Laitetiedon hallinta -ohjelmisto (Granlund Designer) siirtää laite-excelit eläkkeelle
15.9.2020 – Granlund Designer pitää talotekniikan laitetiedot aina ajan tasalla ja järjestyksessä. Siitä hyötyvät suunnittelijat ja urakoitsijat, mutta myös kohteiden omistajat ja ylläpitäjät.

Tietomanageri Timo Kotilainen Granlund Tampere Oy:sta korostaa, että Granlund Designer, selaimessa toimiva pilvipohjainen laiteluettelo-ohjelmisto, säästää jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa kaikkien osapuolten aikaa ja hermoja.
”Granlund Designerissa suunnittelija tekee urakoitsijalle urakkatarjousta varten laiteluettelon ohjelmiston avulla. Myös urakoitsija tekee Granlund Designeriin ehdotukset laitteista, jotka hän haluaa korvata omasta mielestään vastaavilla laitteilla. Tämän jälkeen, edelleen ohjelmiston sisällä, suunnittelija voi hyväksyä ehdotuksia tai hylätä niitä, jolloin prosessi jatkuu. Lopullisen kuittauksen antava valvoja toimii myös Granlund Designerissa.”
Ero perinteiseen malliin eli loputtomasti polveileviin sähköpostikeskusteluihin ja edestakaisin viuhuviin excel-taulukkoihin on huima.
”Kaikki tapahtuu paljon mutkattomammin ja tieto on paremmin hallittavissa. Ohjelmistosta näkyy esimerkiksi se, missä vaiheessa hyväksymisissä ollaan ja mitä kohteeseen lopulta päätettiin valita. Jokaisesta kommentista ja muutoksesta jää jälki, jota pystyy seuraamaan.”
Tieto on paremmin hallittavissa. Ohjelmistosta näkyy esimerkiksi se, missä vaiheessa hyväksymisissä ollaan ja mitä kohteeseen lopulta päätettiin valita.
Vähemmän inhimillisiä virheitä
Tuotepäällikkö Joni Oksman Granlundilta muistuttaa, että datan hallinta on asia, johon kannattaa todella panostaa. Isossa kiinteistössä on helposti tuhansia taloteknisiä laitteita. Rakennusaikana yhden vaihdettavan laitteen tiimoilta saatetaan vaihtaa kymmenenkin sähköpostia ja keskusteluun osallistuu yhtä monta ihmistä. Tiedonhallintaa vaikeuttaa osaltaan se, että rakennushankkeet voivat kestää vuosia.
”Granlund Designerin ansiosta kenenkään aika ei mene turhaan tiedon etsintään, vaan kaikkien käytössä on automaattisesti aina uusin versio laiteluettelosta.”
Osastonjohtaja Jani Savolainen Granlundilta huomauttaa, että Granlund Designerin avulla voidaan välttää myös inhimillisiä virheitä ja unohduksia.
”Kun Granlund Designeriin lisää vaikkapa pumpun, niin ohjelmisto muistuttaa automaattisesti mitä sähkötehon, nostokorkeuden ja virtaaman kaltaisia taustatietoja siitä myös tarvitaan.”
Kaikkien käytössä on automaattisesti aina uusin versio laiteluettelosta.
Tiedot siirtyvät automaattisesti ylläpitoon
Granlund Designerista on paljon apua myös kiinteistön ylläpidossa. Tarvittavat laitetiedot siirtyvät siitä automaattisesti Granlund Manager -ylläpito-ohjelmistoon.
”Kohteen laitteet ja järjestelmät tallentuvat ’As Built’, sellaisena kuin ne todellisuudessa ovat ja niistä on helppo tehdä lopullinen dokumentti ja huoltokirja-aineisto. Järjestelmä nopeuttaa myös huoltoa. Kun esimerkiksi laite pitää vaihtaa, niin huoltomies näkee järjestelmästä jo etukäteen, minkälainen varaosa tarvitaan”, Kotilainen mainitsee.
Tarkat, yhdestä paikasta löytyvät lähtötiedot ovat tarpeen myös, kun kohteen taloteknisiä järjestelmiä joudutaan myöhemmin muuttamaan, vaikkapa kiinteistön laajentamisen tai käyttötarkoituksen muuttumisen takia.
”Granlund Designer sopii aivan erityisen hyvin isoihin kohteisiin tai kiinteistönomistajille, joilla on useita kohteita”, Oksman huomauttaa.

Timo Kotilainen

Joni Oksman

Jani Savolainen

Tekoäly voi mullistaa rakennetun ympäristön – mutta ei yksin
09.05.2025 – Tekoälyn vaikutus näkyy jo rakennetussa ympäristössä, ja me granlundilaiset olemme aktiivisesti mukana tässä mullistuksessa. Mitä mahdollisuuksia tekoäly tuo kiinteistö- ja…
- Data ja digitalisaatio

Vastuullisuustyö ei pysähdy Omnibus-pakettiin
02.05.2025 – Euroopan komission Omnibus-paketti keventää raportointia, mutta ilmastonmuutos, luontokato ja rahoitusmarkkinoiden paineet eivät hellitä. Nyt mitataan, oliko vastuullisuus yrityksellesi aito strateginen…
- Vastuullisuus

Tehottomuus käy erityisen kalliiksi teollisuuden hankkeissa
23.04.2025 – Läpimenoajoissa pysyminen on tärkeää kaikissa rakennushankkeissa, mutta vaikkapa asuntorakentamiseen verrattuna teollisuushankkeissa aikataulu- ja kustannusriskit ovat moninkertaiset.
- Data ja digitalisaatio
- Suunnittelu
- Tuottavuus

Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…
- Vastuullisuus

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen