Hyppää sisältöön
Kiinteistöjohtajan kahden palan palapeli

Kiinteistöjohtajan kahden palan palapeli

4.10.2021 – Meillä kiinteistöjohtamisen parissa työskentelevillä on miljoonan palan palapeli käsissämme, vai sittenkin vain kahden?

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Nykyisin me kiinteistöjohtajat olemme yhtä aikaa vastuullisuuden, energiamurroksen ja digitaalisuuden suuria johtajia. Kehitämme, rakennamme, ylläpidämme, vuokraamme, ostamme ja myymme kiinteistöjä, ja pidämme vuokralaiset tyytyväisinä.

Viime aikoina meistä on tullut myös terveyden asiantuntijoita. Vastuullamme on huolehtia, että sisäilmaolosuhteet ovat hyvät ja turvalliset, ja että käyttäjät haluavat palata toimitiloihin vielä pitkäksi venyneen etätyökauden jälkeenkin.

Väitän silti, että nämä kiinteistöjohtamisen uudet odotukset voi kiteyttää kahteen kokonaisuuteen: kestävä kasvu ja elinkaarijohtaminen.

Kestävä kasvu = hyvinvoiva maapallo + hyvinvoiva ihminen + hyvinvoiva talous

Saamme jatkuvasti uutta tutkimustietoa ja todisteita siitä, kuinka luontopääoman hallintaan tulisi suhtautua kuten muun varallisuuden hoitoon. Talous ei pyöri ilman luontoa ja luonnon monimuotoisuutta.

Kiinteistö- ja rakennusalalla kestävän kasvun ajattelun osalta juna on hyvässä vauhdissa ja kulkee hyvään suuntaan. Haaste ei ole tietoisuuden puute. Parannettavaa on konkreettisten tiekarttojen ja toimenpiteiden jalkautuksessa.

Parannettavaa on konkreettisten tiekarttojen ja toimenpiteiden jalkautuksessa.

Tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan sanoin: Ihmiskunta osaa pitää itsestään huolta koko ajan paremmin ja on ihmisen edunmukaista löytää tieteen avulla tekniset ratkaisut maapallon hyvinvointiin.

Elinkaarijohtaminen = Asiakkaiden odotukset + johtamisen muutokset + digitaaliset ratkaisut + (toivottavasti) nopeutuva tahti

Kun Kestävä kasvu vastaa kysymykseen ”Miksi”, vastaa elinkaarijohtaminen kysymykseen ”Miten”. Kiinteistöjohtajalta tämä vaatii näkemystä omien asiakkaiden odotuksista ja johtamisen muutostarpeista.

Kuinka siis tehdä kohteista tulevaisuuden kiinteistöjä, jotka ovat älykkäämpiä, energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin ennen? Yksinkertaistaen elinkaarijohtamisessa on kyse jatkuvan parantamisen prosessista, jossa

1) Kiinteistöjen seuranta saadaan kuntoon ja data hyötykäyttöön,

2) Tuottavuus viedään seuraavalle tasolle prosesseja kehittämällä ja analytiikkaa hyödyntäen sekä

3) kehitetään tiedolla johtamista, hankintatoimintaa ja innovatiivisia ratkaisuja.

Nopeutuva tahti tarkoittaa sitä, että valjastamme datan paremmin tiedolla johtamisen perustaksi. Kiinteistökohtaisia teknologioita on tarjolla tavattoman paljon ja ne lisäävät digitaalisen kiinteistötiedon määrää valtavasti.

Nopeutuva tahti edellyttää meiltä myös hyvää ihmisten ja prosessien johtamista. Parhaimmillaan löydämme rakentamisen ja palveluiden konsepteja, jotka nopeuttavat muutoksen läpiviennin koko kiinteistökantaan. 

Mielestäni kiinteistöjohtaja on parhaimmillaan kuin orkesterinjohtaja, joka saa kokonaisuuden soimaan kauniisti.

Mielestäni kiinteistöjohtaja on parhaimmillaan kuin orkesterinjohtaja, joka saa kokonaisuuden soimaan kauniisti. On tärkeää koota ympärilleen ne osaajat ja resurssit, joilla kestävä kasvu saadaan aikaiseksi.

Vastuullisuusosaajien lisäksi meidän kiinteistöjohtajien on tärkeää ymmärtää rekrytoida ympärillemme niitä, jotka ymmärtävät dataa ja osaavat sitä käyttää. Uskon, että muutaman vuoden päästä digi on ottanut sen kuuluisan loikkansa ja digitiimi on kiinteistöjohtamisen organisaatioissa arkipäivää.

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Mitä tietoa etsit?