Datakeskusten on reagoitava etätyön kasvuun
8.4.2020 – Korona on opettanut suomalaiset tekemään etätöitä. Suuntaus jatkuu myös silloin, kun palaamme normaalioloihin. Tietoliikenneruuhkassa tarvitaan uusia datakeskuksia, vanhojen laajennuksia sekä niiden toimintojen varmistuksia.
Koronaviruksen takia kaikki, joilla on siihen mahdollisuus, tekevät nykyään etätöitä. Maantiet ovat hiljentyneet, mutta ruuhkat ovat siirtyneet tietoverkkoihin.
Ryhmäpäällikkö Timo Ranne Granlundin datakeskus-tiimistä kertoo, että yritysten turvatut VPN-yhteydet ovat paikoin hidastuneet.
”Yritykset ovat joutuneet hankkimaan esimerkiksi lisää VPN-servereitä ja reitittimiä. Kriisi on lisännyt myös kiinnostusta uusien datakeskusten rakentamiseen ja vanhojen laajentamiseen. Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.”
Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.
Etätyöt tulivat jäädäkseen
Ranne uskoo, että poikkeusaika muuttaa työelämää pysyvästi. Korona on osoittanut niillekin yrityksille ja työntekijöille, jotka ovat sitä aikaisemmin ehkä hieman epäilleet, että monia töitä pystyy tekemään hyvin myös kotona.
Kun palaamme normaaliaikoihin, etätyön määrä tulee olemaan aivan eri tasolla kuin ennen.
”Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.”
”Kun kouluissa palataan arkeen, veikkaan, että etäopiskelu tulee jatkumaan sielläkin työskentelytapana esimerkiksi sairauspoissaolojen aikana. Myös esimerkiksi nettikauppa on saanut boostia.”
Suunta on ollut kohti etätöitä jo aikaisemminkin. Tilastokeskuksen mukaan 16 prosenttia suomalaisista teki toisinaan etätöitä vuonna 2013. Vuonna 2018 luku oli jo 28 prosenttia.
Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.
Varautumisen merkitys huomattiin
Korona-aika on saanut ymmärtämään myös varautumisen ja varmistamisen merkityksen.
”Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.”
Isojen datakeskusten, joita Suomessa on noin sata, ydinbisnestä on tietoliikenteen välittäminen. Näiden luotettavuus on yleensä hyvällä tasolla. Yksittäinen vika missään datakeskuksen osassa ei aiheuta toimintaan häiriötä.
”Pienemmillä toimijoilla, esimerkiksi yritysten omissa datakeskuksissa, tilanne saattaa olla toinen. Pienempiä datakeskuksia Suomessa on arviolta satoja.”
Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.
IoT:n kehitys antaa lisävauhtia
Pieniä, lähellä käyttäjiä sijaitsevia ja korkean turvaluokituksen varmatoimisia datakeskuksia tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän myös IoT:n kehityksen takia.
Yhä suurempi määrä laitteita liitetään verkkoon ja samalla, esimerkiksi autonomisessa liikenteessä, niiden välistä vasteaikaa on pienennettävä.
”Yksittäiset siirrettävät tietomäärät eivät ole välttämättä suuria. Niiden on kuitenkin kuljettava erittäin nopeasti, jotta laitteet pystyvät toimimaan keskenään.”
Niissä sovelluksissa, jotka tuottavat huomattavan määrän dataa, raakadata pyritään murskaamaan paikallisessa datakeskuksessa pienempään muotoon, ennen lähettämistä eteenpäin.
Yleinen suuntaus on sama myös ulkomailla:
”Datakeskuksia rakennetaan ja kehitetään kiihtyvällä vauhdilla.”
Lue lisää:
Haluatko kuulla lisää?
Timo Ranne
Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella
04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.
- Granlund
- Nimitykset
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka