Digitaalisen ja todellisen maailman välistä kuilua kurotaan umpeen
9.10.2019 – Suomen rakennusalasta aiotaan tehdä maailman luotetuin. Professori Olli Seppäsen vetämä ja Aalto-yliopiston kokoama 17 rakennusalan yrityksen konsortio on sitoutunut Building 2030 -hankkeeseen, joka visioi, tutkii ja edistää parempaa rakentamisen tulevaisuutta. Granlund on mukana Building 2030 -konsortiossa.

Olli Seppänen kertoi Granlundin syyskuisessa seminaarissa rakennusalan tulevaisuuden tavoitteista ja tähän mennessä luoduista ratkaisumalleista. ”Rakennusala ei kokonaisuutena ole mennyt 10 vuodessa hirveän paljon eteenpäin”, kiteytti Aalto-yliopiston professori Olli Seppänen.

Olli Seppänen puhui Granlundin Building On Tomorrow -seminaarissa syyskuussa. Kuva: Suvi Suovaara, Cuvaya.
Yksi ratkaistava haaste on tuottavuudessa, joka ei tilastojen mukaan ole digitalisaatiosta huolimatta kehittynyt riittävän nopeasti. Tilanne on sama sekä Suomessa että globaalisti.
”Digitalisaatiosta on unohtunut työmaanäkökulma”, Seppänen totesi. Rakennusten suunnittelu on digitalisoitu, mutta työmaan arkeen digitalisaatio ei ole vielä rantautunut –ketjun viimeinen kaveri ei vielä hyödy kehityksestä.
Valmiit rakennukset eivät usein toimi suunnitellusti. Tuoreen diplomityön mukaan esimerkiksi automaatiojärjestelmiä ei osata käyttää eikä niiden kokonaistoimintaa ymmärretä. ”Digitaalisen teoreettisen maailman ja todellisen maailman välillä on vielä suuri gäppi”, Olli Seppänen summasi.
Minkä siis pitäisi muuttua? Seppänen esitteli muutamia ehdotuksia.
Esivalmistusasteen olennainen nostaminen vähentäisi hänen mukaansa ongelmia työmaalla ja parantaisi laatua. ”Suomessa esivalmistus on pitkällä runko- ja julkisivuvaiheessa, mutta alkutekijöissään talotekniikan osalta.”
Kiipeäviä robotteja ja kokonaisoptimointia
Työmaan valvonta voidaan hoitaa jatkossa digitaalisesti, mikä tuo rakentamiseen tarkkuutta. Tähän on jo tulossa sovelluksia, joiden avulla työmaasta saadaan digitaalinen tilannekuva.
Kaliforniassa robotit tutkivat työmaita, kiipeilevät ja ottavat kuvia työmaan etenemisestä. Näin joka päivästä syntyy dokumentaatio.
Älyrakentamiseen liittyvät myös digitaalisten työkalujen avulla toteutettu kokonaisoptimointi ja digitaalinen luovutus, joka sisältää kaiken rakentamiseen liittyvän tiedon.
Keskiössä luottamus ja yhteistyö
Tärkeää rakentamisessa on kuitenkin myös ihmisten välinen vuorovaikutus. Luottamukseen perustuvassa rakentamisessa ylitetään organisaatioiden välisiä rajoja ja autetaan toisia.
”Näin tarvitaan vähemmän resursseja tarkastuksiin ja uudelleen tekemisiin. Samalla saavutetaan parempi tyytyväisyys työhön”, Olli Seppänen sanoi.
Granlund on aktiivisesti mukana Building 2030 -konsortiossa, joka on yhdessä määritellyt suuntaviivoja rakennusalan uudistumiselle. Yksi keskiössä oleva teema on lean-rakentaminen.
”Talotekniikan lean-suunnittelunohjaus parantaa tuottavuutta ja luo elinkaarietuja”, sanoo Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi. ”Tällä hetkellä talotekniikkasuunnittelijat kuitenkin suunnittelevat työmaalle, eivät tuotantoon. Tämän muuttamiseksi haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä teollisuuden ja urakoitsijoiden kanssa”, Metsi jatkaa.
Lean-rakentaminen mahdollistaa asiakaslupauksen – laadukkaan ja elinkaareltaan kestävän lopputuloksen – toteuttamisen kustannustehokkaasti, kun koko arvoketju sitoutuu yhteisiin periaatteisiin ja toimintatapoihin. ”Building 2030 -konsortiolla on loistavat edellytykset olla tässä aloitteen tekijä ja näyttää muille esimerkkiä”.
Lue lisää Building 2030 -hankkeesta
Haluatko kuulla lisää?


Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi
18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.
- Vastuullisuus

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?
16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.
- Data ja digitalisaatio
- Energia

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa
13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.
- Yrityskaupat

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon
10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.
- Vastuullisuus

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä
05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
- Data ja digitalisaatio
- Tuottavuus

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa
03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.
- Granlund
- Yrityskaupat

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti
02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.
- Vastuullisuus

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja
27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.
- Nimitykset

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja
19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…