Datakeskusten on reagoitava etätyön kasvuun
8.4.2020 – Korona on opettanut suomalaiset tekemään etätöitä. Suuntaus jatkuu myös silloin, kun palaamme normaalioloihin. Tietoliikenneruuhkassa tarvitaan uusia datakeskuksia, vanhojen laajennuksia sekä niiden toimintojen varmistuksia.

Koronaviruksen takia kaikki, joilla on siihen mahdollisuus, tekevät nykyään etätöitä. Maantiet ovat hiljentyneet, mutta ruuhkat ovat siirtyneet tietoverkkoihin.
Ryhmäpäällikkö Timo Ranne Granlundin datakeskus-tiimistä kertoo, että yritysten turvatut VPN-yhteydet ovat paikoin hidastuneet.
”Yritykset ovat joutuneet hankkimaan esimerkiksi lisää VPN-servereitä ja reitittimiä. Kriisi on lisännyt myös kiinnostusta uusien datakeskusten rakentamiseen ja vanhojen laajentamiseen. Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.”
Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.
Etätyöt tulivat jäädäkseen
Ranne uskoo, että poikkeusaika muuttaa työelämää pysyvästi. Korona on osoittanut niillekin yrityksille ja työntekijöille, jotka ovat sitä aikaisemmin ehkä hieman epäilleet, että monia töitä pystyy tekemään hyvin myös kotona.
Kun palaamme normaaliaikoihin, etätyön määrä tulee olemaan aivan eri tasolla kuin ennen.
”Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.”
”Kun kouluissa palataan arkeen, veikkaan, että etäopiskelu tulee jatkumaan sielläkin työskentelytapana esimerkiksi sairauspoissaolojen aikana. Myös esimerkiksi nettikauppa on saanut boostia.”
Suunta on ollut kohti etätöitä jo aikaisemminkin. Tilastokeskuksen mukaan 16 prosenttia suomalaisista teki toisinaan etätöitä vuonna 2013. Vuonna 2018 luku oli jo 28 prosenttia.
Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.
Varautumisen merkitys huomattiin
Korona-aika on saanut ymmärtämään myös varautumisen ja varmistamisen merkityksen.
”Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.”
Isojen datakeskusten, joita Suomessa on noin sata, ydinbisnestä on tietoliikenteen välittäminen. Näiden luotettavuus on yleensä hyvällä tasolla. Yksittäinen vika missään datakeskuksen osassa ei aiheuta toimintaan häiriötä.
”Pienemmillä toimijoilla, esimerkiksi yritysten omissa datakeskuksissa, tilanne saattaa olla toinen. Pienempiä datakeskuksia Suomessa on arviolta satoja.”
Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.
IoT:n kehitys antaa lisävauhtia
Pieniä, lähellä käyttäjiä sijaitsevia ja korkean turvaluokituksen varmatoimisia datakeskuksia tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän myös IoT:n kehityksen takia.
Yhä suurempi määrä laitteita liitetään verkkoon ja samalla, esimerkiksi autonomisessa liikenteessä, niiden välistä vasteaikaa on pienennettävä.
”Yksittäiset siirrettävät tietomäärät eivät ole välttämättä suuria. Niiden on kuitenkin kuljettava erittäin nopeasti, jotta laitteet pystyvät toimimaan keskenään.”
Niissä sovelluksissa, jotka tuottavat huomattavan määrän dataa, raakadata pyritään murskaamaan paikallisessa datakeskuksessa pienempään muotoon, ennen lähettämistä eteenpäin.
Yleinen suuntaus on sama myös ulkomailla:
”Datakeskuksia rakennetaan ja kehitetään kiihtyvällä vauhdilla.”
Lue lisää:
Haluatko kuulla lisää?

Timo Ranne

“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana
07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.
- Työnantajakuva

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.
- Vastuullisuus

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…
- Ylläpito

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.