Vastuullisuustyö ei pysähdy Omnibus-pakettiin
2.5.2025 – Euroopan komission Omnibus-paketti keventää raportointia, mutta ilmastonmuutos, luontokato ja rahoitusmarkkinoiden paineet eivät hellitä. Nyt mitataan, oliko vastuullisuus yrityksellesi aito strateginen valinta vai pelkkä pakkopulla.

Vaikka Omnibus-paketti keventää raportointia ja tuo lisäaikaa tekemiseen, EU ei ole vetäytymässä päästövähennystavoitteistaan. Maapallon kantokykyyn sääntelyn tempoilu ei vaikuta. Tuoreen ilmastobarometrin mukaan suomalaiset odottavat ilmastotoimia ennen kaikkea yrityksiltä, eivät poliitikoilta.
Rakennusalalla paine kasvaa erityisesti materiaalipäästöjen hallinnassa. Käytönaikaisia päästöjä on jo onnistuttu leikkaamaan uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ansiosta, mutta materiaalien osalta Suomella on paljon tekemistä.
Uudisrakentamisen hiiliraja-arvojen asettaminen on parhaillaan ajankohtaista. On myös hyvä huomata, että vaikka Suomeen suunnitellut raja-arvot ovat löysemmät kuin muissa Pohjoismaissa, tilanne tuskin säilyy ikuisesti tällaisena – ja silloin pelissä pysyvät ne, jotka ennakoivat jo nyt.
Vastuullisuudesta luopumisen sijaan nyt on oiva tilaisuus panostaa niihin strategisiin kokonaisuuksiin, joilla on aitoa vaikuttavuutta ja liiketoiminnallista etua.

Fiksu yritys ei tee vastuullisuutta, vaan kestävää liiketoimintaa
Sanonta “Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin” pätee myös Omnibus-esityksiin. Yritykset, jotka ovat jo sisällyttäneet kestävyysasiat strategiaan, saavat nyt tilaisuuden keskittyä vaikuttavuuteen. On hyvä muistaa, että CSRD-sääntely ei itsessään velvoittanut tekemään asioita, vaan vain kertomaan niistä.
Asiakasodotukset ja markkinoiden paine eivät katoa minnekään. Suuret rakennusliikkeet ja kiinteistönomistajat vaativat yhä todennäköisesti esimerkiksi päästötietoja ja energiatehokkuuden osoittamista. Myös rahoittajien vaatimukset hiililaskennan tarkkuudesta ja siirtymäsuunnitelmista pysyvät ennallaan. Nyt on aika syventyä niihin asioihin, joilla todella on merkitystä.
Nyt on hyvä hetki kysyä: miksi me tätä teemme?
CSRD:n ehkä merkittävin perintö ei ollut raportointi itsessään, vaan tapa tarkastella liiketoimintaa kaksoisolennaisuuden näkökulmasta, jossa taloudelliset ja kestävyysriskit sekä mahdollisuudet yhdistyvät. Tätä ajattelua ei kannata heittää romukoppaan, vaikka raportointirajat jäävätkin ylittämättä.
Vastuullisuudesta luopumisen sijaan nyt on oiva tilaisuus panostaa niihin strategisiin kokonaisuuksiin, joilla on aitoa vaikuttavuutta ja liiketoiminnallista etua. Kaikkia datapisteitä ei tarvitse kerätä tai raportoida, jos niiden kerääminen on kohtuuttoman raskasta ja vaikutus kokonaisuuteen marginaalinen. Mutta ydinasioista, kuten päästölaskennasta ja konkreettisista vähennystoimista, ei kannata tinkiä.
Käytä vapautuva kaista olennaiseen
Omnibus tarjoaa hetkellisen hengähdystauon, mutta samalla se paljastaa yritysten todelliset värit. Monille CSRD antoi tärkeän mandaatin ja vastuullisuus nousi johdon agendalle ensimmäistä kertaa. Yritykset, joille vastuullisuus on ollut strateginen valinta, jatkavat nyt määrätietoisesti ja kasvattavat etumatkaansa. Sen sijaan ne, jotka alkavat jarruttaa heti sääntelyn keventyessä, ottavat ison maine- ja liiketoimintariskin.
Omnibus tarjoaa hetkellisen hengähdystauon, mutta samalla se paljastaa yritysten todelliset värit.
Vaikka sääntely kevenee nyt, on todennäköistä, että uusia vaatimuksia tulee myöhemmin toista kautta – joko EU-tasolta, kansallisesta lainsäädännöstä tai markkinoiden suunnalta. Yrityksille kyse ei ole vain vastuullisuudesta, vaan ennakoinnista ja kilpailukyvyn varmistamisesta. Ne, jotka ymmärtävät tämän, eivät jää odottamaan seuraavaa velvoitetta, vaan rakentavat kestävää liiketoimintaa jo nyt.
Nyt on hyvä hetki kysyä: miksi me tätä teemme? Jos vastaus löytyy strategiasta eikä vain velvoitteista, voit olla varma, että olet oikealla tiellä. Kestävyystyö ei ole pelkkää vastuullisuutta – se on riskienhallintaa, tulevaisuuden turvaamista ja kilpailuedun rakentamista.
Kirjoittajat
Asta Autelo on Granlund Oy:n energia- ja vastuullisuuspalveluista vastaava johtaja.
Elina Ruoho on Granlund Oy:n kestävän rakentamisen johtava asiantuntija.
Miten Omnibus vaikuttaa?
EU:n Omnibusilla pyritään yksinkertaistamaan ja keventämään kestävyyssääntelyä EU:n kilpailukyvyn parantamiseksi. Mepit ovat tänä keväänä päättäneet yritysvastuulainsäädäntöön kuuluvien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden täytäntöönpanon lykkäämisestä.
Omnibus-paketin myötä osa EU:n kestävyysraportointivaatimuksista kevenee. CSRD:n soveltamisrajoja rukataan, aikatauluja venytetään ja yritykset saavat lisää liikkumatilaa. CSRD:tä edeltäneessä ei-taloudellista tietoa koskevassa raportointidirektiivissä käytettiin 500 työntekijän rajaa – siksi on syytä suhtautua varauksella ehdotuksiin, joissa raja nostettaisiin jopa 1000 työntekijään. Niin suuri loikka taaksepäin olisi poikkeuksellinen.
Samaan aikaan parlamentti voi käsitellä nopeasti ‘Stop the Clock’ -esitystä, jonka tarkoituksena on antaa lisäaikaa yrityksille, jotka eivät ole vielä julkaisseet raporttejaan. Sen sijaan sääntelyn tarkka laajuus, sisältö ja yrityskoot ovat vielä osin epäselviä, mikä luo epävarmuutta erityisesti niille toimijoille, jotka keikkuvat juuri raja-arvojen tuntumassa.
Haluatko kuulla lisää?


Elina Ruoho
Lue muita blogejamme

Vastuullisuustyö ei pysähdy Omnibus-pakettiin
02.05.2025 – Euroopan komission Omnibus-paketti keventää raportointia, mutta ilmastonmuutos, luontokato ja rahoitusmarkkinoiden paineet eivät hellitä. Nyt mitataan, oliko vastuullisuus yrityksellesi aito strateginen…
- Vastuullisuus

Tehottomuus käy erityisen kalliiksi teollisuuden hankkeissa
23.04.2025 – Läpimenoajoissa pysyminen on tärkeää kaikissa rakennushankkeissa, mutta vaikkapa asuntorakentamiseen verrattuna teollisuushankkeissa aikataulu- ja kustannusriskit ovat moninkertaiset.
- Data ja digitalisaatio
- Suunnittelu
- Tuottavuus

Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…
- Vastuullisuus

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan
04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…
- Innovaatiot
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.