Toimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon
24.3.2020 – Kiinteistöt ovat poikkeustilanteessa koronaepidemian edetessä. Tilojen käyttö ja ihmisten työtavat muuttuvat useissa rakennuksissa, joissakin toiminta lakkaa kokonaan. Asuinrakennuksissa tekniikka joutuu nyt aivan uuteen testiin, kun koko maailma on kotona.

Kuten niin monessa muussakin yrityksessä, myös Granlundilla asiantuntijat tekevät nyt töitä etänä enemmän kuin koskaan ennen. Toimistolla töitä tehdään vuoroissa, jotta porukka pystyy tekemään työnsä turvallisesti.
Meille on tärkeää pitää käynnissä olevien hankkeiden ja kiinteistöjen ylläpidon pyörät pyörimässä niin normaalisti kuin mahdollista. Osaamisemme on kiinteistöjen omistajien ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaavien ammattilaisten käytössä aivan kuten tavallisesti.
Älä jätä rakennusta heitteille
Tyhjiäkään rakennuksia ei pidä jättää oman onnensa nojaan, jos halutaan, että niihin on mukava palata, kun arki palaa taas ennalleen. Sen sijaan niiden toiminta kannattaa sopeuttaa oikealle tasolle. Rakennuksen ohjausta voi säätää ja sen energiankulutusta optimoida, mutta kaikkia hanoja ei kannata paniikissa reivata kiinni.
”Tilojen tyhjinä tai vaajalla käytöllä ollessa kesälle suunniteltuja huoltotoimenpiteitä voi harkita tehtäväksi ennakkoon”, vinkkaa ryhmäpäällikkö Mika Virkki.
Sairaaloissa syytä varautua suuriin ihmismääriin
Tilojen käyttö voi sairaalakiinteistöissä elää valitettavasti myös aivan toiseen ääripäähän, jos tilat tulevat epidemian edetessä kuormittumaan. Myös näissä tilanteissa talotekniikan oikealla käytöllä voidaan parantaa ihmisten vointia ja jaksamista.
“Varsinkin kesää kohti mentäessä täydellä kapasiteetilla toimivien sairaaloiden ja terveydenhuoltolaitosten on hyvä varautua hyvissä ajoin siihen, että järjestelmillä saadaan tuotettua potilastyöhön parhaiten sopivat olosuhteet myös kesähelteillä”, korostaa suunnittelujohtaja Tapani Idman Granlundin sairaalasuunnittelusta.
Uusia ohjeita alalle
Viime viikolla eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi yhteenvedon koronaviruksen leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa. Me Granlundilla seuraamme tämän kaltaisia ohjeita huolellisesti. Tässä REHVAN yleisohjeet koronan torjuntaan kiinteistöissä. Ohjeita tulee soveltaa tapauskohtaisesta kuhunkin kiinteistöön ja tilanteeseen sopiviksi.
ILMANVAIHTO
- riittävä jatkuva ilmanvaihto 24/7 vähentää altistusta
- ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon
- ei palautusilmaa
- ikkunatuuletusta voidaan käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi
ILMANKOSTEUS
- huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 %
- alhainen ilmankosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen
LÄMPÖTILA
- huonelämpötilalla ei ole merkitystä, lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 C lämpötiloissa
LAITTEET JA KANAVAT
- mahdollisten vuotojen vuoksi regeneratiivista lämmöntalteenottoa vältettävä epidemian aikana
- kanavien puhdistuksella ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu pintoihin)
- ilmanvaihtolaitoksen suodattimilla ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (hiukkaskoko on 80-160 nm)
- huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin HEPA-tasoa
LUE LISÄÄ
FINVAC, Kiinteistöjen hoito Korona-viruksen leviämisen torjunnassa
Hyvinvointi ensimmäisenä myös haastavissa olosuhteissa
Granlund varautuu koronaviruksen osalta suosimalla etätyötä

Mika Virkki

Tapani Idman

Tekoäly voi mullistaa rakennetun ympäristön – mutta ei yksin
09.05.2025 – Tekoälyn vaikutus näkyy jo rakennetussa ympäristössä, ja me granlundilaiset olemme aktiivisesti mukana tässä mullistuksessa. Mitä mahdollisuuksia tekoäly tuo kiinteistö- ja…
- Data ja digitalisaatio

Vastuullisuustyö ei pysähdy Omnibus-pakettiin
02.05.2025 – Euroopan komission Omnibus-paketti keventää raportointia, mutta ilmastonmuutos, luontokato ja rahoitusmarkkinoiden paineet eivät hellitä. Nyt mitataan, oliko vastuullisuus yrityksellesi aito strateginen…
- Vastuullisuus

Tehottomuus käy erityisen kalliiksi teollisuuden hankkeissa
23.04.2025 – Läpimenoajoissa pysyminen on tärkeää kaikissa rakennushankkeissa, mutta vaikkapa asuntorakentamiseen verrattuna teollisuushankkeissa aikataulu- ja kustannusriskit ovat moninkertaiset.
- Data ja digitalisaatio
- Suunnittelu
- Tuottavuus

Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…
- Vastuullisuus

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen