Hyppää sisältöön
Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.9.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne on vältettävissä, ja vieläpä helposti ja edullisesti 4D-hankepalvelulla.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

4D-aikataulutus on rakennusalalla suhteellisen uusi palvelu. Käytännössä kyse on rakennushankkeen suunnittelusta ja rakentamisen visualisoinnista tietomallien avulla 4D-ohjelmistossa. Myös seuranta ja tuotannonohjaus tehdään samassa ympäristössä. Kun suunnittelua ja rakentamista seurataan helposti ymmärrettävällä tavalla, vältetään virheitä, turhia töitä ja hedelmätöntä kiistelyä.

1. Läpinäkyvä ja kaikille sama aikataulu

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä. Yhteinen käsitys aikatauluista varmistaa, että kaikki ymmärtävät oman työnsä lisäksi, mitä muut tekevät ja tarvitsevat. Näet hetkessä, mitä tapahtuu, kuinka paljon, missä, kuka ja milloin.

Visuaalisuus helpottaa myös päätöksentekoa. Kun aikataulut havainnollistetaan 3D-ympäristössä, päätöksentekijöiden ei tarvitse osata lukea piirustuksia. Jokainen ymmärtää, mistä puhutaan, näkee valintojensa vaikutukset ja pystyy tekemään saamiensa tietojen pohjalta hyviä päätöksiä.

Kaikille yhteinen aikataulu on läpinäkyvä ja uskottava. Kun ongelmat havaitaan yhdessä, ne on helpompi myös ratkaista yhdessä.

4D-visualisoinnin suurimpia etuja on yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä.

2. Suunnittele ja rakenna hanke ensin virtuaalisesti

Aikataulujen 4D-visualisointi voidaan aloittaa heti, kun kohteen ensimmäinen konseptimalli on valmis. Näin rakennushankkeessa voidaan verrata eri vaihtoehtoja sekä niiden vaikutusta aikatauluun ja kustannuksiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Usein aikataulun vaikutusta kustannuksiin ei oteta huomioon hankesuunnittelussa, jolloin päätökset tehdään puhtaasti rakentamiskustannusten näkökulmasta. Aikataulusuunnittelussa työmaa visualisoidaan siten, että malli vastaa sitä, miltä kohde oikeasti näyttää työmaalla. Projektin kesto lasketaan määrien menekkien perusteella, ja myös aikataulun seuranta ja tuotannonohjaus perustuvat matematiikkaan, ei arvauksiin.

Toimitus- ja kustannusvarmuus paranee selvästi, kun 4D-visualisointi aloitetaan ajoissa, ennen kuin asioita on lyöty lukkoon. Asennusjärjestys sidotaan sijaintitietoihin, ja aikataulusuunnittelussa huomioidaan myös rakentamisen tahti, logistiikka, työmaan tilavaraukset ja käyttövaiheen vaatimukset.

3.Yksi työkalu koko hankkeen seurantaan ja ohjaamiseen

4D-hankepalvelulla voidaan ohjata runkotöiden, talotekniikka-asennusten tai vaikkapa työmaatoteutuksen aikatauluja. Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä käyttöönottoon asti.

Palvelumme sisältääkin itse asiassa enemmän kuin vain 4D-aikataulun ja suunnittelun. Sama työkalu toimii yhteistyöalustana, jolla vertaillaan vaihtoehtoja ja etsitään hankkeelle järkevin toteutustapa. Paras tapa ohjata hanketta proaktiivisesti löytyy jopa silloin, kun jo aavistellaan viivästystä. 4D-hankepalvelu tehostaa myös määrälaskentaa ja toteumatiedon keruuta sekä tukee suunnittelun, hankintojen ja tuotannon ohjausta.

Suurimmat hyödyt saavutetaan, kun visualisoinnilla ohjataan koko hanketta aina ensimmäisestä päivästä asti.

Ja jos 4D-hankepalvelun hinta huolettaa, tutustu läpinäkyvään hinnastoomme. Lupaamme, että kustannus kuittaantuu työmaalla moneen kertaan. Riittää, että palvelun avulla vältetään yksi turha maarakennusvaihe, purkutyö, nosturin käyttö tai päivän viivästys. Tavoitteena on, että muutostöiden määrä laskee huomattavasti ja projektin läpimenoaikaa lyhenee. Näin hanke alkaa tuottaa nopeammin.

Blogin ovat kirjoittaneet Granlundin digitaalisten hankepalveluiden johtaja Jouni Ojala sekä Katja Sipilä.

Haluatko kuulla lisää 4D-aikataulutuksesta? Varaa aika!

Jos haluat kuulla lisää palvelustamme, varaa juttutuokio Jouni Ojalan kanssa!

Lisätietoa

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?