
Rakennusterveyden ekspertti Kaisa Rossi etsii ongelmiin konkreettiset ratkaisut
Kaisa Rossi vahvistaa rakennusterveyden osaamista Granlundilla. Sisäilmaongelmien ratkaisussa auttaa laaja-alainen kokemus rakennusalalta.
Sisäilmaongelmat ovat kiinteistöissä valitettavan yleisiä, mutta onneksi niiden ratkaisuun löytyy osaavia asiantuntijoita. Yksi heistä on Granlund Saimaalla äskettäin aloittanut rakennusterveysasiantuntija Kaisa Rossi.
Lappeenrantalainen rakennustekniikan diplomi-insinööri on erikoistunut viime vuosina etenkin rakennusten terveyteen ja kosteudenhallintaan liittyviin kysymyksiin. Kaisa kertoo, että työ edellyttää kattavaa osaamista rakennustekniikasta, eri aikakausien rakennustavoista ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista.
“Myös talotekniikka voi vaikuttaa sisäilman laatuun. Siksi esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmistä on tunnettava yleiset toimintaperiaatteet, sillä niiden väärät säädöt ovat usein yksi syy ongelmiin.”
Työ edellyttää kattavaa osaamista rakennustekniikasta, eri aikakausien rakennustavoista ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista.

KUVA: “Lämpökameraa voidaan käyttää sisäilmatutkimuksissa hyödyksi monella tavalla. Sillä voidaan paikallistaa kylmiä alueita, ilmavuotoja ja märkiä rakennusmateriaaleja”, Kaisa kertoo.
Lue lisää granlundilaisten uratarinoita
Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.
Sisäilmaongelmiin voi löytyä monta syytä
Kaisaa kiinnostaa rakennusterveyteen liittyvissä kysymyksissä niiden monimuotoisuus. Yhtä syytä huonoon sisäilmaan ei välttämättä löydy, vaan ongelmien ratkaisu vaatii kattavaa selvitystyötä.
“Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä. Satavuotiaassa talossa ongelmien syyt ovat yleensä erilaiset kuin vastarakennetussa.”
Tyypillinen toimeksianto lähtee usein siitä, että rakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia tai kosteusvaurioita, ja kiinteistönomistaja pyytää asiantuntijaa selvittämään niiden syitä.
Tyypillinen toimeksianto lähtee usein siitä, että rakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia tai kosteusvaurioita.
Sisäilman laadun kartoitus alkaa usein aistinvaraisilla havainnoilla. Mahdollisten epäpuhtauksien selvittämiseen on käytössä useita mittaus- ja tutkimusmenetelmiä, jotka valitaan kohteen mukaan.
Kosteus- ja homevaurioita kartoitetaan kosteusmittauksilla seinä- ja lattiapinnoilta. Tarkempi tutkimus voi sisältää myös rakenteiden avaamista ja näytteiden analysointia.
“Kohteessa tehtävät tutkimukset pyritään valitsemaan ja mitoittamaan aina niin, että ne ovat kustannustehokkaita ja antavat kiinteistönomistajalle konkreettisia tuloksia.”



Laaja-alainen osaaminen vauhdittaa ongelmien ratkaisua
Sisäilma- ja kosteustekniset mittaukset toimivat perustana toimenpide-ehdotuksille, jotka Kaisa esittää kiinteistönomistajalle ongelmien korjaamiseksi. Tarvittaessa hän konsultoi Granlundilla kollegoitaan, jos asian ratkaisu vaatii syvempää asiantuntemusta vaikkapa ilmanvaihtojärjestelmän toiminnasta.
Granlundin laaja-alainen osaaminen rakennus- ja kiinteistöalan eri osa-alueilta on Kaisan mielestä ehdoton valtti myös rakennusterveyteen vaikuttavissa asioissa. Esimerkiksi Granlund Saimaalta löytyvät talotekniikkasuunnittelun, rakennuttamisen ja valvonnan ohella myös arkkitehti- ja rakennesuunnittelun palvelut.
“Tämä asiantuntemus on kiinteistönomistajan käytettävissä, kun korjauksia lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan. Uskon, että myös asiakkaalle on vaivattomampaa ja kustannustehokasta, kun samasta talosta saa kaikki tarvittavat palvelut.”
Kaisan mukaan rakennusterveysasiantuntijaa hyödynnetään myös uudis- ja korjausrakentamiskohteissa varmistamaan sisäilman laatu ja valvomaan työmaan puhtauden laatua.
“Esimerkiksi ilmanvaihtokanavien asennuksissa on tärkeää, että kanavien sisälle ei jää rakennuspölyä.”
Ota yhteyttä
