Kiertotaloudesta tulee rakentamisen arkea
9.2.2021 – Miksi kiertotalous kannattaa huomioida rakennushankkeessa?
Luonnon kiertokulussa kaikki energia ja materiaali kiertää, eikä jätettä tule. Rakennusala taas on puhtaasti ihmisen toimintaa, jossa kaikki materiaali ei kierrä. Kiertotalous on muuttamassa tätä ajattelutapaa: lähtökohdaksi otetaan se, että kaikkien resurssien tulisi kiertää mahdollisimman tehokkaasti, oli kyse sitten energiasta tai materiaalista.
”Rakennussektori on globaalisti vastuussa 38 prosentista maailman hiilidioksidipäästöjen ilmastovaikutuksista. Yhdessä infrarakentamisen kanssa rakennussektori kuluttaa globaalisti noin 40–50 prosenttia raaka-aineista. Vähähiilisyyden rinnalla kiertotalous on yksi keino minimoida rakentamisen negatiivisia vaikutuksia. Vastuullinen alan toimija ottaa huomioon, mitä maailmassa tapahtuu”, sanoo Granlundin ympäristöasiantuntija Elina Ruoho.
Vastuullinen ja viisas toimija, sillä tulevaisuudessa rakennusalan ympäristövaikutuksia suitsitaan lainsäädännön avulla yhä enemmän. Myös esimerkiksi kunnilla on jo kaavoituksessa ja tonttien luovutuksissa ympäristön huomioivia, rakennuttajaa velvoittavia ehtoja. Ympäristösertifioinnit, kuten RTS, LEED ja BREEAM kannustavat osaltaan kiertotalousajatteluun.
Materiaalit kiertoon – kuinka materiaalien osalta voi panostaa kiertotalouteen?
Granlundilla kiertotalous on jo tietyssä laajuudessa arkea kaikissa rakennushankkeissa, esimerkiksi energian kierrätys huomioidaan käytännössä jokaisessa kohteessa. Nyt samaan käsittelyyn ovat tulossa mukaan materiaalit.
”Materiaalipuolen kiertotalouden huomioiminen on tullut paremmin mahdolliseksi ihan viime vuosina, kun tietoisuus on lisääntynyt ja materiaaleista on saatu enemmän tietoa. Rakennus ei ole vain rakennus, vaan materiaalipankki”, kertoo Granlundin elinkaarikonsultoinnin ryhmäpäällikkö Ulla Nykter.
Yksi keskeinen kiertotalousratkaisu rakentamisessa on valita jo kiertäneitä tai kierrätettävissä olevia materiaaleja. Jos jotain ollaan purkamassa, kannattaa kartoittaa miten materiaalia saadaan uusiokäytettyä tai kierrätettyä parhaalla tavalla.
”Olimme mukana Senaatin hankkeessa, jossa Maanmittauslaitoksen ja Verohallinnon tilat Porvoossa peruskorjattiin. Yhdessä eri suunnittelijoiden kanssa mietimme materiaalivaihtoehtoja eristeille ja pintamateriaaleille, jotka olivat kokonaan tai osittain kierrätetyistä materiaaleista, ja esimerkiksi vanhat alakatot käytettiin uudelleen. Myös irtokalustekilpailutuksessa huomioitiin kiertotalous ja vähämuovisuus. Lopputulos oli todella hyvä ja käyttäjä tyytyväinen”, Ruoho kertoo.
Kiertotalous osaksi hankesuunnittelua
Rakentamisessa kiertotalous linkittyy yhteen päästöohjauksen ja hiilijalanjälkilaskennan kanssa. Hiilijalanjälkilaskennan avulla voidaan esimerkiksi miettiä, kannattaako jokin kohde purkaa ja rakentaa kokonaan uusi vai peruskorjata olemassa olevaa rakennusta.
”Vertailulla voi olla isot vaikutukset materiaalisäästöihin. Hiilijalanjälkilaskentojen kautta meille on tullut valtavasti materiaaliosaamista ja tietämystä, miten ja missä osissa rakennusta materiaalia on mahdollista kierrättää”, Ruoho sanoo.
Vertailulla voi olla isot vaikutukset materiaalisäästöihin. Hiilijalanjälkilaskentojen kautta meille on tullut valtavasti materiaaliosaamista ja tietämystä, miten ja missä osissa rakennusta materiaalia on mahdollista kierrättää.
Elina Ruoho, Granlund Oy
Etenkin uudisrakentamisessa materiaalivaihtoehtojen ohella pohditaan energian kierrätystä. Kohteesta riippuen esimerkiksi hukkaenergian hyödyntäminen joko rakennuksessa tai alueellisessa järjestelmässä, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja vaikkapa energian varastointi voivat olla järkeviä vaihtoehtoja.
”Materiaali- ja energiapuolen lisäksi kiertotalouden näkökulmasta tärkeää on huomioida muunto- ja käyttöjousto, jotta rakennuksen elinkaaren aikana sitä pystytään korjaamaan ja muuntamaan mahdollisimman vähillä resursseilla”, Nykter sanoo.
”Kaikissa hankkeissa lopputuloksen pitää kuitenkin aina ensisijaisesti olla toimiva, turvallinen ja pitkäaikainen. Granlundilla kiertotalous otetaan luontevasti mukaan hankkeeseen osana suunnittelua, ei pääasiana”, Ruoho täydentää.
Haluatko tietää lisää?
Charlotte Nyholm
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka
Granlund designs specialised AI data centers for Nordic climate
29.10.2024 – The Artificial Intelligence boom creates a need for a new generation of data centers. An AI data center has unique…
- Data and digitalisation
Granlund’s employee satisfaction based on a strong corporate culture
29.10.2024 – At 94%, the majority of Granlund employees are happy with Granlund as a workplace. On a scale of 1–5, Granlund…
- Granlund
Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista
11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…
- Suunnittelu
HUS sairaalan toimenpidesiiven peruskorjaus parantaa energiatehokkuutta talotekniikalla
11.10.2024 – Meilahden sairaalan toimenpidesiipi uudistuu lähes vuosikymmenen kestävässä peruskorjauksessa. Laajan sairaalahankkeen talotekniikkasuunnittelusta vastaa Granlundin kokenut sairaalasuunnittelutiimi.
- Korjausrakentaminen
- Talotekniikka
Viiskorven energiaratkaisun luontovaikutukset huomioitiin jo selvitysvaiheessa
09.10.2024 – Espoon Viiskorpeen kaavoitettavalle kaupunkialueelle etsitään innovatiivista, kustannustehokasta ja ilmastokestävää energiajärjestelmää, jolla on mahdollisimman vähän negatiivisia luontovaikutuksia. Työ haluttiin aloittaa varhaisessa…
Vattendata flödar till Granlund Manager
08.10.2024 – Integrationen av Granlund Manager och Smartvatten gör uppföljningen och rapporteringen av vattenförbrukningen betydligt snabbare och tillförlitligare. De strängare kraven på…