Hyppää sisältöön
UutinenSuomen kansallismuseo sai visuaalisen käyttöliittymän

Suomen kansallismuseo sai visuaalisen käyttöliittymän

30.1.2018 – Olosuhdetiedot saatiin nyt esille ensimmäistä kertaa huonetasolla ja niin helposti ymmärrettävässä muodossa, että kaikki käyttäjät aina huoltopäälliköistä museon intendentteihin pystyvät hyödyntämään niitä omassa työssään.

Aihepiiri
Ylläpito
Jaa

Granlund Managerin keväällä 2018 julkaistava Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisu on seuraava askel kohti tulevaisuuden kiinteistönhallintaa. Siinä kiinteistön ylläpitoon tarjotaan uusi pilvipalveluun ja tietokantoihin liitettävä 3D-navigointikäyttöliittymä. Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisua pilotoitiin Suomen kansallismuseossa, jossa tavoitteena oli tuoda ylläpito- ja olosuhdetiedot visuaalisessa muodossa loppukäyttäjien saataville.

Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimassa Kansallismuseossa kaivattiin visuaalista käyttöliittymää näyttelytilojen olosuhteiden seurantaan.

”Kansallismuseon edustaja otti meihin yhteyttä ja kertoi toiveesta saada museon sisäolosuhteiden mittaustiedoille moderni käyttöliittymä, jossa näyttelytilojen olosuhteita olisi mahdollista seurata pohjapiirroksen tai 3D-käyttöliittymän avulla”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen sisäolosuhde- ja energia-asioiden erityisasiantuntija Pasi Pipatti.

Senaatti-kiinteistötkin on etsinyt pitkään mahdollisuutta pilotoida rakennuksen visuaalista käyttöliittymää.

”Olemme etsineet ratkaisua, joka olisi monistettava, kustannustehokas ja teknisesti realistinen toteuttaa”, Pipatti kertoo. ”Kiinteistöjemme ylläpito- ja olosuhdetietojen hallinta on jo keskitetty Granlund Manageriin, ja Granlund pystyi tarjoamaan myös pilottiin sopivan järjestelmän.”

Reaaliaikaista tietoa olosuhteista tilojen käyttäjille

Kansallismuseo oli pilottikohteena haastava, koska sisäolosuhteille on korkeat vaatimukset.

”Monet esineet ovat lainassa, ja niiden omistajille on tärkeää pystyä raportoimaan tarkasti, minkälaisissa olosuhteissa niitä säilytetään”, Pipatti korostaa.

”Ennen huonekohtaisia olosuhdetietoja seurattiin Granlund Managerissa taulukkomuodossa, mutta nyt pystyimme toteuttamaan asiakkaamme toiveet helposta käyttöliittymästä, joka toimii ristiin myös Managerin kanssa.”

Pilotissa testattiin 3D-käyttöliittymää, joka kertoo näyttelytilojen ilmankosteudesta ja lämpötiloista.

”Olosuhdetiedot saatiin nyt esille ensimmäistä kertaa huonetasolla ja niin helposti ymmärrettävässä muodossa, että kaikki käyttäjät aina huoltopäälliköistä museon intendentteihin ja konservaattoreihin pystyvät hyödyntämään niitä omassa työssään”, kertoo Granlundin rakennusautomaation johtava asiantuntija Heikki Ihasalo.

Käyttöliittymä esittää 50 olosuhdeanturin tiedot yksinkertaisena kokonaisnäkymänä.

”Olosuhteiden tekninen hallinta on ollut museossa pitkään hyvällä tasolla, mutta nyt pääsimme vihdoin näkemään, miten hyvin tekniikka toimii”, kertoo Suomen kansallismuseon käyttöpäällikkö ja arkkitehti Tomi Nikander. ”Tilojen käyttäjille pilotti oli erittäin suuri harppaus eteenpäin, koska käyttöliittymä visualisoi tiedot, joita jouduimme ennen hakemaan jälkikäteen numeraalisesta tietomassasta tai siirtämään suusanallisesti ihmiseltä toiselle.”

Myös avoimuus olosuhteiden seurannassa oli tilojen käyttäjien mieleen.

”Pystyimme seuraamaan helposti ja reaaliajassa kiinteistönhuollon toimintaa. Koska käyttöliittymä oli niin selkeä ja käytettävissä myös etänä, mitään ei jäänyt piiloon, vaan tilanne oli selvä kaikille koko ajan”, Nikander toteaa.

”Virtuaalinen kiinteistö voi olla jonakin päivänä ainoa kiinteistön tarvitsema järjestelmä”, sanoo Suomen kansallismuseon käyttöpäällikkö ja arkkitehti Tomi Nikander.

Pilotti onnistui yli odotusten

Kaikki pilotoinnin tavoitteet saatiin toteutettua, jopa yli odotusten.

”Perusvaatimuksena oli tarjota tilojen käyttäjille pohjapiirroksen avulla hetkellistä olosuhdetietoa, mutta saavutimme enemmän ja saimme käyttöömme pyöriteltävän 3D-mallin, joka sisältää myös pidemmän ajan seurantatietoja”, Senaatin Pipatti kertoo. ”Kalenterinäkymässä esitetään esimerkiksi historia- ja pysyvyystietoja, jotka kertovat, miten olosuhdetavoitteissa on pysytty.”

Olosuhdetietoja voitiin myös yhdistellä eri järjestelmistä saatuun tietoon.

”Toimivien rajapintojen avulla samaan käyttöliittymään pystyttiin tuomaan tietoa myös muista järjestelmistä. Saimme esimerkiksi avointa säädataa reaaliajassa, mikä on tärkeää, koska ulko-olosuhteet vaikuttavat aina sisäolosuhteisiin.”

Virtuaalinen kiinteistö tuo tietomallit ylläpitoon

Kansallismuseo-pilotin kokemusten perusteella rakentuu kokonaan uusi Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisu, joka täydentää Granlund Manager -tuoteperhettä keväällä 2018. Virtuaalinen kiinteistö on uusi kommunikointikanava kiinteistön omistajan, tilojen käyttäjien ja palvelutoimittajien välillä.

”20 vuotta sitten tietomalleja alettiin käyttää suunnittelussa, ja nyt ajatus on vihdoin saatu käytännön tasolle myös ylläpidossa”, kertoo Granlundin Innovaatiot-osaston teknologiajohtaja Tero Järvinen. ”Kansallismuseossa testasimme Virtuaalisen kiinteistön teknistä valmiutta ja käyttöliittymää, ja seuraavaksi ratkaisuun yhdistetään tietomallit ja talotekniset järjestelmät.”

Ensimmäisessä vaiheessa ratkaisu tarjoaa käyttöliittymän, jonka avulla esimerkiksi olosuhdetiedot ja palvelupyynnöt kohdennetaan suoraan tiettyyn tilaan.

”Käyttöliittymä antaa kokonaiskuvan kiinteistön eri tilojen olosuhteista ja huoltotarpeesta 3D-kuvana, jossa on käytetty selkeää värikoodausta”, Granlundin Ihasalo toteaa. ”Vihreä, keltainen tai punainen väri kertoo käyttäjälle yhdellä silmäyksellä, onko esimerkiksi tilan lämpötila tai ilmankosteus tavoitetasolla.”

Oikean rakennuksen digitaalinen kaksonen

Virtuaalinen kiinteistö tallentaa rakennuksen tiedot pilvipalveluun, johon syntyy kiinteistön virtuaalinen vastine eli digitaalinen kaksonen.

”Kiinteistön suunnittelu- ja rakennusvaiheessa luodut staattiset IFC-tietomallit eivät riitä ylläpidon työkaluksi, ja siksi Virtuaalisen kiinteistön taustalla oleva geneerinen tietomalli on kuin tietomalli steroideilla”, Järvinen kiteyttää. ”API-rajapintojen avulla Granlund Manager välittää tietoa pilvipalvelun, tietomallien ja rakennuksen sensorien välillä.”

Virtuaalinen kiinteistö vastaa käyttäjien tarpeeseen

Senaatti-kiinteistöjen näkökulmasta Virtuaaliselle kiinteistölle on tilausta.

”Tiedon määrä on kiinteistöissä jo niin suuri, että sen visuaalinen esittäminen on välttämätöntä”, Pasi Pipatti kertoo. ”Haluamme esittää kiinteistön olosuhdetiedot kiinteistönhuollolle, henkilökunnalle ja muille tilojen loppukäyttäjille niin helpon ja mielenkiintoisen käyttöliittymän kautta, että tiedon hyödynnettävyys laajenee ja lisääntyy.”

Kehitys on menossa oikeaan suuntaan myös tilojen käyttäjien näkökulmasta.

”Granlund Manager osoitti pilotissa kyvykkyytensä visualisoida olosuhdetietoja kustannustehokkaasti, ja uskon, että seuraavalla tasolla pystymme ohjaamaan samalla käyttöliittymällä myös kiinteistön rakennusautomaatiota”, kansallismuseon Nikander toteaa. ”Virtuaalinen kiinteistö voi olla jonakin päivänä ainoa kiinteistön tarvitsema järjestelmä.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Granlund Lahteen kaksi uutta osastoa ja johtajaa

08.05.2025 – Granlund Lahdessa palvelut monipuolistuvat ja osaaminen syvenee. Rakennusautomaatio-osastoa johtaa jatkossa Harri Samola ja rakennesuunnitteluosastoa Jani Kokkonen.

Uutinen

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

07.05.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi “unohtuu” usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Uutinen

Teollisuuden energiahankkeilla merkittävää säästöä

05.05.2025 – Energiankierrätys ja prosessien optimointi ovat tuoneet teollisuudelle isot energiansäästöt. Nyt energiahankkeissa on alkanut uusi vaihe, jonka keskiössä on tuotannon sähköistyminen.

Uutinen

Kasvupotentiaalia rakennesuunnittelun vastuullisuuspalveluissa 

02.05.2025 – Granlundin rakennesuunnittelu on kasvanut vauhdilla, ja palveluja tarjotaan jo 12 paikkakunnalla. Tulevaisuudessa kasvupotentiaalia nähdään esimerkiksi vastuullisuuspalveluissa.

Uutinen

Kylmälaitteiden uusinnassa tulee varautua tulevaan F-kaasuasetukseen

28.04.2025 – Kiinteistön jäähdytys- ja lämpöpumppuinvestoinneissa kannattaa huomioida kylmäaineiden kiristyvät käyttörajoitukset. Asiantuntija auttaa löytämään pitkällä aikavälillä kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

Uutinen

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?

22.04.2025 – Talotekniikan uusiminen on samalla mahdollisuus säästää merkittävästi energiaa. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat tuoda energiansäästöä jopa 25–40 prosenttia entiseen verrattuna.

Uutinen

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa

09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.

Uutinen

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa

03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.

Uutinen

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän

28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?