Hyppää sisältöön
Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.2.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä voidaan eniten vaikuttaa kiinteistön E-lukuun? Milloin tarvitaan rakennusluvan energiaselvitys?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus

Energiatodistus vaaditaan kaikille uudisrakennuksille sekä vuokrattaville ja myytäville kiinteistöille. Sen laatijalla tulee aina olla virallinen pätevyys. 

Energiatodistus sisältää aina E-lukulaskelman. Olemassa oleviin rakennuksiin pitää aina tehdä kohdekäynti.

Energiatodistuksen laatijan tulee kirjata energiatodistukseen myös energiatehokkuustoimenpide-ehdotuksia ja niiden vaikutuksia. Energiatehokkuustoimenpiteiden kirjaamiskäytännöissä on kuitenkin paljon eroja. Siksi energiatodistusta tilattaessa on suositeltavaa edellyttää laatijalta, että halutut vaihtoehdot esimerkiksi rakenteiden tai lämpöpumppujen suhteen tarkastellaan.

Energiatodistus suositellaan päivitettävän merkittävien energiatehokkuustoimenpiteiden yhteydessä, kuten ikkunoita uusittaessa tai poistoilmalämpöpumppuja asennettaessa. Uudisrakennuksille energiatodistus päivitetään rakennusluvan jälkeen käyttöönoton yhteydessä, jolloin esimerkiksi tiiveysmittaustulokset ja asennetut IV-koneet huomioidaan.

Energiatodistusta tilattaessa on suositeltavaa edellyttää laatijalta, että halutut vaihtoehdot esimerkiksi rakenteiden tai lämpöpumppujen suhteen tarkastellaan.

Rakennusten energiatehokkuus: Energialuokka ja E-luku

Toteutuneita energiankulutuksia verrattaessa käyttäjän ja sääolosuhteiden vaikutus energiankulutukseen on merkittävä, jolloin samanlaisissakin rakennuksissa on eroja toteutuneen energiankulutuksen suhteen. Yleisenä käytäntönä on arvioida rakennuksen energiatehokkuutta E-luvun kautta. E-lukulaskennassa tiedot rakennuksen energiankulutuksesta perustuvat standardikäyttöön ja testivuoden sääolosuhteisiin. Rakennukset ovat paremmin vertailukelpoisia keskenään, kun mittarina on olosuhteista riippumaton E-luku, eikä käyttäjästä riippuvainen toteutunut energiankulutus.

Energialuokkaan sovelletaan asteikkoa A-G ja se perustuu rakennukselle laskettuun E-lukuun. E-lukurajat eri energialuokille vaihtelevat rakennustyypeittäin, ja esimerkiksi pientalolla ja kerrostalolla voidaan saada samalla E-luvulla eri energialuokka. Rakennustyyppien välillä huomioidaan niiden erityispiirteet kuten ilmanvaihdon raitisilmavirrat.

Alla olevassa taulukossa on esitelty erilaisia energiatehokkuuteen liittyviä parannustoimenpiteitä ja niiden vaikutusta E-lukuun. Tarkemmat rakennuskohtaiset arviot on suositeltavaa pyytää energiatodistuksen laatijalta.

ToimenpideVaikutus E-lukuun, asuinrakennukset
Muutos sähkö-/öljylämmitys -> kaukolämpöSuuri
PoistoilmalämpöpumppuSuuri
MaalämpöSuuri
Ilma-vesilämpöpumppuSuuri
IlmalämpöpumppuKohtalainen-suuri
Yläpohjan lisälämmöneristysKohtalainen
Ikkunoiden vaihtoKohtalainen
Alapohjan lisälämmöneristysKohtalainen 
Julkisivun lisälämmöneristysPieni-kohtalainen
AurinkopaneelitPieni
AurinkolämpöPieni
Valaistuksen uusiminenPieni

Rakennusluvan energiaselvitys

Energiaselvitys laaditaan uudisrakennuksille rakennusluvan hakemisen yhteydessä ja siihen sisältyy energiatodistus. Uudisrakennuksen energiaselvitykseen sisältyy energiatodistus ja se päivitetään käyttöönoton yhteydessä, jolloin esimerkiksi ilmantiiviysmittauksen tulokset ovat tiedossa.

Olemassa oleville rakennuksille rakennusluvan energiaselvitys tehdään rakennus- ja toimenpideluvanvaraisissa töissä, kuten maalämpöhankkeissa. Olemassa oleville rakennuksille energiaselvitys ei sisällä pakollisena toimenpiteenä energiatodistuksen laatimista, mutta se sisältää tyypillisesti E-lukulaskelman ja E-lukuvertailun ennen korjaustoimenpiteitä ja korjaustoimenpiteiden jälkeen.

Energiaselvityksen yhteydessä on luontevinta pienellä lisävaivalla tehdä myös energiatodistus, jos ajantasaista energiatodistusta ei ole. Energiatodistus on suositeltavaa päivittää korjausten jälkeen, kun toimenpiteet on tehty. Tällöin päivitetyn energiatodistuksen kätevimmin laatii energiaselvityksen tekijä, jolla on alustavat laskelmat jo valmiina.

Haluatko kuulla lisää?

Panu Rautio

Ryhmäpäällikkö, Kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?