Hyppää sisältöön
UutinenToimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon

Toimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon

24.3.2020 – Kiinteistöt ovat poikkeustilanteessa koronaepidemian edetessä. Tilojen käyttö ja ihmisten työtavat muuttuvat useissa rakennuksissa, joissakin toiminta lakkaa kokonaan. Asuinrakennuksissa tekniikka joutuu nyt aivan uuteen testiin, kun koko maailma on kotona.

Aihepiiri
Ylläpito
Jaa

Kuten niin monessa muussakin yrityksessä, myös Granlundilla asiantuntijat tekevät nyt töitä etänä enemmän kuin koskaan ennen. Toimistolla töitä tehdään vuoroissa, jotta porukka pystyy tekemään työnsä turvallisesti. 

Meille on tärkeää pitää käynnissä olevien hankkeiden ja kiinteistöjen ylläpidon pyörät pyörimässä niin normaalisti kuin mahdollista. Osaamisemme on kiinteistöjen omistajien ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaavien ammattilaisten käytössä aivan kuten tavallisesti. 

Älä jätä rakennusta heitteille

Tyhjiäkään rakennuksia ei pidä jättää oman onnensa nojaan, jos halutaan, että niihin on mukava palata, kun arki palaa taas ennalleen. Sen sijaan niiden toiminta kannattaa sopeuttaa oikealle tasolle. Rakennuksen ohjausta voi säätää ja sen energiankulutusta optimoida, mutta kaikkia hanoja ei kannata paniikissa reivata kiinni. 

”Tilojen tyhjinä tai vaajalla käytöllä ollessa kesälle suunniteltuja huoltotoimenpiteitä voi harkita tehtäväksi ennakkoon”, vinkkaa ryhmäpäällikkö Mika Virkki.

Sairaaloissa syytä varautua suuriin ihmismääriin

Tilojen käyttö voi sairaalakiinteistöissä elää valitettavasti myös aivan toiseen ääripäähän, jos tilat tulevat epidemian edetessä kuormittumaan. Myös näissä tilanteissa talotekniikan oikealla käytöllä voidaan parantaa ihmisten vointia ja jaksamista.

“Varsinkin kesää kohti mentäessä täydellä kapasiteetilla toimivien sairaaloiden ja terveydenhuoltolaitosten on hyvä varautua hyvissä ajoin siihen, että järjestelmillä saadaan tuotettua potilastyöhön parhaiten sopivat olosuhteet myös kesähelteillä”, korostaa suunnittelujohtaja Tapani Idman Granlundin sairaalasuunnittelusta.

Uusia ohjeita alalle

Viime viikolla eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi yhteenvedon koronaviruksen leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa. Me Granlundilla seuraamme tämän kaltaisia ohjeita huolellisesti. Tässä REHVAN yleisohjeet koronan torjuntaan kiinteistöissä. Ohjeita tulee soveltaa tapauskohtaisesta kuhunkin kiinteistöön ja tilanteeseen sopiviksi.

ILMANVAIHTO

  • riittävä jatkuva ilmanvaihto 24/7 vähentää altistusta
  • ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon
  • ei palautusilmaa
  • ikkunatuuletusta voidaan käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi

ILMANKOSTEUS

  • huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 %
  • alhainen ilmankosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen

LÄMPÖTILA

  • huonelämpötilalla ei ole merkitystä, lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 C lämpötiloissa

LAITTEET JA KANAVAT

  • mahdollisten vuotojen vuoksi regeneratiivista lämmöntalteenottoa vältettävä epidemian aikana
  • kanavien puhdistuksella ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu pintoihin)
  • ilmanvaihtolaitoksen suodattimilla ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (hiukkaskoko on 80-160 nm)
  • huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin HEPA-tasoa

LUE LISÄÄ

FINVAC, Kiinteistöjen hoito Korona-viruksen leviämisen torjunnassa
Hyvinvointi ensimmäisenä myös haastavissa olosuhteissa
Granlund varautuu koronaviruksen osalta suosimalla etätyötä

Haluatko kuulla lisää?

Mika Virkki

Solutions Sales Manager, Nordics & Baltics
Granlund Oy

Tapani Idman

Liiketoimintajohtaja, rakentamisen ja kiinteistökehityksen palvelut
Granlund Oy

Granlund Lahteen kaksi uutta osastoa ja johtajaa

08.05.2025 – Granlund Lahdessa palvelut monipuolistuvat ja osaaminen syvenee. Rakennusautomaatio-osastoa johtaa jatkossa Harri Samola ja rakennesuunnitteluosastoa Jani Kokkonen.

Uutinen

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

07.05.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi “unohtuu” usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Uutinen

Teollisuuden energiahankkeilla merkittävää säästöä

05.05.2025 – Energiankierrätys ja prosessien optimointi ovat tuoneet teollisuudelle isot energiansäästöt. Nyt energiahankkeissa on alkanut uusi vaihe, jonka keskiössä on tuotannon sähköistyminen.

Uutinen

Kasvupotentiaalia rakennesuunnittelun vastuullisuuspalveluissa 

02.05.2025 – Granlundin rakennesuunnittelu on kasvanut vauhdilla, ja palveluja tarjotaan jo 12 paikkakunnalla. Tulevaisuudessa kasvupotentiaalia nähdään esimerkiksi vastuullisuuspalveluissa.

Uutinen

Kylmälaitteiden uusinnassa tulee varautua tulevaan F-kaasuasetukseen

28.04.2025 – Kiinteistön jäähdytys- ja lämpöpumppuinvestoinneissa kannattaa huomioida kylmäaineiden kiristyvät käyttörajoitukset. Asiantuntija auttaa löytämään pitkällä aikavälillä kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

Uutinen

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?

22.04.2025 – Talotekniikan uusiminen on samalla mahdollisuus säästää merkittävästi energiaa. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat tuoda energiansäästöä jopa 25–40 prosenttia entiseen verrattuna.

Uutinen

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa

09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.

Uutinen

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa

03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.

Uutinen

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän

28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?