Teollisuuden energiahankkeilla merkittävää säästöä
5.5.2025 – Energiankierrätys ja prosessien optimointi ovat tuoneet teollisuudelle isot energiansäästöt. Nyt energiahankkeissa on alkanut uusi vaihe, jonka keskiössä on tuotannon sähköistyminen.

Suomalaiset energiayhtiöt ovat investoineet jo jonkin aikaa suuriin sähkökattiloihin, joilla sähköllä tuotetaan lämpöä kaukolämpöverkkoon. Kattilat hyödyntävät pörssisähkön edullisimpia tunteja. Lisäksi sähkö on lähes päästötöntä, mikä auttaa vähentämään fossiilisten polttoaineiden päästöjä.
“Samoista syistä nyt myös teollisuuslaitokset ovat alkaneet investoida sähkökattiloihin, joilla tuotetaan prosessilämpöä ja lämmitystä kiinteistöille”, Granlundin energiatehokkuushankkeiden asiakkuuspäällikkö Janne Kala kertoo.
Hän suosittelee teollisuusyrityksiä seuraamaan kehitystä, sillä erilaisista sähköistymisratkaisuista voidaan löytää taloudellisesti kannattavia ja päästöjä vähentäviä hankkeita. Suurin hyöty ja lyhimmät takaisinmaksuajat saavutetaan, kun hankekartoituksesta, suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat energiahankkeet taitavat ammattilaiset.
Teollisuuden hukkalämpöjen talteenotossa on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia. Lämpöpumppu- ja energiankierrätyshankkeille on näin edelleen tilausta.
Sähkökattilasta kannattava investointi
Sähkökattilajärjestelmässä älykäs tekniikka optimoi kattilan toiminnan pörssisähkön kulloisenkin hinnan mukaan. Järjestelmää täydentävät usein lämpövarastot. Ne ovat yleensä suuria vesisäiliöitä, joihin energiaa voidaan joustavasti varastoida ja purkaa.
“Energiainvestoinnin taloudellista kannattavuutta voidaan lisätä liittämällä tuotantolaitos kantaverkkoyhtiö Fingridin reservimarkkinaan, jota käytetään sähköverkon taajuuden tasapainottamiseen. Yritys saa reservikapasiteetin käytöstä Fingridiltä korvauksen”, Janne Kala sanoo.
Helpoimmin reservimarkkinaan liittyminen tapahtuu osaavan kumppanin avulla, joka optimoi järjestelmän toimintaa automaattisesti pörssisähkön hinnan mukaan. Näin saavutetaan maksimaalinen taloudellinen hyöty.
“Granlund tarjoaa asiantuntevaa reservimarkkinaoperointipalvelua asiakkaiden tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan toteutettuna.”
Operointipalvelu monipuolistaa entisestään Granlundin energiapalveluja, jotka kattavat energiahankkeiden kartoituksen, suunnittelun ja toteutuksen valvonnan. Käyttöönoton jälkeen Granlund varmistaa, että ratkaisu toimii ja tuottaa hyötyjä suunnitellulla tavalla. Lisäksi Granlund tarjoaa talotekniikan optimointipalvelun, mikä sisältää energian käytön etäseurannan ja analytiikkapalvelut.
Ensimmäisessä vaiheessa tehtaat säästivät energiaa optimoimalla tuotantoprosesseja ja taloteknisiä järjestelmiä. Teollisen mittakaavan lämpöpumppujen tulo markkinoille siirsi painopisteen hukkalämpöjen talteenottoon ja energiankierrätykseen.
Energiatehokkuus on jatkuvaa parantamista
Janne Kalan mukaan sähkökattilat ja niihin liitetyt lämpövarastot ovat jatkoa kehitykselle, jossa teollisuusyritykset ovat saavuttaneet jo merkittäviä tuloksia energian käytön tehostamisessa ja päästöjen vähentämisessä.
“Ensimmäisessä vaiheessa tehtaat säästivät energiaa optimoimalla tuotantoprosesseja ja taloteknisiä järjestelmiä. Teollisen mittakaavan lämpöpumppujen tulo markkinoille siirsi painopisteen hukkalämpöjen talteenottoon ja energiankierrätykseen.”
“Nyt haetaan keinoja, joilla loputkin tehtaan energiantuotannosta saadaan päästöttömäksi ja saavutetaan hiilineutraaliustavoitteet.”
Kalan mielestä myös teollisuuden hukkalämpöjen talteenotossa on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia. Lämpöpumppu- ja energiankierrätyshankkeille on näin edelleen tilausta.
Myös tuotantoprosessien ja taloteknisten järjestelmien käyttötapojen tarkistuksia ja optimointeja kannattaa aika ajoin tehdä. “Tuotantolaitoksen energiatehokkuustyö on jatkuvaa parantamista”, Kala muistuttaa.
Tuotantolaitoksen energiatehokkuustyö on jatkuvaa parantamista.
Energiatukea saatavilla edelleen yrityksille
Yritykset voivat saada Business Finlandilta energiatukea investointi- ja katselmushankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, uusiutuvan energian tuotantoa tai muulla tavoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi. Business Finlandin energiatuen myöntämisessä etusijalla ovat uuden teknologian ratkaisut, joita ei ole Suomessa aiemmin käytetty.
“Energiatuen määrärahoja on leikattu ja kilpailu tuista on koventunut. Se tarkoittaa, että hankkeet on valmisteltava ja tukihakemukset laadittava entistä huolellisemmin”, Janne Kala arvioi.
Kala suosittelee ottamaan mukaan energiahankkeen valmisteluun mukaan asiantuntijan, jolla on vahva kokemus myös energiatukien hakuprosessista. Esimerkiksi hakemukseen liitettävän projektisuunnitelman huolellinen laatiminen on jo omanlaisensa taitolaji.
Haluatko kuulla lisää?

Janne Kala

Timo-Mikael Sivula

Miika Nuuttila
Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.