Ympäristövastuullisuus hotellibisneksessä: Miten kiinteistöjä voidaan parantaa?
12.11.2019 – Ympäristöasioiden rooli kasvaa matkailualalla, mikä näkyy myös hotellikiinteistöjen rakentamisessa ja ylläpidossa. Sokotelin toimitusjohtaja Jarkko Härmälä valottaa, kuinka heillä tavoitellaan kestävämpää toimintaa.

Ympäristövastuullisuus on vahvasti esillä matkailualalla, ja se vaikuttaa myös hotellialan toimijoihin. SOK:n majoitus- ja ravintolapalveluihin keskittyvä tytäryhtiö Sokotel Oy operoi Suomessa seitsemää Radisson Blu -hotellia ja 14 Sokos-hotellia. Kaikki hotellit on sertifioitu kansainväliseen Green Key -merkkiin, jonka avulla edistetään kestävämpää matkailua. Tätä tavoitellaan esimerkiksi vaikuttamalla jätteiden, ruokahävikin sekä energian- ja vedenkulutuksen määrään.
”Ympäristöasiat ovat viime vuosien aika nousseet maailmanlaajuiseen tietoisuuteen, mikä näkyy myös S-ryhmän kaikessa toiminnassa. Green Key -sertifikaattiin sitoutumisen lisäksi hyödynnämme esimerkiksi uusiutuvaa sähköä, jota S-ryhmä tuottaa itse paljon. Hotellirakennuksien remonteissa ja uudishankkeissa puolestaan panostetaan uuteen teknologiaan, jotta hyödyt saadaan irti”, kertoo Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä.
Matkailualalla ympäristöasioiden rooli vain kasvaa tulevaisuudessa. Ympäristöjohtaminen vaatii monipuolista kokonaisuuden hallintaa, jossa tulee huomioida kiinteistöjen lisäksi hankintaketjut ja palveluntarjonta. ”Suunnitelmallisella kehitystyöllä asioita pystytään tekemään ympäristöystävällisemmin ilman, että se vaikuttaa asumismukavuuteen. Koko yhtiön sähkön- ja vedenkulutus onkin laskenut n. 10 % per käytetty huone. Uudistettujen ja uusien hotellien tehokkuus tuo merkittävää kustannussäästöä yhtiölle ja samalla meidän asiakastyytyväisyys on kasvussa”, Härmälä lisää.
Vastuullisuuden kehittäminen
Ympäristövastuullisuus hotellibisneksessä lähtee rakentamisesta. Uusissa hankkeissa katsotaan yhdessä kiinteistönomistajan kanssa, mitä lähdetään tavoittelemaan. Nykyään uudet hotellirakennukset tehdään ympäristöluokitusten mukaan, esimerkiksi Sokotelin Torni-hotelli Tampereella ja Tripla-hotelli Helsingissä on tehty vastuullisuus edellä.
”Ympäristövastuullisuuden tavoitteleminen lähtee dialogista ja yhteisestä visiosta niin uusien hankkeiden kuin vanhempien kiinteistöjen peruskorjausten osalta. Kiinteistönomistaja tulee mukaan hyvin siinä vaiheessa, kun tehdään peruskorjaushankkeita ja valitaan teknisiä ratkaisuja. Kiinteistöjen ylläpito on Sokotelin kontolla, ja me toimimme hiilijalanjäljen pienentämiseksi sen suhteen.”
Ympäristövastuullisuuden kehittäminen ei ole vain kiinteistönomistajan ja vuokralaisen asia, vaan dialogia olisi hyvä käynnistää myös infrastruktuurin suuntaan. Kun kaupunki tai julkinen hallinto on mukana keskustelussa, päästään pohtimaan erilaisia ratkaisuja esimerkiksi lämmön- tai energiantuotantoon liittyen.
”Hyvä esimerkki yhteistyöstä löytyy Tampereelta, jossa Ilves-hotellin jäähdytys hoidetaan Tammerkosken vettä hyödyntämällä”, Härmälä kertoo.
Valokuva: SOK
Tämä artikkeli on Granlundin energia- ja ympäristöasioita käsittelevän juttusarjan kolmas osa. Kiinteistöjen energia- ja ympäristöjohtamisella on suuret mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään, sillä rakennusten lämmitys muodostaa noin neljänneksen energian kokonaiskulutuksesta. Granlund Consultingin energiatiimissä työskentelee yli 50 asiantuntijaa.
Lue juttusarjan muut osat:
Energia-alan muutos näkyy myös kiinteistöissä
Ympäristöjohtaminen kiinteistö- ja rakennusalalla – missä mennään?

Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi
18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.
- Vastuullisuus

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?
16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.
- Data ja digitalisaatio
- Energia

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa
13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.
- Yrityskaupat

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon
10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.
- Vastuullisuus

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä
05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
- Data ja digitalisaatio
- Tuottavuus

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa
03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.
- Granlund
- Yrityskaupat

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti
02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.
- Vastuullisuus

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja
27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.
- Nimitykset

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja
19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…