Hyppää sisältöön
Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.9.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne on vältettävissä, ja vieläpä helposti ja edullisesti 4D-hankepalvelulla.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

4D-hankepalvelu on rakennusalalla suhteellisen uusi palvelu. Käytännössä kyse on rakennushankkeen suunnittelusta ja rakentamisen visualisoinnista tietomallien avulla 4D-ohjelmistossa. Myös seuranta ja tuotannonohjaus tehdään samassa ympäristössä. Kun suunnittelua ja rakentamista seurataan helposti ymmärrettävällä tavalla, vältetään virheitä, turhia töitä ja hedelmätöntä kiistelyä.

Lue, miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa!

1. Läpinäkyvä ja kaikille sama aikataulu

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä. Yhteinen käsitys aikatauluista varmistaa, että kaikki ymmärtävät oman työnsä lisäksi, mitä muut tekevät ja tarvitsevat. Näet hetkessä, mitä tapahtuu, kuinka paljon, missä, kuka ja milloin.

Visuaalisuus helpottaa myös päätöksentekoa. Kun aikataulut havainnollistetaan 3D-ympäristössä, päätöksentekijöiden ei tarvitse osata lukea piirustuksia. Jokainen ymmärtää, mistä puhutaan, näkee valintojensa vaikutukset ja pystyy tekemään saamiensa tietojen pohjalta hyviä päätöksiä.

Kaikille yhteinen aikataulu on läpinäkyvä ja uskottava. Kun ongelmat havaitaan yhdessä, ne on helpompi myös ratkaista yhdessä.

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä.

2. Suunnittele ja rakenna hanke ensin virtuaalisesti

Aikataulujen 4D-visualisointi voidaan aloittaa heti, kun kohteen ensimmäinen konseptimalli on valmis. Näin rakennushankkeessa voidaan verrata eri vaihtoehtoja sekä niiden vaikutusta aikatauluun ja kustannuksiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Usein aikataulun vaikutusta kustannuksiin ei oteta huomioon hankesuunnittelussa, jolloin päätökset tehdään puhtaasti rakentamiskustannusten näkökulmasta. Aikataulusuunnittelussa työmaa visualisoidaan siten, että malli vastaa sitä, miltä kohde oikeasti näyttää työmaalla. Projektin kesto lasketaan määrien menekkien perusteella, ja myös aikataulun seuranta ja tuotannonohjaus perustuvat matematiikkaan, ei arvauksiin.

Toimitus- ja kustannusvarmuus paranee selvästi, kun 4D-visualisointi aloitetaan ajoissa, ennen kuin asioita on lyöty lukkoon. Asennusjärjestys sidotaan sijaintitietoihin, ja aikataulusuunnittelussa huomioidaan myös rakentamisen tahti, logistiikka, työmaan tilavaraukset ja käyttövaiheen vaatimukset.

3.Yksi työkalu koko hankkeen seurantaan ja ohjaamiseen

4D-hankepalvelulla voidaan ohjata runkotöiden, talotekniikka-asennusten tai vaikkapa työmaatoteutuksen aikatauluja. Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä käyttöönottoon asti.

Palvelumme sisältääkin itse asiassa enemmän kuin vain 4D-aikataulun ja suunnittelun. Sama työkalu toimii yhteistyöalustana, jolla vertaillaan vaihtoehtoja ja etsitään hankkeelle järkevin toteutustapa. Paras tapa ohjata hanketta proaktiivisesti löytyy jopa silloin, kun jo aavistellaan viivästystä. 4D-hankepalvelu tehostaa myös määrälaskentaa ja toteumatiedon keruuta sekä tukee suunnittelun, hankintojen ja tuotannon ohjausta.

Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä asti.

Ja jos 4D-hankepalvelun hinta huolettaa, tutustu läpinäkyvään hinnastoomme. Lupaamme, että kustannus kuittaantuu työmaalla moneen kertaan. Riittää, että palvelun avulla vältetään yksi turha maarakennusvaihe, purkutyö, nosturin käyttö tai päivän viivästys. Tavoitteena on, että muutostöiden määrä laskee huomattavasti ja projektin läpimenoaikaa lyhenee. Näin hanke alkaa tuottaa nopeammin.

Kerromme seuraavassa blogissa tarkemmin, mitä 4D-hankepalvelu merkitsee rakennushankkeen eri vaiheissa talotekniikka-asennusten, maarakennustöiden, runkorakentamisen tai sisätöiden kannalta. Sama työkalu toimii myös teollisuus- ja infrahankkeissa. Pysy kuulolla!

Haluatko kuulla lisää 4D -aikataulutuksesta?

Jos haluat kuulla lisää palvelustamme, varaa juttutuokio Jouni Ojalan kanssa!

Haluatko kuulla lisää?

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Katja Sipilä

Kehityspäällikkö
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?

06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…

Blogi

Älykäs kiinteistöportfolio tukee hiilineutraaliutta ja laadukasta käyttäjäkokemusta

30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…

Blogi

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?

01.06.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?