Hyppää sisältöön
UutinenHiilineutraalius on kiinteistö- ja rakennusalan seuraava suuri askel

Hiilineutraalius on kiinteistö- ja rakennusalan seuraava suuri askel

13.12.2019 – Ympäristövastuu ja energia-alan murros näkyvät kiinteistö- ja rakennusalalla yhä enemmän. Edelläkävijät asettavat itselleen kunnianhimoisia tavoitteita ja ovat eturintamassa viemässä rakentamista ja kiinteistönpitoa kohti hiilineutraaliutta.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Hiilineutraalius kiinnostaa kiinteistösijoittajia. Kun tehdään valintoja kannattavista sijoituskohteista, vastuullisuus nousee esiin uutena trendinä. Granlund Consultingin toimitusjohtaja Miia Anttilan mukaan organisaatioiden on tänä päivänä yhä vaikeampi ohittaa ympäristöön ja ilmastoon liittyvää yhteiskuntavastuuta.

”Ympäristötoimenpiteet yhdistyvät kannattavaan liiketoimintaan. Ympäristö onkin tärkeää huomioida strategiatasolla osana laajempaa kiinteistö- ja energiajohtamista”, Anttila sanoo.

Samalla taloudelliset tavoitteet ovat muuttuneet. ”Enää ei puhuta vain energian kustannussäästöistä, vaan lasketaan tuottoa. Seuraavaksi energiasäästöistä tulee sijoitusinstrumentti.”

Seuraavaksi energiasäästöistä tulee sijoitusinstrumentti.

Matkalla energiatehokkuudesta materiaalitehokkuuteen

Strategiatasolta on vielä pitkä matka konkreettisiin toimenpiteisiin. Mediassa esitetään usein mustavalkoisia väittämiä eri toimenpiteiden vaikutuksista.

”Vastuullisuutta on, että strategiasta rakennetaan faktoihin perustuva kokonaisuus, jolla tavoitteet saavutetaan”, toteaa Granlund Consultingin liiketoiminnan kehityspäällikkö Ulla Nykter.

Nyt jo merkittävä osa toimijoista tekee energiatehokkuustoimenpiteitä, ja edelläkävijöiksi ovat nousseet ne, jotka huomioivat myös hiilijalanjäljen ja materiaalitehokkuuden. Edelläkävijät miettivät, miten tavoitteet huomioidaan kaikessa toiminnassa. Silloin ympäristötietoisesta tekemisestä tulee osa arjen kiinteistöjohtamista.

”Samalla mietitään uusia kunnianhimoisempia tavoitteita ja avauksia”, Nykter lisää.

Toisille nämä tarkoittavat puurakentamisen lisäämistä, toisille puolestaan tiukempaa integroitumista osaksi ympäröivää energiajärjestelmää kulutusjoustoineen. Nykterin mukaan edelläkävijät tiedostavat, että toimenpiteitä vaaditaan useilla sektoreilla.

Edelläkävijöiksi ovat nousseet ne, jotka huomioivat myös hiilijalanjäljen ja materiaalitehokkuuden.

Omalla työllä voi vaikuttaa yhteiskuntaan

Kiinteistö- ja rakennusalan päästöjen vähentäminen on yksi Granlundin tärkeimmistä kehityskohteista ja tavoitteista.

”Lisäksi asiantuntijoillamme on vahva henkilökohtainen halu vaikuttaa yhteiskuntaan”, Anttila korostaa.

Hiilineutraaliuteen pyrkiminen vaatii sekä laajojen kokonaisuuksien ymmärrystä että erikoisosaamista.

”Molempia tarvitaan. Esimerkiksi päästökompensaatio-osaamisemme on Suomessa vielä harvinaista.”

Moni toimiikin näkyvästi ilmasto- ja energiavaikuttajana. ”Esimerkiksi energia-asiantuntijamme Erja Reinikainen sai juuri elinkeinoministeri Katri Kulmunilta EnergiaTsemppari -palkinnon pitkästä ja menestyksellisestä työstä energiatehokkuuden edistämiseksi.”

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?