Hyppää sisältöön
Tero Koikkalainen, rakennesuunnittelun osastonjohtaja

Tero Koikkalainen, rakennesuunnittelun osastonjohtaja

Rakennesuunnittelun osastonjohtaja Tero Koikkalaisen mukaan rakennesuunnittelijoilta vaaditaan tulevaisuudessa yhä enemmän erikoisosaamista esimerkiksi rakennusfysiikasta ja hiilioptimoinnista.

Rakennesuunnittelija pääsee erikoistumaan vaativiin kohteisiin

Granlundin rakennesuunnittelun osastonjohtaja Tero Koikkalaisen mielestä rakennesuunnittelijoilta vaaditaan tulevaisuudessa erikoistumista. Siihen Granlundin monimuotoiset hankkeet aina parkkihalleista kylpylöihin ja teollisuuslaitoksista terveydenhuoltoon antavat paljon mahdollisuuksia. Yksi erikoistumisalueista on rakennusfysikaalinen suunnittelu.

“Rakenteet joutuvat yhä suuremmalle kosteusrasitukselle, kun ilmastonmuutos lisää äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten viistosateita ja suuria lämpötilan vaihteluita.”

Lisäksi monet kiinteistönomistajat ovat asettaneet hiilineutraaliustavoitteen, joka asettaa vaatimuksia rakenteiden hiilijalanjäljen optimoinnille. Rakennuksen hiilijalanjäljen laskeminen tulee pian myös viranomaisvaatimukseksi. Koikkalainen korostaa rakennesuunnittelun merkitystä myös rakennuksen energiatehokkuudelle.

“Ratkaisevaa on kokonaisuuden ymmärtäminen aina talotekniikasta rakenteiden suunnitteluun.”

Vaativien erikoiskohteiden, kuten esimerkiksi kylpylöiden, rakennesuunnittelu motivoi sekä rakennesuunnittelun osastonjohtaja Tero Koikkalaista että projektipäällikkö Anu Sahia.

Kokonaissuunnitteluhankkeissa jaetaan osaamista

Granlundin hankkeissa tehdäänkin töitä yhdessä yli osasto- ja toimialarajojen. Alliansseissa yritysten väliset rajat hälvenevät, ja kokonaissuunnitteluhankkeissa yhteistyö on saumatonta talon sisällä.

“Pystymme Granlundilla tarjoamaan hankkeisiin rakennesuunnittelun lisäksi esimerkiksi talotekniikka– ja arkkitehtisuunnittelun, kuntotutkimukset, kustannus- ja hiilijalanjälkilaskennan sekä kiertotalouskonsultoinnin ja purkukartoitukset“, Koikkalainen luettelee.

Tehokas tiedonkulku on kokonaissuunnittelussa tärkeä valtti. Esimerkiksi kuntotutkimukset tarjoavat lähtötiedot rakennesuunnitteluun, ja rakennemalli tarvitaan hiilijalanjälki- ja kustannuslaskentaa varten. Asiantuntemusta jaetaan matalalla kynnyksellä.

“Rakennesuunnittelijamme voivat luonnostella kustannuslaskijallemme vaikkapa tietyn kohteen pilarijaon tai arvioida kerrostalon kerrosmäärän vaikutusta perustusmateriaalien määrään hiililaskentaa varten.”

Tero Koikkalainen ja Anu Sahi tutkivat Vierumäen Holiday Club -kylpylän rakenteita.

Konversiohankkeet edistävät kestävää rakentamista

Kestävää rakentamista edistävät monet konversiohankkeet eli käyttötarkoituksen muutokset. Tyhjillään oleville tiloille suunnitellaan uutta käyttöä, ja samalla rakenteita tarkastellaan uudesta näkökulmasta.

“Jos esimerkiksi toimistotalo muutetaan hammashoitolaksi, rakenteiden on kestettävä painavampien laitteiden takia suurempia kuormia”, Koikkalainen sanoo.

Myös rakennusfysiikka korostuu. Usein tavoitteena on parantaa vanhojen rakenteiden paloturvallisuutta, ääneneristävyyttä ja kosteudenhallintaa.

“Lisäksi monet laitteet voivat aiheuttaa melua ja värähtelyä, mikä on huomioitava rakenneratkaisuissa.”

Hyvä ilmapiiri yhdistää

Osastonjohtaja seuraa näköalapaikalta projekteja, joiden parissa rakennesuunnittelijat askaroivat, mutta vaativat erikoiskohteet houkuttelevat sovittelemaan myös omalle työpöydälle jonkin verran suunnittelutöitä. Esimerkiksi monimuotoisissa peruskorjaushankkeissa kiinnostavaa ovat useat eri aikakerrostumat ja ikäkausien tyyppiratkaisut.

“Lisäksi erikoisemmissa kohteissa, kuten teollisuushankkeissa ja turvaluokitelluissa kohteissa, käyttötarkoitus voi vaatia mielenkiintoisia erikoisrakenteita.”

Rakennesuunnittelijana Koikkalaisesta suurin palkinto on valmis rakennus, mutta joka päivä lämmittää myös työporukan hyvä yhteishenki. Ilmapiiri on yhtä hyvä pääkonttorilla ja aluetoimistoissa.

“Pidän erityisesti siitä, että organisaatiomme on suoraviivainen. Hierarkkisuutta on meillä hyvin vähän.”

“Rakenteet joutuvat yhä suuremmalle kosteusrasitukselle, kun ilmastonmuutos lisää äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten viistosateita ja suuria lämpötilan vaihteluita.”

Tero Koikkalainen, rakennesuunnittelun osastonjohtaja

Työkaveriksi Terolle?

Laajennamme rakennesuunnittelun toimintaamme ja tarjoamme vaikuttavia töitä rakennesuunnittelun erikoisosaajille.

Lue lisää granlundilaisten uratarinoita

Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.

Vaikuttavia töitä rakennesuunnittelun erikoisosaajille

Rakennesuunnittelulla on suuri vaikutus rakentamisen hiilijalanjälkeen, elinkaarikestävyyteen ja luontovaikutuksiin. Kokoamme nyt rakennesuunnittelun erikoisasiantuntijoiden tiimiä, joka ottaa vastuulleen kaikkein kinkkisimmät kohteet ja haastavimmat olosuhteet. Olemme laajentamassa rakennesuunnittelun toimintaa valtakunnallisesti useille alueillemme – tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme.

Mitä tietoa etsit?