Energiamurroksen myötä myös kiinteistönomistajista tulee energiakauppiaita
23.3.2020 – Energiantuotannossa on meneillään iso murros, jossa myös kiinteistönomistajista tulee päästöttömän energian tuottajia ja myyjiä.

Perinteisessä maailmassa energiayhtiö tuottaa energiaa ja siirtää sen kiinteistöihin sähkö- sekä kaukolämpöverkkoja pitkin. Jatkossa energia alkaa kuitenkin liikkua molempiin suuntiin, kun kiinteistöjä omistavat yritykset ja kotitaloudet tuottavat itse energiaa ja myyvät ylijäävän energiansa energiayhtiöille tai vaikkapa naapurikiinteistöille. ”Energiamurros tarkoittaa, että jatkossa kuka tahansa voi tuottaa, varastoida ja myydä energiaa”, Granlundin energiasta vastaava toimialajohtaja Ville Reinikainen tiivistää.
Energiaa päästöttömistä lähteistä
Hajautettu energiantuotanto tehdään pääasiassa uusiutuvilla ja päästöttömillä energiamuodoilla, kuten auringolla, tuulella ja maalämmöllä. ”Tämä auttaa vastuullisia kiinteistönomistajia saavuttamaan hiilineutraalisuuden”, Granlundin energiaan liittyvästä palveluliiketoiminnasta vastaava Asta Autelo huomauttaa.
Päästöjen vähentämistä edistää myös kiinteistöjen energiatehokkuuden jatkuva parantaminen. Hukkalämmön talteenotto ilmanvaihdosta tai jätevedestä on tästä hyvä esimerkki. Tällä hetkellä energian myynti ei ole kiinteistönomistajalle vielä kovin kannattavaa bisnestä. Se johtuu esimerkiksi kaukolämmön hinnoittelumalleista ja sähkömarkkinalain jäykkyyksistä.
Moni kiinteistönomistaja on alkanut jo valmistautua energiamurrokseen. Oma energiantuotanto edellyttää investointeja esimerkiksi aurinkopaneeleihin tai maalämpöpumppuihin. ”Vähintään yhtä tärkeää on lähteä suunnittelemaan älykästä järjestelmää, jolla kiinteistön energiantuotantoa, tehokuormia ja varastointia ohjataan automaattisesti”, Reinikainen toteaa.
Kannattavia ja kestäviä investointeja
Investoinnit uuteen tekniikkaan vaativat taloudellisia panostuksia. Kiinteistönomistajalle hyvä uutinen on, että energiainvestointien kannattavuus paranee. Aurinkojärjestelmien hintojen lasku on tästä esimerkki. ”Investointien kannattavuutta parantaa jatkossa se, että esimerkiksi kiinteistöjen tuottamalla energialla ja varastointikapasiteetilla voidaan käydä kauppaa energiamarkkinoilla ja saada näin lisätuloja”, Reinikainen huomauttaa.
EU-sääntely ja lait muuttumassa
Energian varastointimahdollisuuksien paraneminen tarkoittaa muun muassa sitä, että kiinteistö voi kuluttaa varastoimansa energian silloin, kun sähkön tai kaukolämmön markkinahinta on korkeimmillaan. Vastaavasti energiaa myydään ulos silloin, kun siitä saa parhaimman hinnan.
Tällä hetkellä energian myynti ei ole kiinteistönomistajalle vielä kovin kannattavaa bisnestä. Se johtuu esimerkiksi kaukolämmön hinnoittelumalleista ja sähkömarkkinalain jäykkyyksistä. ”Tuleva EU-sääntely ja valmisteilla olevat lakimuutokset muuttavat kuitenkin tilannetta. Energiamarkkinat kehittyvät hyvää vauhtia”, Autelo sanoo.
Yhteistyöstä hyötyvät kaikki
Autelon mielestä on tärkeää, että kiinteistöissä tehtävät energiasuunnitelmat kantavat pitkälle tulevaan. ”Kiinteistöjen kannattaa tehdä rohkeita päätöksiä. Helpoimpaan vaihtoehtoon ei ole syytä tyytyä. Tekniikka menee nopeaa vauhtia eteenpäin, joten käsiä ei kannata sitoa vain yhteen toimittajaan. Järjestelmän on oltava mahdollisimman joustava muutoksille”, Autelo korostaa.
”Etenkin isoissa kiinteistöissä älykkään energiajärjestelmän suunnittelu vaatii huippuosaamista”, lisää Reinikainen.
Ei osaoptimointia
Reinikaisen mielestä on oleellista, että yksittäisten kiinteistöjen ohella katsotaan kokonaisuutta. Hänestä on tärkeää miettiä ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa ja maksimoivat päästövähennykset. ”Esimerkiksi kiinteistöjen irrottaminen omiksi energiaa tuottaviksi saarekkeiksi ei ole välttämättä järkevää, koska se vaikeuttaa kiinteistöjen tehokasta osallistumista energiamarkkinoilla.”
Reinikaisen mielestä kannattaa etsiä ratkaisuja, jossa kaikki osapuolet voittavat. ”Me haluamme olla kiinteistö- ja energiasektoria yhdistävä osaaja, joka auttaa eri osapuolia tekemään entistä tiiviimpää yhteistyötä.”
Artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomien Ideat-liitteessä 24.3.2020.
Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen


Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi
18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.
- Vastuullisuus

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?
16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.
- Data ja digitalisaatio
- Energia

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa
13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.
- Yrityskaupat

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon
10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.
- Vastuullisuus

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä
05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
- Data ja digitalisaatio
- Tuottavuus

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa
03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.
- Granlund
- Yrityskaupat

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti
02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.
- Vastuullisuus

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja
27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.
- Nimitykset

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja
19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…