Hyppää sisältöön
ReferenssitGranlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

16.5.2024 – Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.

Toimialat
Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat
Palvelut
Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Asta Autelo, Mikko Pihlström ja Markku Aho Itiksen Prisman katolla toukokuussa 2024.

HOK-Elannolla on pääkaupunkiseudulla laaja kiinteistökanta. Johtava kiinteistöpäällikkö Markku Aho sanoo, että tavoitteellisen energiajohtamisen merkitys korostuu kokonaisuuden hallinnassa.

“Suurimpia haasteita ovat energiankulutuksen ja kustannusten hallinta. Lisäksi korostuvat vastuullisuustavoitteiden saavuttaminen esimerkiksi energiatehokkuudessa ja hiilinegatiivisuudessa”, Aho sanoo.

Energiajohtamisen kehittämisessä HOK-Elannon kumppanina toimii Granlund. Energia- ja vastuullisuuspalvelujen johtaja Asta Autelo kertoo, että Granlund räätälöi energiajohtamisen palvelunsa aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

Suurimpia haasteita ovat energiankulutuksen ja kustannusten hallinta

Johtava kiinteistöpäällikkö Markku Aho, HOK-Elanto

“Selvitimme aluksi lähtötilanteen, kuinka HOK-Elannon kiinteistöjen energianhallinta on järjestetty, ketkä siitä vastaavat ja miten hallinta hoidetaan käytännössä. Tämän pohjalta laadimme yhteistyössä energiajohtamisen mallin”, Autelo kertoo.

HOK-Elanto

  • S-ryhmän suurin osuuskauppa.
  • Liikevaihto on noin 2,6 miljardia euroa.
  • Asiakasomistajia on runsaat 680 000.
  • HOK-Elannolla on pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla yli 400 toimipaikkaa marketeista tavarataloihin ja ravintoloista liikenneasemiin.
“Haluamme jatkaa systemaattista työtämme energiatehokkuuden kehittämiseksi. Granlund voi kumppanina auttaa meitä löytämään uusia keinoja, joilla varmistamme tavoitteidemme saavuttamisen”, sanoo HOK-Elannon johtava kiinteistöpäällikkö Markku Aho.

Energiajohtaminen auttaa saavuttamaan tavoitteet

Granlundin energiajohtamisen palveluun kuuluvat ehdotukset energiatehokkuutta ja kiinteistöjen toimintaa edistävistä toimenpiteistä ja toimien vaikutusten seuranta. Granlundin asiantuntijat arvioivat myös esimerkiksi energiaraportoinnin toimivuutta ja tietojen luotettavuutta.

“Haluamme jatkaa systemaattista työtämme energiatehokkuuden kehittämiseksi. Granlund voi kumppanina auttaa meitä löytämään uusia keinoja, joilla varmistamme tavoitteidemme saavuttamisen”, Aho sanoo.

“Yhteistyö haastaa omaa tekemistämme, auttaa löytämään uusia näkökulmia ja kokoamaan tietyiltä osin hajallaan olevaa tietoa entistä johdettavammaksi kokonaisuudeksi”, Aho perustelee.

Autelon mielestä oleellista on tiivis yhteistyö kiinteistönomistajan ja ylläpidosta vastaavien palvelutuottajien kanssa.

“Kokoonnumme säännöllisesti energiajohtamisen ohjausryhmässä ja käymme läpi kiinteistösalkun energiankulutusta, tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta ja johtamisen kehittämistä. Oleellista on jatkuva parantaminen”, Autelo korostaa.

Talotekniikan optimointi ottaa järjestelmistä kaiken hyöty irti

Kokonaisuuden hallinnan ohella yksittäisten kiinteistöjen energiatehokkuuden jatkuva parantaminen on tärkeää. Tässä HOK-Elanto hyödyntää Granlundin talotekniikan optimointipalvelua valikoiduissa kohteissa.

“Mitä monimutkaisemmista taloteknisistä järjestelmistä on kyse, sitä suuremmat hyödyt optimoinnista voidaan saavuttaa”, Granlundin energiajohtamisen ryhmäpäällikkö Mikko Pihlström sanoo.

HOK-Elannon myymälöissä on investoitu viime vuosina energiankierrätysjärjestelmiin, joissa kylmälaitoksen lauhdelämpö ja poistoilmasta talteen otettu energia hyödynnetään lämpöpumppujen avulla lämmitykseen. Mukana voi olla myös maalämpöä.

“Säätöjä tekevän on tiedettävä tarkasti, miten monimutkainen kokonaisuus toimii. Yhden arvon muuttaminen voi vaikuttaa johonkin toiseen asiaan ja johtaa energiankulutuksen kasvuun”, Pihlström huomauttaa.

Data-analyysien avulla voidaan reagoida kulutuspoikkeamiin ja löytää potentiaalisia säästökohteita.

“Talotekniikan optimointi on tärkeää myös uusien järjestelmien käyttöönoton jälkeen. Näin investoinnista saadaan alusta lähtien kaikki hyöty irti. Lisäksi viat korjataan takuuajan puitteissa.”

Energia- ja vastuullisuuspalvelujen johtaja Asta Autelo ja energiajohtamisen ryhmäpäällikkö Mikko Pihlström auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan energiatehokkuustavoitteensa.

Pelkästään olemassa olevien laitteiden asetusarvoja ja ohjelmistoja muuttamalla päästiin runsaan 20 prosentin energiansäästöön.

20 prosentin energiansäästö ilman investointeja

Pihlströmin mukaan esimerkiksi S-market Nihtisillassa Espoossa pelkästään olemassa olevien laitteiden asetusarvoja ja ohjelmistoja muuttamalla päästiin runsaan 20 prosentin energiansäästöön.

“Tulos saavutettiin ilman investointeja uusiin laitteisiin. Tärkeintä oli parantaa kylmäkoneiden ja talotekniikan automaation tiedonsiirtoa ja yhteensopivuutta. Näin kylmän tuotannossa syntyvä lauhdelämpö saadaan tehokkaasti lämmitykseen.”

Myös Markku Aho sanoo, että talotekniikan optimoinnissa suurimmat haasteet liittyvät kokonaisuuksien hallintaan.

“Kohdekantamme kasvaa koko ajan. Samalla järjestelmät kehittyvät ja monimutkaistuvat. Omien resurssien puitteissa kaikkea ei ole mahdollista tehdä itse. Tarvitsemme lisäksi asiantuntijoita tekemisen ja päätösten tueksi.”

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Mikko Pihlström

Ryhmäpäällikkö, energiajohtaminen
Granlund Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi

Pyydä tarjous!

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?