Digitaalisen ja todellisen maailman välistä kuilua kurotaan umpeen
9.10.2019 – Suomen rakennusalasta aiotaan tehdä maailman luotetuin. Professori Olli Seppäsen vetämä ja Aalto-yliopiston kokoama 17 rakennusalan yrityksen konsortio on sitoutunut Building 2030 -hankkeeseen, joka visioi, tutkii ja edistää parempaa rakentamisen tulevaisuutta. Granlund on mukana Building 2030 -konsortiossa.

Olli Seppänen kertoi Granlundin syyskuisessa seminaarissa rakennusalan tulevaisuuden tavoitteista ja tähän mennessä luoduista ratkaisumalleista. ”Rakennusala ei kokonaisuutena ole mennyt 10 vuodessa hirveän paljon eteenpäin”, kiteytti Aalto-yliopiston professori Olli Seppänen.

Olli Seppänen puhui Granlundin Building On Tomorrow -seminaarissa syyskuussa. Kuva: Suvi Suovaara, Cuvaya.
Yksi ratkaistava haaste on tuottavuudessa, joka ei tilastojen mukaan ole digitalisaatiosta huolimatta kehittynyt riittävän nopeasti. Tilanne on sama sekä Suomessa että globaalisti.
”Digitalisaatiosta on unohtunut työmaanäkökulma”, Seppänen totesi. Rakennusten suunnittelu on digitalisoitu, mutta työmaan arkeen digitalisaatio ei ole vielä rantautunut –ketjun viimeinen kaveri ei vielä hyödy kehityksestä.
Valmiit rakennukset eivät usein toimi suunnitellusti. Tuoreen diplomityön mukaan esimerkiksi automaatiojärjestelmiä ei osata käyttää eikä niiden kokonaistoimintaa ymmärretä. ”Digitaalisen teoreettisen maailman ja todellisen maailman välillä on vielä suuri gäppi”, Olli Seppänen summasi.
Minkä siis pitäisi muuttua? Seppänen esitteli muutamia ehdotuksia.
Esivalmistusasteen olennainen nostaminen vähentäisi hänen mukaansa ongelmia työmaalla ja parantaisi laatua. ”Suomessa esivalmistus on pitkällä runko- ja julkisivuvaiheessa, mutta alkutekijöissään talotekniikan osalta.”
Kiipeäviä robotteja ja kokonaisoptimointia
Työmaan valvonta voidaan hoitaa jatkossa digitaalisesti, mikä tuo rakentamiseen tarkkuutta. Tähän on jo tulossa sovelluksia, joiden avulla työmaasta saadaan digitaalinen tilannekuva.
Kaliforniassa robotit tutkivat työmaita, kiipeilevät ja ottavat kuvia työmaan etenemisestä. Näin joka päivästä syntyy dokumentaatio.
Älyrakentamiseen liittyvät myös digitaalisten työkalujen avulla toteutettu kokonaisoptimointi ja digitaalinen luovutus, joka sisältää kaiken rakentamiseen liittyvän tiedon.
Keskiössä luottamus ja yhteistyö
Tärkeää rakentamisessa on kuitenkin myös ihmisten välinen vuorovaikutus. Luottamukseen perustuvassa rakentamisessa ylitetään organisaatioiden välisiä rajoja ja autetaan toisia.
”Näin tarvitaan vähemmän resursseja tarkastuksiin ja uudelleen tekemisiin. Samalla saavutetaan parempi tyytyväisyys työhön”, Olli Seppänen sanoi.
Granlund on aktiivisesti mukana Building 2030 -konsortiossa, joka on yhdessä määritellyt suuntaviivoja rakennusalan uudistumiselle. Yksi keskiössä oleva teema on lean-rakentaminen.
”Talotekniikan lean-suunnittelunohjaus parantaa tuottavuutta ja luo elinkaarietuja”, sanoo Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi. ”Tällä hetkellä talotekniikkasuunnittelijat kuitenkin suunnittelevat työmaalle, eivät tuotantoon. Tämän muuttamiseksi haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä teollisuuden ja urakoitsijoiden kanssa”, Metsi jatkaa.
Lean-rakentaminen mahdollistaa asiakaslupauksen – laadukkaan ja elinkaareltaan kestävän lopputuloksen – toteuttamisen kustannustehokkaasti, kun koko arvoketju sitoutuu yhteisiin periaatteisiin ja toimintatapoihin. ”Building 2030 -konsortiolla on loistavat edellytykset olla tässä aloitteen tekijä ja näyttää muille esimerkkiä”.
Lue lisää Building 2030 -hankkeesta
Haluatko kuulla lisää?


Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus