Hyppää sisältöön
Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

6.2.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Energia, Innovaatiot
Jaa

Olemme mukana kolmessa uudessa Business Finlandin kehityshankkeessa, joissa tavoitellaan seuraavien 2–3 vuoden aikana ratkaisuja juuri näihin kysymyksiin. Hankkeissa kehitetään kestäviä ratkaisuja kokonaisten kaupunkialueiden suunnitteluun.

Jo tällä hetkellä on selvää, että hankkeet tuovat tuttuihin teemoihin uusia näkökulmia, mikä tulee kehittämään niin Granlundin tarjoamia palveluja kuin kiinteistö- ja rakennusalaa. Päästövähennyksiä pyritään saavuttamaan kiinteistöjä laajemmissa kokonaisuuksissa.

Energiatehokkuusratkaisuja kokonaisiin kortteleihin

Kahdessa uudessa kehityshankkeessa, Energy-Carbon KOM ja NSDC, keskitytään energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden parantamiseen. Vaikka teemat ovat tuttuja, näkökulma ei ole vain järjestelmä- tai rakennustasolla, vaan kokonaisissa kortteleissa ja kaupunginosissa.

Alueellisen tarkastelun ansiosta suunnittelussa voidaan huomioida, miten eri rakennukset jakavat yhteisiä resursseja, kuten tiloja ja energiaa. Esimerkiksi kauppakiinteistöjen lauhdelämmöllä ja muilla ilmaisenergioilla voidaan lämmittää alueen asuntoja. Superkorttelissa voisi olla myös yhteinen maalämpöjärjestelmä, joka tukee energian kulutusjoustoa kulutuspiikkien mukaan.

Optimointimahdollisuudet ulottuvat arjen palveluihin, kuten yhteiskäyttötiloihin. Yhdessä talossa voisi olla usean eri taloyhtiön asukkaille suunnattu puusauna, toisessa sähkösauna ja kolmannessa uima-allas. Jakamistalouden ansiosta kaikilla ei tarvitse olla kaikkea, ja resursseja säästyy.

Kestäviä ratkaisuja kehitetään uusissa Business Finland -hankkeissa

  • People Flow (Untangling People Flow for Smart and Sustainable Urban Environments)
  • NSDC (Nordic Superblocks as Decarbonization Catalysts)
  • Energy-Carbon KOM (Development of energy-carbon coordinated key operation management technology of district energy system based on mechanism-data fused modeling)

Lisää hyötyjä irti small datasta

Energy-Carbon-kehityshankkeen erityispiirteenä on, että siinä ei keskitytä big datan hallintaan, vaan tavoitteena on saada mahdollisimman suuri hyöty irti small datasta. Projektissa pyritään luomaan konsepti, joka helpottaa energiatarpeiden määrittelyä jo aluekehityshankkeen alussa, kun lähtötiedot ovat vielä puutteelliset eikä tiedossa ole, minkälaisia rakennuksia tai toimintoja alueelle on tulossa.

Meidän roolinamme hankkeen energiasuunnittelussa ja hiililaskennassa on tarjota energiasimulointi- ja tekoälyosaamista sekä aikaisemmista hankkeista kokoamaamme bencmarkdataa. Silloin jo pienen datamäärän avulla pystytään optimoimaan tulevan alueen energiankulutusta.

Digitaalisuus valjastetaan arjen parantamiseen

Kolmas Business Finland -hankkeistamme, People flow, liittyy ihmisvirtojen optimointiin niin rakennusten sisällä kuin laajemmin kaupunkiympäristöissä. Kehitämme yhdessä hankekumppanien kanssa digitaalisia ratkaisuja, joilla helpotetaan ihmisten arkea ja kestävää liikkumista kaupungeissa.

Uusissa kehityshankkeissa pyritään yhtä aikaa tehostamaan tilojen käyttöä ja keräämään dataa siitä, miten ihmiset tiloissa liikkuvat tai muuten niitä hyödyntävät. Energiasäästöjen ja päästövähennysten lisäksi tällainen tieto auttaa kehittämään tiloista käyttäjille entistä houkuttelevampia.

Näkökulman laajentaminen on mahdollista kiinteistö- ja rakennusalalla yhdessä saavuttamamme ymmärryksen, osaamisen ja teknologisen kehityksen ansiosta. Kun pienemmät kokonaisuudet alkavat olla hallinnassa, voimme laajentaa näkökulmaamme laajempien systeemien optimointiin.

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?