Kylmälaitteiden uusinnassa tulee varautua tulevaan F-kaasuasetukseen
28.4.2025 – Kiinteistön jäähdytys- ja lämpöpumppuinvestoinneissa kannattaa huomioida kylmäaineiden kiristyvät käyttörajoitukset. Asiantuntija auttaa löytämään pitkällä aikavälillä kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

EU:n F-kaasuasetus rajoittaa tulevina vuosina voimakkaasti ilmastoa lämmittävien HFC-yhdisteiden valmistusta ja maahantuontia. Tällä on merkittävä vaikutus esimerkiksi teollisuuden ja kaupan kylmäjärjestelmissä käytettäviin kylmäaineisiin.
Myös kiinteistönomistajan on syytä ottaa huomioon kiristyvät määräykset, kun hän harkitsee esimerkiksi ilmastoinnin vedenjäähdytyskoneen uusimista tai investointia lämpöpumppuun.
“Kylmäaineita sisältävien laitteiden valinnassa kannattaa aina varmistua, että laitetta on mahdollista huoltaa kustannustehokkaasti koko elinkaaren ajan seuraavat 15–20 vuotta”, Granlundin ryhmäpäällikkö Aki Ruuskanen korostaa.
Kylmälaitteeksi kannattaa valita sellainen, jota voi huoltaa kustannustehokkaasti koko sen elinkaaren ajan seuraavat 15–20 vuotta.
Asiantuntija auttaa määräysten tulkinnassa
F-kaasuasetus on kokoelma monimutkaisia määräyksiä, joiden tulkinta aiheuttaa päänvaivaa jopa kylmäalan ammattilaisille. Siksi vaikkapa vedenjäähdytyskoneen uusinnan yhteydessä kannattaa konsultoida asiansa osaavan asiantuntijaa. Asetus ei kiellä minkään toiminnassa olevan laitteen käyttöä, mutta uusissa laitteissa runsaasti ilmastoa lämmittävien kylmäaineiden käyttö kielletään tiettyjen siirtymäaikojen puitteissa.
Kylmäaineen ilmastovaikutuksia mitataan niin sanotulla GWP-arvolla. Mitä suurempi luku, sitä enemmän kylmäaine lämmittää ilmastoa. Kiinteistöissä käytettävissä vedenjäähdytyskoneissa yleisesti käytettyjä kylmäaineita ovat nykyisin R134A ja R410. Molemmat ovat korkeamman GWP-arvon kylmäaineita, joiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat tulevina vuosina.
“Hintakehitystä on mahdoton arvioida tarkasti, mutta odotettavissa on moninkertaisia hinnannousuja”, Ruuskanen arvioi.
Laitemarkkinoilla kannattaa olla tarkkana, että valitsee sopivaa kylmäainetta käyttävän laitteen.
Luonnollinen kylmäaine varmin valinta
Laitemarkkinoilla F-kaasuasetus näkyy muun muassa siinä, että valmistajat alkavat myymään varastojaan tyhjiksi laitteista, joiden myynti tullaan kieltämään muutaman vuoden kuluttua.
“Näitä korkeamman GWP-arvon kylmäaineita käyttäviä laitteita saa nyt edullisesti ja täysin laillisesti. Halvan hankintahinnan sijaan ostajan kannattaa kuitenkin arvioida laitteen koko elinkaaren käyttökuluja”, Ruuskanen korostaa.
Hän suosittelee valitsemaan uuden vedenjäähdytyskoneen tai lämpöpumpun kylmäaineeksi alhaisen GWP-arvon aineita tai seoksia. Varmin valinta ovat niin sanotut luonnolliset kylmäaineet, joista yleisimmät ovat ammoniakki, hiilidioksidi ja propaani. “Niiden käyttöön ei ole näillä näkymin tulossa minkäänlaisia rajoituksia”, Ruuskanen perustelee.
Ympäristöystävällinen kylmäaine antaa myös lisäpisteitä, jos rakennukselle haetaan Breeam in Use -ympäristöluokitusta.
Ruuskasen mukaan kaikilla luonnollisilla kylmäaineilla on omat plussansa ja miinuksensa. Siksi järjestelmä ja kylmäaine kannattaa valita asiantuntijan kanssa huolella kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan.
Esimerkiksi propaani on monikäyttöinen mutta herkästi syttyvä kylmäaine. Ammoniakkia suositaan teollisuuden ja jäähallien järeissä kylmäjärjestelmissä, mutta myrkyllisyytensä vuoksi sitä koskevat tiukat turvamääräykset.
Hiilidioksidi taas sopii erinomaisesti esimerkiksi kaupan kylmäjärjestelmien ympärivuotiseen käyttöön. Sen sijaan kiinteistöjen jäähdytyksessä sen hyötysuhde on muita vaihtoehtoja heikompi.
Haluatko kuulla lisää?

Aki Ruuskanen

Timo-Mikael Sivula

Miika Nuuttila
Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.