Hyppää sisältöön
Tapani Muttonen, korjausrakentaminen

Tapani Muttonen, korjausrakentaminen

Kokenut rakennuttajakonsultti tuntee suomalaiset museot ja vankilat.

Granlundin korjausrakentamisen osastonjohtaja Tapani Muttonen siirtyi suoraan ammattikorkeakoulusta Calor Oy:n LVI-suunnittelijaksi vuonna 1986. Nopeasti hän eteni projektipäälliköksi, ja tehtävät keskittyivät yhä enemmän rakennuttamiseen.

Vuonna 1997 Tapani oli valmis perustamaan oman yrityksen Taltec Oy:n. ”Huomasin markkinaraon, kun valtionhallinnossa ulkoistettiin rakennuttamista ja talotekniikka nousi yhä enemmän esiin”, hän kertoo. Taltec oli aikanaan yksi harvoista talotekniikkafirmoista, jotka tarjosivat kattavia rakennuttamispalveluja. Noin 20 vuotta myöhemmin Taltecista oli kehittynyt 15 hengen asiantuntijayritys, jolla oli laajat yhteistyöverkostot ja 2,5 miljoonan euron liikevaihto.

Vuoden 2017 alussa Granlund osti Taltecin, koska halusi kasvattaa korjausrakentamisliiketoimintaansa. ”Moni yritys oli kiinnostunut Taltecista, mutta Granlundilla oli kanssamme samanlaiset arvot ja toimintatavat. Se oli ratkaiseva asia. Halusin varmistaa työntekijöiden viihtymisen. Olihan moni ollut mukana 20 vuotta”, Tapani kertoo.

Tapani aloitti Granlundin korjausrakentamisosaston johtajana tammikuussa 2017, ja koko Taltecin henkilökunta siirtyi Granlundin palvelukseen. Ensimmäisen puolen vuoden aikana lanseerattiin sekä rakennesuunnittelu- että taloyhtiöpalvelut. Korjausrakentamisosastolla jaetaankin emoyhtiön tavoitteellisuus ja halu kehittyä. ”Tavoitteenamme on tehostaa rakennushankkeiden prosesseja myös rakennuttamisessa ja tuoda työmaavalvonta digiaikaan.”

Neuvottelutaidot korostuvat suojeltujen kohteiden saneerauksissa

Tapanilla on poikkeuksellisen laaja kokemus suojeltujen rakennusten peruskorjauksista, mikä vaatii perehtymistä eri aikakausien rakennustekniikkaan ja -tapoihin. Hankkeet sujuvat joustavasti, kun Museoviraston toimintatavat ja henkilöt ovat tutut.

”Keskustelemme aina etukäteen siitä, mitkä ovat tärkeitä arvoja ja mitä saa muuttaa. Kaikki päätökset tehdään yhdessä ja muutoksista neuvotellaan tilaajan ja käyttäjien kanssa. Se on osoittautunut toimivaksi malliksi. Olemme saaneet vietyä kaikki suojeluhankkeet budjetissa läpi.”

Myös vankiloiden peruskorjaukset ovat Tapanille tuttuja kymmenistä hankkeista. ”Vankilat ovat usein myös suojeltuja rakennuksia, joissa noudatetaan samoja periaatteita kuin museoissa. Kun uudenlaista toimintaa sovitetaan vanhaan rakennukseen, tarvitaan mittavia tilamuutostöitä.”

Vankiloissa turvallisuus on iso osa-alue. ”Turvallisuus rakentamisen aikana varmistetaan hyvällä työmaasuunnittelulla. Tavarat ja työntekijät käyttävät aina eri reittejä kuin vangit, ja jokainen henkilö on turvaselvitetty.”

Riskienhallinta korostuu myös museoissa. ”Aineellisetkin vahingot ovat museoissa rahallisesti korvaamattomia, ja siksi palo- ja henkilöturvallisuus ovat ykkösasioita”, Tapani painottaa. ”Varaudumme riskeihin monin tavoin toimintasuunnitelmilla ja suojauskalustolla.”

Rakentamisen johtaminen vaatii jatkuvaa kehittymistä

Korjausrakentamisen osastolla on käynnissä satoja projekteja vuosittain. Tapanin päiviin kuuluu paljon neuvotteluja asiakkaiden, oman henkilökunnan ja Granlundin eri osastojen kanssa, mutta johtamis- ja kehittämistehtävien ohella hän haluaa pysytellä kosketuksissa käytännön työhön. ”Toimin koko ajan myös rakennuttajakonsulttina muutamassa hankkeessa.”

Vuosien mittaan Tapani on kartuttanut osaamistaan kymmenissä koulutuksissa ja kursseilla aina rakentamisen johtamisesta työturvallisuuteen ja puhtaudenhallintaan. ”Osallistun vuosittain myös juridiikkakursseille, koska alallamme on tunnettava eri urakkamuodot, sopimusehdot ja niiden sovellukset.”

Tapanin työpäivästä vähintään puolet kuluu liikkuessa paikasta toiseen, joten innokas pyöräilijä joutuu käyttämään työmatkoihin autoa. Vapaa-ajalla hän liikkuu niin paljon kuin mahdollista, ja pyöräily yhdistyy usein muihin rakkaisiin harrastuksiin, veneilyyn ja mökkeilyyn. ”Kesäaikaan auto on pitkälti narikassa”, hän toteaa.

Töihin korjausrakentamisen pariin?

Granlundin korjausrakentamisen osasto kasvaa ja hakee joukkoonsa uusia rakennuttajakonsultteja Helsinkiin, Rovaniemelle ja Vaasaan ja rakennustöiden valvojaa sekä LVI-töiden valvojaa Helsinkiin.

Lue lisää Granlundilaisten uratarinoita

Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?