Hyppää sisältöön
UutinenTalotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

7.5.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi "unohtuu" usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Aihepiiri
Talotekniikka
Jaa

Granlundin sähköosaston projektipäällikkö Marcus Lindholm on järjestänyt sähkö-, tele- ja turvajärjestelmien dokumentaatioita 90-luvulta asti. Rakennusten tiedonhallinnassa on usein puutteita jo kohteen valmistuttua, koska punakynäpiirustukset ja loppukuvat eivät ole ajan tasalla.

“Tilanne vain mutkistuu elinkaaren aikana, koska piirustukset etääntyvät todellisuudesta jokaisen korjaus- ja muutostyön myötä.”

Haastavin tilanne voi olla kauppakeskuksissa ja suurissa toimistotaloissa, joissa on paljon vuokralaisia. Vuokralaismuutoksia ei yleensä dokumentoida, koska ne eivät lähtökohtaisesti vaadi rakennuslupaa.

“Sähkötekniikan SFS 6000-säädös velvoittaa kuitenkin päivittämään sähköasennuksiin tehdyt muutokset ylläpitopiirustuksiin”, Lindholm korostaa.

Digitaalisen tiedon saatavuutta korostaa myös uusi rakentamislaki ja esimerkiksi CSRD-raportointi.

“Kaikki tiedonhaku kiinteistöstä on nopeampaa, kun kohteella on talotekninen piirustusarkisto.”

Korjaushankkeet käynnistyisivät nopeammin, jos suunnittelun lähtötiedot olisivat saatavilla heti.

Tom Bergström, vanhempi asiantuntija, Granlund

Minne IV-kanavat on asennettu?

Granlundin LVI-osaston vanhempi asiantuntija Tom Bergströmiä ihmetyttää, miksi suunnittelutyöhön käytetään miljoonia, mutta dokumentaatioon ei mielellään panosteta – ennen kuin on pakko.

“Korjaushankkeet käynnistyisivät nopeammin, jos suunnittelun lähtötiedot olisivat saatavilla heti.”

Suurimpia puutteita on hänen mukaansa lämmitys- ja automaatiojärjestelmien piirustuksissa, koska niitä ei lähetetä rakennusvalvontaan. Suunnittelijalla voikin olla aika urakka selvittää vuosikymmeniä vanhojen paperipiirustusten pohjalta, miten lämmitysjärjestelmä on asennettu ja missä ovat IV-kanavat.

Tietomallit helpottavat tilannetta, mutta jo laitteiden paikannuskaaviot ovat hyödyllisiä korjaussuunnittelun kannalta sekä kiinteistönhuollon päivittäisessä työssä.

“Jos tieto laitteiden sijainneista on vain kiinteistönhoitajien päässä, uusien työntekijöiden perehdytys voi viedä kuukausia tai jopa vuosia”, Bergström varoittaa.

Sen sijaan sähköiset piirustukset antavat uusille työntekijöille mahdollisuuden tutustua kohteeseen tietokoneen äärellä, eikä hiljaista tietoa katoa henkilökunnan vaihtuessa.

Sähköiset piirustukset antavat uusille työntekijöille mahdollisuuden tutustua kohteeseen tietokoneen äärellä, eikä hiljaista tietoa katoa henkilökunnan vaihtuessa.

Kiinteistönomistaja maksaa lähtötietojen puutteesta

Dokumentoinnin esteenä on usein rakennushankkeen loppuvaiheen kiire. Kaikilla on toiveena saada homma nopeasti päätökseen. Loppupiirustuksia ei tehdä tai ainakaan yhdistetä ylläpitosarjaan. Säästö muuttuu kuitenkin pian lisäkustannukseksi.

“Vaikka lähtötietojen hankinta tilamuutoksissa lankeaa usein suunnittelijoille, rakennuttaja tai kiinteistönomistaja maksaa lisätyölaskun”, Bergström korostaa.

Lindholm kannustaakin kiinteistönomistajia aloittamaan dokumenttien päivittämisen hyvissä ajoin ennen korjaushankkeita. Mikään tilanne ei ole toivoton.

“Meillä on kokemusta suurista rakennushankkeista ja laajoista kiinteistöistä, joten tarvittavat aineistot voidaan koota ihan alusta lähtien paikan päällä.”

Dokumentoinnin tavoitteet määritellään kiinteistönomistajan tarpeiden mukaan, mutta hyötyjä on luvassa aina. Ne konkretisoituvat ylläpidon ja korjaushankkeiden kautta myös käyttäjätyytyväisyydessä.

Kysy lisää tiedonhallinnan menestystarinoista tai palveluistamme!

Talotekniikan tiedonhallinta -palvelu

1. Lähtötietotarkastelussa kokoamme aineistot ja arvioimme projektin laajuuden.

2. Asiakas päättää, mitä dokumentteja halutaan ylläpitää. Kaikesta ei tarvita pohjakuvia, vaan paikannuskaaviot voivat riittää. Tärkeitä dokumentteja ovat esimerkiksi tasopiirustukset, nousujohtokaaviot ja sähkökeskusten pääkaaviot sekä LVI-järjestelmien periaatekaaviot.

3. Dokumenteille valitaan tallennustapa ja -paikka, kuten projektipankki tai muu tietojärjestelmä. Edullisinta on skannata paperiaineisto sähköiseen muotoon; kalleinta on luoda tietomalli jälkikäteen.

4. Laaditaan tietojen tallentamiseen ja ylläpitoon ohjeet sekä välitetään ne korjaushankkeiden suunnittelijoille ja toteuttajille sekä myöhemmin kohteen vuokralaisille.

5. Nimetään dokumentointia koordinoivat vastuuhenkilöt. Myös Granlund voi toimia koordinoijana tilaajan näin toivoessa.

Haluatko kuulla lisää?

Marcus Lindholm

Projektipäällikkö, sähkö
Granlund Oy

Tom Bergström

Vanhempi asiantuntija, korjausrakentaminen
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Granlund Lahteen kaksi uutta osastoa ja johtajaa

08.05.2025 – Granlund Lahdessa palvelut monipuolistuvat ja osaaminen syvenee. Rakennusautomaatio-osastoa johtaa jatkossa Harri Samola ja rakennesuunnitteluosastoa Jani Kokkonen.

Uutinen

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

07.05.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi “unohtuu” usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Uutinen

Teollisuuden energiahankkeilla merkittävää säästöä

05.05.2025 – Energiankierrätys ja prosessien optimointi ovat tuoneet teollisuudelle isot energiansäästöt. Nyt energiahankkeissa on alkanut uusi vaihe, jonka keskiössä on tuotannon sähköistyminen.

Uutinen

Kasvupotentiaalia rakennesuunnittelun vastuullisuuspalveluissa 

02.05.2025 – Granlundin rakennesuunnittelu on kasvanut vauhdilla, ja palveluja tarjotaan jo 12 paikkakunnalla. Tulevaisuudessa kasvupotentiaalia nähdään esimerkiksi vastuullisuuspalveluissa.

Uutinen

Kylmälaitteiden uusinnassa tulee varautua tulevaan F-kaasuasetukseen

28.04.2025 – Kiinteistön jäähdytys- ja lämpöpumppuinvestoinneissa kannattaa huomioida kylmäaineiden kiristyvät käyttörajoitukset. Asiantuntija auttaa löytämään pitkällä aikavälillä kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

Uutinen

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?

22.04.2025 – Talotekniikan uusiminen on samalla mahdollisuus säästää merkittävästi energiaa. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat tuoda energiansäästöä jopa 25–40 prosenttia entiseen verrattuna.

Uutinen

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa

09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.

Uutinen

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa

03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.

Uutinen

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän

28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?