Hyppää sisältöön
UutinenGranlundin ja Wapicen yhteisratkaisu Helsinki Energy Challengen finaalissa

Granlundin ja Wapicen yhteisratkaisu Helsinki Energy Challengen finaalissa

16.3.2021 – Granlund ja Wapice pääsivät Flexible Future -ratkaisullaan Helsinki Energy Challenge -kilpailun finalistijoukkoon.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Helsingin kaupunki haki kilpailulla ratkaisua, jolla se pääsee mahdollisimman kestävällä tavalla eroon kivihiilen käytöstä lämmöntuotannossa vuoteen 2029 mennessä. Helsinki Energy Challenge –kilpailuun tuli yhteensä 252 ehdotusta 35 maasta.

Kisan voitto jaettiin neljän ehdotuksen kesken, joita olivat HIVE, Beyond Fossils, Smart Salt City ja Hot Heart. Voittaja julkaistiin tiistaina 16.3.2021 virtuaalitilaisuudessa.

Arviointikriteereinä olivat ehdotuksen ilmastovaikutus, vaikutus luonnonvaroihin, kustannusvaikutus, toteuttamisaikataulu, toteutettavuus, toimitusvarmuus ja kapasiteetti. Helsingin kaupunki tulee jakamaan kilpailun opit ja tulokset avoimesti, jotta myös muut kaupungit voivat hyödyntää niitä omassa ilmastotyössään kohti hiilineutraalisuutta. Useat ratkaisut – kuten myös Flexible Future – ovat skaalattavissa myös muiden kaupunkien tarpeisiin.

Flexible Future hyödyntää olemassa olevaa energiajärjestelmää

Flexible Future perustuu Helsingin kaupungin nykyisten energiainfrastruktuurien, erityisesti lämpöverkkojen, tehokkaaseen hyödyntämiseen. Mukaan on lisätty moderneja energiaratkaisuja.

Ratkaisu perustuu toimiviksi todettuihin energiatehokkuustoimenpiteisiin, lämpövarastoihin, lämpöpumppuihin ja puhtaaseen lämmöntuotantotekniikkaan. Se vähentää yli 70% hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä, ja 80 % biomassan käyttöä.

”Helsingissä on valmiiksi kaukoenergiajärjestelmä, joka toimii hyvin. Aloimme kuitenkin miettiä, miten tästä järjestelmästä saataisiin vieläkin tehokkaampi ja miten sen voisi muuntaa älykkääksi lämmönkeruualustaksi, jotta kiinteistöjen hukkalämpöpotentiaali saataisiin maksimaalisesti hyödynnettyä. Ratkaisumme ei ole pelkästään energiatehokas, vaan samalla erittäin resurssi- ja kustannustehokas. Siihen tarvittiin vielä älykäs ohjausjärjestelmä, johon Wapice toi puuttuvan palan”, kertoo Flexible Future -tiimin vetäjänä toiminut Jussi-Pekka Kuivala Granlundilta.

Virtuaaliakkualusta tasapainottaa lämmön kulutuskysyntää ja tuotantoa 

Granlund ja Wapice ovat tehneet useamman vuoden yhteistyötä kiinteistöjen käytön optimoinnin saralla. Kun Helsinki Energy Challenge julkaistiin, yritykset löysivät toisistaan välittömästi “perfect matchin”. Wapice toi Flexible Future -ratkaisuun kehittämänsä ”virtuaaliakkualustan”, jolla voidaan tasapainottaa lämmön kulutuskysyntää ja tuotantoa.

“Lämmönjakelun ja -tuotannon isoihin piikkeihin voidaan vaikuttaa merkittävästi, kun järjestelmä arvioi tulevia tarpeita etukäteen ja huomioi kohteiden lämmitystarpeet tarkemmin. Jo pelkällä kulutuspiikkien tasoituksella on mahdollisuus saada aikaan hyviä tuloksia”, kertoo Wapicelta Toni Mattila, joka toimi tiimissä IoT-asiantuntijana.

Ohjausjärjestelmän myötä koko lämmitysverkoston seuranta ja hallinta on helpompaa, kun siitä voidaan data-analytiikan avulla muodostaa tarkempi reaaliajassa päivittyvä kokonaiskuva. Myös kustannuksia voidaan saada alemmas.

“Lämmitystarpeiden arvioinnissa voidaan hyödyntää lisäksi tekoälyn avulla mallinnettuja rakennusmalleja, joten kaikkia älykkäästi ohjattavia kohteita ei ole tarpeen varustaa mittavilla anturoinneilla tai muilla lisälaitteilla”, Mattila lisää.

Kolme kaupunkialuetta – kolme mallia

Flexible Future jakaa Helsingin kolmeen erityyppiseen kaupunkialueeseen:

Keskustassa kaukojäähdytysverkon avulla jäähdytetään kiinteistöjä sekä otetaan samalla talteen niiden ylijäämälämpö kaukolämpöverkkoon käytettäväksi verkon muissa osissa. Kaukolämpöverkon roolia muutetaan aktiivisemmaksi, jolloin se palvelee kuluttajia, jotka syöttävät myös lämpöä verkkoon.

Kaupungin laita-alueilla lämmönsiirto ei ole kuitenkaan yhtä helppoa: esimerkiksi talvella lämmön toimituslämpötilan on oltava korkeampi. Näillä alueilla hyödynnetään paikallista hukkalämpöä suoraan kaukolämpöverkkoon ilman kaukojäähdytysverkkoa. Lisäksi rakennetaan uusia lämpöpumppulaitoksia, jotka tukevat nykyisiä huippukattilalaitoksia. Näin verkon lämpötilaa voidaan laskea.

Kolmantena alueena nähdään ”tulevaisuuden energiayhteisöt”, jotka olisivat enimmäkseen omavaraisia lämmitysratkaisuillaan. Ne kytkeytyisivät Helsingin kaukolämpöverkkoon varalämmön tuottajina ja ylijäämälämmön käyttäjinä.

Flexible Future -ratkaisun avainteknologiat, kuten energiatehokkuustoimet, lämpövarastot, lämpöpumput ja ICT-ratkaisut, ovat laajennettavissa ja skaalattavissa myös muihin kaupunkeihin.

Flexible Future -tiimi 

Tiimissä olivat mukana Granlundilta: 

  • Jussi-Pekka Kuivala, Head of Heat and Cooling Network Services
  • Andreas Lund, energiakonsultti
  • Sami Sihvonen, energiakonsultti
  • Ville Reinikainen, liiketoiminnan kehitysjohtaja
  • Herkko Lehdonvirta, vanhempi asiantuntija

Wapicelta

  • Jyrki Keskinen, Director of Energy Business Line
  • Tommy Löwendahl, Data Science Consultant
  • Toni Mattila, IoT Solutions Expert

Lisätietoa

Jussi-Pekka Kuivala
Head of Heat and Cooling Network Services, Granlund
040 837 8095, jussi-pekka.kuivala@granlund.fi

Jyrki Keskinen
Director of Energy Business Line, Wapice
010 277 5141, jyrki.keskinen@wapice.com

Tutustu kaikkiin Helsinki Energy Challenge -ehdotuksiin 

Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja, data ja energia
Granlund Oy

Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi

18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.

Uutinen

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?

16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.

Uutinen
Kuvassa vasemmalta Granlundin Tatu Svahn, Staconin Kalevi Hämäläinen, Granlundin Topi Volama ja Pekka Metsi sekä Staconin Jonne Järvinen.

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa

13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.

Uutinen

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon

10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.

Uutinen

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä

05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Uutinen
Timo Palonkoski, Matti Kinnunen, Petri Vuorre, Elmeri Kryssi, Elias Laurila, Juho Hautala, Mika Liedes, Jussi-Pekka Laurila, Eero Mikkonen ja Pekka Metsi

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa 

03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.

Uutinen

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti

02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.

Uutinen

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja

27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.

Uutinen

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja

19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?