Hyppää sisältöön
UutinenEnergiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

1.6.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin suorassa lähetyksessä.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Tähän juttuun poimimme muutaman Aki Toivaselle ja Asta Autelolle osoitetun kysymyksen. He puhuivat Energiaseminaarissa 24.5. otsikolla ”Kiinteistön omistajan energiamurroksen skenaariot”. Lopussa myös pari vetyyn liittyvää kysymystä, jotka oli osoitettu VTT:n Antti Arastolle.

Sähkötariffeista: tuleeko hinnoitteluun uusia komponentteja, kun kysyntäjousto tulee mukaan?

Verkkopalvelumaksuissa on odotettavissa tehokomponentin osuuden kasvua sekä sulakekokoon että tehopohjaisissa tuotteissa. Tämä ei tarkoita, että kokonaisverkkoapalvelumaksu kasvaa, sillä sitä säätelee Energiaviraston valvoma sallitun tuoton laskentamalli, joka perustuu paljolti verkko-omaisuuteen.  

Sen sijaan tämä tarkoittaa, että peruskuukausimaksun (€/kk) ja energiamaksun (€/kWh) rinnalle piikkiteho mukaan laskettavalla tehomaksukomponentilla (€/kW seurantajaksolla) on nykyistä suurempi rooli kokonaiskustannuksissa ja pienkohteissa mahdollinen uusi laskutuskomponentti. Isojen tehopiikkien kiinteistöissä kokonaiskustannusten muutokset voivat näin ollen olla merkittäviä.

Onko joustokapasiteetin vesivaraaja investointina taloudellisesti järkevä jo rakennetussa kerrostalossa, jossa on kaukolämpö?

Business case -laskelmien osalta annetaan tapauskohtainen arvio, mutta yleistäen voi sanoa, että mitä suurempi lämminvesivaraaja, sitä parempi business case on.

Kun tehdään investointeja vanhentuneille varaajille, kannattaa arvioida minkälaiset investoinnit ja elinkaarikustannukset ovat, mikäli mitoituksella jätetään pelivaraa markkinaoptimointia varten. Hyötyjen saavuttaminen vaatii toki myös älykkäät ohjausmahdollisuudet.  

Mutta laskennallisesti älykkäällä järjestelmällä on mahdollisuudet, saavuttaa SPOT-optimoinnilla vähintään 20–30 % vuosisäästöt sähkönhinnassa ja jos varaaja on reservimarkkina soveltuva, tuloja voi saada alkaen 10 000 €/a.

Kuinka paljon kaukolämmön hinnan nousu on ollut keskimäärin viimeisen 10 vuoden aikana?

Tilastokeskuksen mukaan hinta on keskimäärin noussut noin 22 % vuosien 2013–2022 välillä kerrostalo (tehontarve 230 kW, 20 000 m3, 600 MWh/a) -tyyppitapauksella.

Tässä kannattaa huomata, että kaukolämpöyhtiökohtaiset erot ovat suuria. Valtaosassa tapauksista kuntien omistamat kaukolämpölaitokset eivät ole kasvattaneet voittoja 22 % vaan syötemateriaalien hinnat sekä päästökauppa ovat olleet tärkeimmät ajurit nouseville kustannuksille.

Yleistäen voidaan sanoa, että kaukolämpötoimiala on siirtynyt hieman hitaasti kohti hiilineutraaliutta ja tästä syystä päästöoikeuksien hinnat ovat olleet kovia. Poikkeuksia sääntöön on toki lukuisia.

Kustannusten nousua tuskin olisi voitu kokonaan estää, mutta parempaan lopputulokseen olisi päästy, jos valvonta- ja markkinamekanismit olisivat jo aiemmin kannustaneet toimialaa kehittämään omaa toimintaansa. Hajautettu lämmöntuotanto (so. maalämpö) toi kaivattua kilpailua lämmitystoimialalle ja on pakottanut yhtiöitä kehittämään toimintaansa.

On tärkeää muistaa, että kustannustehokas vihreä siirtymä edellyttää sektori-integraation kautta vahvaa kaukolämpöverkkoa, joka hyödyntää edullista hiilineutraalia energiaa ja mahdollistaa energian varastoinnin ja siirron tehokkaasti taajama-alueilla.

Vedyn tuotanto kiinnostaa

Paljonko vedyn tuotanto maksaa tällä hetkellä? Onko kannattavaa perustaa isolle / isohkolle kiinteistölle omaa vedyntuotantolaitosta?

Antti Arasto vastaa:

Fossiilisen vedyn tuotanto maksaa tällä hetkellä noin 1,5€ / kg. Yleistä kustannustasoa vihreälle vedylle on tällä hetkellä aika mahdotonta sanoa.

Kysymykseen kiinteistökohtaisesta vedyntuotantolaitoksesta on mahdotonta vastata yhteisellä tasolla, koska se on kiinni monesta eri asiasta (sähkö, luvitus, vedyn käyttökohteet, logistiikka, lämmön hyödyntäminen jne…), mutta koska investointeja tapahtuu, on se mielestäni indikaatio siitä, että ainakin jotkut näistä hankkeista ovat kannattavia.

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Energiaseminaari 2023

Granlundin Energiaseminaarin voi katsoa kokonaisuudessaan täällä:

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?