Hyppää sisältöön
UutinenEnsimmäinen Talotekniikka NEXT kokosi alan toimijat yhteen

Ensimmäinen Talotekniikka NEXT kokosi alan toimijat yhteen

7.10.2022 – Talotekniikka-ala kehittyy yhteistyöllä. Potentiaalia on ratkaista niin energiakriisi kuin rakennusalan vihreä siirtymä.

Aihepiiri
Talotekniikka, Tuottavuus
Jaa

Granlund ja Kiinko järjestivät yhdessä kumppaniyritysten kanssa Suomen ensimmäisen talotekniikkatapahtuman 29.9.2022. Tapahtuman tavoitteena oli nostaa esiin talotekniikan roolia, kertoa alan saavutuksista ja lisätä vuoropuhelua alan toimijoiden kesken. Tapahtumaan osallistui lähes 400 alan toimijaa niin paikan päällä kuin verkossa.

Talotekniikan merkityksestä on kommunikoitava tavalliselle yleisölle

Tapahtuma käynnistyi Varman toimitusjohtaja Risto Murron keynote-puheenvuorolla, joka käsitteli toimintaympäristön muutoksia sekä inflaation vaikutusta kiinteistö- ja rakennusalaan. “Reaalisomaisuutena kiinteistösijoitukset suojaavat inflaatiolta, mutta toisaalta ihmisten kyky maksaa vuokria ei nouse samaa tahtia”, Murto totesi. Reaaliansioiden kehitys onkin negatiivista ja työvoimapula useilla aloilla tosiasia.

Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi kiteytti kuulijoille, miksi talotekniikka-ala kaipaa profiilin nostoa. Talotekniikan merkitykseen energiakriisin ratkaisussa ja rakennusalan vihreässä siirtymässä ollaan vasta havahtumassa. “Talotekniikan vaikutukset näkyvät koko yhteiskunnan tasolla, muun muassa kiinteistöjen sisäympäristössä, turvallisuudessa, energiatehokkuudessa ja hiilijalanjäljessä.”

Metsin mukaan talotekniikkatoimijoiden roolia on saatava uudistettua kiinteistödatan tuottajista sen hyödyntäjiksi sekä monipuolisten elinkaaripalvelujen tuottajiksi. Se kehittää asiakaskokemusta, parantaa tuottavuutta ja luo elinkaarisäästöjä. “Meidän on kuitenkin opittava kommunikoimaan alan merkityksestä paremmin ihan tavalliselle yleisölle.”

Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi ja tapahtuman juontaja Anna Ståhle käynnistävät Talotekniikka NEXT-tapahtuman.

Building 2030: Suunnitteluketjuun tarvitaan lisää työmaaosaamista

Aalto-yliopiston rakentamisen tuotantotalouden professori Olli Seppänen nosti esiin Building 2030 -talotekniikkaan liittyviä kehityskohteita. Suurimmat haasteet löytyvät prosessista. Suunnitelmia ja työmaa-asennuksia ei pystytä sovittamaan yhteen riittävällä tarkkuudella, jolloin työmaalla joudutaan tekemään muutoksia, improvisoimaan ja odottelemaan. “Suorituskykyä olisi mahdollista nostaa 10 prosenttiyksikköä, jos tietomallien tarkkuustaso vastaisi työmaan tarpeita.”

Asennussuunnittelu jääkin usein työmaalle, koska suunnitelmista jää pois paljon asennusvaiheelle olennaisia asioita. Vaihtoehtoisena toimintatapana Seppänen esitteli mallin, jossa suunnitteluketjussa on mukana asennustaustainen detaljoija, joka varmistaa, että tietomalleissa on huomioitu esimerkiksi kannakointiratkaisut, reikäkierto ja törmäystarkastelut. Suunnittelija vastaa edelleen esimerkiksi riittävien ilmamäärien laskennasta. “Näin sekä suunnitelmien toimivuus että asennettavuus on varmistettu ennen työmaavaihetta.”

Tapahtumaan osallistui lähes 400 alan toimijaa niin paikan päällä kuin verkossa.

Talotekniikka 2030 luo uutta osaamista muuttuvaan toimintaympäristöön

Granlundin kehitysjohtaja ja Tampereen yliopiston Industry Professor Piia Sormunen kertoi Talotekniikka 2030 -kehityshankkeen kuulumista ja haastoi kaikki mukaan.

Toimintamalli on tuttu Building 2030- hankkeesta: yritysten toimitusjohtajista koottu ryhmä luo vision, ohjausryhmä päättää, mitä kehitysprojekteja vuosittain toteutetaan, ja Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto vastaavat yhdessä tutkimuksesta. “Tuloksiakin saadaan poikkeuksellisen nopeasti, jo 8–10 kuukaudessa.”

Hankkeen ideana on yhdistää paras talotekninen osaaminen alan yrityksistä ja yliopistoista sekä tuottaa tutkimustietoa neljästä eri teemasta, joita ovat muun muassa älykkäät rakennukset ja rakentamisen tuottavuus. “Tavoitteenamme on uudistaa talotekniikka-alan koulutusta tutkimustiedolla ja luoda osaamista, jota muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitaan.”

Ihmisten tarinat kiinnostavat mediaa

Talotekniikka-alan profiilin nosto tarvitsee myös uudenlaista viestintää, ja siksi alan medianäkyvyydestä keskustelivat seminaarissa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki ja Rakennuslehden päätoimittaja Tapio Kivistö. Heidän mukaansa huonot uutiset saavat helpommin klikkauksia kuin hyvät, ja siksi rakennusalan ongelmat kiinnostavat innovaatioita enemmän.

“Kun vastakkain on pieni ihminen ja iso rakennusyhtiö, tarina on median kannalta väkisinkin herkullinen”, Kivistö totesi. Uutiskynnys saadaan kuitenkin ylitettyä myös ajankohtaisilla teemoilla, ja siksi esiin kannattaisi nostaa talotekniikan roolia esimerkiksi energian säästämisessä. Kiinnostusta herättävät myös jutut, joissa kerrotaan ihmisistä pelkän teknologian sijaan.

Talotekniikka-alan medianäkyvyydestä keskustelivat seminaarissa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki ja Rakennuslehden päätoimittaja Tapio Kivistö.

Kumppanipuheenvuoroissa tuotiin esiin uudenlaisia ratkaisuja

Haltonin Head of Offering Janne Summanen korosti puheenvuorossaan, että kaikissa kestävissä talotekniikkaratkaisuissa on yhdistettävä sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristökestävyys. Peruskorjaukset tuottavat rakennuksen elinkaarelle hiilipiikkejä, mutta ne myös vähentävät energiankäyttöä. “Esimerkiksi jos leikkaussalin laminaari ilmanvaihto muutetaan sekoittavaksi, ilmanvaihtoa ohjataan ihmisten tarpeiden mukaan energiatehokkaasti ja muuntojoustavasti.”

KONEen liiketoimintajohtaja Anna Tiri kertoi KONEen, Granlundin ja HUSin yhteiskehitysprojektista, jossa on luotu toimiva integraatio hissien etävalvonnasta vastaavan KONE 24/7 Connectin®, Granlund Managerin ja HUSin turvavalvomon välille. Tieto virtaa järjestelmien välillä läpinäkyvästi, mikä varmistaa HUSille kriittisten tärkeiden hissien toiminnan. “Huolto saa tiedon hissin vikaantumisen ensioireista ja puuttuu asiaan kauan ennen kuin vika pysäyttää hissin.”

Aren projektijohtaja Katja Pekkanen korosti, ettei kukaan voi ratkaista rakennusalan haasteita yksin, ja siksi talotekniikkajärjestelmienkin toimintaa pitäisi optimoida kokonaisuutena. Aren tavoitteena on päästä keskustelemaan järjestelmätoteutuksista jo ennen päätöksentekoa, koska Are Sensuskin® on kokonaisvaltainen järjestelmä. Se ei toimi optimaalisesti, jos toteutus kattaa vain LVI- tai sähköjärjestelmän. “Ilmaisia energiavirtoja kierrättämällä voidaan saavuttaa 20–40 prosentin säästöt ostoenergian kulutuksessa, ja asia on todistettu jo yli 50 kohteessa.”

Talotekniikka NEXT oli Gralundin ja Kiinkon järjestämä kumppanitapahtuma, jossa pääyhteistyökumppaneina olivat Kone, Are ja Halton. Kumppaneina Talotekniikka-lehti, Cervi, Quattro Mikenti Group, Aro Systems, Optireal, Ramboll, Sweco, Siemens, Raksystems sekä Assemblin.

Haluatko kuulla lisää?

Pekka Metsi

Toimitusjohtaja
Granlund Oy

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?