Hyppää sisältöön
UutinenDigitaalisen ja todellisen maailman välistä kuilua kurotaan umpeen

Digitaalisen ja todellisen maailman välistä kuilua kurotaan umpeen

9.10.2019 – Suomen rakennusalasta aiotaan tehdä maailman luotetuin. Professori Olli Seppäsen vetämä ja Aalto-yliopiston kokoama 17 rakennusalan yrityksen konsortio on sitoutunut Building 2030 -hankkeeseen, joka visioi, tutkii ja edistää parempaa rakentamisen tulevaisuutta. Granlund on mukana Building 2030 -konsortiossa.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Olli Seppänen kertoi Granlundin syyskuisessa seminaarissa rakennusalan tulevaisuuden tavoitteista ja tähän mennessä luoduista ratkaisumalleista. ”Rakennusala ei kokonaisuutena ole mennyt 10 vuodessa hirveän paljon eteenpäin”, kiteytti Aalto-yliopiston professori Olli Seppänen.

Olli Seppänen puhui Granlundin Building On Tomorrow -seminaarissa syyskuussa. Kuva: Suvi Suovaara, Cuvaya.

Yksi ratkaistava haaste on tuottavuudessa, joka ei tilastojen mukaan ole digitalisaatiosta huolimatta kehittynyt riittävän nopeasti. Tilanne on sama sekä Suomessa että globaalisti.

”Digitalisaatiosta on unohtunut työmaanäkökulma”, Seppänen totesi. Rakennusten suunnittelu on digitalisoitu, mutta työmaan arkeen digitalisaatio ei ole vielä rantautunut –ketjun viimeinen kaveri ei vielä hyödy kehityksestä.

Valmiit rakennukset eivät usein toimi suunnitellusti. Tuoreen diplomityön mukaan esimerkiksi automaatiojärjestelmiä ei osata käyttää eikä niiden kokonaistoimintaa ymmärretä. ”Digitaalisen teoreettisen maailman ja todellisen maailman välillä on vielä suuri gäppi”, Olli Seppänen summasi.

Minkä siis pitäisi muuttua? Seppänen esitteli muutamia ehdotuksia.

Esivalmistusasteen olennainen nostaminen vähentäisi hänen mukaansa ongelmia työmaalla ja parantaisi laatua. ”Suomessa esivalmistus on pitkällä runko- ja julkisivuvaiheessa, mutta alkutekijöissään talotekniikan osalta.”

Kiipeäviä robotteja ja kokonaisoptimointia

Työmaan valvonta voidaan hoitaa jatkossa digitaalisesti, mikä tuo rakentamiseen tarkkuutta. Tähän on jo tulossa sovelluksia, joiden avulla työmaasta saadaan digitaalinen tilannekuva.

Kaliforniassa robotit tutkivat työmaita, kiipeilevät ja ottavat kuvia työmaan etenemisestä. Näin joka päivästä syntyy dokumentaatio.

Älyrakentamiseen liittyvät myös digitaalisten työkalujen avulla toteutettu kokonaisoptimointi ja digitaalinen luovutus, joka sisältää kaiken rakentamiseen liittyvän tiedon.

Keskiössä luottamus ja yhteistyö

Tärkeää rakentamisessa on kuitenkin myös ihmisten välinen vuorovaikutus. Luottamukseen perustuvassa rakentamisessa ylitetään organisaatioiden välisiä rajoja ja autetaan toisia.

”Näin tarvitaan vähemmän resursseja tarkastuksiin ja uudelleen tekemisiin. Samalla saavutetaan parempi tyytyväisyys työhön”, Olli Seppänen sanoi.

Granlund on aktiivisesti mukana Building 2030 -konsortiossa, joka on yhdessä määritellyt suuntaviivoja rakennusalan uudistumiselle. Yksi keskiössä oleva teema on lean-rakentaminen.

”Talotekniikan lean-suunnittelunohjaus parantaa tuottavuutta ja luo elinkaarietuja”, sanoo Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi. ”Tällä hetkellä talotekniikkasuunnittelijat kuitenkin suunnittelevat työmaalle, eivät tuotantoon. Tämän muuttamiseksi haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä teollisuuden ja urakoitsijoiden kanssa”, Metsi jatkaa.

Lean-rakentaminen mahdollistaa asiakaslupauksen – laadukkaan ja elinkaareltaan kestävän lopputuloksen – toteuttamisen kustannustehokkaasti, kun koko arvoketju sitoutuu yhteisiin periaatteisiin ja toimintatapoihin. ”Building 2030 -konsortiolla on loistavat edellytykset olla tässä aloitteen tekijä ja näyttää muille esimerkkiä”.

Lue lisää Building 2030 -hankkeesta

Haluatko kuulla lisää?

Pekka Metsi

Toimitusjohtaja
Granlund Oy

Granlund Lahteen kaksi uutta osastoa ja johtajaa

08.05.2025 – Granlund Lahdessa palvelut monipuolistuvat ja osaaminen syvenee. Rakennusautomaatio-osastoa johtaa jatkossa Harri Samola ja rakennesuunnitteluosastoa Jani Kokkonen.

Uutinen

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

07.05.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi “unohtuu” usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Uutinen

Teollisuuden energiahankkeilla merkittävää säästöä

05.05.2025 – Energiankierrätys ja prosessien optimointi ovat tuoneet teollisuudelle isot energiansäästöt. Nyt energiahankkeissa on alkanut uusi vaihe, jonka keskiössä on tuotannon sähköistyminen.

Uutinen

Kasvupotentiaalia rakennesuunnittelun vastuullisuuspalveluissa 

02.05.2025 – Granlundin rakennesuunnittelu on kasvanut vauhdilla, ja palveluja tarjotaan jo 12 paikkakunnalla. Tulevaisuudessa kasvupotentiaalia nähdään esimerkiksi vastuullisuuspalveluissa.

Uutinen

Kylmälaitteiden uusinnassa tulee varautua tulevaan F-kaasuasetukseen

28.04.2025 – Kiinteistön jäähdytys- ja lämpöpumppuinvestoinneissa kannattaa huomioida kylmäaineiden kiristyvät käyttörajoitukset. Asiantuntija auttaa löytämään pitkällä aikavälillä kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

Uutinen

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?

22.04.2025 – Talotekniikan uusiminen on samalla mahdollisuus säästää merkittävästi energiaa. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat tuoda energiansäästöä jopa 25–40 prosenttia entiseen verrattuna.

Uutinen

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa

09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.

Uutinen

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa

03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.

Uutinen

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän

28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?