Rakennusten ympäristövastuu odottaa läpimurtoa
17.6.2021 – Tarvitsemme rakennusalalle uusia määräyksiä ja luokitteluja, jotka tähtäävät kunnianhimoisempaan tekemiseen ja pienempään hiilijalanjälkeen, kirjoittaa Pekka Pajuniemi.

Rakennusala näyttelee merkittävää roolia, kun Suomi hallitusohjelman mukaisesti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Alalla ympäristövastuu herättääkin paljon puhetta – mutta valitettavan vähän villoja.
Suunta on selvä: rakennusten energiatehokkuutta pitää parantaa ja niiden hiilijalanjälkeä pienentää. Tavoitteet ja tahtotila kuitenkin vaihtelevat suuresti eri kohteiden ja rakennuttajien välillä. Siksi tarvitsemme rakennusalalle uusia määräyksiä ja luokitteluja.
Jo nyt rakennusten energialuokitus velvoittaa rakennuksille tietyn energialuokan. BREEAM- ja LEED-ympäristöluokitukset taas kannustavat ajattelemaan perinteisiä ratkaisuja syvällisemmin ja innovatiivisemmin.
Määräykset kaipaavat kuitenkin lisää CO2-näkökulmaa. Rakennushankkeet voisi esimerkiksi velvoittaa päästölaskentaan, ja rakennusvalvonta voisi edellyttää kunnilta hiilineutraaliustiekarttoja. Asunto-osakeyhtiöille voisi määrätä tietyt energiaratkaisut siirtymäajan kautta.
Rakennusvalvonta voisi edellyttää kunnilta hiilineutraaliustiekarttoja.
Pekka Pajuniemi
Rakennushankkeiden suunnitteluvaiheessa pitäisi panostaa erityisesti talotekniikan ohjausjärjestelmien toimivuuteen – ja käyttöönottovaiheessa niiden testaamiseen. Nykytilanteessa nämä toteutuvat kentällä kirjavasti. Testausvaihe tallautuu liian usein kiireen jalkoihin, minkä seurauksena kohteeseen voi jäädä esimerkiksi päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä tai vääriä käyntiaikoja. Energiaa valuu harakoille, mistä kohteen käyttäjä ei välttämättä tiedä mitään.
Mikä rakennusten ympäristövastuuta sitten hidastaa? Sanoisin, että pelko. Pelätään investointien lisäkustannuksia – tai taloteknisten ohjausjärjestelmien ja antureiden käytön ja ylläpidon monimutkaisuutta. Paras lääke pelkoon on ajantasainen tieto, jota uudet tekijät tuovatkin alalle jatkuvasti lisää. Mutta entäpä alalla jo työskentelevät? Voisiko esimerkiksi ympäristöministeriö velvoittaa heidät kursseille hankkimaan sertifiointeja ja pätevyyksiä?
Mikä rakennusten ympäristövastuuta sitten hidastaa? Sanoisin, että pelko.
Pekka Pajuniemi
Lisätiedolle on tilausta myös rakennusalan ulkopuolella. Hyvin harva kansalainen osaa vastata kysymyksiin asunto-osakeyhtiönsä hiilineutraaliutta tukevista energiaratkaisuista. Rakennusten merkittävä rooli ilmastotalkoissa pitäisikin näkyä enemmän mediassa, selkein ymmärrettävin termein. Voisimme lisätä tietoisuutta myös esimerkiksi merkitsemällä työmaatauluihin tiedot kohteen hiilineutraalisuuspanostuksista ja päästömääristä.
Kun rakennuksiin tehdään päästöjä vähentäviä ratkaisuja, käyttäjiä kiinnostavat niiden hyöty sekä investointien takaisinmaksuaika. Raha on yleensä kaiken takana, joten yksi mahdollisuus hiilineutraaliutta edistävään kädenojennukseen voisi löytyä pankeista. Mitä jos vihreillä arvoilla varustettuun rakennukseen saisikin matalakorkoisempaa lainaa?
Mitä jos vihreillä arvoilla varustettuun rakennukseen saisikin matalakorkoisempaa lainaa?
Pekka Pajuniemi
Odotan rakennusten ympäristövastuuseen läpimurtoa parin vuoden sisällä. Erityisesti nuoret ovat luonto- ja ympäristöasioista hyvin perillä, joten tulevaisuuden asunnonostajat varmasti kyselevät esimerkiksi kohteiden maalämmöstä tai aurinkoenergiasta. Toistaiseksi nämä tiedot loistavat asuntoilmoituksissa poissaolollaan.
Ilmastotalkoisiin tarvitaan mukaan kaikki. Hiilijalanjälkemme pienenee askel askeleelta, kun teemme kukin tahoillamme aurinkosähkön tapaisia kestäviä valintoja. Sen lisäksi koko rakennusalan pitää lapioida nyt yhteistä uraa – samaan suuntaan ja selkeillä pelisäännöillä.
Kirjoittaja Pekka Pajuniemi, toimitusjohtaja, Granlund Pohjanmaa Oy
Haluatko kuulla lisää?


Tekoäly voi mullistaa rakennetun ympäristön – mutta ei yksin
09.05.2025 – Tekoälyn vaikutus näkyy jo rakennetussa ympäristössä, ja me granlundilaiset olemme aktiivisesti mukana tässä mullistuksessa. Mitä mahdollisuuksia tekoäly tuo kiinteistö- ja…
- Data ja digitalisaatio

Vastuullisuustyö ei pysähdy Omnibus-pakettiin
02.05.2025 – Euroopan komission Omnibus-paketti keventää raportointia, mutta ilmastonmuutos, luontokato ja rahoitusmarkkinoiden paineet eivät hellitä. Nyt mitataan, oliko vastuullisuus yrityksellesi aito strateginen…
- Vastuullisuus

Tehottomuus käy erityisen kalliiksi teollisuuden hankkeissa
23.04.2025 – Läpimenoajoissa pysyminen on tärkeää kaikissa rakennushankkeissa, mutta vaikkapa asuntorakentamiseen verrattuna teollisuushankkeissa aikataulu- ja kustannusriskit ovat moninkertaiset.
- Data ja digitalisaatio
- Suunnittelu
- Tuottavuus

Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…
- Vastuullisuus

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.