiin järjestelyihin”, Metsi kommentoi kasvusuunnitelmia.

Johtotähtenä kasvussa ovat Granlundin strategiset vahvuudet. ”Tulemme pitämään kiinni erikoistumisesta jatkossakin, sekä tarjoamaan asiakkaillemme palveluita kiinteistön koko elinkaaren ajalle. Hyvä ilmapiiri ja yrittäjähenkinen asenne ovat myös selkeitä vahvuuksiamme. Näissä kaikissa haluamme olla Euroopan tasoisesti ykköstoimija”, Metsi kertoo.

Katsaus kehitys- ja liiketoimintaan

Innovaatio- ja kehitystoimintaan jatkettiin viime vuonna vahvaa panostusta.Siihen investoitiin 8,3 M€ eli noin 6 % konsernin liikevaihdosta. Innovaatiotoiminta keskittyi Granlundin strategisiin kasvualueisiin eli energiaan, vastuullisuuteen, dataan ja digitaalisuuteen. Teemoja tullaan edistämään myös vuoden 2024 aikana.

Granlundin suunnitteluliiketoiminnalla oli markkinan haastavuuteen nähden hyvä vuosi. Tilauskanta säilyi hyvällä tasolla, ja edellisvuoden tapaan julkinen ja kaupan sektori jatkoivat aktiivisina. Niin elinkaarihankkeita, datakeskuksia kuin energiatehokkuushankkeita tehtiin aktiivisesti. Sairaalaprojektien volyymi kasvoi loppuvuodesta.

Granlundin panostus innovaatiotoimintaan 2021-2023

Konsultoinnissa toiminta kehittyi suotuisasti. Kiinteistöjohtamisen markkina kasvoi, vaikka kiinteistökauppoja tehtiin tavallista vähemmän. Energia- ja vastuullisuuspalveluille oli paljon kysyntää. Tähän vaikuttivat mm.  vastuullisen sijoittamisen kriteerien korostuminen, energiatehokkuustoimenpiteiden tarve sekä EU-lainsäädännön myötä kasvavat vastuullisuusraportoinnin vaatimukset. Myös rakennushankkeisiin kaivattiin aiempaa laajempaa vastuullisuusohjausta.

Ohjelmistoissa Granlund Managerin asema Suomen käytetyimpänä kiinteistöjohtamisen järjestelmänä vahvistui merkittävästi. Myynnissä ja liiketoiminnassa tehtiin ennätystulos, ja jatkuva vuosilaskutus (ARR) kasvoi 27 %. Myös ohjelmistojen välisten integraatio- ja raportointiratkaisujen liikevaihto kasvoi lähes kolmanneksella. Integraatioista ja elinkaaritiedon hallinnasta odotetaan edelleen kasvua, kun ala valmistautuu uudistuvaan rakentamislakiin.

Rakennuttamisen ja valvonnan tilauskanta oli kasvu-uralla. Liiketoiminnan pohjan loivat julkinen rakentaminen, datakeskus- ja teollisuushankkeet sekä erilaiset kokonaispalvelutoimitukset. Korjausrakentamisessa hankkeiden keskikoko oli pienempi, mutta kanta-asiakkaiden jatkuva korjausprojektien virta jatkui tasaisena.

Pääkaupunkiseudulla isännöinnin palvelut kehittyivät sekä kasvun että kannattavuuden osalta positiivisesti. Pitkät asiakassuhteet kantoivat myös tällä sektorilla.

Lisätietoja

Pekka Metsi

Toimitusjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?