Hyppää sisältöön
Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!

20.9.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne on vältettävissä, ja vieläpä helposti ja edullisesti 4D-hankepalvelulla.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

4D-aikataulutus on rakennusalalla suhteellisen uusi palvelu. Käytännössä kyse on rakennushankkeen suunnittelusta ja rakentamisen visualisoinnista tietomallien avulla 4D-ohjelmistossa. Myös seuranta ja tuotannonohjaus tehdään samassa ympäristössä. Kun suunnittelua ja rakentamista seurataan helposti ymmärrettävällä tavalla, vältetään virheitä, turhia töitä ja hedelmätöntä kiistelyä.

1. Läpinäkyvä ja kaikille sama aikataulu

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä. Yhteinen käsitys aikatauluista varmistaa, että kaikki ymmärtävät oman työnsä lisäksi, mitä muut tekevät ja tarvitsevat. Näet hetkessä, mitä tapahtuu, kuinka paljon, missä, kuka ja milloin.

Visuaalisuus helpottaa myös päätöksentekoa. Kun aikataulut havainnollistetaan 3D-ympäristössä, päätöksentekijöiden ei tarvitse osata lukea piirustuksia. Jokainen ymmärtää, mistä puhutaan, näkee valintojensa vaikutukset ja pystyy tekemään saamiensa tietojen pohjalta hyviä päätöksiä.

Kaikille yhteinen aikataulu on läpinäkyvä ja uskottava. Kun ongelmat havaitaan yhdessä, ne on helpompi myös ratkaista yhdessä.

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä.

2. Suunnittele ja rakenna hanke ensin virtuaalisesti

Aikataulujen 4D-visualisointi voidaan aloittaa heti, kun kohteen ensimmäinen konseptimalli on valmis. Näin rakennushankkeessa voidaan verrata eri vaihtoehtoja sekä niiden vaikutusta aikatauluun ja kustannuksiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Usein aikataulun vaikutusta kustannuksiin ei oteta huomioon hankesuunnittelussa, jolloin päätökset tehdään puhtaasti rakentamiskustannusten näkökulmasta. Aikataulusuunnittelussa työmaa visualisoidaan siten, että malli vastaa sitä, miltä kohde oikeasti näyttää työmaalla. Projektin kesto lasketaan määrien menekkien perusteella, ja myös aikataulun seuranta ja tuotannonohjaus perustuvat matematiikkaan, ei arvauksiin.

Toimitus- ja kustannusvarmuus paranee selvästi, kun 4D-visualisointi aloitetaan ajoissa, ennen kuin asioita on lyöty lukkoon. Asennusjärjestys sidotaan sijaintitietoihin, ja aikataulusuunnittelussa huomioidaan myös rakentamisen tahti, logistiikka, työmaan tilavaraukset ja käyttövaiheen vaatimukset.

3.Yksi työkalu koko hankkeen seurantaan ja ohjaamiseen

4D-hankepalvelulla voidaan ohjata runkotöiden, talotekniikka-asennusten tai vaikkapa työmaatoteutuksen aikatauluja. Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä käyttöönottoon asti.

Palvelumme sisältääkin itse asiassa enemmän kuin vain 4D-aikataulun ja suunnittelun. Sama työkalu toimii yhteistyöalustana, jolla vertaillaan vaihtoehtoja ja etsitään hankkeelle järkevin toteutustapa. Paras tapa ohjata hanketta proaktiivisesti löytyy jopa silloin, kun jo aavistellaan viivästystä. 4D-hankepalvelu tehostaa myös määrälaskentaa ja toteumatiedon keruuta sekä tukee suunnittelun, hankintojen ja tuotannon ohjausta.

Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä asti.

Ja jos 4D-hankepalvelun hinta huolettaa, tutustu läpinäkyvään hinnastoomme. Lupaamme, että kustannus kuittaantuu työmaalla moneen kertaan. Riittää, että palvelun avulla vältetään yksi turha maarakennusvaihe, purkutyö, nosturin käyttö tai päivän viivästys. Tavoitteena on, että muutostöiden määrä laskee huomattavasti ja projektin läpimenoaikaa lyhenee. Näin hanke alkaa tuottaa nopeammin.

Blogin ovat kirjoittaneet Granlundin digitaalisten hankepalveluiden johtaja Jouni Ojala sekä Katja Sipilä.

Haluatko kuulla lisää 4D-aikataulutuksesta? Varaa aika!

Jos haluat kuulla lisää palvelustamme, varaa juttutuokio Jouni Ojalan kanssa!

Lisätietoa

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?