Hyppää sisältöön
UutinenVaasan keskussairaalan talotekniikka mallinnetaan Revit-ohjelmalla

Vaasan keskussairaalan talotekniikka mallinnetaan Revit-ohjelmalla

3.6.2019 – Tietomallinnus on Bothnia High 5 -projektiallianssin keskeinen työkalu koko hankkeen ajan. Granlund vahvistaa projektin myötä talotekniikkasuunnittelun Revit-osaamistaan myös Pohjanmaalla.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Granlund on mukana rakentamassa Vaasan keskussairaalan uutta H-rakennusta, joka toteutetaan Bothnia High 5 -allianssissa. Granlund Pohjanmaa vastaa projektin talotekniikan suunnittelusta. Vaativa sairaalahanke mallinnetaan Revit-ohjelmalla, joka mahdollistaa sujuvan ja sijainnista riippumattoman suunnittelutyön eri toimialojen välillä.

”H-uudisrakennus rakennetaan keskelle olemassa olevaa sairaala-aluetta. Tarkka tietomallintaminen on yksi projektin avaintavoitteista ja todella tärkeää jo senkin vuoksi, että rakennuksen alle jää nykyisiä tunneliverkostoja. Projektissa tulee tietomallintaa uuden rakennuksen lisäksi liittymät nykyisiin rakennuksiin ja se, kuinka uusi rakennus sovitetaan sairaalaympäristöön”, kuvaa projektin talotekniikan suunnittelusta vastaava Kari Rintamäki Granlundilta.

Revit-ohjelma tuo talotekniikan suunnitteluun paljon uusia toimintamalleja verrattuna AutoCAD-pohjaiseen työskentelyyn. Projektissa oleville Granlund Vaasan suunnittelijoille uuden ohjelman opiskelu on ollut myönteinen haaste, ja Revit nähdään tulevaisuuden työkaluna. Alkuun pääsemisessä ja ongelmien ratkaisussa auttoi Granlundin emoyhtiöstä saatu tuki.

”Aluksi mallintaminen oli melko haastavaa, koska työskentely ei tapahdu samalla tavalla kuin AutoCAD-puolella. Ohjelman tietyt niksit täytyy oppia, ennen kuin käyttö sujuvoituu. Revit kuitenkin mahdollistaa paljon entiseen työskentelytapaan verrattuna. Parempien 3D-ominaisuuksen avulla tietomallia on helpompi tarkastella mallinnuksen aikana ilman erillistä ohjelmaa. Revitissä koko tietomalli voidaan myös tehdä samaan tiedostoon, ja tätä mallia pystyy muokkaamaan useampi suunnittelija yhtä aikaa. Lisäksi standardin mukaisen IFC-mallin koko rakennuksen LVI-tekniikasta saa muutamalla klikkauksella”, kertoo hankkeen ilmanvaihtosuunnittelusta vastaava Granlundin Jukka Holmi.

Revit-ohjelma käytössä suunnittelusta rakentamiseen ja ylläpitoon

Revit-ohjelmisto otettiin projektissa käyttöön erityisesti tilaajan toiveesta. Tavoitteena oli päästä eroon ylimääräisestä kuvien ja tiedostojen lähettämisestä edestakaisin osapuolilta toisille. Allianssissa kaikki suunnittelu tehdään käytännössä Revit-ohjelmalla: arkkitehti käyttää sitä rakennuksen suunnitteluun, kaikki rakenteet löytyvät ohjelmasta ja talotekniikka sekä sairaalalaitteet suunnitellaan ohjelmalla. Revitin pilvipalvelun BIM 360 Designin avulla mallinnusta voidaan tehdä missä vain, mistä on hyötyä esimerkiksi hankkeen Big Room -työskentelyssä.

Suunnitteluvaiheen lisäksi on myös tarkoitus, että Revit-ohjelmaa voidaan hyödyntää työmaalla rakennusvaiheessa – ja tulevaisuudessa rakennuksen ylläpidossa.

”Rakennusvaiheessa Revitistä on todella paljon hyötyä. Kun työmaa saadaan toimimaan mallin mukaan ja tiedot löytyvät pilvipalvelusta, myös paperin ja piirustuksien määrä vähenee. Älykästä tietomallia voidaan lisäksi hyödyntää rakennuksen ylläpidossa sen jälkeen, kun se on valmistunut vuonna 2022. Kolmen vuoden aikana ohjelma todennäköisesti myös kehittyy entisestään ja tarjoaa lisää mahdollisuuksia kunnossapitoon”, sanoo projektin LVIA-valvoja Stefan Nygård Vaasan keskussairaalasta.

Lue lisää H-uudisrakennushankkeen etenemisestä ja Bothnia High 5 -projektiallianssista

Bothnia High 5 -allianssi siirtyi kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen, kun YIT, Ramboll Finland, Raami Arkkitehdit, Arkkitehdit Kontukoski, Granlund Pohjanmaa ja Vaasan sairaanhoitopiiri allekirjoittivat toteutusvaiheen allianssisopimuksen 3.6.2019.

Mitä tietoa etsit?