Hyppää sisältöön
Uutinen“Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

“Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

3.1.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Aihepiiri
Innovaatiot, Nimitykset
Jaa

Granlundin teknologiajohtajasta innovaatiojohtajaksi siirtyneen Heikki Ihasalon mielestä rakentaminen ja samalla myös alan innovaatioiden luominen on ennen kaikkea yhdessä tekemistä ja verkostoitumista.

“Hankkeissa voi olla mukana satoja tai jopa tuhansia osapuolia, joten kukaan ei voi saada aikaan isoa systeemitason muutosta yksin. Alan kehitys eteenpäin vaatii yhteisen tahtotilan.”

Granlundin innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo toimii myös Aalto-yliopiston Älykkäiden rakennusten teknologiat ja palvelut -tutkimusryhmän työelämäprofessorina.

“Tutkimusmaailmassa pääsen katsomaan rakentamista pitkälle tulevaisuuteen ja Granlundilla taas viemään innovaatioita nopeasti liiketoimintaan.”

Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella

Innovaatioiden merkitys korostuu talotekniikassa Ihasalon mielestä siksi, että tekniikalla on niin suuri merkitys ihmisten arjessa nyt ja tulevaisuudessa.

“Länsimaissa suurin osa ajasta vietetään sisätiloissa, joten lämmön, sähkön, hyvän sisäilman ja turvallisuuden merkitys on todella suuri.”

Talotekniikka-alaa ajavat eteenpäin myös kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset ja ilmastonmuutos. Tehtävää on paljon, mutta Ihasalo ei keskittyisi yksittäisten asioiden osaoptimointiin, vaan toimivaan kokonaisuuteen.

“Meillä Granlundilla on tapana katsoa talotekniikkaa rakennuksen koko elinkaaren näkökulmasta, ja sama koskee innovaatioita. Niitä tarvitaan suunnittelun lisäksi rakentamiseen ja ylläpitoon.”

Innovaatiostrategia ohjaa monitasoista kehitystyötä

Kehitystyön juuret ulottuvat Granlundilla vähintäänkin 1980-luvulle, jolloin tutkimusmaailmassa alettiin edistää rakentamisen tietomallinnusta ja energiasimulointeja.

“Nykyään kehityksen kärjessä ovat rakennusten digitaaliset kaksoset, analytiikka ja optimointi”, Ihasalo sanoo.

Monitasoiseen kehitystoimintaan panostetaan Granlundilla joka vuosi noin kuusi prosenttia liikevaihdosta, eikä se jää vain Innovaatiot-osaston vastuulle.

“Mukana innovoinnissa ja sitä tukevissa strategiaprojekteissa ovat kaikki liiketoiminnot, osastot ja ihmiset.”

Ihasalon mielestä pitkäjänteisyyden takaa oma innovaatiostrategia, jolla on kolme pääteemaa. Ensimmäinen on datan hyödyntäminen rakennuksen koko elinkaarella.

“Haluamme viedä suunnittelussa tuotettua tietoa rakentamiseen ja ylläpitoon. Oppeja pitäisi palauttaa myös takaisin suunnitteluun, koska jokainen hanke on ainutlaatuinen.”

Innovaatiostrategian toisena teemana on smart wellbeing eli terveelliset, turvalliset ja viihtyisät sisäolosuhteet. Kolmas teema, tekoäly, on Ihasalon ominta alaa.

“Tekoäly auttaa meitä automatisoimaan monia työtehtäviä, ja koneoppiminen mahdollistaa tulevaisuuden ennustamisen pelkän menneen raportoinnin sijaan.”

Heikki Ihasalo astuu innovaatiojohtajasta senior advisorin rooliin siirtyvän Tuomas Laineen jalanjälkiin rauhallisin ja luottavaisin mielin.

“On mukava lähteä jatkamaan työtä, jota on tehty jo pitkään ja jossa katsotaan pitkälle eteenpäin. Se luo kaikkeen kehitystoimintaan varmuutta.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?