Hyppää sisältöön
Uutinen10 Kysymystä energiamurroksesta

10 Kysymystä energiamurroksesta

29.6.2022 – Ota tiedot haltuun kiinteistö- ja rakennusalaan vahvasti vaikuttavasta energiamurroksesta! Vastaajina toimivat energiamurroksen asiantuntijat Asta Autelo Granlundilta ja Aki Toivanen Vanguard Consulting Oy:sta.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Kysymys 1: Kun energiamurros etenee, miten erilainen maailma on vuonna 2040?

• Kiinteistöt ovat osa energiaverkkoa tuottamalla ja varastoimalla energiaa ja joustamalle energian käytössä.
• Länsimaat ovat lähellä hiilineutraaliutta ja investointeja tämän eteen on tapahtunut vuosi vuodelta enemmän.
• Sektori-integraatio on tapahtunut.
• Vedyn hyödyntäminen on arkipäivää.

Kysymys 2: Mikä on kiinteistöalan energiamurrosta eniten ajava voima: regulaatio, raha vai kiinteistön omistajan aito halu vaikuttaa ilmastoon?

• Tahto tulee ihmisistä. Ihmisiä ajaa vahvasti lapsien ja seuraavien sukupolvien hyvinvointi, se lienee on kantava voima monella päättäjällä. Tämä pätee kiinteistöomistajiin kuin myös sijoittajiin ja poliitikkoihin.
• Motivaatio tulee taloudesta: taloudelliset kannusteet ovat tulleet myös ilmeisiksi. Kun energiainvestointien kustannushyödyt ja merkitys kassavirtaan korostuvat, investointipäätösten tekeminen helpottuu entisestään.
• Keinot tulevat regulaatiosta: siinä missä perusmarkkinatalous tarvitsee sääntöjä, myös siirtymä hiilineutraaliuteen vaatii omat sääntönsä. Mutta ne pitää olla samat kaikille!

Ihmisiä ajaa vahvasti lapsien ja seuraavien sukupolvien hyvinvointi.

Kysymys 3: Mitä energia-alan sektori-integraatio tarkoittaa ja miten se vaikuttaa energiamurrokseen?

• Se tarkoittaa energian tuotanto- ja jakeluketjujen integraatiota merkittävien kuluttajien, kuten liikenteen, kiinteistöjen ja teollisuuden kanssa. Tämä tehdään, jotta eri osapuolet voivat tasata kulutus- ja tuotantopiikkejään.
• Uusiutuvan tuotannon kasvaessa tuotanto- ja hintavaihtelut ovat suuria ja jatkuvia. Älykäs kiinteistö pystyy seuraamaan muutoksia ja hyödyntämään edulliset tunnit ja välttämään kalleimmat.

Tuotanto- ja hintavaihtelut ovat suuria ja jatkuvia.

Kysymys 4: Millaiseen energiamurrokseen pyritään lainsäädännöllä nyt ja tulevaisuudessa?

• Olemme vielä implementoimassa edellisen suuren EU-paketin ”puhtaan energian pakettia” kansalliseen lainsäädäntöön. Se vie energia-alan kohti älykästä kaksisuuntaista ja reagoivaa järjestelmää.
• Seuraavana on vuorossa FIT55:n kautta kulutuspään saaminen mukaan energiamurrokseen, eli ajetaan alat hyödyntämään näitä energia-alan uusia rakenteita.
• Mikä on Fit55? Fit55 tuo mukanaan lukuisia uusia vaatimuksia kiinteistön omistajille, kuten:
o Zero Emission Building -käsitteen
o Minimum Energy Performace standardin, jonka myötä hyväksyttyihin E-lukuihin tulee tiukennus
o Building Renovation passportin, joka vaatii omistajia tekemään suunnitelman, miten kiinteistöt saadaan hyväksyttävälle energiatehokkuuden tasolle.

Kysymys 5: Miten sähkön hinnoittelumallit kehittyvät 2020–2040?

• Joustamaton kulutus muuttuu paljon nykyistä kalliimmaksi. Ne, jotka pystyvät joustamaan saavat käyttämänsä energian halvemmalla. Tämä tapahtuu tehomaksujen merkityksen kasvattamisella ja hinnanvaihteluvälin jyrkentymisellä.
• Toisella puolella kolikkoa on kuitenkin mahdollisuus saada tuloja joustosta ja tehokkuutta talon sisäisen energianohjaamisesta.

Kysymys 6: Miten lämpöenergian hinnoittelumallit kehittyvät 2020–2040?

• Kaukolämpöverkkojen avautuessa entistä laajemmin hajautetulle pientuotannolle ja kahdensuuntaiselle kaukolämpökaupalle, hinnoittelumallit tulevat olemaan voimakkaan kehityksen alla.
• Hinnoittelumallit tulevat käymään läpi aktiivisen muutosprosessin, jossa parhaiden käytäntöjen löytymiseksi tarvitaan muutamia iteraatiokierroksia markkinassa.

Hinnoittelumallit tulevat olemaan voimakkaan kehityksen alla.

Kysymys 7: Miten energian tehomaksut ja joustoresurssit vaikuttavat kiinteistöihin 2020–2040?

• Toivottavasti ne näkyvät:
o lisääntyvänä älykkyytenä taloteknisissä järjestelmissä
o uusina prosesseina, jotka mahdollistavat jouston
o integroituna suunnitteluna, jossa otetaan energiatehokuuden lisäksi huomioon 2-suuntaisen energiajärjestelmän tarpeet ja mahdollisuudet.
• Joustoa ajateltaessa on tärkeä katsoa sekä talon sisäisen jouston vaikutukset että talon ulkoisen jouston mahdollisuudet. Kiinteistön ohjauksen älykkyys palvelee useampaa, kuin vain yhtä lopputulosta.

Kysymys 8: Mitkä ovat vaihtoehtoisten polttoaineiden ja vedyn vaikutukset kiinteistöihin?

• Nykyisen tietämyksen mukaan vaihtoehtoisten polttoaineiden ja vedyn vaikutukset kiinteistöihin ovat maltilliset ainakin 2030–2040 luvulla. Ne näyttävät toistaiseksi kehittyvän kohti teollisuusratkaisuja. Mutta niiden laajamittainen hyödyntäminen pitäisi näkyä hinta stabilisaationa ja mm. hintapiikkien leikkauksena.
• Jokainen energiantuotantotapojen vihertymisen teko systeemitasolla, parantaa myös kiinteistönomistajien tavoitteiden toteutumista.

Vaihtoehtoisten polttoaineiden ja vedyn vaikutukset kiinteistöihin ovat maltilliset.

Kysymys 9: Mikä vaikutus energiamurroksella on kiinteistöjen hiilineutraaliustavoitteisiin?

• Hiilineutraaliuden tavoittamiseen tulee useampia vaihtoehtoja.
• Energialaitosten energiantuotannon vihertyminen laskee suoraan kiinteistön omistajien päästöjä ja helpottaa hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemistä.
• Iso kysymys kiinteistön omistajalle on se, mitä kaikkia ratkaisuja hänen tulee tehdä: odotetaanko energialaitosten ratkaisuja, vai tehdäänkö omaa paikallista tuotantoa? Ja jos tehdään, tehdäänkö ne itse investoimalla ja palvelumallilla?
• Yhteistyö energia-alan ja kiinteistöalan välillä on tärkeää, jotta ne voivat yhdessä löytää palvelumalleja, jotka hyödyttävät molempia osapuolia.

Kysymys 10: Miten energiamurros vaikuttaa kiinteistöjohtamisen malleihin?

• Energiahallinta- ja ylläpitoprosessien pitäisi huomioida dynaaminen energiaohjaus. Tämä tarkoittaa kaikkea talotekniikasta ylläpitosopimuksiin ja johdon kannustimiin.
• Sähkönhankintamallit pitää todennäköisesti miettiä uudelleen, kun vähittäismarkkinatoimijat oppivat hiljalleen (tappioiden kautta) siirtämään profiilikustannukset ja taseriskit hintoihin. Joustamattomat asiakkaat maksavat siitä, kun taas joustavat hyötyvät. Tämä muuttaa energiahankintastrategiaa myös kiinteistöissä.
• Energiainvestointien osalta omistajien tulee arvioida palvelumallien ja oman investoinnin välillä itselle sopivat toimintamallit. Ja rakentaa oma johtamisjärjestelmänsä tukemaan valittua toimintamallia.
• Sähköautot tulevat markkina-, että regulaatiovetoisesti. Tämä tuo kiinteistöihin ison määrän uutta sähkönkulutusta ja nostaa tehovaatimuksia. On tärkeä arvioida vaikutukset kiinteistöihin ja myös valita sopivat toimintamallit.

Sähkönhankintamallit pitää todennäköisesti miettiä uudelleen.

Asta Autelo työskentelee energia- ja vastuullisuusjohtajana Granlundilla. Tutustu Astan profiilin LinkedInissä.

Aki Toivanen työskentelee johtava asiantuntija Vanguard Consultingilla. Tutustu Akin profiiliin LinkedInissä.

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?