Hyppää sisältöön
Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Aihepiiri
Energia, Vastuullisuus
Jaa

Erilaiset energiayhteisömallit nousevat esiin nyt monissa keskusteluissa. Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät kiinnostavat kuntia ja kaupunkeja kaavoitushankkeissa, taloyhtiöitä energiaremonttien yhteydessä ja suuria kiinteistönomistajia aluekehityshankkeissa.

Kyse on jakamistaloudesta, jossa energiayhteisö muodostuu jonkin energiahyödykkeen, kuten sähkön, lämmön, jäähdytyksen tai biopolttoaineen, ympärille. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät uusiutuvan sähköenergian tuottamiseen, käyttöön ja jakamiseen, jolloin energiayhteisön jäsen voi mahdollisesti säästää sekä sähkönsiirtomaksuissa että sähköveroissa.

Alue-energiaselvitys kertoo kustannustehokkaimman tuotantotavan

Energiayhteisömallin tuomia hyötyjä voidaan kartoittaa alue-energiaselvityksen yhteydessä. Silloin käydään läpi erilaisia energian toteutusmalleja eli sitä, miten energian saatavuus kiinteistössä, usean kiinteistön välillä tai laajemmalla alueella on järkevintä toteuttaa. Tavoitteena voivat olla kustannussäästöjen lisäksi muutkin hyödyt, kuten hiilipäästöjen pienentäminen.

Toteutusmalleja on perinteisesti neljä:

1. Perinteinen vaihtoehto on liittää kiinteistöt osaksi alueen kaukolämpö- ja sähköverkkoa.

2. Kiinteistönomistaja tai taloyhtiö voi investoida omaan energiantuotantoon, kuten maalämpö- tai aurinkopaneelijärjestelmään.

3. Uusiutuvaa energiaa on mahdollista ostaa palveluna (energy as service), jolloin ulkopuolinen operaattori hoitaa energian tuottamisen ja jakelun avaimet käteen -periaatteella.

4. Paikallisessa energiayhteisössä jäsenet investoivat esimerkiksi aurinkopaneeleihin ja jakavat tuoton useamman käyttöpaikan välillä. Taloyhtiöissä puhutaan joukkoinvestoinnista, jossa kulut ja hyödyt jaetaan kaikkien osakkaiden kesken.

Energiayhteisömalleja taloyhtiöistä sairaalakampuksiin

Pienimmässä mittakaavassa energiayhteisö voi tarkoittaa sitä, että taloyhtiö jakaa vesi-ilmalämpöpumpulla tai aurinkopaneeleilla tuotettua lämpö- tai sähköenergiaa osakkaidensa käyttöön. Energiayhteisön voi muodostaa myös kunnan, kaupungin tai muun suuren kiinteistönomistajan laaja kiinteistökokonaisuus, kuten yliopisto-, sairaala- tai teollisuusalue.

Energiayhteisömallissa ainoat rajoittavat ehdot ovat, että

• yhteenliittymän kaikilla tonteilla ja kiinteistöillä on sama haltija (omistus tai maanvuokraus)

• tonttien täytyy rajoittua toinen toisiinsa

• yhteisö on liitetty sähkön jakeluverkkoon samalla liittymällä.

Tästäkin on olemassa poikkeus. Hajautetussa energiayhteisömallissa kiinteistönomistaja hankkii omistusosuuden vaikkapa tuulivoimapuistosta ja ostaa sieltä korvamerkittyä sähköä tiettyyn hintaan. Säästöjä syntyy tällöin vähemmän, koska maksettavaksi jäävät sähkönsiirtomaksut.

Sähkölainsäädäntö pähkinänkuoressa

Kun harkinnassa on energiayhteisön perustaminen, ainoastaan sähkön jakamiseen liittyy rajoittavaa lainsäädäntöä: sähkömarkkinalaki. Sen sijaan lämpöenergian jakaminen tai jäähdytyksen järjestäminen usean kiinteistön välillä on puhtaasti sopimustekninen kysymys.

Sähkömarkkinalaista kannattaa tietää muutama perusasia. Ennen lakimuutosta taloyhtiö sai käyttää ylijäämäsähkön taloyhtiön yleisten tilojen mittarin takana tapahtuvaan kulutukseen, muttei huoneistojen kulutukseen. Lakimuutoksen jälkeen kiinteistönhaltijalla on ollut mahdollisuus jakaa sähköä osakkaiden käyttöön ja jopa useamman kiinteistön välillä.

Merkittävin muutos on hyvityslaskelmamalli. Taloyhtiössä asukkaat voivat hyödyntää esimerkiksi aurinkopaneelien tuotantoa omissa asunnoissaan, mikä parantaa aurinkosähkön käyttömahdollisuuksia ja pienentää jokaisen osakkaan sähkölaskua. Ostosähköhän on sitä kalleinta sähköä! Lisäksi osakkaat voivat jakaa sähkön myynnistä saatavat tulot haluamallaan tavalla.

Isossa kuvassa kyse on muustakin kuin säästöistä. Energiayhteisöt tekevät energiajärjestelmästä tasapuolisemman: yhä useammalla on mahdollisuus osallistua energiaan liittyvään päätöksentekoon. Energiayhteisö kannustaa myös uusiutuvan energian tuottamiseen. Se tukee energiamurrosta ja mahdollistaa osallistumisen vihreään siirtymään hyvin konkreettisella tavalla.

Ota siis yhteyttä, kun alue-energiaselvitys tai energiaremontti on ajankohtainen, niin selvitämme samalla kertaa energiayhteisön mahdollisuudet!

Haluatko kuulla lisää?

Oskari Fagerström

Ryhmäpäällikkö, alueelliset energiaratkaisut
Granlund Oy

Energiayhteisön hyödyt sähköntuotannossa

• Uusiutuvan sähköenergian paikallinen tuotanto vähentää ostosähkön tarvetta

• Sähkön jakelu onnistuu ilman sähkönsiirtomaksuja

• Itse tuotettua sähköä käytetään ja jaetaan ilman sähköveroja (tuotanto alle 800 MWh/v)

• Ylimääräisen sähkön jakaminen tai siirto kansalliseen verkkoon tuottaa säästöjä

• Yhteisinvestoinnilla pienennetään jokaisen osallistujan osuutta.

Lue muita blogejamme

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

Hiilikädenjäljen laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?